Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 21. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Tor, 21. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V torkovi oddaji bomo gostili ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki bo med drugim odgovarjal na vprašanja gledal in gledalcev. Že zjutraj razgibamo možgane s hitro šolo šaha. Ga igrate? Z nami bosta FIDE mojstrica Špela Orehek in šahovska velemojstrica Laura Unuk, ki se nam bo v živo oglasila iz tekmovanja v Grčiji. Po naturopatsko bomo krepili srce, s specialistko dermatovenerologije pa vam svetujemo, kako za vedno odpraviti prhljaj. Še eno zanimivo in koristno Poletno jutro, bodite z nami!

09:00
Otroški program: Op!

Milan in Julči gresta z mamo na tržnico. Tam si z zanimanjem ogledujeta predstavo dveh zabavnih klovnov. Čeprav obljubita mami, da jo bosta počakala na istem mestu, pa jo začneta preplašeno iskati. K sreči se vse dobro konča.

Capko misli, da je našel dinozavrovo kost, Medved pa nima srca, da bi mu povedal, da je to le ročaj njegove stare lopate. Rozi se spomni, kako Capka razvedriti ...

Poljska miška Zajčku Rjavčku navdušeno pokaže svojo najljubšo stvar, ljubko cvetlico. Ta si jo sposodi, potem pa jo izgubi. Bo zbral pogum in priznal Poljski miški, kaj se je zgodilo?

Muk in Lucijan sta polomila košarico na Bubovem kolesu. Ker ne moreta kupiti nove, gresta k Usmanu, ki starim predmetom vdihuje novi življenje. Pri njem se naučita, da je karton lahko trden kot les.

Prijatelji ugotovijo, da je združenje proti tujemu zbralo ogromno podatkov o tujcih v Bekkebakknu. Bojijo se, da vohunijo za njimi, ker bi jih radi izgnali. Odločijo se, da bodo vdrli v računalnik in uničili ves arhiv, a to morda ne bo tako preprosto.

V pomladni seriji oddaj bomo spoznavali polfinaliste festivala Slovenska polka in valček 2019. V vsaki oddaji bosta tekmovala dva ansambla, tokrat Šepet iz Šmartnega ob Paki in Vražji muzikanti iz Kamnice. Spoznali bomo oba kraja in lokalne veljake, ki bodo za skupini navijali. Igrali bodo še Grega in Sašo Avsenik, ansambel Smeh, Rudi Šantl ter Tanja Žagar. Obujali bomo starejše uspešnice, eno takih bodo zapeli fantje skupine Nemir. Za humor bo poskrbel mladi Miro Serpentinšek.

Nanizanko oddaj o zelenjavnih vrtovih v Sloveniji nadaljujemo z oddajo o vrtičkarjih, ki vrtnarijo po biodinamičnih načelih. To je verjetno najbolj sonaraven način vrtnarjenja. Upoštevajo ne samo celovitost združbe vseh živih organizmov, ki sestavljajo življenjsko okolje vrta, temveč veliko pozornosti posvečajo energijam in vplivom planetov na Zemljo.
Namesto običajnih gnojil in zaščitnih sredstev pripravljajo svojevrstne pripravke, kar bomo prikazali tudi v naši oddaji. Obiskali smo več biodinamičnih vrtnarjev in med njimi izbrali Moniko Brinšek iz bližine Radovljice, Rudija Cerka iz Borovnice ter zakonca Golob iz Ljubljane.

Scenarist in urednik: Stane Sušnik
Režiserka: Petra Hauc

Po hotelu vrši: zakonski par Atelšek, lastnika hotela iz Argentine, prihajata v inšpekcijo. Frenk v recepciji vadi s strašilno pištolo in prestraši že tako vsega hudega pričakujočo izseljenko, gospo Atelšek Štefan, ki mu pištola skoraj dušo odpihne, je tako iz sebe, da Atelškova po pomoti pošlje v Frenkovo sobo. Sobo je Frenk kot nalašč ravno opremil s povojnimi socialističnimi simboli. Med vsemi grozodejstvi Nataša komaj ohrani visoki nivo hotela in lastnikoma predstavi osebje v najlepši luči. Medtem pa Frenk ne odneha: v ilegali opremi recepcijo z napisom OF, kar seveda ima posledice - dalekosežne za sodobno slovensko umetnost. Gospod Atelšek zvečer v sobi obuja spomine na mladost, v katerih se mu pridruži njegova gospa in v najbolj vročem zakonskem trenutku ... se zgodi neizogibno. Hotel Rubin zahteva žrtve!

Na visok nivo hotela Rubin je Štefan tokrat ujel uspešno podjetnico Marjano, ki naj bi investirala v razcvet hotela - malce se sicer zaplete, ker se ji je Štefan predstavil kot direktor hotela. Vendar pa vsi, vključno z Natašo, v dobro hotela sprejmejo njegovo igro. Marjana je že ob prvem obisku hotela kot vsi menedžerji polna visokoletečih načrtov in eksotičnih idej. Natašo pa vodi previdnost in se preko Martina pozanima, ali je podjetnica Marjana v resnici kredibilen investitor. Da ima Nataša še kako prav, je Martinu takoj jasno, ko izve, da so Marjanini uspešni posli hudo sumljivi. Štefanovo igro na koncu razkrijejo in hotel se skupaj s prebivalci počasi vrne v svoj nivo poldruge zvezdice.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nasprotniki jih označujejo kot mučilne tabore, a mnogim staršem v Združenih državah Amerike se ti tabori urjenja telesa in duha v vojaškem slogu zdijo še zadnja možnost za prevzgojo njihovih otrok, da ti ne bi dokončno zdrsnili v začarani krog kršenja zakonov in služenja zapornih kazni. Dokumentarna oddaja prikaže 5-mesečni program, v katerem je vse početje skrajno odmerjeno. Mladostniki imajo na voljo le 10 minut za obed, 2 minuti za prho, telefon in svetovni splet sta seveda prepovedana. Vendar – ali so ti programi zares učinkoviti in kolikšen je delež mladih povratnikov, ki se vrnejo na stara pota?

Poletna tabora za otroke

Poleti smo obiskali dva poletna tabora za otroke. Člani Evangelijske krščanske cerkve v Radovljici so sklenili, da bodo lokalni skupnosti podarili svoj čas, svoje znanje in vero. Otrok je na poletnih taborih vsako leto več, letos jih je bilo že skoraj sto. Že tradicionalni otroški tabor pa je v zavetju Hrvaškega Zagorja pripravilo Društvo Vesela novica.

Kedves Nézőink!
A Barangolások mai adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Bajára és a Mátrába kalauzoljuk el Önöket.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po Baji in Mátri.

15:50
Otroški program: Op!

Lili in Gal pomagata Stanku pri prav posebnem opravilu: s podmornico se spustijo v morje, saj je treba pregledati pomol. V morju živijo čudovite živali – pa tudi stari prijatelji.

Danes je dan banan in Balu naj bi pojedel vse banane, ki jih je vzgojil. Kačo Kajo pa zamika slastna opica. Ko jo napade, se opica skrije za pladenj, in Kaja z odsevom hipnotizira samo sebe.

Vsi že vedo, da je sedenje novo kajenje. No, razen Pie. Zato ji Firbcologi prigovarjajo, da nujno potrebuje malo telovadbe. Pia že skoraj pobegne na teren s Timom in Najo, a se izkaže, da gresta na squash. Tudi druženje z olimpijci je ne mika preveč, zato se Sara in Peter odpravita sama. Medtem ko Zoja in Alisa spoznavata, kako prepoznamo čemaž, se stanovanje spreminja v pravo telovadnico. Pia, pripravi se, danes bo športastično!

Govoreči Ben se skuša naučiti voziti avto, da bi napravil vtis na svoje dekle Ksenon, ki prihaja na obisk.

Prijatelji ugotovijo, da je združenje proti tujemu zbralo ogromno podatkov o tujcih v Bekkebakknu. Bojijo se, da vohunijo za njimi, ker bi jih radi izgnali. Odločijo se, da bodo vdrli v računalnik in uničili ves arhiv, a to morda ne bo tako preprosto.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Mitja Šipek je eden tistih Korošcev, ki ga ljudje še dolgo ne bodo pozabili. Bil je fužinar, znanstvenik, izumitelj, ob tem pa recitator, režiser, slavnostni govornik, pisatelj, pesnik, pevec, igralec, v času pred smrtjo pa je celo rezbaril. Največ pipe, ki so bile tudi sicer njegov zaščitni znak. In mogočni brki, ki se jim ni odrekel tudi v filmih, v katerih je igral. Največkrat so ga angažirali v tistih, ki so nastali po motivih Prežihovega Voranca: Jamnica, Boj na požiralniku, Koplji pod brezo. Proslavil pa se je s Svetnečim Gašperjem, likom, ki ga je za potrebe nastopov na Prežihovi domačiji v Kotljah oblikoval po Vorančevi noveli Pot na klop, zgodba zgaranega tesarja pa je inspirirala tudi dva filma.

Petrček Pavlinci za rojstni dan podari glasbeno skrinjico. Ko ta skrivnostno izgine, obdolži kraje Kalimera. Kalimero hoče dokazati svojo nedolžnost. Po vzoru najljubših televizijskih detektivov začneta z Valentinčkom iskati pravega tatu.

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Kako izgleda največji svetovni nered? Borček in Matej ga najraje ustvarjata z baloni. Baloni vsepovsod in prav nič jih ne bosta pospravljala, juhu … vse dokler … no, vseh skrivnosti vam še ne izdamo. Raje hitro preberimo Čebelico in spoznajmo kralja, ki prav tako ni maral pospravljati. Poznal pa je kralj čarobno besedo. Katero? »Plosim«. Ste pripravljeni? Pravljico,»plosim«.

Nina Mav Hrovat O kralju, ki ni maral pospravljati

Bere in pripoveduje: Matej Puc

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tridelna nemška dokumentarna serija razišče, kako je v stotih letih obstoja ruska tajna obveščevalna služba, zloglasni KGB, vplivala na razvoj svetovnih družbenopolitičnih dogodkov in oblikovala današnjo Rusijo. Režiser Jamie Doran, štirikratni dobitnik emmyja, pojasni zgodovino KGB-ja z bogatimi arhivskimi posnetki ter pričevanji njegovih nekdanjih pripadnikov in žrtev.

1.del:
Lenin je tajno policijo ustanovil "le začasno", vendar so njeni pripadniki med zatiranjem notranjega nezadovoljstva – pravega in namišljenega – pobili na milijone državljanov Sovjetske zveze. Pripadniki varnostnih služb ZSSR-ja so se v tujini vtihotapljali v nemško poveljstvo, britansko obveščevalno službo in projekt Manhattan, kot so Američani imenovali razvoj atomske bombe. Moskva je kmalu imela vse potrebno za izdelavo svojega jedrskega orožja. Začela se je hladna vojna.

Max poskuša pomagati v soseski mlademu očetu, ki se je zgrudil zaradi nezdravljenega visokega krvnega tlaka. Pri njem mora nato dr. Reynolds opraviti zelo zahtevno in dolgotrajno operacijo. Dr. Bloomova bolečino še vedno premaguje z razgretim seksom z dr. Ligonom. Dr. Sharpova pomaga bolnici dr. Castrove, da znova prevzame nadzor nad svojim življenjem. Dr. Frome in dr. Kapoor pa v bližnji soseski preiskujeta izvor zastrupitve s svincem.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Nazrul je smisel življenja našel v filozofiji Lalona, mističnega pesnika in družbenega reformatorja. Pripada skupnosti baulov in skozi glasbo uči o humanizmu in strpnosti. Vendar ga nekateri muslimani diskriminirajo, čeprav tudi sam verjame v Alaha.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Štefka Pavlin je bila rojena leta 1929 v Novem mestu kot Štefanija Štukelj. V Ručetni vasi je preživljala otroštvo, ko so partizani očeta obtožili, da je sodeloval z okupatorjem.

Leta 1943 so jim izropali hišo in morali so se preseliti v Novo mesto. Brat Tone je sprva študiral pravo na ljubljanski univerzi, brat Božo pa se je pridružil domobrancem. Štefka je bila med vojno, do maja 1945, na ljubljanskem učiteljišču. Takrat je Tone še z nekaterimi drugimi akademiki organiziral umik v Avstrijo. Tako se je Štefka s pomočjo brata Toneta čez Avstrijo in italijanska taborišča izselila v Kanado. Tu je zaključila univerzo, se izobrazila kot knjižničarka in si z možem, prav tako Slovencem, ustvarila družino.
France Žbogar je bil rojen leta 1932 v vasi Kanalski Lom v občini Tolmin, ki je bila takrat pod Italijo. Bil je najmlajši v družini s sedmimi otroki. Težko življenje rojakov v času fašizma in revščino v preprosti kmečki družini je pozneje, med vojno, zaznamovala še revolucija, ki se je kazala tudi v grožnjah s smrtjo njegovi družini. Edina rešitev je bila umik iz domovine. Tako je leta 1957 čez Avstrijo odšel v Kanado, kjer živi še danes, z ženo in štirimi otroki.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov