Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 24. maj.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Kako s turizmom zaustaviti zaskrbljujoče izseljevanje v Zgornjekolpskih dolinah?
Obiskali smo Osilnico in Kostel, kjer po padcu meje stavijo na povezovanje s sosednjo Hrvaško.
Kaj ponuja Krajinski park Lahinja in kako inovativno so se predstavitve vinskega turizma lotili v vasi Drašiči?

Tudi ljubljansko operno in baletno gledališče je med epidemijo koronavirusne bolezni 19 moralo zapreti svoja vrata. Baletni plesalci se zavedajo, da je občinstvo, ki v tem času ni moglo obiskovati baletnih predstav in drugih baletnih prireditev, njihov najboljši prijatelj. Vedo, da obiskovalci nanje niso pozabili, zato jim s koncertom sporočajo, da tudi oni niso pozabili nanje.
Ker bo po koncu epidemije verjetno preteklo še kar nekaj časa, preden bodo javne prireditve v zaprtih prostorih s številnejšim občinstvom dovoljene, so baletni plesalci SNG Opere in baleta Ljubljana in Društva baletnih umetnikov Slovenije nastopili v neposrednem televizijskem prenosu.

Geolog Ardito Desio, rojen v Palmanovi konec 19. stoletja, je za tedanjo vlado deloval v Libiji, v tako imenovanem italijanskem kolonialnem imperiju, kjer je iskal prisotnost ogljikovodikov. Vendar pa je Desia raziskovalni duh nenehno vlekel še na druga področja. Tako je leta 1954 organiziral prvi vzpon na drugo najvišjo goro na svetu – na sloviti K2.
Ljubiteljski etnolog Helmut Baer iz Lichtenaua, iz okrožja Ansbach, ima pri 79 letih svoj kanal na YouTubu z naslovom Sage Legende Šege. Ta razkriva, kako upokojeni gospod obožuje svojo domovino in vsemu svetu razkazuje, kaj vse se skriva v njej.

V slikoviti vasici Dörgics, oddaljeni le nekaj kilometrov od madžarskega morja, Blatnega jezera so odprli prav posebno zbirko starodobnih avtomobilov in motociklov iz vse Evrope. Ustanovitelj zbirke je svetovno priznani profesor porodništva in ginekologije Géza Kaáli Nagy.
Ljiljana Matejčić je članica Svetovnega združenja umetnikov, ki krasijo jajca. Združenje povezuje tiste, ki pirhe krasijo drugače, kot je v navadi. Ljiljana namreč že 30 let iz krhke bele lupine potrpežljivo in skrbno z zobnim svedrom izdeluje čipko.

Še zadnjič pred poletnim premorom si gremo ogledat nekaj prizorišč človekove bivalne sreče in tako bomo naredili mašnjico nad še eno uspešno sezono naše oddaje. Hkrati pa napovedujemo rdečo nit jesenske sezono, to so počitniški domovi Slovencev. Dobili smo povabilo v moderno počitniško vilo ob slikovitem istrskem mestecu Motovun.
Lastniki vrtov nam pogosto rečejo, da jim vrt pomeni sprostitev, da uživajo pri delu na njem. Vse to sta ponovila tudi zakonca Tomšič, ki negujeta svoj vrt blizu Ljubljane. Tisto, zaradi česar njun vrt izstopa, pa je izredna urejenost in negovanost. To se najbolj odraža na trati.
Pomladno sezono bomo zaključili z veliko elegance in staromeščanskega ponosa. V prestolnici smo obiskali prenovljeno stanovanje, katerega osrednji element v velikem bivalnem prostoru predstavljata dva markantna opečnata oboka.

Bernarda in Jože gostita novinarko in publicistko Manco Košir, ki predstavlja njeno najnovejšo zbirko srčnic Iz neba do dna. V goste prihaja tudi maratonski plavalec Martin Strel, ki se je lotil novega velikega družbeno odgovornega projekta World Swim – petsto dni plavanja okoli sveta. V zabavnih igrah se tokrat pomerita pevca Kataya in Frenk Nova, ki sta pred leti skupaj posnela duet. Na glasbenem odru novo pesem Dlan v dlan predstavlja skupina Bepop, operni Trio Vivere pa pesem Oprosti.

28-letni podjetnik Rok Gartnar, ki prihaja z družinske kmetije nad Gorenjo vasjo v Poljanski dolini, je svoj prvi stroj – pobiralni zgrabljalnik – razvil pri 21 letih, da bi se izognil ročnemu spravilu krme na zahtevnem strmem terenu. Z mlajšima bratoma in sestro ter še z 11 sodelavci danes razvijajo in izdelujejo še tračne obračalnike, gorske cisterne za gnojenje in drugo gorsko kmetijsko mehanizacijo višjega cenovnega razreda. Letno proizvedejo med 250 in 300 izdelkov, njihovi glavni trgi so, poleg Slovenije, Avstrija, Švica, Nemčija, Italija in Francija. Lani so v bližnji dolini kupili opuščeno kmetijo, kjer že gradijo nove poslovne in proizvodne prostore, s katerimi nameravajo potrojiti proizvodne zmogljivosti in omogočiti zaposlitev 250 ljudem.

Mladi Sergej Tanin iz Jakutije se je z vso vztrajnostjo Sibirca že zgodaj odločil za solo kariero pianista. Glasbeno-dokumentarni film prikaže, kako se mu je uspelo uveljaviti najprej v Moskvi in nato v Švici. V filmu spoznamo mladeniča, ki daleč od doma nadaljuje kariero z izjemno disciplino. Spoznamo mladega glasbenika, ki kljub domotožju odločno uresničuje svojo željo po nadaljnjem umetniškem in strokovnem razvoju.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V Dunajskem gozdu raste redka delikatesa – brek. Ta divji sadež oplemeniti pikantne in sladke jedi, denimo dunajsko pletenico. Brek je v sorodu z jerebiko, mokovcem in skoršem. V Avstriji iz plodov kuhajo tradicionalen in drag brendi, zadnja leta pa je brek našel pot tudi v kuhinjo. Okus plodov spominja na mandlje in marcipan. Sestri Anna Leodolter in Veronika Mayer sta odraščali z brekom, vsaka pa ga uporablja za drugačne jedi. Ena za mesne, druga za vegetarijanske.

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Zdravniki družinske medicine želijo imeti več časa za delo s pacienti in boljše delovne pogoje. Rdeča lučka že gori, časa ni več veliko, pravijo. Spremembe potrebujejo zdaj. V rubriki Zdravje pa tudi o novi tehnologiji, ki ljudem, ki so izgubili ud, denimo roko, pomaga, da na tem udu znova občutijo toploto ali hlad. In še: bliža se poletje, še je čas za lasersko odstranjevanje dlak. Zakaj se nekateri odločijo zanj in kako učinkovito je?

V Magnet nas zapelje magična noč. Bili pa smo tudi na snemanju nadaljevanja televizijske nanizanke o Tomažu Kajzerju. Sredi prestolnice smo klepetali z ustvarjalci, režiserjem in igralci nanizanke, ki je domači televizijski produkciji dala krila in ki še danes velja za prelomnico.

1. del: Trije zdravniki
Joel zboli, bolezenski znaki pa postajajo vse bolj nevzdržni. Gnusijo se mu raki in v nosu ga zbada. Domačini so prepričani, da ga pesti ledeniška vodenica, Joel pa ne verjame v bolezni, ki jih medicina še ne pozna. Tudi Ed opaža, da se z njim dogaja nekaj nenavadnega. Nekega dne se zbudi na drevesu. Z zdravilcem Leonardom ugotovita, da je bil verjetno poklican za šamana. Shelly je izgubila pevski dar. Najprej jo to vznemiri, potem pa jo Leonard potolaži, da je to samo znak, da je otrok zdrav.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Massimo s tajnim dokumentom končno ustavi Dominica in odkrije, kdo je morilec. Dominic se mora vrniti v ZDA, Massimo pa sprejme mesto izvršnega direktorja. Sofio njegova odločitev prizadene. Izve tudi za Massimovo vlogo pri smrti njenega brata. Priseže, da ga bo uničila z razkritjem škandala, povezanega s tajnim dokumentom. Ta odločitev bo imela zanjo in za Massima strahotne posledice.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov