Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 4. apr. 2020

TV Maribor • Sob, 4. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- Magyarország intézkedései a járvány megfékezése érdekében;
- módosult a „Szülőföldön magyarul" pályázat igénylési módja;
- a megváltozott körülmények miatt új szerepkörbe kerültek a családok;
- a könyvtárakra és más kulturális intézményekre vonatkozó intézkedések;
- Ízes Muravidék: medvehagymás háromszög.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- ukrepi Madžarske za preprečevanje nadaljnjega širjenja koronavirusa;
- spremenil se je postopek oddaje vlog za razpis »Na rodni grudi madžarsko«;
- družine so zaradi spremenjenih okoliščin dobile novo vlogo;
- ukrepi za knjižnice in druge kulturne ustanove;
- rubrika Okusi Prekmurja: čemaževi trikotniki.

Severovzhodni del Slovenije, bogat z lesom in vodnimi viri, se ponaša tudi z bogato zgodovino steklarstva. V 18. In 19. stoletju je na območju Pohorja, celjskega in Kozjanskega obratovalo blizu 40 steklarn. V Josipdolu na Pohorju so peči ugasnile leta 1909, glažuto v Polani pod Lisco pa so leta 1860 preselili v Hrastnik, ki tako velja za edino kontinuiteto izdelave steklenih posod na Slovenskem.
Bili pa so časi, ko so glažute dajale kruh številnim Slovencem, njihovi lastniku pa niso bili samo brezčutni veleposestniki, ampak velikokrat družbeno odgovorni ljudje, ki so skrbeli tudi za izobraževanje otrok svojih delavcev. zahvaljujoč pridnim kustosom v muzejih v Celju, Mariboru, na Ptuju in v Slovenski Bistrici se spomin na glažutarsvo ohranja. Čeprav so najlepi izdelki na ogled na Dunaju, je tudi pri nas mogoče videti nekatere primerke, s katerimi so naši steklarji nekoč osvajali svet

Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi bilo do leta 2050 v morju več plastike kot rib. Tretjina v enem letu pridelane hrane se zavrže. Kako smiselni so vertikalni vrtovi v mestih in naseljih, ki vse bolj odžirajo kmetijsko površino. O teh okoljskih temah razmišlja pet sogovornikov: novinarka (Irena Bedrač), urednik (Tomislav Petrovič), zdravnica (Metka Koren), učiteljica (Nina Štraus) in študentka (Maša Recek). Zapis so pripravili v podjetju Skaza. Z željo ozavestiti potrošnike in jih spodbuditi k razmišljanju o ponovni uporabi običajne ali nabavi »prijazne« plastike.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

V mariborskem jutranjem izboru tokrat o tem, kako je staranje povezano s kakovostjo spanja, zakaj se splača obiskati celjski Stari grad, kaj potrebujejo domovi za ostarele, kaj je Siddharta počela sredi turneje, kako se naredi lesena žlica in kako glinena piščal. Pa skupina Šani šeni iz Podčetrtka bo spet na ekranu.

Petra Kos Gnamuš bo na kratko predstavila novega slovenskega škofa v Celovcu Jožeta Marketza, obiskali smo Slovence v Zagrebu, ko so praznovali 90-letnico Slovenskega doma, delo Slovencev bo na kratko predstavil predsednik Darko Šonc. Mirjam Muženič je obiskala Muzej brusačev na Solbici v Reziji, za konec pa še o organiziranost Slovencev na Madžarskem, spregovorila bo Andrea Kovacs.

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

Peta sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo.
Najboljši pevci dvanajstih osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili s svojimi odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder tega projekta postal resnični izziv za vse tiste, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo resnično dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Nocoj vas vabimo k ogledu posebne dokumentarne oddaje Lynx. V polurnem filmu MEDVEDOVE OČI boste doživeli čisto poseben svet- svet medveda. Film prikazuje način življenja te živali in sobivanja z njo, pa tudi pričevanja stroke s čezmejnega območja Slovenije in Italije. Medveda boste tokrat spoznali tudi malce drugače: skozi njegovo nežnost, ki se skriva pod plaščem prvinske divjosti. Ne zamudite torej oddaje Lynx.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Temelji zahodne kulture in civilizacije izhajajo iz Grčije in tam so začrtali tudi pot razvoja evropskega vinarstva. Za prave enologe je vino še vedno iznajdba in darilo, morda ne ravno boga Dioniza, vsekakor pa so prepričani, da je imenitna pijača - če jo seveda pijemo po pameti. Gostja oddaje Dober večer bo Lidija Ruška, najbolj znana in priznana enologinja iz koncev, od koder prihajajo po mnenju mnogih najboljša slovenska vina. Gre za znameniti ljutomersko ormoški okoliš. Pogovor z gospo Lidijo Ruška bo vodila Polona Pivec, oddajo pa si boste lahko ogledali 20. januarja ob 20.00 na Televiziji Maribor.

Marjana Sukič nam v tokratni oddaji Obrazi naših rojakov predstavlja tednik Porabje, Porabski koledar in pesniško zbirko Ferija Lainščka Komu bo ravnica bela, hkrati pa nam zaupala kako je bilo v Porabju nekoč in kako je danes.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Razstrupljanje telesa ali izguba kilogramov v nekaj dneh - proizvajalci prehranskih dopolnil v oglasih obljubljajo marsikaj. A stroka opozarja, da gre pogosto za zavajanje. Država ne vodi registra prehranskih dopolnil, z uveljavitvijo Pravilnika o prehranskih dopolnilih v letu 2013, je bil namreč ukinjen postopek prve prijave. Bazo prehranskih dopolnil že deseto leto sicer vodi družba Res Pons, kjer pravijo, da je na slovenskem trgu 6600 prehranskih dopolnil, a se številka spreminja.

O 50-letni zgodovini gledališča spregovorijo njegovi soustvarjalci: Vinko Möderndorfer, Iztok Tory, Meta Hočevar, Niko Goršič, Nevenka Koprivšek, Inge Remeta in kritičarka Zala Dobavšek. Od svobodnega eksperimenta v 70-ih, odkrivanja marginalnih tem v 80-ih do produkcijskega centra v 90-ih, kar je z umetniškim vodenjem Nevenke Koprivešek prišlo vse bolj v ospredje. Glej se začne odpirati fizičnemu, neverbalnemu gledališču, sobivajo skupine treh režiserjev - Pograjca, Štrucla in Lovriča, gledališče pa se vse bolj internacionalizira in osvobaja ideološke obremenjenosti, ki je bila značilna za prejšnje generacije.

Avtorica oddaje: Marjana Ravnjak
Režiserka: Jasna Hribernik

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov