Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. maj. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 23. maj.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Zanimivo pričevanje Jožeta Černeta, ki ga poznamo kot pevca, solista v Koroškem in kasneje Ribniškem oktetu bo upravičeno pritegnilo najširši krog gledalcev.

Černe je bil rojen v številni kmečki družini v Kozarjah, ki so sedaj že del Ljubljane in jih seka zahodna obvoznica. Imeli so veliko kmetijo, oče pa je bil vse do sredine vojne župan na Dobrovi. Jože zelo slikovito opisuje podrobnosti življenja pred vojno, ki je bilo kljub kmečkemu delo za otroke idilično. Stikov z Ljubljano skoraj niso imeli, edino enkrat jih je oče peljal na ogled novozgrajenega nebotičnika.

Vse to prekine vojna. Kozarje z okoliškimi naselji Brdo in Vrhovci so postali eno od žarišč revolucionarnega nasilja. Kot desetletni otrok je bil priča grozljivim prizorom. Z vrstniki je že februarja 1942 videl umorjenega krojača Žaklja na Vrhovci. Umori so sledili, tako je videl pri sedanji gostilni Pečarič ustreljenega Skubica, nato še Martinjaka. Jože je videl in celo prepoznal enega od vosovskih morilcev. Černe se živi spominja tudi tragedije na bližnjem naselju Brdo, ko sta domačina z Vrhovcev julija 1942 ubila pri gradu Bokalce dva sprehajoča italijanska vojaka. Okupatorji so se maščevali s požigom Brda in streljanjem nedolžnih talcev. Partizani so Černetovo kmetijo temeljito oropali, mama se je posebej razjezila, ker so poleg živeža odpeljali tudi porcelanasto posodo. Oče se je pred revolucionarji skrival, po vojni pa so ga zaprli, vendar se je uspel rešiti. Kmetje so bili v času komunistične oblasti odkrito preganjani in obremenjeni z obvezno oddajo. Veliko kmetov je propadlo in tudi Černetovi so morali kmetijo prodati.

Umori, prizori nasilja in strah, ki so ga vcepljali zlasti komunisti, so Jožeta kot otroka trajno zaznamovali. Da je kasneje normalno zaživel in si ustvaril družino, mu je veliko pomagala tudi glasba in njegovo pevsko udejstvovanje.

Pravijo, da je dirigent in skladatelj Leonard Bernstein na tem svetu živel pet življenj, da je bil »glasbeni genij 20. stoletja« in »človeški kalejdoskop«, da je imel neizmerno energijo, s katero je zasenčil tudi mnogo mlajše od sebe.
Bil je televizijski glasbeni učitelj mnogih mladih po svetu. S Koncerti za mlade, ki jih je vodil več kot deset let, je navduševal že v sedemdesetih letih. Noben drug televizijski program ni tako obogatil glasbenega življenja mladih po vsem svetu. V tokratni oddaji Leonarda Bernsteina bo v orkestru Newyorške filharmonije zazvenela melodija.

Hyacinthin svak Bruce se zatakne na drevesu. "Očka" gre na matični urad, da bi se poročil. Emmet sreča Daisy, Onslowa in Rose. Liz se ponudi, da bo očka peljala nazaj k Daisy, Hyacinth pa nasprotuje, saj noče, da bi Liz videla, kako živijo njeni sorodniki. Zato vse prisili, da gredo k Violet, kjer pa je Bruce še vedno na drevesu.

Hyacinth skrbi voda, ki ji jo dobavlja Mestni vodovod, saj se ji zdi, da je že rabljena. Zato jih pokliče in zahteva odgovornega, seveda na čim višjem položaju. Onslow ima rojstni dan. Njegova žena Daisy se čuti dolžno povabiti tudi Hyacinth – ker bo zbrana vsa družina -, čeprav bi se temu rada izognila tako Onslow kot Hyacinth.

Dokumentarni portret o šahistu Albinu Planincu je film o pozabljenem geniju iz Zagorske vasice Briše.

Albin Planinc je več kot četrtino stoletja preživel v popolni anonimnosti, čeprav je celo desetletje, od konca šestdesetih do konca sedemdesetih, navduševal svetovno šahovsko javnost in si ohranil njeno spoštovanje vse do danes. Ni le premagoval največjih in igral na elitnih turnirjih, bil je – kot denimo ugotavlja ena od slovitih sester Polgar – šahist z največjo domišljijo v zgodovini šaha. Planinc je igral le na mat, tvegal je vse, pogosto izgubil, a tudi zmagoval v antoloških partijah. Če šah povezujemo tudi z umetnostjo, potem je prav Planinc umetnik med šahisti. Pred nami je avantura spuščanja v globino duše, koder se kotita tako imaginacija kot popolna ohromelost.
Kot pričevalci so v filmu, ki je nastal po scenariju Mitje Čandra in Irene Kovačević ter v režiji Jana Cvitkoviča, med drugim sodelovali Boris Kutin, Boris Spaski, Bernard Nežmah, Ivo Bajec, Aleksander Beljavski, Vojko Musil, Rajka Smokvina Korbar in drugi.

Tročlanska zasedba nas Iz Studia 22 pelje po poteh Etna. Če njihovo starost primerjamo z literaturo, po kateri posegajo, so še pravi otroci, ki z otroško zagnanostjo, ljubeznijo in vdanostjo delijo svoj pogled na glasbo. Pravijo, da ta v sebi nosi samo to, kar glasbenik vanjo vloži. Staro v novem, novo v starem. (P)osebna preobleka ljudskih pesmi.

Glasba: A. Adam, C. Pugni, L. Delibes, R. Drigo, P. Oldenbourg
Koreografija Marius Petipa / obnovitev Anna – Marie Holmes
Leto 2018 je v baletnem svetu zaznamovala tudi 200 - letnica rojstva koreografa velikih klasičnih baletov Mariusa Petipaja (Labodje jezero, Hrestač, Trnuljčica, Giselle…). Njegov balet Gusar pa bo v letu 2019 dopolnil 120. obletnico življenja na baletnih odrih po svetu. Dramatična koreografija se naslanja na Byronovo pesem in se odvija na obali Jonskega morja v času, ko so Turki okupirali Grčijo. Pripoveduje o treh gusarjih - Konradu, Aliju in Birbantu, ki pobegnejo z razbite ladje. Nekega dne srečajo lepe Grkinje in Konrad se zaljubi v Medoro. Dekleta skrijejo gusarje pred turško patrolo, zato jih ujamejo in prodajajo za sužnje. Gusarji z bistroumnostjo čudežno rešijo dekleta. Medora in Konrad zbežita.
Ob baletnem ansamblua milanske Scale kot solisti plešejo tudi Timofej Andrijašenko, Martina Alduino in Nicoletta Manni.

V Košnikovi gostilni so dobili odlično priložnost pevski zbori, ansambli, folklorne skupine, ljudski godci in tisti, ki so negovali ljudske običaje, šege in navade. Gledalci so spoznavali noše, verovanja, plese, ustno izročilo, kulinariko, stavbarsko, gospodarsko in prometno dediščino.
V njej je sodelovala vrsta slovenskih igralcev, med njimi Vera Perova kot Košnikova žena Neža, Dare Ulaga kot njegov prijatelj Martin, Ivo Ban, Dušan Škedl, Milan Kalan, Polona Vetrih, Marijana Brecelj, France Trefalt, Ferdo Medved, Franc Markovčič in številni drugi.
Južeka in goste so obiskali Ansambel Avsenik, Gasilska godba Kamniška Bistrica, APZ France Prešeren iz Kranja, dr. Boris Kuhar in drugi.

Avtor: Mito Treafalt
Režija: Metka Leskovšek

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Gruzijska ljubezenska drama. Piše se leto 1992. V gorski vasici, visoko v gruzijskih gorah živi Dina, privlačno dekle, ki bi jo marsikdo hotel za ženo. Toda vas živi po družbenih pravilih, ki so jih izoblikovala stoletja tradicije in izročil. Eno od teh je tudi zaveza, ki jo je dal Dinin dedek, ko je vnukinjo obljubil Davidu, fantu, ki se je pravkar vrnil iz vojne. Toda Dina ne ljubi Davida; hoče Gegija, ki se je vrnil skupaj z Davidom; še več, v vojni je Gegi Davidu rešil življenje. Toda ali je sploh možno zaobiti obljubo, ki jo je dal Dinin dedek Davidovi družini? Lahko Dina prekine zaroko? Bo David na to pristal? In kako bosta drug na drugega gledala prej neločljiva prijatelja, sedaj pa tekmeca-snubca?
Dede je intenzivna, prvinska ljubezenska zgodba, ena tistih, po katerih nastajajo legende ali pripovedke. Režiserka, sama doma iz gorovja Svaneti, kjer je bil posnet film, je motiv za zgodbo našla pri svoji babici, ki je morala zaradi zakonov tradicije utišati svoja čustva.

DEDE, koprodukcijski film, 2017

Režija: Mariam Khatchvani / Scenarij: Mariam Khatchvani, Vladimer Katcharava / Igrajo: George Babluani, Natia Vibliani, Girshel Chelidze, Mose Khachvani, Nukri Khachvani…

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Manca Košir prvič po diagnozi rak gostuje v daljšem televizijskem intervjuju. V avgustu 2019 so ji diagnosticirali rakav tumor na čeljusti, po zahtevni operaciji so ji čeljust rekonstruirali, jo obsevali in ji odstranili večje število bezgavk. Diagnozo rak Manca Košir šteje za veliko življenjsko lekcijo, pripravo na smrt in duhovno šolo. »Bog me poriva skozi šivankino uho,« o svoji izkušnji pove Manca Košir.

Bert Pribac je bil znan predvsem kot književnik in kot eden izmed najvidnejših književnih ustvarjalcev v slovenskem izseljenstvu, manj pa je znano njegovo poklicno delo v Avstraliji, kakor tudi njegovo kulturno in društveno delovanje v Canberri, kjer je preživel večino svojega izseljenskega življenja.
Kljub težavam se je ves čas izseljenstva zavzemal za ohranjanje vezi z domovino, zlasti glede kulturnega delovanja, pa tudi za premagovanje nazorskih razlik med različnimi skupinami v izseljenstvu in za spravo tako med emigrantskimi skupinami kakor tudi z matično domovino.
V letu 2000 se je z drugo ženo in dvema sinovoma za stalno vrnil v rodno Istro.
Voditelj Lado Ambrožič.

Posnetek prvega dela koncerta nam prinaša celoten material z albuma Volk, sestavljen iz priredb nacionalnih himn, drugi del pa prerez najbolj udarnih skladb s prejšnjih albumov, kot sta Tanz mit Laibach, Das Spiel ist aus in druge. Laibach so nastali v Trbovljah leta 1980, Volk pa je njihov dvanajsti studijski album.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov