Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 30. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 30. jan.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Znan je kot slovenski Indiana Jones. Upravičeno. Na odpravah v Jucatanu v Mehiki je odkril prek 80 neznanih Majevskih arheoloških najdišč. V novi študiji, ki jo je objavil skupaj z dvema ameriškima znanstvenikoma, pa je razkril, da je majevski koledar veliko starejši, kot smo mislili do zdaj. Dr. Ivan Šprajc.

Voditeljica: Vida Petrovčič

Kam nas bodo digitalni mediji v prihodnje usmerjali? Ali je Dark Web res nevaren?

V trendu medijev bi morali biti ves čas aktivni na družbenih omrežjih! Kam nas bodo mediji v prihodnje usmerjali? Kako bodo oblikovali naše mišljenje in vodili naša dejanja? Ali je temni splet res nevaren? Ob svetovnem dnevu sredstev sodobnega obveščanja papež Frančišek v poslanici poziva: »Govorite s srcem.« V njej nas ob godu zavetnika medijev in medijskih delavcev, sv. Frančiška Saleškega, poziva k resnici oznanjevanja.
V kinematografe prihaja dokumentarno-igrani film o prvem blaženem Slovencu, Antonu Martinu Slomšku, Srečen bo čas. V torek pa ne zamudite a našem programu dokumentarnega filma o naši bogati dediščini zvonov in njihovem zvonjenju.
Tradicionalni božični čas bomo zaključili s praznikom svečnica. Tija Pesjak in Miha Cokan nam bosta ob čudovitih jaslicah Metke Zoran s pesmijo Glej, zvezdice božje prižgala žarek upanja, ki naj nas greje skozi dni novega leta.

Gluhost je gensko izjemno raznovrstna, saj je z izgubo sluha povezanih več kot 200 do zdaj raziskanih genov. V oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 28. 1. ob 15.30 h na prvem programu Televizije Slovenija, smo se pogovarjali s strokovnjaki in specialisti s področja genskih raziskav ter z družinama Klofač iz Češke in Weer iz Madžarske, ki imajo dedno gluhost.

Izbrali smo najboljše ansamble s koncerta v mariborski Dvorani Tabor. Slišali bomo Mirana Rudana, skupino Bepop, ansambel Banovšek, Manco Špik, Isaaca Palmo, ansambel Jureta Zajca z Anjo Zajc ter Čudežna polja.

Posledice lanske suše najbolj občutijo govedorejci. Količine oddanega mleka so že nižje, stalež živali pada. Tudi v slovenski prašičereji se število živali še vedno zmanjšuje. Naložbe v nove tehnologije, opremo in hleve so v času cenovnih nihanj in drage proizvodnje tvegane. Obiskali smo predsednika Zveze prašičerejcev Slovenije, ki se je kljub temu odločil za izgradnjo novega hleva. V okviru demonstracijskega projekta »Primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelava živil« so pretekli teden pripravila delavnico o senzorični oceni mlevskih izdelkov.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

istrska ljudska

Kaj nam o slovenski kulturi pove pesem, ki pokaže tri načine kuhanja “kave”? Kaj pomeni kava v slovenskem nacionalnem nezavednem? Mati, ki kuha kavo, je dobila najbolj znani literarni spomenik in nacionalno metaforo v Cankarjevi črtici, toda še prej je neka druga mati skuhala kavo v Istri. Kakšen odnos do eksistenčnih in eksistencialnih vprašanj kaže vzkik: "Naši ta stari pravjo tako, da je mižerja … ma vseeno lepo"?

V Kodi, ki bo od petka na sporedu v novem terminu – ob 18.05 na Prvem, bomo pogledali, kako so cene po uvedbi evra poskočile Hrvaškem, in se spomnili, kako je evro pred 16 leti podražil življenje v Sloveniji. Postregli pa bomo tudi z nekaj nasveti, kako prihraniti pri družinskem proračunu. Od prihrankov pri nakupu hrane in ogrevanju do zmanjševanja bančnih stroškov. Spomnili bomo tudi na nekatere storitve, ki so brezplačne, le izkoristiti jih je treba.

Na goratem jugu Turčije še živijo redki nomadi, pripadniki ljudstva Yoruk, ki s čredami koz prepotujejo stotine kilometrov. Po postanku v njihovem taboru se Simon Reeve odpravi v največje kurdsko mesto Diyarbakir, v katerem je zaradi spopadov med uporniki in turško vojsko več četrti popolnoma zravnanih z zemljo. V Sarikamiškem gozdu pa ugotovi, da se Turčija lahko pohvali z izjemno biotsko raznovrstnostjo in veliko populacijo rjavega medveda, vendar država na področju varstva narave močno zaostaja za drugimi. Nazadnje Reeve obišče prizorišče snemanja priljubljene televizijske nadaljevanke in v njej celo dobi manjšo vlogo.

TURKEY WITH SIMON REEVE / ZDRUŽENO KRALJESTVO / BBC STUDIOS / 2017

Velika noč je največji praznik na grškem otoku Rodos. V kraju Arhangelos poteka tradicionalno praznovanje s procesijo, ki se je udeležijo vsi domačini. Tam živita tudi Germanos in Cabika Polikronis, ki se preživljata z vzrejo živali, pridelavo olivnega olja in ribolovom. Za veliko noč se na domačiji zbere vsa družina, ki pomaga pri pripravi velikonočnih jedi. V družini imajo tudi poseben običaj, in sicer tekmovanje v pripravi pečenega polnjenega kozlička v krušni peči. Le kdo bo letos zmagal?

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorica: Elke Sasse

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Slovenskim kriminalistov je uspel véliki met. Skupaj z Avstrijci so razbili eno večjih mednarodnih kriminalnih združb preprodajalcev prepovedanih mamil.
Kurirji so mamila nosili v Avstrijo kar v nahrbtnikih, po planinskih poteh.
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po 13 letih, treh sojenjih in več kot 200 narokih končalo sojenje v enem najbolj odmevnih primerov v zgodovini Slovenije.
Večina obsojenih v zadevi Balkanski bojevnik je danes svobodnih; kazni so že odslužili.

V Magnetu se družimo z igralsko zasedbo novega slovenskega filma Nekaj sladkega. Pogledamo pa tudi k svetovnim zvezdnikom, ki so si iz različnih razlogov spremenili imena.

Odnos med Lilo in Rinom je vse bolj napet, ker se Lila noče več posvečati njunemu skupnemu projektu. Rino nazadnje brez Liline vednosti očetu podari čevlje, ki sta jih naredila, a ga očetov odziv močno razočara in razjezi. Nekoč se Elena in Lila z druščino odpravita v mesto na sladoled, a se večer slabo konča. Marcello, ki je že dolgo zaljubljen v Lilo, pridobi Rinovo in Fernandovo zaupanje ter začne prihajati k njim domov. Prinaša jim najrazličnejša darila, da bi se jim prikupil in osvojil Lilino srce, čeprav ga Lila ves čas odločno zavrača. Marcello nekega večera celo prosi, da mu pokažejo Liline in Rinove čevlje, to pa naposled povzroči prepir v družini. Učiteljica Olivierova se s sestrično Nello dogovori, da bo Elena lahko čez poletje pri njej na Ischii, če bo v zameno opravljala gospodinjska dela.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Film Gverilci je posnet po istoimenski literarni predlogi Polone Glavan. Filmska pripoved je kolaž drobnih, vsakdanjih zgodb, pripetljajev, včasih le čustvenih stanj junakov. Zgodbe in čustva protagonistov so naturalistična, skorajda brez kolorita, in se pred nami odvijejo v enem dnevu in na prostorsko zamejenem okviru. To je film o sleherniku, ki se bori z svojim vsakdanjikom za preživetje, film o komerkoli izmed nas, ki smo ujetniki drobnih dogodkov, rutine, odmerjenega časa.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov