Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 30. jan. 2023

TV Maribor • Pon, 30. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Poglejte si posnetek prvega dela tradicionalne, že 46. prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Vabljeni k ogledu

Oddaja Utrip Ormoža predstavlja dogodke iz Spodnjega Podravja, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega. Kjer ne zamujajo z razvojem, a ostajajo zvesti tradiciji svojega pogleda na življenje in svoji prleščini ter običajem, trdno povezanim z vinorodnim okolišem. Oddaja že več kot četrt stoletja beleži utrinke gospodarskih, političnih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Utrip Ormoža – informativno-magazinska oddaja KTV Ormož - v nedeljo ob 14.30 na sporedu Televizije Maribor.

Pregled tedna ptujske televizije PeTV je tedenska splošnoinformativna oddaja o dogodkih iz ptujske občine in okolice, ki zagotavlja uresničevanje pravice do javnega obveščanja in obveščenosti.
Oddaja je premierno predvajana enkrat tedensko in gledalcem ponudi pregledne informacije s področja politike, kulture, gospodarske in okoljske infrastrukture, umetnosti, zabave ter športa preteklega tedna.
Namen oddaje je gledalcem predstaviti dogajanje, naložbe, novosti in razvoj Ptuja kot najstarejšega mesta v Sloveniji.

Posavski obzornik je oddaja, ki predstavlja življenje Posavja, natančneje štirih občin: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica. V njej so skozi različne prispevke predstavljeni raznovrstni dogodki, delo različnih društev in posameznikov ter lokalne posebnosti, ki jih nikoli ne zmanjka.

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Športno leto 2022 je bilo razburkano, polno presenečenj. Odbojkarji Doba so se drugič zapovrstjo morali zadovoljiti z naslovom avstrijskega podprvaka, medtem ko je Slovenski atletski klub kot drugouvrščeni koroške lige napredoval v regionalno ligo. V pregledu športnih vrhuncev prejšnjega leta bomo med drugim poročali o Europeadi, nepozabni poletni nogometni pravljici, košarkarjih ekipe Koš Celovec, ki so po dolgem času končno spet prodrli v končnico prvenstva, o zmerni sezoni biatlonke Dunje Zdouc, pa tudi o evropskem prvaku v balvanskem plezanju Nicolaju Užniku.
Zahomčanka Milka Kriegl je prejela 44. Tischlerjevo nagrado za skrb za slovensko ziljsko narečje in ziljsko nošo, za ohranjanje domačih šeg in navad ter ljubeč odnos do tipične ziljske gradbene in stanovanjske arhitekture.
V seriji »Kaj delaš?« bo tokrat v središču astrofizik na Univerzi na Dunaju Marko Mečina iz Reke pri Šentjakobu. Kot otrok je z očetom na planini pogosto opazoval zvezde in že takrat mu je bilo jasno, da bo nekoč študiral astronomijo.
Kitarist Janez Gregorič ob zaključku razstave likovnih del umetnika Johanna Juliana Taupeja Vizualna transformacija predstavlja svojo novo zgoščenko Festivo.
http://slovenci.orf.at

Zajček Belko se z babico odpravi po jajčka h kmetu Marku, ki prav tedaj sadi jablano. Belko je navdušen nad tem in potem skupaj posadita jablano.

Mucika dobi razglednico od prijatelja, tigra Ravija. Piše, da si je zlomil tačko. Prijatelji se z jadrnico odpravijo na obisk na Tigrov otok, kjer srečajo mogočnega Vetrovnika.

Tinka in Žverca izbirata masko za maškarado pri Bobu. Tinka je jezna, ker se Žverca ne more odločiti. Pohiti, Žverca, da ne bosta prepozna!

Na dan obdarovanja Ezop podari Lenartu in Bajskom orodje za delo v gledališču. Vsi so razburjeni. Zvečer odigrajo predstavo o tem, kako pujski povabijo štorkljo na večerjo, a skuhajo samo tako hrano, ki je ona z dolgim kljunom ne more pojesti. Štorklja se maščuje tako, da povabi pujske na bombone, ki jih postreže v tako globokih kozarcih, da jih pujski ne dosežejo. Basen govori o zavedanju o potrebah drugih.

Nekoč pred davnimi davnimi časi je tukaj bilo ... morje. Skrčilo se je v reko, ob reki pa je zraslo mesto. V mestu so ljudje, prav tako kot danes, mislili in počeli čuda zanimivih reči. In s čim se je ukvarjala Dragica, da je bila oklicana za coprnico? Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Kopriva, kamilica, regrat, meta, sivka, žajbelj, materina dušica, trpotec in bezeg so med bolj pogostimi. V srednjem veku, kamor se umešča naša predstava, ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva. Danes pa zelišča dnevno uporabljamo za zdravje ali kot začimbo, ne da bi nam kdo očital čarovništvo.

Trije bratje varujejo jablano, na kateri rastejo zlata jabolka. Vsako noč pa en dragoceni sadež izgine. Najmlajši sin opolnoči vidi prileteti črnega ptiča, ki krade jabolka. S puščico ga rani in se odpravi na pot proti bližnjemu dvorcu, kamor je vran odletel. Mladenič vztraja in vztraja, naj mu ga pokažejo, ter se tako z odločnostjo in bistrostjo domov vrne bogat.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Vabljeni k ogledu.

Ob Soči je nekoč živel ubožen, a dober deček. Na svoji poti se je enkrat usmilil ribice, ki s kopnega ni mogla nazaj v vodo. A ribica je bila v resnici dobra vila in je dečkovo dobroto bogato poplačala.

Kako izgleda največji svetovni nered? Borček in Matej ga najraje ustvarjata z baloni. Baloni vsepovsod in prav nič jih ne bosta pospravljala, juhu … vse dokler … no, vseh skrivnosti vam še ne izdamo. Raje hitro preberimo Čebelico in spoznajmo kralja, ki prav tako ni maral pospravljati. Poznal pa je kralj čarobno besedo. Katero? »Plosim«. Ste pripravljeni? Pravljico,»plosim«.

Nina Mav Hrovat O kralju, ki ni maral pospravljati

Bere in pripoveduje: Matej Puc

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Gostja oddaje Dober večer, Nataša Zupanc je šamanka in pisateljica iz Slovenj Gradca, ki svoje življenje posveča tako realnemu kot mističnemu in odkriva plasti življenja, ki so mnogim tuje. Preden je prišla do tega, pa je morala dobro spoznati tudi sama sebe. Če vas zanima njeno potovanje, se nam pridružite v ponedeljek 30.januarja. Ime programa: Televizija Maribor. Oddajo vodi Eva Stavbar.

Na brazdah ljubezni je zgodba z začetka prejšnjega stoletja, ko se na Dravskem in Ptujskem polju ob enem od številnih običajev, značilnih za to območje, spoznata Nežka in Tonček. Čeprav živita v različnih okoljih, ju poveže nerazdružljiva ljubezen. Nadaljevanka prikaže skoraj vse stare običaje, šege in navade iz teh krajev, skupaj z narečnimi in etnološkimi značilnostmi ter posebnostmi. Filmski zapis, ki si ga bo na programu Televizije Maribor mogoče ogledati enajst nedeljskih večerov ob 21. uri, bo gotovo postal pomemben kulturno-zgodovinski pomnik za kasnejše rodove.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V Sloveniji se je lani zgodilo kar 12 umorov in poskusov umorov žensk, ki so jih zagrešili njihovi partnerji. Objavili bomo pretresljivo izpoved mame 27-letne ženske, ki jo je na surov način ubil nasilni partner in izpoved ženske, ki trepeta pred nasilnim možem. Kdaj bo sistem končno zaščitil žrtve?

Kakšna bo ob tako toplih zimah prihodnost slovenskih smučarskih središč? Ali se bo ob naraščajočih cenah energentov umetno zasneževanje sploh še izplačalo? Kaj bo z malimi smučišči, turističnimi objekti in zaposlenimi, če bo zimski turizem pri nas zamrl? In koliko bo smučarskim središčem pomagala država?

Je srbska pevka Svetlana Ražnatović Ceca, vdova vojnega zločinca Arkana, res primerna izbira za otvoritev kurentovanja na Ptuju, sploh glede na to da so kurenti na Unescovem seznamu? Zakaj so se organizatorji odločili prav to pevko? So pomisleki kritikov upravičeni ali gre za nestrpnost?

Športno leto 2022 je bilo razburkano, polno presenečenj. Odbojkarji Doba so se drugič zapovrstjo morali zadovoljiti z naslovom avstrijskega podprvaka, medtem ko je Slovenski atletski klub kot drugouvrščeni koroške lige napredoval v regionalno ligo. V pregledu športnih vrhuncev prejšnjega leta bomo med drugim poročali o Europeadi, nepozabni poletni nogometni pravljici, košarkarjih ekipe Koš Celovec, ki so po dolgem času končno spet prodrli v končnico prvenstva, o zmerni sezoni biatlonke Dunje Zdouc, pa tudi o evropskem prvaku v balvanskem plezanju Nicolaju Užniku.
Zahomčanka Milka Kriegl je prejela 44. Tischlerjevo nagrado za skrb za slovensko ziljsko narečje in ziljsko nošo, za ohranjanje domačih šeg in navad ter ljubeč odnos do tipične ziljske gradbene in stanovanjske arhitekture.
V seriji »Kaj delaš?« bo tokrat v središču astrofizik na Univerzi na Dunaju Marko Mečina iz Reke pri Šentjakobu. Kot otrok je z očetom na planini pogosto opazoval zvezde in že takrat mu je bilo jasno, da bo nekoč študiral astronomijo.
Kitarist Janez Gregorič ob zaključku razstave likovnih del umetnika Johanna Juliana Taupeja Vizualna transformacija predstavlja svojo novo zgoščenko Festivo.
http://slovenci.orf.at

Izjemno zanimiva in lucidna gospa Meta Velikonja, hči pisatelja Narteja Velikonje, ki so ga povojne komunistične oblasti na montiranem procesu obsodile na smrt in ustrelile. Njegova družina še danes ne ve, kje je njegov grob. Pričevalka obudi spomin na mirno življenje v družini z veliko otroki, na skrbno mamo in očeta, ki po možganski kapi ni bil več v najboljši formi. Mama je bila nečakinja škofa Jegliča, v sorodu pa so tudi z družino Janeza Stanovnika, ki je bil Metin bratranec. Vzgajali so jih v katoliškem duhu, starša sta bila zelo dejavna v prosveti, oče pa je tudi pisateljeval. Njegovo najbolj znano delo je »Višarska polena«. Manj se je posvečal motivu iz rodne Primorske – doma je bil namreč s Predmeje nad Vipavsko dolino. Po prvo svetovni vojni je po študiju na Dunaju ostal v Ljubljani. Vojna je razmere v družini temeljito spremenila, pa ne takoj. Po italijanski okupaciji je najprej zavladalo zatišje, spomladi 1942 pa je komunistična organizacija VOS začela moriti drugače misleče. Oče je bil ogorčen, saj so bili med ubitimi ugledni slovenski domoljubi. Na Radiu Ljubljana je tako pripravil in prebral serijo predavanj o zločinski naravi komunizma, pozneje je izšla v brošuri z naslovom »Malikovanje zločina«. Vse to mu je povojni režim zameril. Po razmahu državljanske vojne, zlasti med nemško okupacijo, je vodil humanitarno akcijo »Zimska pomoč« za begunce, ki so v strahu za življenje pred partizani pribežali v Ljubljano. Ob tem je izdal tudi zbornik, zajetno knjigo, ki jo v pričevanju tudi pokažemo. Razvidno je, da so v zborniku med drugim sodelovala imena, kot so Oton Župančič, Franc Saleški Finžgar in drugi, partizanski strani naklonjeni avtorji. Proti koncu vojne je bila Velikonjeva številna družina že zelo razseljena.
5. maja 1945 so se pripravljali na umik na Koroško, vendar se je temu uprla najmlajša sestra Lenka in starša sta v negotovosti popustila.
Sledila sta montirani proces in ustrelitev. Mama si je na vse kriplje prizadevala, da bi očeta rešila ali vsaj videla pred smrtjo. Režim ji ni ugodil, tudi sorodniki Stanonikovi, ki so bili na partizanski strani, ne.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov