Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. maj. 2023

TV Maribor • Tor, 23. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Kultura

V soboto so v Benetkah za širšo javnost odprli 18. mednarodni arhitekturni bienale, ki ga je kurirala gansko-škotska arhitektka Lesley Lokko pod geslom Laboratorij prihodnosti. Polovica prispevkov je iz Afrike in afriške diaspore, slovenski pavlijon, ki nosi naslov +/– 1 °C V iskanju dobro uglašene arhitekture, pa so zasnovali v birojih Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti. Pogledali smo v zakulisje snemanja nove serije Življenje Tomaža Kajzerja, bili pa smo tudi na koncertu skupine Nenad Kriljiv in si ogledali performans Ram Ram v prostorih Cirkulacije 2.

Letošnjo Kugyjevo nagrado Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk prejme nekdanji predsednik RS Borut Pahor. Dobil jo bo v zahvalo in kot priznanje za zgodovinske korake v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti kot tudi sožitju na Koroškem. In za krepitev skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko-jadranskega prostora v združeni Evropi.
V Muzeju Wernerja Berga v Pliberku je na ogled letošnja poletna razstava z naslovom Rutarjeva domačija. Prikazuje življenje in delo Wernerja Berga na odročni gorski kmetiji v Podjuni, ki je bila za umetnika iz Nemčije dom in navdih za njegov umetniški opus.
V Železni Kapli so kulturni ustvarjalci po 115 letih dobili lastne prostore. Ob odprtju Hiše kulture so domača društva in skupine predstavile pestro pevsko-instrumentalno in gledališko dejavnost.
V Arnežu na južnem Štajerskem so vabili na tradicionalni spomladanski šolski koncert v sodelovanju z Osnovno šolo Rudolfa Maistra iz Šentilja.
V Borovljah so praznovali tri obletnice: 25 let dvojezičnega vrtca Jaz in ti – Du und ich, 20 let dvojezičnega varstva in 5 let dvojezične skupnosti malčkov.
http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Nastopal je v 91.-ih različnih predstavah. V nekaterih še vedno nastopa, še vedno ga lahko doživite v Lutkovnem gledališču Maribor. Lutkar Danilo Trstenjak se je pojavil v več kot 200 vlogah in narisal čez milijon nasmehov. Pa ne samo v vlogi lutkarja, saj svoje znanje uspešno prenaša tudi na naslednje generacije. Več o njem pa v oddaji Dober večer, v ponedeljek 22.maja ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Z njim se bo pogovarjala Eva Stavbar.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Gyulára és Székesfehérvárra kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Gyula in Székesfehérvár.

Leta 1939 v Slovenj Gradcu rojeni slikar, grafik in pedagog je praznoval 75 let in ob tej priložnosti ga je obiskala tudi naša ekipa.
Ervin Kralj velja za enega najaktivnejših organizatorjev likovne ljubiteljske dejavnosti. Kot pedagog in osnovnošolski ravnatelj je dolga leta izobraževal in vzgajal mlade. Ob tem se je posvečal slikanju in risanju. Ustvarja v raznih slikarskih in risarskih tehnikah. Je pravi mojster gvaša in tempere ter risbe s kredami. Prikazuje predvsem pokrajine, vedute in stare stavbe. Iz njegovih del veje ljubezen do slovenskih hribovskih domačij, ki propadajo. Nekoč bodo njegovi motivi dragocen dokument prihajajočim rodovom.
Pri pouku je pričel uvajati malo grafiko, ekslibris. Začel jo je gojiti tudi sam in postal član Društva Ex libris Sloveniae Ljubljana in leta 1995 njen predsednik.

Še zadnjič pred poletnim premorom si gremo ogledat nekaj prizorišč človekove bivalne sreče in tako bomo naredili mašnjico nad še eno uspešno sezono naše oddaje. Hkrati pa napovedujemo rdečo nit jesenske sezono, to so počitniški domovi Slovencev. Dobili smo povabilo v moderno počitniško vilo ob slikovitem istrskem mestecu Motovun.
Lastniki vrtov nam pogosto rečejo, da jim vrt pomeni sprostitev, da uživajo pri delu na njem. Vse to sta ponovila tudi zakonca Tomšič, ki negujeta svoj vrt blizu Ljubljane. Tisto, zaradi česar njun vrt izstopa, pa je izredna urejenost in negovanost. To se najbolj odraža na trati.
Pomladno sezono bomo zaključili z veliko elegance in staromeščanskega ponosa. V prestolnici smo obiskali prenovljeno stanovanje, katerega osrednji element v velikem bivalnem prostoru predstavljata dva markantna opečnata oboka.

Podražitve energentov in surovin ogrožajo obstoj manjših podjetij.
O tem se bo odvijala debata z Robertom Frandoličem in Andrejem Šikom iz Slovenskega deželnega gospodarskega združenja.
Pričakujemo vas v S-prehodih.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pravljice, basni, legende in pripovedke veljajo za najstarejše zapise človeštva. Pravljice povezujejo vsa ljudstva, vsa "plemena" sveta. Ohranjajo stik z naravo, s starodavnim, povezujejo nas s prednicami in predniki, prav tako iz "nekoč" prinašajo modrost in sporočilo v "zdaj". Moč pravljic je neizmerna, saj nas za "pravljični čas" odmaknejo od krute realnosti vsakdana, prepogosto prepredenega z nemirom in skrbmi.
Pravljice pomirjajo vznemirjeno srce. Nasmejijo smeha potrebno in žalostno dušo. Spregovorijo "z otrokom v vsakem človeškem bitju", pa naj bo človek star osem mesecev, tri leta ali pa sedemdeset let.
Prav v tem je čar pravljice, edinega literarnega pripovednega žanra, ki povezuje medgeneracijsko ter nas opominja in uči, da je, ne glede na vse, dobro vselej močnejše od zla, četudi se zlo zdi močnejše. Kajti sile narave bodo vselej premagale lakomnost človeških nagnjenj in želja, kakor bosta mir in ljubezen vedno premagala ost zla.
Prav zato snujemo in občinstvu predajamo novo televizijsko vsebino Pravljica s Simono. Svet in ljudje, ne glede na starost, potrebujemo odmik od krutosti vsakdana, nemira, obremenilnih odnosov, obveznosti in služb. Prav tako je naše poslanstvo otrokom, mladostnikom in odraslim predati izjemno izročilo pravljic sveta, med katerimi posebno pozornost namenjamo prav izjemno bogatemu slovenskemu ljudskemu izročilu.

Ste že kdaj slišali kakšno prleško pesem? Naslednjo soboto bo ena še posebej navdušila ribiča Pepeta. Otroci jo bodo zapeli v narečju. Tudi Kakadudu si bo zaželel svojega kakadudujskega leporečja. No, kakorkoli že, v Foksnerjevem kvizu se bo vse vrtelo okrog ježev. In čisto na koncu bo sledilo bodičasto presenečenje …

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Čebelam močno primanjkuje hrane in ogromno jih zaradi tega pogine. O tem v naši prvi reportaži. Sledilo bo pojasnilo, zakaj dobivajo kmetje v zadnjih dneh v nabiralnike obvestila o odmeri katastrskega dohodka s precej višjimi zneski, kot so bili zadnjih 6 let. Šli smo na cerkniško in planinsko polje, kjer mlade kmete pri razvoju dejavnosti bremeni Natura 200 in birokracija. Ob reki Rižani so pred časom s kohezijskimi sredstvi uredili tematsko sprehajalno pot in jo poimenovali MIR- od mlina do mlina. V Orehovljah pri Mirnu smo nabirali beluše in pripravljali jedi z njimi. Zamejska kolega pa sta se udeležila vinskega sejma Viniveri ter lova na sipe.

OPRAVILA NA VRTU MAJA
Te dni se naše gredice ob nalivih spreminjajo v mlakuže, zato delo na vrtu stoji. Davor Špehar nas tolaži, da bodo tudi nekoliko kasneje posajene rastline rast uspešno nadomestile. Kljub deževju že razmišlja o zastirki za poletje. Pripravil bo tudi čaj iz rabarbarinih listov proti ušem oziroma insektom.
SAJENJE SLADKEGA KROMPIRJA
Sladki krompir zaradi prehladnega podnebja pri nas ne gojimo iz semen, temveč iz vegetativnih poganjkov. Razen videza z običajnim krompirjem nima veliko skupnega. Po njem posegamo tudi zaradi nizkega glikemičnega indeksa. Z Branko Valner, Martino Plohl Krevh in Anko Alt predstavljamo nekaj idej, kako in kam ga posaditi.
OZELENITEV NADSTREŠKA
Vrt je tudi kraj, kjer občudujemo tudi nastajanje in minevanje življenja – s pomočjo okrasnih rastlin. Za zamisel, kako polepšati dolgočasen nadstrešek, smo poprosili Sebastjana Liparja. Iz dekorativnih obrezanih vej je sestavil osnovo, ki jo je na koncu okrasil z raznobarvnimi sočnicami.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Gyulára és Székesfehérvárra kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Gyula in Székesfehérvár.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Amir Karić, Tomislav Prosen, dr. Dolfe Rajtmajer, Filip Gartner in Matej Mavrovič. Voditeljica je Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov