Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 1. avg. 2021

TV Maribor • Ned, 1. avg.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

Vabljeni k ogledu.

Film je posnet po knjižni predlogi znanstvene monografije z istim naslovom in ima format antropološkega dokumentarnega filma. Material za dokumentarni film Bomži, cestni otroci v Makejevki, je bil zbran med antropološkim terenskim delom Andreja Natererja med leti 2000 in 2012. Film ima štiri poglavja, od katerih se vsako ukvarja s posebnim aspektom življenja otrok na cesti.
Prvo poglavje s podnaslovom Bivši so-igelniki, predstavi individualne zgodbe otrok, ki že vrsto let živijo na cesti v ukrajinskem mestu Makejevka. Skupaj s tem so v podpoglavju predstavljeni tudi nekateri pomembni makro- in mikro- socialni faktorji, ki so privedli do pojava brezdomnosti v regiji, s posebnim poudarkom na družinski situaciji otrok.
Drugo poglavje, s podnaslovom Življenje na cesti, predstavlja ključne točke življenja otrok na cesti, kot sta na primer življenje v podzemnih rovih (tipluhah) in cestna ekonomija. V tem poglavju je predstavljeno tudi zgodovinsko in socialno ozadje problema cestnih otrok v regiji.
Tretje poglavje predstavlja intravenozno uživanje Baltuške, narkotika, ki ga otroci na cesti sami pripravljajo in ima izjemno močan vpliv tako na življenje na cesti, kot tudi iztek njihovih cestnih karier. Predstavljeni so postopki priprave narkotika, pridobivanje vseh komponent, konzumiranje in nekatere posledice uporabe.
Četrto poglavje se ukvarja z vprašanjem kako naprej, opiše zaključke v filmu predstavljenih življenjskih poti in predstavi samorefkelsije otrok, ki so večino svojega življenja preživeli na cesti in za razliko od svojih vrstnikov ostali živi.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

SODA BIKARBONA
Prvotno so vsestransko uporabno sodo bikarbono pridobivali iz rastlinskega pepela. Belgijski kemik Ernest Solvay pa je zaslužen, da so jo lahko začeli pridobivati tudi iz kuhinjske soli in apnenca. Danica Štefok bo pokazala, kako si pripravimo bazičen pripravek za krepitev rastlin in odganjanje mrčesa. Iz sode si lahko naredimo tudi pralni prašek, piling za telo, dodajamo ga v šampone…
AKTIVIRANO OGLJE
Prikazali bomo, kako Slavko Turšič sestavlja plasti v rastlinjaku. Nova plast zemlje – vsaj 20 cm – je iz tretjine aktiviranega oglja, tretjine zdrobljenega kamenja, preostanek so naplavine in vrtna zemlja. Slavko meni, da je aktivirano biooglje izjemen pripomoček k izboljšanju strukture in življenja v tleh.
POLOŽIMO TRATO
V Drbetincih smo si ogledali, kako Jani Druzovič v različnih fazah vzgaja travo. Vedno več zanimanja je za 'preproge' iz prave trave, ki jo lahko položimo v enem dnevu. Stiki med travnimi zvitki se v nekaj dneh zarastejo in nastane lepa zelenica brez plevelov. Tako lahko za približno leto in pol, kolikor traja, da se nam lepo zaraste trava iz semena, prehitimo naravo.
navrtu@rtvslo.si

Za tokratne Sledi smo se napotili v Gornjo Radgono, kjer na Maistrovem trgu 4 stoji trdna meščanska hiša iz 18. stoletja. Ko vstopiš vanjo, se zdi, da se je čas ustavil. Še vedno je takšna, kot je bila dobrih sto let nazaj, ko je tu prebivala družina Simonič-Šlebinger. Danes se v hišo vrača že šesta generacija, največ sledi pa sta v njej vendarle zapustila Franc Simonič in njegov zet Janko Šlebinger. Gre za utemeljitelja slovenske biblikografije, mlajši Janko pa je bil tudi dolgoletni ravnatelj narodne knjižnice v Ljubljani. Skozi bogato in pestro zgodovino prebivalcev hiše, posebej pa deda in pradeda, nas je popeljala znana umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik.

Za prestižne festivalske nagrade 2017 so se potegovali: PIK–Šentjur, ME TRI DO POLNOČI–Slovenske Konjice, ZADETEK–Pesnica, MLADI POMURCI–Beltinci, MLADI KORENJAKI–Slivnica, HOZENTREGARJI–Selca, TOPLIŠKA POMLAD–Dolenjske Toplice, Kvintet SOS–Štajerska, MLADI UPI–Šmarje pri Jelšah in PRLEŠKI KVINTET–Križevci pri Ljutomeru. Vabljeni k ogledu prvega dela festivala!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Ko je odšel, so za Janeza Karlina mnogi uporabili izraz ikona - ikona kulturnega življenja mesta ob Dravi. V Maribor je prišel že kot študent in mu je ostal zvest do odhoda. Po poklicu učitelj, kruh mu je zato dajala prosveta. Srčna izbira pa je bila kultura v najširšem pomenu besede. Najprej gledališče in potem vse ostalo. V kulturniški genom tega mesta bo ostal zapisan kot režiser najbolj znanega amaterskega gledališča Slava Klavora v Mariboru. Iz vrst njegovih igralcev so štirje kasnejši dobitniki Borštnikovega prstana. 11 plaket in priznanj različnih vrednosti in grbov različnih sijajev je prejel še v rajni Jugoslaviji, 4 v Sloveniji, med njimi - prvi - zlato plaketo Sklada ljubiteljskih kulturnih dejavnosti Republike Slovenije, pri 95-ih pa je postal tudi častni občan mesta, ki mu je bilo drago.

21. marec je Svetovni dan poezije, Evropski dan stare glasbe in Svetovni dan lutkarjev. In, slednjim posvečamo tokratno Omizje, kajti pred sedmimi leti, ko smo pri nas praznovali 100. obletnico slovenske lutkovne umetnosti, je nekdo zapisal: »Lutke ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne – a povejo vse.« Naši sogovorniki bodo: oblikovalka lutk Breda Varl, gledališki režiser Tin Grabnar in dramaturginja Tanja Lužar.
Vabljeni, da si oddajo Omizje ogledate v sredo 24. marca ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Gostili smo prekmursko skupino Marko banda, ki že več kot trideset let skrbi za ohranjanje godčevske tradicije Prekmurja in Porabja. Skladbe z albuma Tresti, kar pomeni trideset, so nam člani zasedbe zaigrali v živo, v studiu 22. Vabljeni k ogledu.

V drugem delu se bo dr. Ernest Perič dotaknil nekoliko bolj aktualnih tem, ki so nemalokrat krojile njegovo življenje in bogato karierno pot, kjer so nanizane mnogotere izkušnje in zakladnica znanja.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov