Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 31. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 31. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

»Vera je srčna privolitev v Božjo besedo in neomajno zanašanje nanjo.« Tako Primož Trubar, oče in velikan slovenske reformacije v »Pridigi o veri«, ki jo je ob prazniku slovenske reformacije v priročni brošuri izdalo Združenje Trubarjev forum. Pridiga govori o tem, kaj vera je, zakaj jo človek nujno potrebuje in kako v njem deluje.
Predstavljamo tudi novo spletno stran 137.si, ki na enem mestu povezuje vse evangelijske cerkve in skupnosti na Slovenskem, ter razstavo »Sto let gospodovih milosti bom opeval«. Posvetili so jo stoti obletnici delovanja, ki jo bodo Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru praznovale naslednje leto. O bogati in burni zgodovini kongregacije so za nas spregovorile sestre, provincialna predstojnica in avtorica razstave.

Ponudba nepremičnin v Sloveniji je še vedno manjša od povpraševanja, cene pa letijo v nebo. Na letni ravni so se najbolj zvišale cene rabljenih stanovanj, in sicer za dobrih 11 odstotkov, cene rabljenih družinskih hiš za 9,3 odstotka, novih stanovanj pa za 8 odstotkov. Primanjkuje tako stanovanj za nakup kot za najem. Bo ponudbo najemniških stanovanj na trgu spodbudila javna najemniška služba ali bi bil učinkovitejši davek na nepremičnine?

Most na Pelješac je z dolžino 2404 metre eden večjih evropskih mostov. Po tehnološki zahtevnosti gradnje in zahtevnosti projekta pa se uvršča tudi med najzahtevnejše mostove v svetu. Most stoji na območju izjemno visoke seizmične aktivnosti in sunkovitih vetrov. Primerna skalnata tla za vgradnjo temeljev pa so bila šele 80 metrov pod morskim dnom. Skoraj 130 metrov dolge pilote so v enem kosu pripeljali iz Kitajske in jih zabili v tla pod morjem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, ki nam bo v studiu predstavil gradnjo mostu na Pelješac.

Primož Trubar je sicer najbolj znan kot avtor Abecednika in Katekizma, vendar pa je deloval tudi kot skladatelj. MePZ Cantemus Kamnik je pod vodstvom zborovodje Matjaža Ščeka izvedel njegove pesmi, ki jih je nekaj let po Trubarjevi smrti v Protestantski pesmarici Ta celi catehismus izdal Jurij Dalmatin.
V oddaji si boste lahko ogledali odlomke s tega koncerta, na kratko pa vam bomo predstavili tudi Trubarjevo glasbeno ustvarjalnost.

Festival Europa Cantat je največji projekt Evropske zborovske zveze in poteka vsaka tri leta v enem od evropskih mest. Leta 2021 je bila to Ljubljana, na koncertih se je v živo predstavilo 14 mednarodno priznanih zborovskih zasedb iz Slovenije in tujine. Slavnostno odprtje festivala je ponudilo pester glasbeni program, od novih priredb slovenske ljudske glasbe do glasbe Jacobusa Handla Gallusa, Arva Pärta in Stinga. Nastopili so Zbor sv. Nikolaja Litija, vokalna skupina Singer Pur, solistki Katarina Heyrison in Kim Nazarian ter številni priznani slovenski glasbeniki in ansambli. Glasbena zasnova Mihela Jagodic in Damijan Močnik, režiser, scenarist in scenograf Matej Filipčič. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Celovečerna različica slavne češkoslovaške risanke A je to! prinaša čisto nove pustolovščine nepoboljšljivih prijateljev, ki venomer izboljšujeta svoj dom.

Danes ju čakajo novi izzivi. Treba bo očistiti dimnik, postaviti ograjo in še kaj. Niti sodobne tehnologije jima niso tuje: lotila se bosta uporabe sončne energije, nameščanja varnostnih kamer in upravljanja brezpilotnih letalnikov. Nič zato, če se jima krohotamo – onadva sta s svojimi rešitvami vedno zadovoljna!
Risanka, znana tudi pod imenom Pat & Mat, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič so jo predvajali leta 1976. Pat in Mat sta leta 2016 praznovala 40. rojstni dan.

Izvirni naslov: PAT & MAT ZNOVU V AKCI / Češki lutkovni animirani film, 2018 / Režija: Marek Beneš

Ali ptiči znajo plavati? Kakadudu pravi, da jim ni treba znati, saj imajo krila, s pomočjo katerih vodo enostavno preletijo. Kaj pa ribič Pepe? Hmm … Ptujski otroci so ga povabili v terme, pa noče in noče na pot. Tu nekaj ni v redu. Kaj se plete, boste izvedeli v naslednji oddaji. Pepe, upamo, da ne boš potonil!

V amazonskem pragozdu človeku po življenju streže veliko živali in rastlin, zato ni varno spati na prostem. Naši prijatelji zato najamejo ladjo in posadko ter po reki Rio Negro zaplujejo med strupene žuželke, sikajoče kače in prijazne ljudi, ki živijo v slamnatih kočah. Posebni doživetji sta vzpenjanje v krošnjo nad gozdno raven, ko jih ujame tropska nevihta, in plavanje z rečnimi delfini. Da o edinstvenem opazovanju tisočev mladih želvic, ki lezejo iz gnezda v morje, sploh ne govorimo. Justin se na tej poti zelo zbliža z Gisele, a čas odhoda se nezadržno bliža.

Nagrajeni mladinski film o navdušeni mladi vlogerki se dotakne tudi tem ekologije in prebežnikov.

12-letna Binti živi v Belgiji in navdušeno ustvarja svoj vlog. Z očetom sta brez dokumentov prišla iz Konga in se morata skrivati, saj oblasti neusmiljeno preganjajo prebežnike brez dokumentov in jih deportirajo nazaj v okolje, iz katerega so pobegnili. V njeno življenje, v katerem se prepletajo sanje in krute okoliščine, vstopi deček Elias. Ta ima svojo hišo na drevesu in vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih žiraf iz Konga. Binti se pridruži njegovemu ekološkemu projektu in začne ustvarjati družbeno angažiran vlog.

Film, ki je bil nagrajen na številnih festivalih otroško-mladinskih filmov, je uvrščen tudi v Kinodvorov Kinobalon, kjer so o njem izdali posebno knjižico.

Izvirni naslov: BINTI / Belgijski film, 2019 / Režija: Frederike Migom / Igrajo: Bebel Tshiani Baloji, Mo Bakker, Joke Devynck, Baloji, Frank Dierens

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Iz najemniškega stanovanja naravnost v hišo z lastnim bazenom? Se sliši preveč nedosegljivo? Naša gostitelja sta sanjala točno o tem in pred dvema letoma želje tudi uresničila. V Selu pri Zagorici, ki je le streljaj od dolenjske avtoceste, je njuna lesena montažna hiška prava kraljica na vasi.
Kako na malce manj kot dvajset kvadratnih metrov spraviš vse, kar dandanes v stanovanju velja za samoumevno? Kuhinja, toaleta, zakonska postelja, vsa bela tehnika, prha… Predstavimo mini stanovanje, dobesedno mojstrovino na majhni bivalni površini.
Ob vikend hišici med dolenjskimi griči so se lastniki vrsto let spopadali s strmim in nepovezanim vrtom. Po dveh desetletjih so se odločili za strokovno prenovo okolice. Nastal je prekrasen vrt s širokimi terasami, skladnimi prehodi in izbranim rastlinjem, ki navdušuje v vseh letnih časih.

Združenje Trubarjev forum je zaslužno za prevod Abecednika, Katekizma in Cerkvenega reda Primoža Trubarja v sodobni slovenski jezik. Junija letos so izdali novo knjigo: prevod Trubarjevega Katekizma v nemški jezik. V Združenju poudarjajo, da gre za gesto spoštovanja in hvaležnosti, saj sta prvi slovenski knjigi, kot vemo, leta 1550 izšli v nemškem mestu Tübingen.
Za nas so o tem projektu in o pomenu Trubarjevega dela spregovorili predsednik Združenja Trubarjev forum Drago Sukič, teolog Benjamin Hlastan, pastor Peter Novak in generalni tajnik Svetopisemske družbe Slovenije Matjaž Črnivec.

Pred več kot 500 leti je v zgodovini krščanstva prišlo do velike spremembe, ki je pretresla okostenelo in skorumpirano zgradbo katoliške cerkve.

Rimsko katoliška cerkev, ki je tisočletje vladala nad znanostjo, moralo in človekom, je tonila v vse globlje brezno napuha in bogatenja. Na drugi strani se je pojavljalo vse več ljudi in duhovnikov, ki so opozarjali na odmikanje od temeljnih smernic krščanskega poslanstva. Martin Luther, nemški duhovnik, je s svojimi tezami zadel v samo bistvo krize rimsko katoliške cerkve in s tem postavil temelje gibanja, ki je spremenilo duhovno podobo Evrope. Nastal je protestantizem, ki se je vrnil k bistvu krščanstva in s tem močno vplival na družbo v celoti, zaznamoval kulturne smernice in vplival na zgodovino celotnih narodov. Srednjemetražni film, ki ga je Dokumentarni program TV Slovenija produciral v letu 2017 je nastal ob priložnosti obeleževanja 500-letnice. Scenarist in režiser je bil Aleš Nadai, snemalec Stojan Femec, montažerka Alba Korošec, avtor glasbe Tomaž Marič in igralec Vladimir Vlaškalić.

V Kitakjušuju na Japonskem se končuje svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki.
Najboljše skupinske vaje s posameznimi rekviziti iz prvega dela tekmovanja bodo dobile priložnost še v finalih. Ena vaja je s petimi žogami, druga pa je kombinacija treh obročev in dveh parov kijev. Z vami bo Jolanda Bertole.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Zemlja je popoln planet. Vse na našem svetu se zdi kot ustvarjeno za naš obstoj. Toda življenje na Zemlji lahko uspeva samo zaradi delovanja mogočnih sil narave: ognjenikov, Sonca, vremena, morja in ljudi.

4. del: Morje
V četrtem delu serije bomo spoznali vlogo morja. Na svetu ni petih različnih oceanov, ampak eno samo veliko morje. Njegove vode se nenehno mešajo zaradi močnih morskih tokov. Ti so nujni za obstoj življenja v morju.

PERFECT PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija / 2020 / Režija: Huw Cordey

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Hatidže Muratova, Turkinja iz odročne in sicer zapuščene vasi v Severni Makedoniji, je ena zadnjih čebelark v Evropi, ki na starodaven način nabira med divjih čebel. V skromnem kamnitem domu brez vode in elektrike živi z ostarelo in bolehno materjo. Sicer trpko rutino vsakdana grobo spremeni prihod nomadske družine s številnimi otroki, ki se za večji zaslužek poleg živinoreje loti še intenzivnega čebelarjenja – a, ker se ne držijo Hatidžinega vodila »pol zame, pol za čebele«, resno ogrozijo Hatidžine čebelje družine in vir njenega preživetja. Dokumentarni celovečerec je postal mednarodno zelo uspešen in je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film in za najboljši mednarodni film.

HONEYLAND / Severna Makedonija / 2019 / Režiserja: Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Za Jožetovo komentatorsko omizje tokrat prihajata pevka Neisha in igralec Marko Miladinovič, ki se odpravlja tudi v magično učilnico Magic Aleksandra, tam pridobljeno znanje pa bo prikazal v rubriki Zvezde čarajo.
Bernarda v svoji družbi gosti pisatelja Žiga X Gombača, ki za svoj nov podkast na Valu 202 s pomočjo avdicije išče mladega sovoditelja. Poleg njega prihaja še igralka MGL-a Nataša Tič Ralijan, ki se je mnogi gledalci najbolj spomnijo kot lik Ane Lize v Marievi oddaji Spet doma, v gledališču pa blesti v glavni vlogi v predstavi Češnjev vrt.
Na glasbenem odru svoji novi pesmi predstavljata Neisha skupaj z Zoranom Čalićem ter Gušti. Njegova pesem Še je dobro je aktualna popevka tedna na Valu 202.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana gosti zakonski par, ki bo odkrito spregovoril o svoji odprti zvezi. To bo večer, v katerem bomo preizprašali oblike naših partnerskih odnosov. Čeprav danes še vedno prevladuje prepričanje, da smo ljudje v osnovi monogamna bitja, pa odstotek ločitev iz leta v leto narašča, vse bolj se prakticira serijska poligamija, prav tako se viša število zunajzakonskih spolnih razmerij. V drugem delu pogovora bo pogled na poliamorne partnerske odnose predstavila psihoterapevtka Alja Fabjan.

Zunaj je vedno hladneje, zato naj vas to soboto pogreje oddaja Kaj dogaja?. Govorili bomo o iskanju, sodelovanju in nagrajevanju zdravnikov. Miran s šanka bo razkril, kaj je med počitnicami preslišal o novih bonih, mi pa nismo preslišali, kaj poje novi kandidat za ustavnega sodnika. Ob kulturnem prazniku nas bo nagovoril minister Vasko Simoniti, naša gostja pa bo alpska smučarka Maruša Ferk. Praznično bo tudi na Mali terasi, kje se bomo v soju sveč zazibali ob zvokih skupine Sove.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov