Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 31. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 31. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Iz čudovitega mediteranskega atrija skupaj z vami v jutranjih urah vstopamo v nov - vroč - dan. Na meniju je izvrstna kuhinja, kuhamo v družbi dveh mladih kuharjev, ki pravita, da je vsak krožnik pustolovščina zase. Pridružila pa se nam bosta tudi mladi režiser Ivan Loboda in dramski igralec Igor Štamulak.

09:00
Otroški program: Op!

Milan in Julči se strašansko prestrašita pajka, ki ga srečata v veži, in se tečeta skrit v sobo. Mamica jima razloži, da pajki v naših krajih niso nevarni, da pa se ljudje navadno bojimo vsega tistega, česar ne poznamo.

Rozi je zelo dobra prijateljica, zato ji Capko pripravlja zabavo. Ker pa Rozi premaga radovednost, s tem pokvari presenečenje sebi in prijateljem. Ti tuhtajo, kako bi jo presenetili, ne da bi jih prej odkrila.

V dolini divja nevihta. Zajček Rjavček in prijatelji so na varnem v votlini. Zajec Rjavec jim pojasni, da jim glasni zvoki nič ne morejo. Bodo premagali strah, da bodo lahko uživali v nevihti?

Muk in Lucijan sta v Argentini. Odločita se pomagati gavču Čaku. Toda krave in telički so svojeglavi, in Muk in Lucijan jih domov zvabita šele s kolesarskim zvoncem.

V Bekkebakknu so za župana izvolili Bastiana Berga, ki ne skriva sovraštva do tujcev in vezi z združenjem proti vsemu tujemu. Meščanom je obljubil boljši zaslužek, več dopusta in brezplačne prigrizke ob petkih, hkrati pa hoče mesto očistiti tako imenovane tuje nesnage. Kako bosta v tem svetu preživela Anna in Lars?

Festival SPV (konec maja) je vse bliže, za vstopnico se potegujeta ansambla Raubarji iz Poljanske doline ter Mladika iz Dramelj pri Celju. Ob 30. obletnici bo z Venčkom uspešnic z nami skupina Malibu, pel bo Alfi Nipič s svojimi muzikanti, osebni jubilej – 70 let – pa je praznoval tudi Franc Žerdoner iz Velenja, ki bo gost z ansamblom. Nekaj zimzelenih bo natrosil ploden kantavtor Tomaž Domicelj, njegova »Slovenskega naroda sin« je stara 40 let. Iz arhiva smo potegnili Avsenikovo Prijatelji, ostanimo prijatelji, za humor pa spet skrbi Miro Serpentinšek, ki ga igra Tilen Artač. Voditelja: Darja Gajšek in Blaž Švab, režija Marjan Kučej, urednik Andrej Hofer.

V Avstriji je prva pobuda, da je treba ohraniti in spodbujati uporabo lokalno uveljavljenih kulturnih rastlin, nastala že pred več kot dvajsetimi leti. Takrat so v okviru združenja Arche Noah (Noetova barka) začeli organizirani zbirati semena starih, napol pozabljenih sort užitnih rastlin, torej zelenjadnic, sadnega drevja in zelišč.
Danes ima to združenje več kot 10.000 članov po Evropi, na več sto vrtovih aktivni člani gojijo tisoče sort rastlin in pridelujejo semena, ki so potem na voljo članom in nečlanom združenja, bodisi v trgovini, na sejmih ali po spletu.
Zamisel je torej prerasla začetna pričakovanja, pri nas pa smo se take iniciative lotili šele lani, v okviru EPK v Mariboru.
Ekipa TVS je lani štirikrat obiskala središče delovanja Noetove barke v Schilternu v Spodnji Avstriji , srečali smo se z nekaterimi aktivnimi člani, ki na svojih kmetijah ali vrtovih pridelujejo semena užitnih rastlin in jih potem posredujejo v mrežo Noetove barke.
Oblikovali smo tri oddaje, v katerih predstavljamo vlogo Noetove barke, hkrati pa se razkrijejo zelo zanimive zgodbe štirih pridelovalcev semen.
V prvi oddaji bodo spregovorili ključni sodelavci tega združenja, največ bomo izvedeli od mag. Beate Koller, vodje vrta v Schilternu. Nanizali bomo posnetke iz treh obdobij rastne sezone, vključili smo posnetke z dneva odprtih vrat, ko obiskovalce vodijo po vrtu in pojasnjujejo vsebino posamičnih gred. Jeseni, na dnevu odprtih vrat, posvečenem sadju, so obiskovalci lahko okušali različne sorte jabolk in se poučili o tem, kako svoj okus lahko razvijamo in popestrimo.

Scenarist in urednik oddaj: Stane Sušnik
Režiserka: Petra Hauc

Polona dela doma. Otroci pripravljajo tekmovanje, kdo bo največ zaslužil. Leon prodaja stare igrače, Zarja babičine izdelke, Dana pa je vedeževalka. Soseda Rogljeva z nenaklonjenostjo spremlja otroške aktivnosti. Gorazd noče sodelovati, zaljubljen je in povabi punco k sebi. Obisk se sfiži zaradi Danine izmišljotine.

Vsa družina sodeluje pri generalnem čiščenju. Leon obtoži Blaža, da je copatar. Dana se izogne pospravljanju tako, da gre z Miškom na sprehod. Zaplete v pogovor s socialno delavko, ki misli, da je dojenček njen. Slednja z ulice opazuje hišo Valič - Gromovih in sprašuje Rogljevo o domnevno neurejenih razmerah v družini.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna oddaja se osredotoča na pomen materinega mleka. Pojasni njegovo sestavo, izsledke najnovejših raziskav, pri katerih so v mleku zaznali tudi snovi, ki v nekaj urah pokončajo rakave celice, in pomen materinega mleka za zdravje, še posebej prezgodaj rojenih otrok. Avtorji oddaje raziščejo delovanje bank materinega mleka, ponudbe na svetovnem spletu, pa tudi precej nenavadne načine predelave – za izdelavo sladoleda ali nakita s kapljicami, ujetimi v obesek…

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- az MNMI Tanácsa megvitatta az intézmény új, készülő alapító okiratát;
- az MMÖNK Tanácsa a Magyarul a Muravidéken és a falufejlesztési programról tárgyalt;
- Szlovéniában 300 hektárnyi területen végeznek zöldszüretet a szőlőtermelők;
- négyfogásos vacsora a Vinarium kilátótoronyban;
- tematikus túrautak Lendván és környékén;
- Tavitündér fesztivál a Bakonaki-tónál;
- rövidfilmfesztivált szerveznek Lendván.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- Svet ZKMN je podal mnenje o novi ustanovni listini zavoda, ki je v pripravi;
- Svet PMSNS je razpravljal o programih Madžarsko v Prekmurju in razvoj vasi;
- v Sloveniji zeleno trgatev opravljajo na 300 hektarjih površin;
- večerja s štirimi hodi na razglednem stolpu Vinarium;
- tematske pohodniške poti v Lendavi in njeni okolici;
- Festival jezerska vila pri Bukovniškem jezeru;
- v Lendavi bo potekal festival kratkih filmov.

15:30
Otroški program: Op!

V šoli priredijo dobrodelni tek, s katerim želijo zbrati denar za nova igrala. Vsak učenec mora poiskati podpornike, ki bodo vsak pretečen krog nagradili z denarnim prispevkom. Učitelj Kees s Tobiasom, ki nima nikogar, ki bi prišel navijat zanj, ustanovi ekipo. Ko za to zvedo drugi učenci, se jima želijo pridružiti.

Ko Govoreči Tom in prijatelji ugotovijo, da so izgubili spomine, poskusijo ugotoviti, kdo se igra z njihovimi možgani.

V Bekkebakknu so za župana izvolili Bastiana Berga, ki ne skriva sovraštva do tujcev in vezi z združenjem proti vsemu tujemu. Meščanom je obljubil boljši zaslužek, več dopusta in brezplačne prigrizke ob petkih, hkrati pa hoče mesto očistiti tako imenovane tuje nesnage. Kako bosta v tem svetu preživela Anna in Lars?

Kaj sploh je umetna inteligenca, ali ljudje zaradi pametnejših naprav danes manj razmišljamo, brez katerih aplikacij že čez nekaj let ne bomo znali živeti?
Kdo je Talos in ali nas bodo roboti v prihodnosti res lahko povsem nadomestili?
Na nekatera od zastavljenih vprašanj bomo odgovorili v tokratni Osvežilni fronti.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Solo za eno roko je izjemna dokumentarna zgodba o pianistu Otakarju Hollmannu. Čeprav je bil v prvi svetovni vojni večkrat ranjen, je bila njegova strast do glasbe tako velika, da je prepričala Leoša Janáčka, da je sestavil klavirsko kompozicijo za levo roko. Zgodbo pripovedujejo filmske animacije, ki se prepletajo s sodobnimi pianisti, ki igrajo z eno roko. Vabljeni k ogledu!

Infodrom je z vami tudi poleti, tokrat kulturno obarvan. Umetnost in kultura sta nam med izolacijo pomagali, da smo se počutili bolje in bolj povezani. Tudi med počitnicami smo zato za vas pripravili odmerek petja, plesa, filmskega ustvarjanja, folklore in knjig.

Pepa in Jure gresta na obisk k zajklji Zinki. Zinkina hiša je precej drugačna od Pepine. Namesto stopnic in hodnikov ima predore. Zinka Pepo in Jureta nauči, kako se obnašajo zajčki.

Sonce pripeka in čreda bi se strašno rada ohladila v ovčji kopeli. Na poti jim je samo ena ovira: kmet, ki se sonči.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Koncert iz naših krajev, javna radijska oddaja z najdaljšo tradicijo v poletje prinaša svoj izbor narodnozabavne glasbe. Tako smo gostili ali pa so nas gostili: Alpski kvintet, Ansambel Saše Avsenika, Štanjel s Slovenskim oktetom in Ptuj z Vražjimi muzikanti.

Začetek vražjih sega v leto 2016. Sestavlja jih pet mladih glasbenikov in pevka. Ker na svoji kratki, a uspehov polni karieri še niso uspeli posneti veliko pesmi, lahko v njihovi izvedbi poslušamo znane narodno zabavne skladbe ob vedenju, da je njihovo vodilo z vso resnostjo in glasbeno kakovostjo »narediti vražje dober žur«. Tokrat na Ptuju, sicer prizorišču Ptujskega festivala narodno zabavne glasbe.

Na urgenco pripeljejo Makaylo, ki ima preveč razraščeno srčno mišičnino. Ker je bolezen genetska, potrebujejo donatorja, zato pokličejo njenega odtujenega očeta. Dr. Frome vojakom pomaga prebroditi travme z uprizoritvijo Sofoklesove igre Filoktet. Dr. Kapoorju se to ne zdi pametno, saj bi lahko igra njegovemu bolniku Natu povzročila še hujše travme. Elizabeth je pred leti zaradi raka postala invalidka. Zaradi težav jo znova operirajo in ugotovijo zdravniško napako. Dr. Bloomovi morajo operirati nogo.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pred nami je portret življenja in dela enega največjih komikov zadnjega stoletja, kralja komedije Jerryja Lewisa. Film raziskuje zanimivo skrito ozadje Lewisovega ustvarjanja in žanr »nizke«, fizične komedije ali t. i. slapsticka. Igralec je h klovnovski maski, otroškemu pačenju in fizičnim gegom pristopal študijsko, skorajda znanstveno. Mož, rojen pod imenom Joseph Levitsch, pravi, da je lik Jerryja Lewisa njegov življenjski izum, do katerega je vseskozi ohranjal analitično distanco. Kljub značilnemu ameriškemu humorju so ga najtopleje sprejeli evropski gledalci, krog francoskih filmskih kritikov pa ga je občudoval kot velikega umetnika. Film bogatijo prodorni intervjuji s sodobnimi kritiki in režiserji ter arhivski posnetki.

Izvirni naslov: JERRY LEWIS: THE MAN BEHIND THE CLOWN / Francosko-ameriški film, 2016 / Režija in scenarij: Gregory Monro / Nastopajo: Jerry Lewis, Martin Scorsese, Sean Hayes

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov