Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 4. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 4. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Ekipa oddaje Na lepše je obiskala eno najlepših vasi Zgornje Vipavske doline – srednjeveške Goče, kjer skušajo s povezovanjem mladih vinarjev ter novimi vinskimi potmi vzpostaviti prezrti produkt vinskega turizma. Goče namreč predstavljajo izjemen turističen potencial, še posebej glede na njihovo vpetost med Vipavi in samo osem kilometrov oddaljen kraški Štanjel. Vas, ki predstavlja živi muzej kulture vinarstva na Vipavskem, ima največ kleti na število prebivalcev, pri čemer naj bi bile številne med seboj povezane celo z nekakšnimi podzemnimi hodniki. Na primeru Goč izpostavljamo tudi trsnico v Vrhpolju, največjo tovrstno zadrugo v Sloveniji, ki med drugim vzgaja trte za najboljše francoske in italijanske vinograde in pa produkt biti vinar za en dan, kjer se osebno spozna gospodarja kleti, njegovo filozofijo in način pridelovanja, kar v tujini ni samoumevna izkušnja.
Glede na aktualne razmere pa izpostavljamo še turistične vodnike. Slednjim v času kovid pandemije, ki hromi vse turistične tokove, grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Turistični vodniki v turizmu predstavljajo še posebej ranljivo skupino, saj jih večina dela kot samostojni podjetniki. Med drugim je naša ekipa obiskala tudi interpretativne vodnike v Beli krajini.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Izjemno pričevanje dolgoletnega novogoriškega župnika msgr. Gašperja Rudolfa.

Pričevanje msgr. Gašperja Rudolfa, rojenega na veliki samotni kmetiji na Črnovrški planoti, nas uvede v čas fašizma, ko je zaradi narodnega delovanja na otok Ponca za več let konfiniran tudi njegov oče. Zelo dragocen je njegov spomin na medvojno obdobje, ko je imela družina sprva naklonjen stik z odporniškim gibanjem, ki ga je vodil Janko Premrl Vojko. Po Vojkovi smrti, ko so prihajale na dan podrobnosti, da so ga ubili komunisti, se je vse spremenilo. Rudolfov podroben spomin na bistveno dogajanje podkrepi njegov smisel za emotivno dojemanje razmer ki so se takrat že povsem obrnile v odkrit revolucionarni teror. Med drugim so partizani v njihovem kraju umorili tri mlada dekleta. Naposled se je morala tudi Rudolfova družina pred revolucionarji umakniti na varno v Hotederšico. Prvi del pričevanje zajema tudi pričevalčevo pot v duhovniško poklicanost, ki ga je vodila od Gorice in Vidma do medvojne Ljubljane. V drugem delu, ki bo na sporedu 14. Januarja pa bo spregovoril o povojnem obdobju, Udbi, zaporu in o velike podvigu - gradnji novogoriške cerkve Kristusa Odrešenika, ki jo je kot župnik ob pomoči škofa in občestva vodil.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

V 23 oddaji se pomerijo Bine, Bor in Jurij iz OŠ Center iz Novega mesta (vijolični) ter Matic in dva Filipa iz OŠ Miklavž na Dravskem polju (rumeni). V prvem delu se spopadajo z bolhami, pometanjem hiške, sortami krompirja, smučarskimi disciplinami in vzrejo nemških ovčarjev ter uspešno zaigrajo na kozarce. Znani Slovenci, ki svoje delo opravljajo v tujini, zgodovinske pomožne vede in nekaj, kar lahko vrnemo, so preizkušnja za hitrost prstov in misli. Ali rumenim uspe prepoznati najbolj vročo zvezdo in kako blizu so vijoličnim sončeve pege, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

KOPRSKI ZALIV

Koprski zaliv se razprostira vse od Piranske punte pa do Debelega rtiča. Ana in Rok na tokratni morski poti raziskujeta kakšni so vplivi človeka na biotsko raznovrstnost. Na poti srečata polno naravnih biserov, med katerimi so tudi kamenine, ki burijo Rokovo domišlijo.

Dokumentarni feljton o verjetno najbolj znani maskoti bližnjega regijskega prostora.

Idejni in oblikovalski “oče” Vučka je bil slovenski slikar Jože Trobec iz Kranja. Dokumentarni film ne razkriva samo tega, koliko je sploh ostalo od slavne maskote XIV.zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, ampak skuša poseči malo širše, v zgodovinsko vlogo Vučka. S časom je namreč postal in ostal simbol nekega skupnega geografskega in duhovnega prostora, ki ga ni več, toda ljudje se ga radi še vedno spominjajo.

Gotovo ne boste uganili, kdo je bil s premoženjem, ki ga je sam zaslužil, konec 19. stoletja najbogatejši Slovenec in šesti najbogatejši Američan.

To je bil Anton Prestopec iz Javorja pri Litiji, ki je odpotoval v Ameriko z dvema dolarjema v žepu. V času zlate mrzlice na Klondiku v Kanadi je našel in izkopal tono in pol čistega zlata – danes po vseh preračunavanjih vrednega okrog 60 milijonov evrov. Toda na koncu je ostal brez vsega. Kako se je to lahko zgodilo, boste izvedeli v pričujočem dokumentarnem feljtonu Marjana Šrimpfa.

Leta 1930 Cankarjeva založba napove izid vojnega romana Doberdob pisatelja Prežihovega Voranca.

Roman naj bi popisal tragične zgodbe vojakov, ki so se v prvi svetovni vojni borili na Doberdobski planoti, kjer se je bojeval tudi takrat dvaindvajsetletni pisatelj. Roman v resnici izide šele leta 1940, pisatelj pa ga v desetih letih od napovedi izida napiše kar trikrat, saj rokopis vedno znova izgine v nenavadnih okoliščinah – tudi zato, ker je nastajal v obdobju, ki ga je Prežihov Voranc kot politični aktivist večinoma preživel v ilegali. Voranc namreč ni bil le pisatelj, pač pa tudi eden prvih komunistov na Slovenskem, agent Kominterne, popotnik in poliglot, osebno pa zelo skromen mož z vrednotami, ki sčasoma niso bile več v duhu vse trše partijske ideologije. Doberdob – roman upornika je igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

Minilo je četrt stoletja, odkar je idejni oče Izštekanih Jure Longyka v radijskem studiu gostil skupino Sokoli Petra Lovšina. Leta 1993 se je rodila oddaja, v kateri se pogovor z glasbenimi gosti prepleta s preigravanjem skladb, ki so izvedene na akustičen ali kako drugače izštekan način. Na način, ki ga ni moč slišati nikjer drugje.
V zadnjih letih se oddaja Izštekani decembra iz studia Vala 202 preseli v ljubljanski Kino Šiška. Letošnja formula je bila jubileju primerna: 5 x 5 = 25. Na razprodanem koncertu je nastopilo 5 skupin, vsaka je odigrala 5 skladb. Posebnost tokratnega slavja je bila, da so se kar 4 skupine Izštekanim pridružile prvič. Fed Horses, Bordo, Prismojeni profesorji bluesa in Čedahuči so odigrali 4 svoje skladbe ter eno prirejeno skladbo veteranov Dan D. Kot dodatni skriti gostje so se pridružili tudi Koala voice ter Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta prav tako priredila skladbo častnih gostov večera Dan D.
Koncert izvajalcev, ki sprejmejo izštekani izzivi s srcem in brez zadržkov, poln presenečenj in neponovljiv.
Drugi del koncerta začenjamo z zadnjo skladbo Prismojenih profesorjev bluesa, nadaljujejo pa Koala Voice, Čedahuči, Dan D ter Zala Kralj in Gašper Šantl.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Druga Avtomobilnost iz karantene se bo ukvarjala z zasloni v avtomobilih. V nekaterih primerih prekrivajo že kar celotno armaturno ploščo in bi zato lahko med postanki omogočali celo gledanje filmov. Prav zato avtoindustrija že sklepa partnerstva s ponudniki zabavnih vsebin, svoj lasten avtomobil pa je izdelal že tudi elektronski gigant Sony. Skupaj z gledalci Avtomobilnosti smo preizkusili tudi avtomobil s ta hip največjim zaslonom. Predstavili bomo tudi novo generacijo modela avtomobilske znamke, ki ima glede na analize podjetij Apple in Google najbolj dojemljive kupce za digitalne storitve. To "digitalno" oddajo bo zaokrožila povsem "analogna" zgodba o mehanski napravi - o volanskem obroču, ki obrača vsa štiri kolesa in tako omogoča večjo okretnost.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Po nadvse uspešnem nastopu slovenskih hokejistov na olimpijskih igrah v Sočiju, je žreb za igre v Pjongčangu za prvega tekmeca izbral navidez nepremagljivo oviro – ekipo ZDA. Toda slovenski hokejisti, ki jih je vodil Finec Savolainen so bili drugačnega mnenja, predvsem pa izjemno borbeni in motivirani.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Sproščena srbska komedija s tekočo naracijo in ravno pravšnjo mero črnogorskega priokusa.

Đorđe Popović, mlad zdravnik iz Beograda, prejme anonimni klic, naj spozna svojega očeta. Đorđe je do tega trenutka živel v prepričanju, da je njegov oče mrtev, pa vendarle se odločil poiskati svojo identiteto. Odpravi se v Črno goro in mimogrede spozna Lolo, mlado kajterko in hčerko policijskega inšpektorja, ki potuje na Ado Bojano.

Leto produkcije: 2017
Država: Srbija, Črna Gora
Žanr: komedija
Režija: Milan Karadžić
Scenarij: Vladimir Djurdjević, Milan Karadžić
Igrajo: Slaven Došlo, Milutin Mima Karadžić, Vanja Nenadić, Mladen Nelević, Mira Banjac, Dubravka Drakić

Zvezdanina gosta sta Sara Ahlin Doljak in njen mož Bojan Doljak. Sara je samostojna odvetnica, mediatorka in predavateljica na Evropski pravni fakulteti, kljub temu da že osem let boleha za multiplo sklerozo. Zaradi bolezni ne more več govoriti, zato namesto nje govori tehnološko pomagalo. »Hvaležna sem in se zahvaljujem za tisto, kar imam, in ne hrepenim nepotrpežljivo po tistem, česar nima,« pravi Sara in nas svojimi razmišljanji pušča – brez besed.

Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija
Dirigent: Patrik Greblo
Že več kot štirideset let, od leta 1971, Romi vsako leto 8. aprila po vsem svetu praznujejo. Tako smo mednarodni dan Romov tudi na RTV Slovenija počastili z velikim koncertom, kjer sta kot celota sodelovala ob orkestru RTV SLO: tako Simfonični kot Big Band RTV Slovenija, skupaj z legendarno romsko skupino Amala, ki jo vodi neutrudni Imer Traja Brizani.
Brizani je z Amalo posnel že celo vrsto plošč in svoj program predstavil na mnogih koncertnih prizoriščih tako doma kot v tujini. Tokrat je romsko ljudsko glasbo kot tudi nekatere svoje hite predstavil z velikim orkestrom RTV Slovenija, Amalo in številnimi izvrstnimi gosti, med katerimi izstopajo španski flamenko kitarist Diego Cortez jr. s svojim kvartetom ter večinstrumentalistka Bajsa Arifovska (Makedonija) in pevka Mija Muratović (Srbija).

Koncertni program bo predstavljen v povsem novih preoblekah. Priredbe so prispevali Matjaž Mikuletič, Aleš Avbelj, Jani Golob in Črt Sojar Voglar. Vse skupaj bo potekalo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov