Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 3. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 3. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

09:00
Otroški program: Op!

Milan je na obisku pri babici na deželi in skupaj gresta nakrmit piščančke. Ko se babica oddalji, da bi nakrmila še goske, se piščančki raztepejo in enega od njih ni od nikoder. Milan pretakne vse kotičke, dokler ga ne najde.

Hrastar si zaželi, da bi lahko potoval po svetu in spoznal različne dežele, zato se Rozi odloči, da bo svet pripeljala Hrastarju na hrib. In tako Hrastar sreča tigra, severnega medveda, kenguruja ...

Nekega poletnega dne Zajček Rjavček odkrije nekaj čudovitega ... Drevo, polno krasnih slastnih sliv. Konec poletja pa sliv zmanjka in Zajčka Rjavčka zaskrbi za travniške živali.

Muk in Lucijan sta v Indiji pri prijateljici Kalpiti. Lucijan zapleše po dnevni sobi in razbije vazo. Da bi se prijatelja odkupila, naredita svojo vazo in jo poslikata.

V Bekkebakknu na volitvah zmaga stranka, ki širi sovraštvo do tujcev. Lars se potuhne in tudi Anna in Tess sta zelo previdni. Še toliko bolj, ko predstavnik stranke v šoli razglasi, ta bodo morali po novem vsi tujci nositi znak T, po katerem jih bodo prepoznali.

Festival SPV bo v Poletnem gledališču Studenec, za preboj pa se tokrat borita Vera in Originali z Ljubečne ter Kraški kvintet iz Repentabora v Italiji. Slišali bomo še Beneške fante, ansambel Jureta Zajca, Prifarske muzikante s harmonikarji Tonija Sotoška, povsem novo pesem pa bo predstavil odlični vokalist Marko Vozelj z Mojstri. Iz arhiva smo izbrskali Avsenikovo polko Narodna noša; zapela jo bosta Braco Koren in Vera Šolinc. Lušno bo tudi s Serpentinškom. Voditelja Darja in Blaž. Urednik Andrej Hofer.

V prvi oddaji o avstrijskem združenju Noetova barka, ki uresničuje pobudo o varovanju in posredovanju semen samoniklih lokalnih sort zelenjave in sadja, smo izvedeli osnovne cilje in načine za uresničevanje le-teh.
V drugi izmed skupno 3 oddaj bomo spoznali dva izmed aktivnih članov tega združenja. Walter Scharler je kmetovalec, ki na ekološki način prideluje desetine sort paradižnikov, paprike in številne druge zelenjadnice. Za biološko pridelavo se je odločil že dolgo tega in s svojim predanim delom dokazuje, da je mogoče ne samo gojiti zelenjavo na tak način, temveč da je mogoče tudi povsem dostojno preživeti s prodajo take zdrave zelenjave.
Anne Marie Gadermeier pa je zanimiva zaradi svojega izrazito sonaravnega pristopa k vrtnarjenju na njenem domačem vrtu. Ker je zaposlena kot prodajalka v trgovini z zdravo hrano, se z vrtnarjenjem ukvarja povsem ljubiteljsko, s pomočjo moža ter sina. Kljub temu ne pozabi na poslanstvo Noetove barke in prispeva številna semena v skupni arhiv Noetove barke, od koder potujejo na vse konce Evrope.

Polona je jezna, ker Blaž ni popravil pralnega stroja. Leon se na skrivaj sreča z babico, ki noče k njim na obisk, ker je skregana s Polono. Zarja povsod sledi Gorazdu, ki se ji izogiba. Blaž pripelje babico domov in Polona negoduje. Zarja pripelje še Jožeta, ki je prepričan, da ga Meta ne mara več.

Na obisk pride Polonin bivši mož Viktor. Njegov prihod zaznamujejo nepričakovani zapleti. Hčerkama je prinesel darila, pa še tangice za Polono. Blaž je ljubosumen. Viktor navduši sosedo Rogljevo, ki je njegova oboževalka. Preden hčerki odpelje ven, Viktor opravi še nekaj manjših popravil v hiši.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Relikvije kot dokaz življenja in končnega trpljenja Jezusa Kristusa: križ, žeblji, kraj pokopa, celo njegova kri. V dokumentarni oddaji avtorji z dognanji arheologije, zgodovine in mistike razkrijejo zgodbe teh predmetov in predstavijo izzive, s katerimi se spopadajo raziskovalci relikvij, njihovi lastniki in verniki.

Dejstvo je, da meje med državama že nekaj let ni več in čeprav je v vsakdanjih pogovorih in navadah še vedno prisotna, se je na omenjenem območju marsikaj že spremenilo. Čedalje več je namreč stikov med slovenskim in italijanskim prebivalstvom, več je skupnih pobud, istočasno pa se je v marsikaterem pogledu spremenilo tudi samo stanje in vzdušje znotraj slovenske manjšine. Nov čas je namreč prinesel številne spremembe, ki označujejo prehod v nov čas, katerega se prebivalci tega območja verjetno premalo zavedajo.

Naslov oddaje se torej navezuje na miselno prehajanje v nov čas, ki se izraža tako v navadah kot v postopni spremembi mišljenja. Posledično postaja tudi prehajanje državne meje ustaljena in čedalje pogostejše navada, ki nedvomno spodbuja spoznavanje in zato tudi razumevanje soseda ter razmišljanje o in delovanje v skupnem prostoru.
V oddaji se torej opiramo tudi na prehode iz preteklih miselnih okvirov v nove.

Oddaja je na sporedu vsak torek, ob 18. uri na TV Koper in poteka večinoma v živo, v obliki studijskega pogovora. V njej z zanimivimi gosti iz obeh strani nekdanje meje predstavljamo uspešna sodelovanja na različnih področjih: kulturi, gospodarstvu, znanosti in družbeno političnemu življenju. Poleg reportaž, ki jih redno objavljamo v vsaki oddaji, štiri letno pripravljamo tudi oddaje, ki so v celoti posnete na terenu.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Knjižni projekt: Unser Kärnten/Naša Koroška - Literarni poskus obdelava
Oddaja bo tokrat v znamenju dokumentacije Alfred Woschitza in Chris Hadererja. Film predstavlja prvo skupno knjigo "Unser Kärnten/Naša Koroška - Literarni poskus obdelave", ki je izšla na pobudo in v sodelovanju Društva slovenskih pisateljev v Avstriji, ter društva Kärntner Schriftsteller Verband pri Mohorjevi založbi v Celovcu. 40 koroških avtoric in avtorjev ter 20 likovnih umetnic in umetnikov iz Koroške je v sklopu Carinthija 2020 obelodanilo to posebno dvojezično knjigo, katero vam želimo s skrajšano verzijo filma približati.
http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Vsi se norčujejo iz Neže, ker še vedno sesa palec, Neža pa ve, da vse naredi bolje, kadar ga sesa. Vila Mila bi ji rada pomagala, da bi se tega odvadila, obenem pa vse opravila dobro. Za pomoč Neža poprosi tudi svojega brata in sestro, Mila pa jo vzpodbuja, da vztraja, dokler se ji ne posreči.

Se strinjaš, da so psi naši zelo dobri prijatelji? Tudi Evelin pravi tako. Pri njih doma jih imajo kar pet! Naslednjič pa bomo o tem, da je pretiran strah pred psi odveč, poskusili prepričati tudi Kakaduduja.

Govoreči Tom se končno odloči, da bo Angelco povabil na zmenek. Prijatelji ga opozorijo, da si bo moral izmisliti skrajno zanimivo vabilo.

V Bekkebakknu na volitvah zmaga stranka, ki širi sovraštvo do tujcev. Lars se potuhne in tudi Anna in Tess sta zelo previdni. Še toliko bolj, ko predstavnik stranke v šoli razglasi, ta bodo morali po novem vsi tujci nositi znak T, po katerem jih bodo prepoznali.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Lenuhinja sem, rada pove Frida Šarar. Pesnica, blogerka in po novem pevka se pogosto igra s konceptom zasebnosti; v pesmih se boleče razgali, v živo pa je rahlo zadržana, skoraj sramežljiva in po svoji izbiri malce osamljena. Frida živi na Reki. V hrvaškem mestu govori srbsko. Prebrisana kombinacija za »pripadnico sovražnega naroda,« kot ji ljubeče pravi mož. Več kot 25 let po vojni so politični odnosi med Srbijo in Hrvaško še vedno razgreti in vplivajo na življenja navadnih ljudi. Zato pisanje v maternem jeziku za Frido nenadoma postane politična drža. Ampak njej je jezik pisan na kožo, zato lahko v pesmi brez zadržkov reče: V rit se zaletite z jezikom!

Ricardo Lalanda je umetnik in predsednik Bananske republike. Je resen kipar, ki se zateka k humorju, ko z metaforami izziva in napada ustaljeni sistem.

Hind Hakki je pevka, muslimanka, ki se sprašuje o tem, koliko ji pomenijo islamski običaji in zakaj jih v resnici upošteva. Starši sprejemajo njen način življenja, ne morejo pa preboleti tega, da se je dala tetovirati.

Fejmiči, youtuberji, influencerji – tako mlajše generacije imenujejo tiste posameznike, ki imajo na različnih družbenih omrežjih številne sledilce in so zaradi svojih aktivnosti postali nekakšni mnenjski voditelji. Kdo sploh so vplivneži, na katera področja se navadno spoznajo in kaj jim je poleg razmaha družbenih omrežij še omogočilo, da imajo danes takšen vpliv, in to predvsem na mlade? Več v oddaji Na kratko.

V parku je čudovit dan, zato se Malčki igrajo in berejo. Oli vsa prestrašena prosi prijatelje za pomoč, ker je na sprehodu je srečala strašno pošast. Tudi Malčki se prestrašijo, a ji sledijo, da bi videli, kaj se dogaja. Pošast je res velika, a pogumni Klobučnik se ji približa in jo udari. Še Pino in Pišček ji skočita na hrbet, da bi jo ukrotila. A pošasti jih uspe vse odbiti v bližnji grm. Enaka usoda doleti tudi Divo in Oli, zato se Malčki že skoraj vdajo. Švigec se pošasti počasi približa in ugotovi, da je to le novo napihljivo igralo. Vsi skupaj zdaj lahko veselo skačejo po njem.

Zim, Zam in Zum morajo zgraditi most na bližnji otok. Pri delu jim pomaga veliki robot Stane. Pa bo most res tako trden, kot obetajo Zamini izračuni?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

TEDNIKOV IZBOR: V dobrem in slabem. Najstniki in spolnost. Ločitev: sporazum ali boj? Za ljubezen gre! Industrija seksa.

Milan Kučan je bil pred 30 leti na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Predsedstva RS. Pogovor z njim je tekel o prvih simbolnih dejanjih, ki so sledila takoj po izvolitvi, torej razorožitvi Teritorialne obrambe, pokopu po drugi svetovni vojni pobitih v Kočevskem Rogu, razmerjih med tremi vodilnimi politiki tistega časa – torej med njim, Francetom Bučarjem in Lojzetom Peterletom. Kučan je tokrat zelo jasno spregovoril tudi o zavezništvih tistega časa. »Mi pošteno ali naivno povemo Hrvatom vse, oni pa nam bistvene stvari zamolčijo. Od tega je bil odvisen naš odnos.«
Kučan je zanikal poseben dogovor, ki naj bi ga sklenil s srbskim voždom Miloševićem, med drugim pa je v 50-minutnem pogovoru odgovoril tudi na vprašanje, zakaj se v Sloveniji ne preseže delitev na Kučanove in Janševe in kaj so razlogi za take delitve.
Pogovor z Milanom Kučanom je vodila Rosvita Pesek. Posnet je bil na Posestvu Brdo, prav tam, kjer je intervjuvanec pred 29 leti gostil 5 predsednikov drugih jugoslovanskih republik.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:20
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Posnetek letnega koncerta Akademije za glasbo v Ljubljani iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma predstavlja program velikega opernega skladatelja Giuseppeja Verdija. Simfonični orkester in mešani zbor, sestavljena iz študentov Akademije za glasbo, sta pod umetniškim vodstvom Marka Letonje predstavila znani uverturi k operama Traviata in Moč usode ter zbore iz oper Traviata, Trubadur in Nabucco. V arijah iz oper Traviata, Falstaff in Don Carlos pa so se kot solisti predstavili obetavni študentje opernega petja, sopranistki Nina Dominko in Eva Černe, tenorist Klemen Torkar in baritonist Darko Vidic.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov