Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 13. dec. 2022

TV Maribor • Tor, 13. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:05
Kultura

Predstavili bomo naravoslovno razstavo, ki vas bo popeljala skozi evolucijo Zemlje in življenja V vrtincu sprememb, pripravili so jo v Cankarjevem domu. V Koroški galeriji likovnih umetnosti so odprli razstavni projekt Zbirke za solidarno prihodnost, ki je rezultat sodelovanja s Centrom sodobnih umetnosti Črne gore – Laboratorijem zbirke umetnosti neuvrščenih držav iz Podgorice. V Mestnem gledališču ljubljanskem je bila v soboto premiera psihološkega trilerja Neznanec. Videli pa boste tudi kako izgleda restavriran kip Japonski festival, ki ga je na prvem Mednarodnem simpoziju kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki leta 1961 ustvaril japonski kipar Eisaku Tanaka.

Geopark Karavanke je bogatejši za še eno zanimivost. Na gorski postaji na Peci so odprli nov center za obiskovalce Geo.dom s panoramsko restavracijo.
Krščanska kulturna zveza 8. decembra že tradicionalno vabi na gledališki praznik v Mestno gledališče Celovec. Letos na predstavo Veliki diktator v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Ljubljana.
Lutkarji lutkovne skupine Mladi Celovčani SKD Celovec so pripravili predstavo o lačnem krtku, ki je bil prepočasen, da bi si za kosilo ujel slastnega črva.
V Klubu slovenskih študentk in študentov v Gradcu je gostovala Ditka s pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom.
http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Ivan Ivo Milovanovič je v sedemdesetih iz Celja odšel na študij novinarstva v Ljubljano, prvo delo na RTV Slovenija je leta 1976 dobil v uredništvu gospodarskih oddaj, dve leti pozneje pa je postal član športnega uredništva. V 40-ih letih je opravil skoraj 2300 neposrednih prenosov, od tekem v klubskih tekmovanjih do največjih športnih prireditev po vsem svetu.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

Letos mineva 100 let od rojstva dr. Vladimirja Bračiča, brez katerega Slovenija prav gotovo leta 1975 ne bi dobila svoje druge Univerze. Prva, ki smo jo dobili predvsem in najprej zaradi zgodovinskih okoliščin leta 1919, je bila v drugi polovici prejšnjega stoletja premalo za vse učenja željne mlade Slovence. Evropa in svet sta nas krepko prehitevala pri zagotavljanju pogojev za študij in do politične ustanovitve druge slovenske Univerze je moralo priti. Bilo je samo vprašanje časa. A vseeno velja: če ne bi bilo pogumnih posameznikov, se ne bi premaknilo. Vsaj še ne tako zelo hitro. Dr. Vladimir Bračič, geograf po osnovni izobrazbi, je situacijo razumel bolj kot drugi in bil za idejo pripravljen tudi veliko žrtvovati. Maribor se mu še ni zahvalil. Morda pa je 100 letnica rojstva pravi čas za to.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Spoštljivo ohranjanje in naseljevanje starih stavb je oziroma mora biti več kot le trend, ujet na privlačne fotografije. V oddaji predstavimo odlično prenovo tradicionalne stanovanjske hiše na Dobu, ki jo je pred tem večina okoliških prebivalcev že odpisala.
Koliko vam pomeni zasebnost vašega doma? Bi bili pripravljeni v svoj dom vsak dan sprejeti ljudi, ki jih prej še niste videli? Dobrodošli v stanovanju, ki je hkrati tudi javni prostor oziroma galerija. Kako združiti intimo doma in galerijski prostor in zakaj je ime projekta 'Le ljubezen', izveste v oddaji Ambienti.
Vrstno hišo so lastniki pred leti razdelili v več stanovanj. Eno od stanovanj so umestili tudi v polkletne prostore, ki jih obdajata dva vkopana atrija in prostoru dajeta nekoliko nesrečno vlogo. Debele nosilne stene, razdrobljen tloris, pod stropom speljane inštalacije in majhna okna so pomenili poseben izziv pri prenovi.

V oddaji se bomo ozirali čez našo severno meje h koroškim Slovencem v Celovcu in okolici. Krščanska kulturna zveza velja za osrednjo kulturno organizacijo koroških Slovencev s sedežem v Mohorjevi hiši v Celovcu. Lahko rečemo, da se je kulturno življenje tamkajšnjih rojakov začelo oblikovati že kmalu po revolucionarnem letu 1848, uradno pa teče že 115. leto delovanja Krščanske kulturne zveze, ki se danes ponaša tudi z bogatim publicističnim področjem, med njimi so tudi obsežne glasbene publikacije. Letošnje leto je posebno, saj obeležujejo štirideset let kulturne izmenjave med Koroško in Primorsko.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pravljica O godcih in gozdnem škratu pripoveduje o godcih, ki se po igranju na svatbi vračajo domov skozi gozd, kjer zaidejo k ruševinam.
Tam srečajo škrata, ki vsakemu podari orehovo vejico, a trije godci vejico na poti domov odvržejo, le eden pa jo zadrži in nese domov otrokom ...

Čas za spanje! Sara in Matic nista še čisto nič zaspana. Zanima ju, kaj se ponoči dogaja v Čudogozdu. Ali drevesa in živalce spijo? To morata obvezno preveriti, pa čeprav v pižamah. Pridružite se jima na: ena, dve, tri … Čudogozd več daleč ni!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na Bledu je prejšnji teden potekal letni posvet Javne službe kmetijskega svetovanja. Osrednjo pozornost so namenili razmeram in možnemu napredku v kmetijstvu na območjih z omejenimi dejavniki. Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor je po dveh letih spet izvedel tradicionalne Lombergarjeve dneve. V prihodnjem petletnem programskem obdobju SKP naj bi trajna raba fitofarmacevtskih sredstev temeljila na novi uredbi. Predlog te uredbe je že po prvih predstavitvah v javnosti vzbudil številne pomisleke in strahove. Zveza lastnikov gozdov Slovenije in KGZS opozarjata na preobsežno populacijo nekaterih vrst divjadi, predvsem jelena. Preverili smo razmere na terenu.

Ste že slišali za bigole? Danes jih lahko poiščete na prodajnih policah trgovin, včasih pa so jih družine v Istri pripravljale doma s posebnim pripomočkom, ki je zahteval par močnih rok. Postregli so jih z različnimi omakami, odvisno od letnega časa. Posebej so teknili bigoli s sipami in divjimi šparglji; recept zanje vam zaupamo v tokratni oddaji. Izveste pa tudi, kako izurjeni opazovalci narave so bili solinarji, saj so znali napovedati vreme po obliki oblakov, barvi neba in vetru.

POKRIVANJE ZEMLJE ČEZ ZIMO
Pred padcem temperatur je marsikateri vrtičkar v položaju, ko ne ve, ali bi zelenjavne gredice pustil gole ali bi jih pokril. Nekaj posevkov sicer pobiramo vso zimo, morda smo posejali rastline za zeleno gnojenje ali vdelali hlevski gnoj ... Na vsa ta vprašanja bo odgovorila Miša Pušenjak.
PRESNE OREHOVE KROGLICE
Jeseni smo pobrali bogat pridelek orehov, jih posušili, zdaj pa jih tremo sproti. Z omega-3 maščobnimi kislinami bogata jedrca zmeljemo, dodamo pa še drugo suho sadje, ovsene kosmiče in začimbe po okusu. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v poljubnem posipu.
TRAJNOSTNO PRAZNIČNO DREVESCE
Morda je za prvo polovico decembra še prezgodaj, da bi v celoti okrasili domove, saj se čar božično-novoletnih praznikov razvodeni, v drugi pa že razmišljamo o smrečici. Če se pravim iglavcem težko odrečemo, naberimo le nekaj vej. Sestavimo posebno srečico, kot nam bo pokazal Sebastjan Lipar.
LESENI OKRASKI
Novoletna jelka ne bi bila nič posebnega, če je ne bi okrasili. Osnova obeskov s Posestva Koki je lesen kolut. Nanj pritrdijo kamenčke, perje in drugo, da nastanejo izvirni motivi.
VAŠE ADVENTNE DEKORACIJE
V uredništvu Na vrtu smo očarani nad izdelki, s katerimi ste v pričakovanju praznikov okrasili svoje domove. Tudi tokrat objavljamo več sklopov adventnih dekoracij in med njimi boste morda zagledali tudi tisto z vaše mize, police ali vhodnih vrat.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov