Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. maj. 2023

TV Maribor • Sre, 24. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

11:00
Kultura

Filmski festival v Cannesu je v polnem teku. Sinoči se je v Ljubljani začel festival Svetlobna gverila, podeljene pa so bile tudi Plečnikove nagrade.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Gyulára és Székesfehérvárra kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Gyula in Székesfehérvár.

Čeprav se o kvaliteti njegovega dela ne strinjajo vsi, Andrej Grabrovec vztraja na svoji poti. Podpis Gaberi najdemo na številnih javnih skulpturah doma in po Evropi. Po 25 letih kiparskega udejstvovanja ostaja zvest prepoznavni formi in nadaljuje iskanje v smeri duhovnosti.. Pri tem se zdi, da se osvobaja slehernega okvira, ki ga dajejo ta ali ona filozofija, ta ali ona religija. Ostajajo pa povezovanje, univerzalna ljubezen ter lepota. In seveda večni navdih njegovega dela - ženska.

OPRAVILA NA VRTU MAJA
Te dni se naše gredice ob nalivih spreminjajo v mlakuže, zato delo na vrtu stoji. Davor Špehar nas tolaži, da bodo tudi nekoliko kasneje posajene rastline rast uspešno nadomestile. Kljub deževju že razmišlja o zastirki za poletje. Pripravil bo tudi čaj iz rabarbarinih listov proti ušem oziroma insektom.
SAJENJE SLADKEGA KROMPIRJA
Sladki krompir zaradi prehladnega podnebja pri nas ne gojimo iz semen, temveč iz vegetativnih poganjkov. Razen videza z običajnim krompirjem nima veliko skupnega. Po njem posegamo tudi zaradi nizkega glikemičnega indeksa. Z Branko Valner, Martino Plohl Krevh in Anko Alt predstavljamo nekaj idej, kako in kam ga posaditi.
OZELENITEV NADSTREŠKA
Vrt je tudi kraj, kjer občudujemo tudi nastajanje in minevanje življenja – s pomočjo okrasnih rastlin. Za zamisel, kako polepšati dolgočasen nadstrešek, smo poprosili Sebastjana Liparja. Iz dekorativnih obrezanih vej je sestavil osnovo, ki jo je na koncu okrasil z raznobarvnimi sočnicami.

Čebelam močno primanjkuje hrane in ogromno jih zaradi tega pogine. O tem v naši prvi reportaži. Sledilo bo pojasnilo, zakaj dobivajo kmetje v zadnjih dneh v nabiralnike obvestila o odmeri katastrskega dohodka s precej višjimi zneski, kot so bili zadnjih 6 let. Šli smo na cerkniško in planinsko polje, kjer mlade kmete pri razvoju dejavnosti bremeni Natura 200 in birokracija. Ob reki Rižani so pred časom s kohezijskimi sredstvi uredili tematsko sprehajalno pot in jo poimenovali MIR- od mlina do mlina. V Orehovljah pri Mirnu smo nabirali beluše in pripravljali jedi z njimi. Zamejska kolega pa sta se udeležila vinskega sejma Viniveri ter lova na sipe.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Urška Klakočar Zupančič szlovén és Kövér László magyar házelnök látogatása a Rába-vidéken és a Muravidéken;
- ülésezett a parlament Nemzetiségi Bizottsága;
- méhecske műhely a szentlászlói Alvariumban;
- Szabó Ottó festőművész és grafikus kiállítása a Bánffy Központban;
- Magvető: a fűszernövények.

Vsebina oddaje:

- predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér na obisku v Porabju in Prekmurju;
- zasedanje Komisije za narodni skupnosti Državnega zbora;
- čebelarske delavnice v Alvariumu Motvarjevci;
- odprtje razstave slikarja in grafika Otta Szabója v Centru Bánffy;
- rubrika Sejalec: zelišča.

Mariborski Mestni park se je 27. maja 2016 spremenil v operno prizorišče na katerem so simfonični orkester, operni zbor in operni solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča poustvarili najlepše in najznamenitejše melodije iz svetovne operne zakladnice.
Letošnji glasbeni dogodek so začeli s tremi odlomki iz že uprizorjene opere Don Giovanni, ki velja za eno najznamenitejših Mozartovih glasbenogledaliških mojstrovin. Po virtuozni ariji naslovne junakinje (babilonske kraljice) iz Rossinijeve opere Semiramida sta se oglasila zbor ciganov ter strastna izpoved ciganke Azucene iz Verdijeve opere Trubadur, nato pa še arija Norine iz Donizettijeve komične opere Don Pasquale, s katero mariborska opera jeseni odpira sezono.
Nekoliko več pozornosti so namenili velikemu mojstru italijanske poznoromantične opere, Giacomu Pucciniju, saj so lahko zbrani v osrednjem delu koncerta prisluhnili kar petim odlomkom iz oper La boheme in Manon Lescaut. V bogato orkestriran nemški operni domišljijski svet so zakorakali z arijo Elizabete iz Wagnerjeve opere Tannhäuser, v ekspresivnost italijanskega verizma pa z znamenito arijo protagonista iz Giordanove opere Andrea Chénier. Za svojevrstno plesno »kankanovsko« popestritev je poskrbela ritmično razgibana uvertura iz Offenbachove opere Orfej v podzemlju, za pridih pristne beneške ljubezenske zasanjanosti pa priljubljena Barkarola iz Offenbachove fantazijske opere Hoffmannove pripovedke. Bleščečemu koncu koncerta so se približali s Polovskimi plesi iz Borodinove opere Knez Igor, nato pa še z najverjetneje najbolj znano Puccinijevo tenorsko arijo Nessun dorma iz letošnje operne uspešnice Turandot. Vabljeni k ogledu drugega dela koncerta!

Mesečna oddaja namenjena čezmejnim temam, koncertom, dokumentarcem ter prenosom dogodkov, ki je plod sodelovanja s sedežem RAI iz FJK.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekoč je na njivi zrasla zelo velika in težka repa, ki je dedek ni in ni mogel sam izpuliti. Pa je na pomoč poklical babico, a tudi z njeno pomočjo ni šlo. Na pomoč so jima priskočili še vnukinja, psiček, mucka in miška. Jim je s skupnimi močmi uspelo izpuliti repo velikanko?

Kakadudu bo prihodnjo soboto galebe zamenjal s štorkljami. Pepe ga bo opozoril, da štorklje živijo v Pomurju. Od tam izhaja tudi pesem Venci vejli. Kakaduduju se bo melodija zdela nekam otožna. Ampak otroci jo bodo znali zapeti tudi na živahen način. Kaj pa bodo izdelovali mali spretni prstki? Jato štorkelj. Zanje potrebujete le stiroporaste kroglice, zobotrebce in črn flomaster.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nocoj bomo v oddaji Omizje gostili slovenske čebelarje. Pred šestimi leti je bila Slovenija zaradi njihovih dolgoletnih prizadevanj in dela v središču mednarodnega zanimanja ob razglasitvi svetovnega dneva čebel. Koliko tega zagona je še med našimi čebelarji, kako so do zdaj izkoristili priložnosti, ki jih prinaša bogata tradicija, znanje in izkušnje.

Predstavljamo čokoladno varianto labradorcev. Ob svetovnem dnevu čebel smo se pogovarjali s Karlom Vogrinčičem, predsednikom sekcije za apiterapijo dr. Filipa Terča pri ČZD Štajerske. Svetujemo, na kaj pomisliti in kako ravnati, če naša mačka urinira izven mačjega WC-ja. V Tropski hiši tokrat spoznavamo turake. Svetujemo, kako ravnati, če naletimo na zapuščenega ptičjega mladiča. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Urška Klakočar Zupančič szlovén és Kövér László magyar házelnök látogatása a Rába-vidéken és a Muravidéken;
- ülésezett a parlament Nemzetiségi Bizottsága;
- méhecske műhely a szentlászlói Alvariumban;
- Szabó Ottó festőművész és grafikus kiállítása a Bánffy Központban;
- Magvető: a fűszernövények.

Vsebina oddaje:

- predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér na obisku v Porabju in Prekmurju;
- zasedanje Komisije za narodni skupnosti Državnega zbora;
- čebelarske delavnice v Alvariumu Motvarjevci;
- odprtje razstave slikarja in grafika Otta Szabója v Centru Bánffy;
- rubrika Sejalec: zelišča.

V oddaji predstavljamo pozitiven vpliv kulture na zdravje in dobro počutje ljudi. O tem namreč pričajo strokovne študije, ki so jih zbrali v evropskem projektu CultureForHealth. Pri njem sodeluje tudi društvo Asociacija, ki nam je predstavilo nekaj uspešnih primerov pri nas. V ljubljanskem Kinodvoru smo si ogledali dokumentarec Izginjanje Andrine Mračnikar, film o izginjanju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, ki na osebnoizpovedni in obenem politični način oriše zgodovino boja koroških Slovencev za ustavne pravice in dvojezičnost. Ob premieri opere Orfej in Evridika v tržaški Operni hiši Giuseppeja Verdija smo se pogovarjali z režiserjem Igorjem Pisonom. Orfej in Evridika je eno najvplivnejših del v zgodovini opere, Pison pa kot prvi Slovenec podpisuje režijo abonmajske predstave v tej tržaški operni hiši. V Trstu smo obiskali pesnika Marka Kravosa, ki bo v teh dneh dopolnil 80 let. Je eden najdejavnejših in najplodovitejših književnih ustvarjalcev pri nas, izdal je več kot 40 literarnih del, ki so prevedena v skoraj 30 jezikov. Pesnik pa kljub dolgoletnemu ustvarjanju še vedno ostaja dejaven in zvest poeziji. Pogovarjali smo se še z avstralskim glasbenikom in producentom Mickom Harveyjem, nekdanjim članom skupine Nick Cave and The Bad Seeds, ki je nastopil v Ljubljani. Med drugim je spregovoril o glasbeni poti ter novem albumu in dokumentarnem filmu.

Na dnu Bohinjskega jezera ležijo dokazi o tem, kdaj so se v njegovi okolici naselili prvi ljudje in katere rastline so gojili. Vulkanski in cvetni prah, onesnažila v zraku, ostanki vodnih živali – vse to se kronološko odlaga na dnu jezer. Jezerski sedimenti najnatančneje zapisujejo zgodovino. Raziskovalci so v Bohinjskem jezeru izvrtali dva metra globoko vrtino sedimenta in s tem dobili več kot 6000 let stare zapise življenja v njem in njegovi okolici. Kdaj so se torej v Bohinju naselili ljudje in kako so živeli? In kaj se danes poseda na dno Bohinjskega jezera?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov