Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 6. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Prof. dr. Zora Konjajev, upokojena zdravnica, je kljub častitljivim letom
(1921. je bila rojena) še vedno kritična opazovalka družbe, ki jo motri tudi
skozi optiko bogatih izkušenj v lastnem življenju.

Rojena je bila v glasbeni družini Stritarjev in ob začetku druge svetovne vojne je kot študentka medicine vstopila v Osvobodilno fronto. Njen takratni mož, študent in športnik Cveto Močnik, narodni heroj, je padel in tako je že pri dvaindvajsetih ovdovela. Zaradi izdaje se je morala z dojenčkom, ki ga mož, partizan Florijan, nikoli ni videl, umakniti iz Ljubljane. Delovala je v bolnici Kanižarica na osvobojenem ozemlju v Beli krajini in bila tam instrumentarka tudi pri operaciji komandanta Franca Rozmana-Staneta, po nesreči, zaradi katere je umrl. V partizanih so bili tudi obe sestri, Bogdana in Nada ter brat Bine. Po vojni se je znova poročila s sinom ruskih emigrantov, agronomom
dr. Aleksandrom Konjajevim.
Po končanem študiju se je kot zdravnica, znanstvenica in univerzitetna profesorica vsa posvetila pediatriji in predvsem neonatologiji.
Izjemna pripoved dr. Zore Konjajeve pomeni skozi njena osebna doživetja tudi poklon vrhunski drži slovenskih zdravnikov in medicincev, ki so predano sodelovali v osvobodilnem gibanju. 225 zdravnikov in zdravnic ter 267 študentov in študentk medicine se je odzvalo pozivu Osvobodilne fronte,
kar 45 zdravnikov in 54 študentov medicine, ki so delovali v partizanskih bolnišnicah in v partizanskih enotah, je padlo v bojih ali bilo ubitih. Sistem slovenskega partizanskega zdravstva z 247 bolnišnicami, v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev, pa predstavlja fenomen, ki mu ne bi mogli najti primerjave nikjer na svetu. Le 14 bolnišničnih postojank je bilo odkritih. 164 ranjencev v njih so okupatorji in domobranci pobili. Med vojno so na osvobojenih ozemljih delovale tudi tri civilne bolnišnice, v Kočevskem Rogu pa tudi porodnišnica, v kateri je, sredi gozdov, prišlo na svet 54 novorojenčkov.
In hkrati je pripoved prof. dr. Zore Konjajev tudi slavospev in zahvala Belokranjcem in njihovi pomembni vlogi v času, ko je bilo med narodnoosvobodilnim bojem tam osvobojeno ozemlje.

Hyacinth poišče Richardu konjička: snemanje z videokamero, ki jo je dobil za predčasno upokojitev. Nato se sinu Sheridanu, sosedom in Nugentovi baha, da je njen mož režiser. Nugentovo vse skupaj zelo zanima, Hyacinth pa bi rada na vse naredila vtis. Njeni načrti padejo v vodo, ko se Onslowu pred njeno hišo pokvari avto, Richard pa se vrne s snemanja v policijskem spremstvu.

Hyacinth se pripravlja na obisk umetniške razstave, ko ji sporočijo, da se je šel očka prijavit v Tujsko legijo. Njene težave so še večje, ko iz zvočnika na kombiju sredi ceste zasliši vzneseno vzdihovanje sestre Rose in njenega prijatelja, ki naj bi iskala očka.

Posebna izdaja priljubljene popotniške serije. Mojca Mavec je spremljala gostovanje Simfoničnega orkestra RTv Slovenija na turneji po Latinski Ameriki. Ko se 67 članov spremeni v sopotnike, se zgodbe ponujajo kar same. To niso samo izvrstni glasbeniki, ampak tudi radovedni popotniki. V prvi oddaji bomo obiskali Peru in prestolnico Limo, kjer je orkester gostoval v največji dvorani države, Gran teatro Nacional. Orkestru se je pridružil tudi izvrstni violončelist Miša Majski.

Tekmovanje ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin Evrovizijski zbor leta bo letos organizirano drugič zapored. Tokrat bo Slovenijo in RTV Slovenija na tem evrovizijskem tekmovanju zastopala vokalna skupina Jazzva iz Ljubljane. Tekmovanje bo v znameniti areni Partille, predstavilo pa se bo deset zasedb: iz Slovenije, Belgije, Danske, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Vsaka v prvem krogu nastopi s štiriminutnim programom, če se uvrsti v drugi krog, pa še z dodatnim triminutnim. Organizatorja tekmovanja sta zveza EBU in fundacija Interkultur, gostiteljica tekmovanja Švedska televizija (SVT), za sodelovanje slovenske javne radiotelevizije na tekmovanju pa skrbi vodja slovenske delegacije, urednik Daniel Celarec.
Posebni gost tekmovanja bo zbor Carmen manet iz Kranja, ki je zmagal na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta 2017. Držimo pesti za Slovenijo!

Folklorna skupina društva Gartrož iz Nove Gorice vas bo z duhovito in nostalgično koreografijo popeljala v pozna petdeseta leta. Takrat se je življenje na Goriškem začelo razvijati. Razmahnilo se je »švercanje«, ljudje so se navzemali zahodnjaških navad, glasbe in plesov. Koreografija Marije Kapušin parodično nagovarja z vprašanjem, kje je meja folklorne dejavnosti in hkrati ponuja odgovor s poudarjanjem, da je ples živa in nenehno spreminjajoča se dejavnost.

V tokratni Avtomobilnosti si bomo zastavili najbolj vroče vprašanje ta hip: ali je zdaj pravi čas za nakup avtomobila? Zanimalo nas bo, naj kaj naj bomo pozorni, kje vse se lahko skrivajo popusti in kje lahko nastanejo večji stroški od predvidenih. Za vas smo pripravili tudi podroben test novega Volkswagnovega golfa ter dveh električnih avtomobilov: MANa e-TGE in KIE e-soul.

V Športnem uredništvu Televizije Slovenija je nastal dokumentarni film o najboljšem slovenskem veslaču vseh časov Iztoku Čopu.
Ekipa:
Scenaristka: Nuša Ekar
Snemalec: Artur Rutar
Montažer: Milan Miloševič
Avtor in izvajalec glasbe: Boštjan Grabnar
Režiser: Božo Grlj
Športna pot Iztoka Čopa, slovenskega športnika z največ osvojenimi medaljami z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, je bila v prvi vrsti predvsem zelo uspešna in dolga, hkrati pa v filmu spoznamo, da tudi strma, prežeta z vzponi in padci, odrekanjem, bolečino, veseljem, jezo. Blejsko jezero je bilo nekakšno zatočišče, središče vsega. Nešteto zaveslajev pa je odražalo kombinacijo garanja, volje do iskanja cilja, želje po uspehu. Vsak zaveslaj zase je nekako poročal o pečatu, ki ga je Iztok Čop ustvarjal skozi desetletja. Za sabo je pustil razumevanje bolečine, spoznavanje tekmovalnosti, sledenje cilju. O veslaški in osebni poti Iztoka Čopa so pripovedovali njegovi sotekmovalci, nasprotniki, prijatelji, trenerji in predvsem tisti, ki so mu bili ves čas najbliže.

Na sporedu je predzadnja dirka sezone v formuli E – dirka od doma. Tokrat bomo v neposrednem prenosu videli, kako se bo odrezal Kevin Siggy, ki ima za seboj že dolgo kariero virtualnega voznika.

Leta 1818 je Luka Čeč odkril notranje dele Postojnske jame in kmalu zatem se je v jami začel tudi organiziran turistični razvoj.

Sto let kasneje so jamo prepredli z elektriko in v njej postavili progo, ki je turistom v majhnih vagonih omočila celovit ogled. Do danes je Postojnsko jamo je 9. 11. 2017 obiskal 38-milijonti obiskovalec, uvrščena je tudi med 30 največjih naravnih čudes sveta.
Zgodba Postojnske jame in njena predstavitev širšemu svetu pa je tesno povezana z enim največjih fotografov Evrope ob prelomu dvajsetega stoletja - Rudolfom Brunerjem Dvořákom, ki ga strokovna zgodovina uvršča med začetnike reportažne fotografije.
Njegovi posnetki Postojnske jame iz leta 1909 so prvi fotografski ciklus katerekoli jame na svetu. Istega leta je Dvořák zabeležil obisk Maksimiljana Evgena, komajda 14-letnega brata bodočega avstrijskega cesarja Karla I. ter njegove matere Marije Jožefe Saške s spremstvom. Fotografiral je tudi obisk cesarske dvojice Franca I. in njegove žene Karla Avguste, ki sta jamo obiskala na poti iz Ljubljane v Postojno. Dvořák je bil tudi uradni fotograf srbskega kralja Petra I Karađorđeviča. Doslej še ne prikazan nabor štiristotih fotografij Postojnske jame je zaklad brez primere. Zbirka je dragocena iz več razlogov: ker gre za prve posnetke podzemske jame na svetu, ker prikazujejo Postojnsko jamo takšno kot je bila pred opustošenjem med drugo svetovno vojno, hkrati nazorno prikazujejo, kako je bila že pred skoraj sto leti opremljena za oglede turistov (razsvetljava, železnica ipd.), predvsem pa fotografije kažejo mnoge danes drugačne motive. Unikatno fotografsko zbirko negativov na steklenih ploščah je leta 2005 odkupil Muzej novejše zgodovine. Dokumentarni film Simfonija globine je nastal po scenariju in v režiji Igorja Vrtačnika.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Drama »Der staat gegen Fritz Bauer« ali v prostem prevodu »Država proti Fritzu Bauerju« je osvojila veliko nemških nagrad. Pripoveduje zgodbo o državnem javnem tožilcu Fritzu Bauerju, ki si je zadal nalogo preganjati preživele naciste. Tudi sam je nemški Jud, ki je preživel koncentracijsko taborišče in vojno končal v izgnanstvu na Danskem. Zato je bil še posebej željan obračuna z nacisti; niti ne toliko zaradi maščevanja, temveč bolj zato, ker je verjel, da brez obračuna s pošastno preteklostjo niti demokratična sedanjost ne bo mogla resnično zaživeti.
Zgodba se začne leta 1957 v Frankfurtu. Bauer prevzame tožilstvo in začne pripravljati aretacije znamenitih nacistov, vendar nič ne poteka gladko. Deležen je številnih groženj s smrtjo, premagovati mora različne ovire, ki mu jih nastavljajo kolegi, tudi sodelavci, ki nikakor nočejo, da bi njegova misija uspela. »Celo moja pisarna je sovražni teritorij,« je nekoč sam ocenil stanje v povojni Nemčiji. Skušajo ga zaplesti tudi v homoerotično afero, ker je tudi sam homoseksualec, skratka, njegovi številni in močni domači nasprotniki bi naredili vse, da bi ga onemogočili. Medtem ko preganja domače naciste, prejme skrivnostno pismo iz Argentine, v katerem se razkrije identiteta Adolfa Eichmanna. Bauer je sumničav do lastne države, ki se še ni v celoti izvila iz nacizma, zato eksplozivno novico ponudi izraelski obveščevalni službi Mossad, kljub grožnji, da bi ga lahko zato v Nemčiji obdolžili izdajstva.
Danes v splošnem velja prepričanje, da si brez tožilca Fritza Bauerja ne bi mogli predstavljati moderne Nemčije, torej njene denacifikacije. Da so zahodnonemška sodišča začela bolj preganjati nacistične zločince od poznih 50. let naprej, je predvsem njegova zasluga, čeprav danes ni znan in slaven niti v Nemčiji. Morda bo k temu pripomogel ta film.

THE PEOPLE VS. FRITZ BAUER / DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER / NEM / 2015

Režija: Lars Kraume / Scenarij: Lars Kraume, Olivier Guez / Igrajo: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Robert Atzorn…

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V večernem pogovoru se Zvezdana z gostjami na glas pogovarja o »nevidni« bolezni, za katero so značilne kronične bolečine. Gre za fibromialgijo, ki jo je težko diagnosticirati, zanjo ne obstaja zdravilo, zato bolnike spremlja do konca življenja.
Spomnite se, kako je imeti gripo. Zdaj to bolečino povečajte za desetkrat in si to predstavljajte občutiti vsak dan. To je fibromialgija. Bomo bolnicam znali prisluhniti, čeprav njihove bolečine ne moremo občutiti?

V vsaki kulturi je obredje tisto, ki določa, kaj pomeni biti človeški, ki sooblikuje osebnosti in omogoča lažjo pot skozi življenje. Štiridelna dokumentarna serija Nenavadni obredi, posneta s filmskimi snemalnimi tehnikami, gledalcu nazorno in od blizu prikaže očarljive in dih jemajoče obrede z vsega sveta, od japonskih mest do pragozdov Nove Gvineje.

4. del, Množični shodi:
Zadnja, četrta oddaja razišče obrede, povezane z množičnimi shodi. Zakaj se še vedno radi udeležujemo takšnih množičnih srečanj? Ustvarjalci so odgovor iskali v Peruju, Italiji, na Japonskem, v Indiji in ZDA.

Infra in Ultra, dvojna zgodba, dva albuma, dvajset unikatov, izjemno darilo ob dvajsetletnici delovanja skupine Siddharta.
Peterica je oba album posnela leta 2015 v lastnem studiu, Studiu 13 v Ljubljani. Za dvajset let delovanja 20 novih pesmi, kot je Siddharta obljubila svojim fanom. »20 let, Infra, Ultra in najlepši spomini. Obeta se intimno ropotanje«.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov