Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. maj. 2020

TV Maribor • Sob, 23. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

V Bohinju je kar devet agrarnih skupnosti, ki so naslednice nekdanjih vaških srenj. Med njimi večstopenjsko pašo ohranjajo le še rejci Agrarne skupnosti Bohinjska Češnjica, Jereka, Podjelje in Koprivnik. Na pomlad najprej pasejo čredo v bližini vasi, konec junija jih odženejo v sredogorje ali na senožetne planine, poleti pa se živali pasejo na planinah v visokogorju. Ekipa oddaje LIZ je rejce in čredo spremljala med letošnjo pašno sezono na planinah Zajamniki, Konjska dolina, Krstenica in Velo polje. Dokumentarni zapis je pripravila terenska ekipa oddaje Ljudje in zemlja: novinarka-Dragica Vujanovič, snemalec- Robert Kranvogel in asistenti – Mitja Purgaj, Aleksander Ros, Roman Prehar. Montiral je Bojan Stajnko. Vabljeni k ogledu!

Peta sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo.
Najboljši pevci dvanajstih osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili s svojimi odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder tega projekta postal resnični izziv za vse tiste, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo resnično dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu.

Kuhinja je od nekdaj pomenila domačnost, toploto in varnost. Njen razvoj od preprostega ognjišča do današnje moderne kuhinje sledi razvoju človekove bivanjske kulture in odnosu do hrane. Ta danes ni več zgolj nadomeščanje dnevnih potreb po energiji, ampak tudi estetski užitek in družabnost. Slovenci smo se svetovnim trendom v oblikovanju kuhinjskega pohištva pridružili v 60 letih prejšnjega stoletja, ko sta Ivo Gabrovec in Stane Romih še delala v Marlesu.

V dokumentarnem portretu je novinar Marjan Šrimpf sestavil sliko o izjemno ustvarjalnem življenju 80-letnega akademskega slikarja Mira Zupančiča, ki že več kot 50 let živi in dela v New Yorku. Zupanič sodi med najizrazitejše še živeče slikarje v diaspori in je zaznamovan predvsem z impresionističnim in postkubističnim stilom. Svoja dela je razstavljal na več kot 70 razstav po svetu, od razglasitve samostojnosti Slovenije pa se jih je pri nas zvrstilo 25. Dobršen del dokumentarnega portreta, v katerem nam slikar, kipar, ilustrator, grafik in mojster vitraža zaupa, da je prve poteze povlekel z žebljem po domačem pohištvu, je bil posnet v New Yorku na Long Islandu in v avstrijskem Linzu, kjer je tudi diplomiral. A pot do tja in naprej v ZDA je bila trnova začenši s pobegom prek državne meje o katerem je slikar iz Rimskih Toplic pripovedoval, da je šlo za življenje ali smrt.
Kamera spremlja slikarja tudi pred njegovo domačijo in ateljejem pri Sv. Emi blizu Podčetrtka, kamor prihaja vsako leto na obisk, saj je izjemno navezan na domačo grudo. V pogovoru se umetnik spominja srečanj s slovenskim kiparjem Francetom Goršetom v Clevelandu, največji pečat pa je pustil seveda v New Yorku med našimi izseljenci – še posebej mu je pri srcu velik vitraž s portretom Barage v slovenski cerkvi svetega Cirila, ki je leta 2016 praznovala 100-letnico.
Dokumentarni portret Mira Zupančiča, prejemnika številnih nagrad doma in po svetu, je kot »hvalnica življenju« kot je za umetnikovo delo dejal eden izmen kritikov.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač, si je pred dobrimi petnajstimi leti zadala cilj, da bo delala na področju gospodarskega razvoja slovenskega Porabja. Preko evropskih natečajev, s podporo Slovenije in Madžarske je do danes - v sodelovanju z lokalnimi organizacijami- uresničila več uspešnih projektov. V tokratni oddaji vam predstavljamo njeno življensko pot, oziroma vsestransko delovanje.

Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Naš tokratni gost v oddaji Dober večer je Avgust Demšar. Pred kratkim je izšel njegov že deseti roman, vsa njegova dela spadajo v žanr, ki mu v angleščini rečejo »who's done it« ali po slovensko »kdo je storilec«. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved.

V tokratni oddaji Obrazi rojakov predstavljamo prvega predsednika slovenskega društva Nagelj iz Varaždina, Marjana Husaka.
Fizik po srcu in duši, ljubitelj glasbe, planin, fotografije in druženja Slovencev Varaždinske županije.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

V teh dneh stanovalci v večstanovanjskih stavbah prejemajo položnice za razkuževanje objekta, v katerem živijo. Zneski na položnicah se razlikujejo tudi do 200 odstotkov. Upravniki so se namreč razkuževanja lotili na različne načine, zato bo višina zneska odvisna predvsem od tega, kdo razkužuje: pogodbeni čistilni servis, zunanji izvajalec, ali etažni lastniki sami. Marsikdo pa se ob tem sprašuje, kako učinkovito je sploh razkuževanje, kdo bi moral kriti stroške zanj in ali bo država vendarle prisluhnila številnim pozivom o preklicu odloka.

Letos se glasbeni svet spominja dveh velikih, svetovno znanih skladateljev, ki sta bila naše gore list, prvi je Giuseppe Tartini, ki se je rodil v Piranu, letos mineva 250 let od njegove smrti, drugi pa je Hugo Wolf, ki je bil pred 160 leti rojen v Slovenj Gradcu. Vsak po svoje sta s svojo ustvarjalnostjo vtisnila izjemen pečat svetovni glasbeni kulturi, v oddaji se bomo spomnili njunih najbolj znanih del skozi odlomke, o njunem pomenu pa bodo razmišljali različni izvajalci in drugi, ki se ukvarjajo z obujanjem spomina na ta dva velika glasbena ustvarjalca.

Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan
Režiserka: Magda Lapajne

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov