Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. jun. 2020

TV Maribor • Sob, 6. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- Hazám, hazám – dal a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából;
- a völgyifalui népdalkör csatlakozott egy online kezdeményezéshez;
- az emberiséget pusztító járványok története;
- 400 éve született Zrínyi Miklós.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- Domovina, domovina – pesem ob dnevu narodne povezanosti in 100-letnici podpisa trianonske mirovne pogodbe;
- ljudski pevski zbor iz Doline se je pridružil spletni pobudi;
- zgodovina epidemij, ki so pustošile med človeštvom;
- pred 400 leti se je rodil Nikolaj Zrinski.

Duhovnik dr. Anton Jehart je eden tistih Slovencev, ki jim čas ni bil naklonjen. Ostal je pozabljen, čeprav je bil v svojem času eden redkih, ki je Koran lahko bral v originalu, poleg arabščine pa je obvladal številne druge jezike. Pod psevdonimom Paulus je prevajal zlasti pustolovsko literaturo, z denarjem pa pomagal svoji življenjski sopotnici Roziki Dolinšek, da je lahko zgradila za tisti čas moderen Penzion Lobnica. Kot profesorja na Teološki fakulteti so ga leta 1939 prisilno upokojili. V tokratnih Sledeh obujamo spomin na znanstveno in sicer zanimivo življenje dr. Antona Jeharta.

V skoraj dveh urah izbora iz mariborskega dela oddaje Dobro jutro-dober dan vas bo spomnili na pacientove pravice, na mladenko, ki je zaživela z novim srcem, na sprehod po Celju, na res pekoče čilije mladega kmeta matica Vizjaka, na ptujsko kolesarko, mariborskega izdelovalca iz lesa, na nevarnost kajenja, na spretnega lončarja… in še kaj! Preverite sami!

Mesečna oddaja namenjena čezmejnim temam, koncertom, dokumentarcem ter prenosom dogodkov, ki je plod sodelovanja s sedežem RAI iz FJK.

Trasmissione mensile dedicata all'informazione transfrontaliera nonche' a concerti, documentari ed eventi in diretta prodotti in collaborazione con la sede RAI del FVG.

Petra Kos Gnamuš bo na kratko predstavila novega slovenskega škofa v Celovcu Jožeta Marketza, obiskali smo Slovence v Zagrebu, ko so praznovali 90-letnico Slovenskega doma, delo Slovencev bo na kratko predstavil predsednik Darko Šonc. Mirjam Muženič je obiskala Muzej brusačev na Solbici v Reziji, za konec pa še o organiziranost Slovencev na Madžarskem, spregovorila bo Andrea Kovacs.

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Janez Anton Scopoli je utemeljitelj slovenske botanike. Leta 1760 je izdal prvo, 1772. pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen. Morda je prav zaradi tega prehodil številne idrijske hribe in velik del takratne Kranjske in popisoval rastline, živali in minerale. Idrijsko obdobje je bilo njegovo najbolj plodno. Zadnja leta je preživel v italijanski Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob 200-letnici njegove smrti, ta je bila lani, so njegov portret pripravili v uredništvu oddaje Na vrtu.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Naša tokratna gostja mag. Lidija Pliberšek je direktorica enega izmed javnih podjetij v Mariboru, je častna občanka mesta Sarajevo, eno izmed dokaj specifičnih, tako imenovanih komunalnih dejavnosti si prizadeva v javnosti predstaviti tudi kot del turistične ponudbe mesta in kot poslanstvo v skrbi za kulturno dediščino tega prostora. Že v drugem mandatu je predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč in le dva dni pred razglasitvijo epidemije koronavirusa v Sloveniji je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorice Javnega holdinga Maribor. Z njo smo se pogovarjali o tem novem izzivu in tudi o številnih pogledih, ki jih ima na mesto, njegovo dediščino, kulturo in razvoj. Vabljeni, da si oddajo Dober večer ogledate v ponedeljek 1. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Nacistično taborišče sovjetskih vojnih ujetnikov Stalag XVIII D Melje v Mariboru. Od septembra 1941 do marca 1942 je v nekdanjih carinskih skladiščih, ki so jih Nemci spremenili v nacistično taborišče umrlo okrog 5000 sovjetskih ujetnikov. Veliko jih je že umrlo med potjo. Izmučeni, bolni, premraženi, sestradani ujetniki so umirali v strahovitih razmerah.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Sredi maja so - ob upoštevanju strogih varnostnih protokolov - zobozdravstvene ambulante znova začele sprejemati paciente. Ordinacijski čas je še vedno 6 ur in pol v 8-urnem delavniku, a po novem zobozdravniki lahko sprejmejo pol manj pacientov, kot pred epidemijo. Za koliko se bodo zaradi dodatnih varnostnih ukrepov podaljšale čakalne vrste, imajo zobozdravniki dovolj zaščitne opreme in kdo jo bo plačal, bo košarica zdravstvenih storitev zaradi novih pravil dražja, nabor storitev pa manjši. Bodo na pomoč javnemu zobozdravstvu priskočili zasebniki?

»Narod brez svojega arhivskega filmskega spomina ni vreden, da je narod,« je nekoč dejal Silvan Furlan, ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke, spiritus movens snovanja kulturne politike na področju filma v času po osamosvojitvi Slovenije. Ob 15-letnici njegove smrti se spominjamo njegovih dosežkov, predvsem vzpostavitve slovenske filmske infrastrukture, od filmske zakonodaje do Slovenske kinoteke in Kinodvora ter Muzeja filmskih igralcev v Divači do senzibiliziranja slovenske javnosti za filmsko omiko.

Voditeljica: Mateja Valentinčič
Režiser: Slavko Hren

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov