Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. mar. 2021

TV Maribor • Ned, 7. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Vrhunec atletske dvoranske sezone bo evropsko prvenstvo, ki ga bo med 5. in 7. marcem gostil Torunj na Poljskem. Normo za nastop je izpolnilo tudi 14 slovenskih atletov in atletinj, ker pa so bila merila v nekaterih disciplinah postavljena tako visoko, je evropska organizacija poslala vabilo še trem slovenskim atletom, ki sicer niso izpolnili pogojev: Lii Apostolovski, Neji Filipič in Janu Luxu. Pred dvema letoma je slovenska reprezentanca Glasgow zapustila s tremi finalnimi nastopi. Najboljšo uvrstitev je dosegel Luka Janežič v teku na 400 m, bil je 4., medaljo je zgrešil le za 2 stotinki sekunde.

Tokuzu uspe s čustvenim govorom pregovoriti direktorja dvorne kuhinje, naj mu dovoli z vsemi častmi pogostiti častnike ameriških okupacijskih sil in njihove družine. Upa, da bo tako dobil priložnost Američane prepričati, da cesar ni odgovoren za vojno. Bo njegova namera uspešna?
V zadnjem delu se nam končno tudi razkrije, kaj je Tokuzu rekel cesar, potem ko je na svojem krožniku našel vrvico.

Obiskali smo Center za rejne živali Pončo in preverili, kako gre bikcema, ki ju je po inšpekcijskem odvzemu pod svoje okrilje vzelo Društvo za zaščito konj in ostalih živali. Na sprehod smo se odpravili z malamutko Najo in njenim skrbnikom Branimirjem. Spoznali smo poslanstvo poškodovanega netopirja, ki ga je pred petimi leti pod svoje okrilje vzelo Društvo za proučevanje in varstvo netopirjev. Odkrivamo kakšno vlogo so v slovenski mladinski književnosti pripisali lisici. Opozarjamo na to, kako pomembni so redni veterinarski pregledi starejših psov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

1. SPREHOD PO BOTANIČNEM VRTU SEŽANA
V Botaničnem vrtu Sežana so že opravili zimsko rez vrtnic. Te se pnejo po zidovih in pergoli ali samostojno rastejo ob poteh, ki vodijo do steklenjaka. Vrt je bil nekoč del poletne rezidence grške rodbine Scaramanga, danes pa je prostor za odmik od mestnega vrveža.
2. REZ AKTINIDIJE
Aktinidija je plezava rastlina, ki se, če je ne krotimo z rezjo, bujno razraste. Kako jo primerno vzgajati, svetuje Roman Mavec iz Kmetijskega inštituta. Namig, če naredimo kaj narobe, aktinidija sama popravi našo napako, le kakšno leto bomo brez želenega pridelka. Tistim, ki v kleti še hranite kivije, ponujamo recept za pito.
3. CIMBIDIJI OB DNEVU ŽENA
Katera se ob dnevu žena ne bi razveselila cveta orhideje cimbidij? Kot vsako leto, so ti zacveteli pri Ireni Cigula v Dornavi. Zaupala nam je, kako skrbi zanje, da jo nagradijo z bogatim cvetenjem.

Stanko Čurin je v drugi polovici prejšnjega stoletja na področjih vinogradništva in vinarstva opravil pionirsko delo. Začel je na 39 arih, v 70 pa obdeloval 10 ha. Zmanjšal je donosnost trsov in s tem količino vina – ker ga je zanimala kakovost. Bil je prvi zasebni vinogradnik pri nas, prvi je stekleničil lastna vina, razvil predikatna vina, pridelal prvo ledeno vino in potem po klasični metodi še penino iz njega. Bil je prvi zasebni vinogradnik, ki se je predstavil na ljubljanskem vinskem sejmu, ustanovnik Društva vinogradnikov ljutomersko ormoških goric. Strokovnjaki pravijo, da je premikal meje ne le v vinogradništvu, ampak v kmetijstvu nasploh.

V letu 2020 je potekal 51. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Gre za potopis s posnetki različnih mest- od Santiaga de Chile do Punta Arenasa, ob tem pa boste videli tudi več vulkanov in ledenikov.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Večji del Frama z okolico spada v območje Nature 2000. Med drugim zaradi obilice čiste pohorske vode, s katero so pred 2000 leti oskrbovali tudi takratno Petovio, današnji Ptuj. Začetek 25 kilometrov dolgega rimskega vodovoda se danes imenuje Zlati studenec. Prvi je o njem javno spregovoril Franc Ferk že v 19. stoletju, največ poročil pa je iz 30-ih let 20. stoletja. Po vseh odkritjih in dognanjih tudi za strokovnjake ni nobenega dvoma.V rimski Petovii so uporabljali vodo iz takrat vodnatega framskega izvira. Danes sameva sredi gozda, v društvu Gremo naprej pa si že leta prizadevajo, da bi pomen zgodovinske najdbe spoznala tudi širša javnost.

Od 4. do 10. marca bo v Mariboru potekal prvi Festival feminističnega filma. Organizatorji so ga poimenovali po Genovefi, zavetnici, ki je med drugim znala pozdraviti oči, da lahko gledamo in vidimo. Kaj nam feministični filmi povedo o družbi, v kateri živimo? Pogovarjali se bomo s komunikologinjo in organizatorico festivala Jano Burger, filmskim kritikom Žigo Brdnikom, filmsko kritičarko Veroniko Zakonjšek, ter dr. Natašo Pivec, ki se raziskovalno posveča sociologiji spolov.
Vabimo vas, da si oddajo Omizje ogledate nocoj, v sredo 3. marca ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Slovenija bo 25. junija praznovala 30-letnico. Kako se je v teh letih razvijala na gospodarskem področju? Smo po 30 letih dosegli tak gospodarski razcvet države, o kakršnem smo sanjali ob njenem nastanku? Kaj so bile glavne napake v ekonomskem upravljanju države? Kaj bi lahko naredili bolje? Kako bo na prihodnost gospodarstva in celotne družbe vplivala epidemija? In predvsem, kakšna je naša vizija za naslednjih 30 let? Kaj so glavni izzivi ekonomske politike Slovenije, ki bo odločilno vplivala na splošni razvoj in življenja Slovenk in Slovencev?
V Omizju »Slovenija 30 – gospodarski izzivi za naslednjih 30 let« z Dušanom Mramorjem, Mojmirjem Mrakom, Blažem Brodnjakom, Juretom Knezom in Boštjanom Gorjupom.
Voditeljica: Mojca Šetinc Pašek.

Predzadnje prizorišče tekem v hitrih disciplinah pred koncem sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju bi moral biti Kvitfjell. A so Norvežani zaradi epidemije odpovedali vse zimske športne dogodke, zato je vskočil Saalbach-Hinterglemm. Po smukačih se bodo v tem avstrijskem smučarskem središču pomerili še superveleslalomisti.

Biatlonska karavana se je za 14 dni ustavila v Novem Mestu na Češkem. Prvo od dveh nedelj sta na sporedu zasledovalni tekmi. Po biatlonkah bodo nastopili še biatlonci. Oglejte si zaključek biatlonske sezone na TV Slovenija.

Biatlonska karavana se je po svetovnem prvenstvu na Pokljuki preselila na Češko. V Novem Mestu se bodo za točke svetovnega pokala biatlonci potegovali dva tedna. Prvo od obeh nedelj na Moravskem bosta na sporedu zasledovalni tekmi. Najprej bodo startale biatlonke. Oglejte si zaključek biatlonske sezone na TV Slovenija.

Prvi veleslalom po svetovnem prvenstvu je priložnost za vse, ki jim v Cortini d'Ampezzo ni šlo po načrtih. V prvi vrsti je to vodilna v veleslalomskem seštevku Marta Bassino, tudi najboljša Slovenka v tej disciplini Meta Hrovat je ostala brez rezultata. Ko so alpske smučarke nazadnje tekmovale v Jasni (2016), je zadnjo avstrijsko veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu slavila Eva-Maria Brem. Lahko Avstrijke po petih letih prekinejo neugoden niz?

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov