Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Tor, 4. avg.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

09:00
Otroški program: Op!

Milan na deževni dan skozi okno opazuje potepuškega muca, ki se potika po njihovem vrtu, in razmišlja, kam neki se živali umaknejo pred dežjem. Mucka bi rad povabil k sebi, pa se mu ta preplašeno izmika. Toda zvečer mu pride vseeno voščit lahko noč …

Nežka še nikoli ni videla zvezdnega utrinka, zato Rozi povabi prijatelje, naj prespijo noč na prostem pod Hrastarjem, da bi jih lahko opazovali.

Prišla je jesen in vse se spreminja. Listje in cvetje odpada, paglavci so se spremenili v žabe. Zajček Rjavček pogreša poletje na travniku. Bo spoznal, da ima tudi jesen svoje radosti?

Muk in Lucijan sta v Tokiu. Popi in Mika ju pošljeta iskat zaklad v park Jojogi. Naloga ni preprosta, popotnika pa zanima tudi, kako je Popiju in Miki sploh uspelo izpeljati igro?

Lars še vedno ne sme v šolo, Anna pa se doma zlaže, da obiskuje gimnastiko, da ga lahko išče. Tess doma posvarijo, naj se obvlada in se ne izda, Robert pa si iz kljubovanja na majico našije črko T. Ko se zaradi tega nanj spravi predstavnik sovražnikov tujcev, Tess tega ne more več mirno gledati in pokaže svojo čarovniško moč.

Štirje kovači praznujejo 65 let neprekinjenega igranja. V oddaji gostimo Franca in Hermino Šegovc z ansamblom. Za nastop na festivalu SPV, ki bo konec maja, se borita ansambla Zeme s Koroške ter Prleški kvintet. Nastopili bodo še priljubljeni Gadi, ansambel Braneta Klavžarja, z novo pesmijo Čuki, v rubriki Ker jih že dolgo nismo slišali pa ansambel Glas s Slakovo uspešnico Svatje že vriskajo.

V zadnji izmed treh oddaj o združenju Noetova barka bomo spoznali še dva izmed najbolj dejavnih članov združenja. Posebej sta zanimiva zato, ker sta oba Nemca, ki živita v Avstriji, pač zato, ker je za njun življenjski slog tu primernejše okolje.
Gre za zakonski par Ingolf in Anette Hofmann ter za nekdanjega poklicnega sodelavca združenja, nevsakdanjega vrtnarja z imenom Marc Bosse.
Zakonca Hofmann sta z leti ugotovila, da v osrednji Nemčiji ni pravo okolje za to, kar želita početi – kmetovati in čebelariti, zato sta po naključju našla nov dom na opuščeni kmetiji na Gradiščanskem. Nekdanjo kmetijo in tamkajšnja koruzna polja sta spremenila v fantastičen biodinamičen vrt z desetinami sort zelenjadnic, gospod pa vneto čebelari in prodaja svoj med. Gospa uživa v gojenju več različnih sort iste vrste zelenjave. Tudi hišo sta obnovila in jo uredila v lep dom.
Marc Bosse je nekaj let bil odgovoren za ogledni vrt v Schilternu, kjer je središče delovanja Noetove barke. Ko se je naveličal službenih obveznosti, se je z družino preselil na opuščeno kmetijo in se lotil obnove več stoletij stare razpadajoče hiše. Okoli nje ima svoj vrt z zelenjavo, redi pa tudi koze, česar so posebno veseli njegovi majhni otroci.

Polona Zarji ne dovoli, da gre plezat z Gorazdom. Zarja je ogorčena. Gorazd Polono pouči o vzgojni doslednosti in ona na koncu popusti. Dana je depresivna, ker vse njene prijateljice imajo fanta,samo ona ne. Zarje gre z Gorazdom in se zagleda v njegovega prijatelja Dareta. Med vožnjo s kolesom si Zarja poškoduje koleno in jo fanta odpeljeta domov.

Otroci zbolijo. Meta in Polona tekmujeta, kdo jih bo prej pozdravil. Meta priseže na tradicionalna zdravila, Polona na sodobno medicino. Polona pozabi, da ima pomemben poslovni sestanek in jo poslovnež Peter išče na domu. Pričaka ga prisrčna Meta, ki ga očara z gostoljubnostjo in dobro kuhinjo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Francoska dokumentarna oddaja razkriva povezave med rusko pravoslavno cerkvijo in državnimi oblastmi. Osvetljuje zavezniški odnos, ki ga gojita predsednik Putin in patriarh Kiril, pa tudi patriarhov vpliv na rusko družbo ter njegove posege na mednarodnem diplomatskem parketu.

Primož Trubar, oče slovenske reformacije, v svoji ljubezni do Slovencev in slovenske pisane besede, že v 16. stoletju enakovredno nagovarja tako moške kot ženske: »Lubi bratje inu lube sestre«. V Mednarodni krščanski skupnosti so eno od nedeljskih srečanj namenili prav enakopravnemu odnosu med moškim in žensko, ki odseva božjo podobo na Zemlji.
Drugi del oddaje namenjamo razmisleku o pomenu romanja v sodobnem času. Romanje v Katoliški cerkvi predstavlja eno od priljubljenih ljudskih pobožnosti, ki je lahko zelo koristna za poživitev duhovnega življenja posameznika. Ker pa se je prvotni vidik romanja večinoma že izgubil, je toliko bolj pomembno, da že pred odhodom premislimo, zakaj se na nek sveti kraj sploh odpravljamo.

Kedves Nézőink!
A Barangolások mai adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Budapestre kalauzoljuk el Önöket.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po Budimpešti.

15:45
Otroški program: Op!

Pingi odhaja na pot okoli sveta, zato mu prijatelji iz Čarnega zaliva prirejajo poslovilno zabavo in pripravljajo poslovilna darila. Toda Stanku ni všeč, da ga bo zapustil njegov najboljši prijatelj.

Slonček Apu bi rad poskusil nekaj novega. Ne uboga Hatija, svojega očeta, in poskuša na nebo vreči zvezdni kamen. Slonje izročilo pravi, da bo odrasel, če mu bo uspelo.

Slaba volja je v zraku. Firbcologi so igrali monopoli in Pia je spet ušla. Zdaj so odločeni: v tem stanovanju potrebujejo nekaj pravil! Pia sicer protestira, ampak – imeli bodo volitve. Uma in Alisa se odpravita raziskovat življenje Ivana Cankarja, Brina in Amar iščeta najslastnejše jagode, Sara in Jaša pa spoznavata pomen socialne oskrbe na domu. Medtem se je stanovanje spremenilo v pravo volišče. In vsak Firbcolog bo lahko oddal svoj glas.

Med "prijateljskim" obiskom semnja se Govoreči Tom in Angelca trudita, da se večer ne bi spremenil v romantični zmenek.

Lars še vedno ne sme v šolo, Anna pa se doma zlaže, da obiskuje gimnastiko, da ga lahko išče. Tess doma posvarijo, naj se obvlada in se ne izda, Robert pa si iz kljubovanja na majico našije črko T. Ko se zaradi tega nanj spravi predstavnik sovražnikov tujcev, Tess tega ne more več mirno gledati in pokaže svojo čarovniško moč.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dr. Pavel Turner, domačin Framskega Pohorja, je bil v drugi polovici 19. stoletja, posebej pa v začetku 20. stoletja zaslužen za to, da se je marsikateri dijak in kasneje študent lahko izobraževal tudi zunaj svoje ožje domovine. Nekaj pred smrtjo je sklenil, da bo svoje, za takratne čase obsežno premoženje, daroval skladu, ki naj bi skrbel za šolanje pravnikov in filozofov in kar 12 štipendistov Turnerjevega sklada je kasneje postalo članov SAZU. V Mariboru na mecena in mentorja Turnerja spominja ena najlepših ulic pod Kalvarijo, sicer pa se spomin nanj, ker ni imel potomcev, počasi izgublja.

Valentinček sestavi letečo igračo, ki je podobna Kalimeru, in zna govoriti. Kalimero jo vodi nekoliko previsoko, naravnost v mestno hišo, kjer se župan pripravlja na vrtnarsko tekmovanje, in noče, da bi ga kdo motil.

Oči pujs ima rojstni dan, a kljub temu mora v službo. Medtem ko ga ni, mami pujsa, Pepa in Jure spečejo čokoladno torto in mu pripravijo posebno rojstnodnevno presenečenje.

Vabljeni na čajanko z oblakom! Kam nas bo ponesel? V deželo domišljije in sladkih zgodb. Tokratna Čebelica bo resnično nekaj posebnega, saj bosta Borček in Saša gostila čudovito umetnico, ki ustvarja s čopičem in barvami. Ob topli skodelici čaja bosta poklepetala z ilustratorko Jelko Reichman.

Janez Bitenc: MUCKA Z BALONOM; ilustracija Jelka Reichman; bobru Boru pripoveduje Saša Tabaković

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tridelna nemška dokumentarna serija razišče, kako je v stotih letih obstoja ruska tajna obveščevalna služba, zloglasni KGB, vplivala na razvoj svetovnih družbenopolitičnih dogodkov in oblikovala današnjo Rusijo. Režiser Jamie Doran, štirikratni dobitnik emmyja, pojasni zgodovino KGB-ja z bogatimi arhivskimi posnetki ter pričevanji njegovih nekdanjih pripadnikov in žrtev.

3.del:
Državni udari, atentati, spolni škandali, zastrupitve z radioaktivnimi snovmi ... Ob tem pomislimo na filme o Jamesu Bondu. Vendar je vse to v Rusiji zelo resnično. KGB oziroma FSB, kot se služba zdaj imenuje, pod Vladimirjem Putinom vlada Rusiji z železno roko kar iz Kremlja. Če se ji uprete, tvegate življenje, tudi če mislite, da ste na varnem, ker ste v tujini. KGB-ju je uspelo preživeti komunizem. Rusija zdaj ni več država z varnostno službo. Nasprotno, varnostna služba ima državo.

Dr. Sharpova se znajde v hudih težav, ker kljub zadržkom pomaga bolnici, ki se je zaradi neznosnih bolečin zatekla k uživanju heroina. Max podpira bolnico, nosečnico, ki prestaja hudo preizkušnjo, in ji pomaga žalovati. Martin pobesni, ko izve, da je Iggy brez posveta z njim začel postopek za posvojitev otroka. Bloomova se s strahom odpravi na operacijo noge.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Gilova velika strast je ples. Ko je odraščal, mu je mati, ki je vstopila v skupnost Jehovovih prič, prepovedala plesati. Zato je zapustil dom, toda dohitela ga je težka preteklost in prisiljen se je bil spopasti z nerazrešenimi travmami.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:20
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

O partizanskem uporu in kolaboraciji, komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu, o bratomoru in deljeni politični in moralni krivdi.

Danes 94-letni dr. Zdenko Roter, utemeljitelj sociologije religije na Slovenskem in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, je bil rojen leta 1926 v Ljubljani v družini železniškega uradnika. Že kot gimnazijski dijak je po okupaciji sodeloval v ilegalnem odporniškem gibanju v okupirani Ljubljani, s šestnajstimi leti pa je, prepričan, da gre za nujno osvobodilno gibanje, poleti 1942 odšel v partizane. Bil je borec Gubčeve brigade in z njo je preživel mnoge težke preizkušnje, od leta 1943 pa je bil kurir in leta 1944 vodja ene najpomembnejših kurirskih postaj TV 3 nad Litijo. Ob koncu vojne je bil vpoklican v obveščevalno službo in v Upravi državne varnosti je ostal vse do konca petdesetih let preteklega stoletja. Njegovo delovno področje je bilo v
t. i. referatu za kler. V tej službi je doživel tudi mnoga neprijetna spoznanja o naravi vladajočega režima. Ko je zapustil Udbo, se je posvetil izobraževanju in se vključil v akademsko življenje. Ob delu na fakulteti, kjer se je zbrala intelektualno zelo močna skupina raziskovalcev in profesorjev, je kot eden od svetovalcev liberalnega slovenskega premiera Staneta Kavčiča že v šestdesetih letih zagovarjal ideje pluralne demokracije kot vrhunske uresničitve socialistične ideje. Sredi šestdesetih let je bil tudi eden od očetov daljnosežnega družboslovnega projekta Slovensko javno mnenje. Po osamosvojitvi Slovenije je prof. dr. Zdenko Roter deloval kot svetovalec predsednika Republike Slovenije Milana Kučana.
V štiridelni oddaji Spomini Zdenko Roter, tako kot v svoji knjižni trilogiji, z neizmerno ostrino razgaljujoče iskrenosti razpne pred nami burno, razrvano stoletje naše polpreteklosti. V svoji pripovedi je nekdanji partizan in pozneje Udbovec prelomil z zaroto molka. Govori o partizanskem uporu zoper okupatorje, ki je bil legitimno in visoko moralno dejanje, govori o kolaboraciji, o komunistični revoluciji in bojevitem protikomunizmu slovenske klerikalne politike, o hibridni državljanski vojni, o bratomoru, o deljeni politični in moralni krivdi, o odgovornosti partizanske in domobranske strani, predvsem pa o odgovornosti ideologov obeh strani in odločujočih voditeljev, ki so z ideološko propagando razdvajali narod, o spopadu političnih elit za povojno oblast, o dedičih medvojnih in povojnih hudodelstev. Govori o časih, ko je vladalo zlo, ki je ubijalo, uničevalo in uprizarjalo najhujše, ne le celotnim skupinam ljudi, ampak predvsem in še posebno posameznikom. In kakor je za vse zlo med vojno in takoj po njej krivda deljena, je deljena tudi odgovornost in bi moralo biti deljeno tudi obžalovanje obeh strani, da je do vsega tega prišlo.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov