Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 31. okt. 2021

TV Maribor • Ned, 31. okt.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Zadnja dva dneva so grajske vrtnarske ekipe zaključevale delo. Ekipa Grajske mize je z materialom napolnila vseh šest visokih gred, pri sajenju mešanih posevkov pa upoštevala dobre sosede. Zelenim, tako smo jih poimenovali, ker so oblečeni v zelene majice, se pozna utrujenost. Še malo in tudi osem zeliščnih gred bo polnih zdravilnih rastlin. Grede ob grajskem sprehajališču se jeseni obarvajo vijoličasto.

Kako poslednji vojščaki naroda preživljajo svojo zadnjo noč? Kako se spoprijemajo s skorajšnjo smrtjo? Kako izginja staro slovenstvo? Kakšen je prehod od poganskega/prvinskega v krščansko/civilizirano? Kako se soočata smrt in ljubezen?
Prešernova pesnitev je partitura časa, ki se je ustavil v enem samem trenutku. Bitka je prelom. Izpod drobnogleda čustev v mirujoči večnosti pričakovanja se zgodi iznenada – viharno, hitro, nasilno. Sanje razpadejo v prah.
Zadnje ljubezensko srečanje Črtomirja kot zemeljskega bitja iz preteklosti in Bogomile, poosebljene svetlobe, je labodji spev poganstva. Beseda postane ječa, ki sili v nespremenljivo zapisano usodo ločitve. Lepota se skriva tudi v odpovedi.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

"Bog se usmili njene uboge grešne duše. Amen." Vabljeni k ogledu!

Sedma sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Najboljši pevci osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili z odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder projekta postal resnični izziv za vse, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu prvega dela.

Leta 1715 je izšel Mali katekizem, prva knjiga v prekmurskem jeziku, avtorja Franca Temlina. Bil je eden tistih pionirjev, ki se je zavedal, kaj lahko jezik in lastne knjige pomenijo za prekmurske evangeličane in ostale rojake. Njegovo delo je izjemen dosežek tako v verskem, kakor tudi na splošnem kulturnem, jezikovnem in narodnostnem področju. Čeprav ne poznamo ne njegove letnice rojstva, kot tudi ne letnice in kraja smrti, njegovo ime prav zaradi dela, vztrajnosti, prepričanja in vere ostaja trdno zapisano v zgodovini. Ne le prekmurski – tudi slovenski.
Film, ki združuje dokumentarni pristop z elementi vizualizacijskih igranih ponazoritev, prikazuje z nizanjem arhivskih zapisov in obiskom raznih življenjskih postaj ter krajev prikazati dinamično mladostno energijo osrednjega protagonista in izpostavlja bistrost Temlinovega duha, njegovo vero, ljubezen do Boga ter prav tako do naroda in jezika.
Vabljeni k ogledu!

Neposredni prenos evangeličanskega bogoslužja ob dnevu reformacije in cerkve v Murski Soboti. Bogoslužje bo vodil škof mag. Leon Novak.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Zgodbo je navdihnilo brskanje po zgodovini Maribora, a lahko bi se dogajala v kateremkoli mestu. Jakob je fantič kot vsak drug, v vseh časih. Podi se po mestnih ulicah leta 1532 ali danes. Otrok je vedno otrok. In golobi so prebivali v mestih nekoč in prebivajo danes. Razlika je le v tem, da so nekdaj na mesta prežale drugačne nevarnosti. Jakob iz leta 1532 je deček, ki s pomočjo prijatelja goloba reši mesto pred Turki. Ob zgodbi mesta pa spoznamo, kako lahko deček in golob postaneta zaveznika ter kako pomembna sta pogum in prijateljstvo.

Sedma sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Najboljši pevci osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili z odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder projekta postal resnični izziv za vse, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu drugega dela.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Ekipe resničnostnega vrtnarskega izziva V grajskem parku zaključujejo delo. Zeliščne grede samostanskega vrta, okrasne ob sprehajališču in visoke zelenjavne grede so tekmovalci že uredili, predstavljamo še zadnje tri... V parku, v najbolj oddaljenem kotičku, člani oranžne ekipe k sekvojam zasajajo še sekvojadendrone, ki se našim zimskim temperaturam lažje prilagodijo. Dame v rdečih majicah med dišeče vrtnice dodajajo nižje trajnice; kotiček za počitek bo skrit za okrasnimi travami, prepoznamo ga po vzorcih z nekdanjih francoskih vrtov.

Zvita lisica hoče požreti ptičja jajca, a bistra ptica odleti k psu in ga prosi za pomoč. Pes ji ustreže in skupaj pripravita načrt, s katerim bosta rešila ptičji zarod in pregnala zvitorepko. In res, preženeta jo v brlog, pred katerim nato nanjo preži pes. Kosmatinec jo zgrabi za rep in zelo prestraši.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ob 45-letnici festivala so se organizatorji odločili, da v goste povabijo 10 slovenskih in hrvaški narodno-zabavni ansambel, ki se bodo na tokrat izjemoma revijalnem festivalu predstavili s tremi uspešnicami. Vabljeni k ogledu drugega dela.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva in podeželja, kdo so mladi prevzemniki kmetij, za kakšno ceno so se pripravljeni sprejeti z izzivi in zakaj bi nas moralo pešanje slovenskega kmetijstva kot družbo resno skrbeti. Podrobneje o tem z mladimi prevzemniki kmetij iz Zveze slovenske podeželske mladine v oddaji Omizje Teelevizije Maribor - v sredo, 27. oktorbra ob 20. uri.

Zgodba, ki jo oživljamo v tokratnih Sledeh je zelo trdoživa. 400 let bo, kar kroži med ljudmi v Slovenskih goricah. Sega v 16. stoletje, ko naj bi se mladi hrastovški grof Friderik Herberstein zaljubil v lepo Agato z Štraleka. Dekle nižjega rodu ni po godu samopašni grofici Margareti, zato, čeprav Friderikva zakonita žena, konča na morišču, obdolžena čarovništva. Gre le za zgodbo, ki je prerasla v legendo ali je v njej tudi kaj resnice? Najbrž ne bomo vedeli nikoli. Je pa ena najlepših ljubezenskih zgodb, ki so nastale na naših tleh.

Ivan Bevk iz Idrije je bil rojen leta 1920 v kmečki družini v vasi Čeplez v hribih nad Cerknim. Med obema vojnama je bila Primorska z rapalsko mejo odrezana od matične domovine, postala je del fašistične Italije. Otroci so hodili v italijanske šole, fantje so morali v italijansko vojsko, vse močnejše je postajalo raznarodovanje Slovencev. Že kmalu po začetku vojne so se v Čeplezu, v bližnji Planini in drugih krajih začele oblikovati trojke Osvobodilne fronte in prvi fantje so že pred kapitulacijo Italije odhajali v partizane. Februarja 1943 je v partizane, odšel tudi Ivan Bevk. Boril se je v Južnoprimorskem odredu, v Vojkovi in Gregorčičevi brigadi, bil je obveščevalec v štabu XXXI. divizije. Med mnogimi akcijami se je udeležil pohoda v Beneško Slovenijo leta 1943 ter prenosa ranjencev iz bolnic Franja in Pavla na partizansko letališče Nadlesk leta 1944.
Po vojni in oficirski šoli je bil do leta 1955 oficir v JLA, potem pa je do upokojitve služboval na odseku za ljudsko obrambo idrijske občine.
Ivan Bevk vse življenje živi z naravo in njegovo načelo je: človek je rojen, da dela in hodi. Še danes, ko je v 102. letu, je telesno čil in miselno svež, njegovi spomini na preživeto viharno preteklo stoletje pa so živi in zanimivi.

V Kitakjušuju na Japonskem se končuje svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki.
Najboljše skupinske vaje s posameznimi rekviziti iz prvega dela tekmovanja bodo dobile priložnost še v finalih. Ena vaja je s petimi obroči, druga pa je kombinacija treh žog z dvema paroma kijev. Z vami bo Jolanda Bertole.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov