Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 18. jan. 2022

TV Maribor • Tor, 18. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Ogledali si bomo razstavo Helene Tahir v ljubljanski galeriji Ravnikar, v galeriji artKIT v Mariboru pa skulpturo iz kovinskih trakov kiparja Zorana Pozniča. Predstavili bomo nove prevode del francoske avtorice Yasmine Reza, v Klubu Cankarjevega doma pa prisluhnili .abecedi [ansamblu za novo glasbo].

Otroška gledališka skupina SPD Zarja je pred božičem na odru farnega doma v Železni Kapli zaigrala muzikal Čebelica Maja.
Prva tekma, prva zmaga: leto 2022 se je za odbojkarje SK Zadruga Aich/Dob začelo s prepričljivo zmago proti Waldviertlu. Dobljani so si zadali cilj, da v tej sezoni ne izgubijo več proti nobenemu avstrijskemu klubu.
Obe celovški moštvi v drugi zvezni košarkarski ligi si želita v končnico. Kljub porazu v derbiju proti Piratom je KOŠ Celovec na dobri poti k uresničitvi tega cilja.
Katoliška cerkev na Koroškem je izdala novo brošuro v nizu Krščanstvo v prostoru Alpe–Jadran. Tokratna tema so sakralna okna. Od najstarejše poslikave stekla v Avstriji, tako imenovane Magdalenine plošče iz Weitensfelda, ki jo lahko danes občudujemo v zakladnici krške stolnice, do del sodobnih umetnic in umetnikov. Poglavje v brošuri opisuje tudi sakralna okna v farni cerkvi v Železni Kapli, ki jih je oblikoval umetnik Valentin Oman.
Internet: http://slovenci.orf.at

Nekaznovano posilstvo. Skladi prevzemajo podjetja. Gremo na elektriko? Pomagamo Rajku Marselu. Slovenski "Hollywood".

Barbara Trnovec je bila najprej inštruktorica in raziskovalka v Centru slepih in slabovidnih v Škofji Loki, bila je pobudnica prve slovenske odprave slepih in slabovidnih na Kilimandžaro, osem let svobodna novinarka, k muzeologiji pa jo je pritegnilo zanimanje za življenje in delo Alme Karlin. Po izobrazbi je etnologinja in kulturna antropologinja, zaposlena v Pokrajinskem muzeju v Celju.
Vabimo vas, da si pogovor z Barbaro Trnovec ogledate v oddaji Dober večer v ponedeljek 17. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

V studiu se nam je pridružil dr. Miran Košuta, zamejski literarni zgodovinar, kritik, prevajalec, esejist, redni profesor na Univerzi v Trstu in prejemnik Trubarjevega priznanja za leto 2021, ki ga vsako leto podeljuje Narodna in univerzitetna knjižnica za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine. V svojem obsežnem in raznovrstnem znanstvenem opusu se posveča predvsem slovenskim avtorjem iz zamejstva. Svoje poslanstvo predano izpolnjuje tudi na področju medkulturnega dialoga in sodelovanja z italijansko kulturo.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nemalo Slovencev ima počitniško hišo ob našem koščku morja. Nekateri so zgradili nove hiše, drugi so obnovili stare objekte. Prav obnove starih hiš so posebno zanimive, saj se lastniki soočajo z omejitvami, tako prostorskimi kot gradbenimi. Predstavili bomo temeljito prenovo hiše blizu Ankarana, ki izstopa po premišljeni izrabi prostora, hkrati pa se z zunanjostjo lepo poda v strnjeno naselje Kolomban.
Mlada arhitektka je dobila izjemno priložnost, da se šola pri prenovi svojega prvega stanovanja. Omejena denarna sredstva so zahtevala veliko iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Zdaj, ko ima več izkušenj in ne nazadnje tudi več sredstev, bi prenova potekala malo drugače. Vendar kaj bistvenega v interjerju ne bi spremenila, saj se ona, njen fant Matic in njun pes Vasko v svojem domu odlično počutijo.
Vrtovi s patino ljubezni imajo svojevrstno energijo. Enega takšnih smo obiskali v Šentvidu, kjer je lastnica na majhnem prostoru z rastlinami in kamni obudila bogate spomine na srečno otroštvo iz gozdov Notranjske.

V Evropski uniji ni več dovoljena uporaba okoli 4000 zdravju škodljivih kemikalij, ki jih vsebujejo črnila za tetovažo in trajna ličila. Med njimi je tudi izopropanol, ki ga vsebuje večina črnil. Kaj pomeni prepoved nevarnih kemikalij v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje? Koliko nevarnih kemikalij je sicer v ličilih? Kakšen je nadzor nad kozmetičnimi izdelki?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Trije bratje varujejo jablano, na kateri rastejo zlata jabolka. Vsako noč pa en dragoceni sadež izgine. Najmlajši sin opolnoči vidi prileteti črnega ptiča, ki krade jabolka. S puščico ga rani in se odpravi na pot proti bližnjemu dvorcu, kamor je vran odletel. Mladenič vztraja in vztraja, naj mu ga pokažejo, ter se tako z odločnostjo in bistrostjo domov vrne bogat.

Kdo je najbolj pogumen? Pepe seveda! Tokrat si je zadal, da bo spoznal medveda. Čisto pravega, ogromnega, živega kočevskega medveda. Mu bo uspelo? Iskalna akcija se bo zgodila v novi oddaji. Ne zamudi je. Razen če si boječka, tako kot Kakadudu, ki se veseli le tega, da bo videl bežati Pepeta pred ogromnim rjavim medvedom.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ptičja gripa je virusna bolezen, ki med perutnino povzroča ogromno gospodarsko škodo, zato je pomembno, da upoštevamo preventivne ukrepe in poskušamo preprečiti, da bi se razširila v gospodarske reje. Že od 70. let prejšnjega stoletja upravljanje gozdov poteka po gozdnogospodarskih načrtih, ki jih obnavljajo vsakih 10 let. Ob sprejemanju zadnjega tovrstnega strateškega dokumenta so gozdarji, vsaj kolikor je mogoče, upoštevali pripombe interesnih skupin in lastnikov gozdov. Na kmetiji Polajžer pod Bočem so lani zgradili nov hlev za govedo. Naložbo so v celoti načrtovali in izvedli sami. Na območju KGZ Maribor smo obiskali kmetiji, ki sta osnovno dejavnost nadgradili s predelavo mesa in zelenjave.

Jedi solinarjev so bile skromne, a zelo okusne. Med priljubljene sodijo jedi na žlico, kjer posebno mesto zaseda fižolova mineštra. Tej jedi so glede na letne čase dodajali različne sestavine. Naša kuharica Bianca Zudič je vanjo zamešala mladi divji koromač, ki ima številne zdravilne učinke in daje jedi prav poseben okus. Veliko sestavin za enolončnice pa tudi druge za jedi so solinarji pridelali kar doma. Številni so namreč na delo v solinska polja prihajali z bližnjih kmetij, kjer so imeli raznolik zelenjavni vrt, pa tudi kakšno domačo žival.

SETEV PETERŠILJA
S setvami plodovk počakajmo do konca januarja, začimbnice pa že lahko sejemo in vzgajamo na okenskih policah v kuhinji. Posejali smo peteršilj, ki potrebuje pri kaljenju višje temperature, nato pa ga je treba prestaviti v hladnejši prostor.
ZIMSKI NAGROBNI NASAD
Tudi pozimi se najdejo zimzelene grmovnice, ki nam zaradi svojih posebnosti pričarajo nasmeh na obrazu. Skimije so lepe zaradi socvetij popkov, črni telohi imajo krasne bele cvetove, gaulterije nas očarajo z rdečimi jagodami. Naredili smo nagrobni zimski nasad.
PRESAJANJE CIMBIDIJEV
Orhideje presajamo, ko s koreninami močno zapolnijo lonček. Tako je storila tudi Irena Cigula iz Dornave. V rastlinjaku goji več desetletij stare cimbidije.
MATEJIN ZIMSKI ČAS
Pet zeli je Mateja Reš dodala v zimski čaj, s katerim nas je postregla ob obisku. Med njimi tudi posebno baziliko, s katero je povezano nagradno vprašanje.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov