Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 27. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 27. nov.

Nocoj v Kulturi o skandinavskem uspehu ohranjanja bralne kulture, v Zavodu sv. Stanislava smo si ogledali razstavo slikarja Janka Orača, v Kulturnem domu v Gorici pa so pripravili razstavo ob 80-letnici slikarja Klavdija Palčiča. Na spletu je danes potekala tudi novinarska konferenca društva Asociacija o aktualni problematiki samozaposlenih v kulturi.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Po čem bo dišalo ta petek? Droži so naravno vzhajalno sredstvo in v prvem valu epidemije je marsikdo izmed vas postal pravi strokovnjak za peko kruha z drožmi. Takrat nam je pri postopku pridobivanja dobrega testa za kruh pomagala Anita Šumer. Veseli nas, da bo prav zaradi nje danes v naši kuhinji zadišalo po domačem kruhu in medenjakih. Imamo pa tudi nekaj za športne navdušence - v studiu se nam bosta pridružila kolega iz športnega uredništva Televizije Slovenija Anže Bašelj in strokovni komentator, nekdanji biatlonec Tomas Globočnik. Na Finskem se ta konec tedna začenja sezona svetovnega pokala. Skozi tretjo uro vas popelje Andrej Hofer, danes v družbi Maraaye - Metke in Raaya, ki sta se po singlu Obujem nove čevlje odločila na radijske valove poslati moderno, čustveno balado Drevo.

10:05
Otroški program: Op!

Na Lojzkovem vrtu pristane lastovica. Zelo je utrujena, ker je priletela naravnost iz Afrike, zdaj pa išče prostor, kjer si bo lahko spletla gnezdo. Lojzek nariše drevo, na katerem zahtevna in ohola lastovica splete svoj domek.

Dedi Pujs pelje Pepo in Jureta na igrišče, tam pa ne razume prav dobro otroških pravil.

Sara in Raček gresta v park. Rada bi sedla na svojo najljubšo klopco in si malo oddahnila. Toda v parku ju čaka presenečenje - zabaviščni park. V njem so številne velike okrogle reči, tudi vrtiljak in velekolo, njune klopce pa ni nikjer. Za pomoč prosita Gospo s šalom in Mesec.

Rompi je otožen. Vsem prijateljem gre kaj dobro od rok, le on še ni odkril svojega talenta. Ne zna slikati kot Tilka, ne plesati kot Hektor, ne krasiti kot Rija, ne žvižgati kot Čačka in nikakor ni tako okreten kot Capek. Ampak Tilka dobro ve, da Rompi odlično skače. S prijatelji ga morajo le opomniti na to.

Valentinček s svojim skirojem vadi za sinjedolsko dirko. Kalimero, Pavlinca in Petrček so navdušeni nad tem, kako ga obvlada. Najboljši je! Je res? Skok izzove Valentinčka. Valentinček izziv sprejme, a tik pred tekmo skiro polomi. Kaj pa zdaj? To je res krivično!

Hrastar se spomni, da ima rojstni dan. Prijatelji se dogovorijo, da mu bodo pripravili zabavo. A koliko svečk naj mu dajo na torto, če Hrastar sploh ne ve, koliko je star? Mogoče jim lahko pomaga Zofi, a ta jih napoti k Staremu hrastu. Rozi in prijatelji se odpravijo na nenavadno dogodivščino.

Lucy se zdi Linusova odejica nagnusna, on pa bi zanjo naredil vse. Tako mehka in prisrčna je, da je nadvse mamljiva tudi za Snoopyja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu tokrat o trgovini z orožjem v času pandemije. Kdo so glavni dobavitelji orožja sprtim stranem v trenutnih spopadih po svetu? Kako je virus vplival na orožno industrijo? Pa tudi o tem, ali je izbruh covida 19 pospešil ali zajezil nezakonito trgovanje.

V Točki preloma: Kako poslujejo podjetja v lasti najbogatejših? Kako zajeziti širjenje koronavirusa v delovnih okoljih?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

4. del: Slavne osebe iz sveta zabave
Dokumentarna serija tokrat predstavlja štiri legendarne osebnosti iz sveta zabave. V 20. stoletju so namreč običajni, a izjemno nadarjeni ljudje prvič v zgodovini lahko postali svetovno znani. Eden takih je bil Charlie Chaplin, ki je zaslovel s filmskim likom Potepuha. Marilyn Monroe se je v nasprotju s prepričanjem mnogih, da je samo neumna svetlolasa seks-bomba, borila s filmskimi studii, da bi igralkam namenjali več karakternih vlog. Oddaja predstavlja še pevko in borko za pravice temnopoltih Billie Holiday ter kameleonskega zvezdnika popa Davida Bowieja.

Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije so prepričani, da se v državi načrtno uničujeta slovenski znakovni jezik in gluhe. Zato so pred dvema letoma vložili pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Prepričani so, da bodo gluhim le tako zagotovili enake možnosti v izobraževanju. Da so diskriminirani, potrjuje zgodba dveh gluhih dijakov, ki v redni šoli nimata enakih možnosti. Drugi argument za vpis v ustavo pa je, da se slovenski znakovni jezik začne sistemsko razvijati, saj trenutno obsega zgolj 18.000 kretenj. Izvedeli boste tudi, kakšen je predlog strokovne komisije za 62.a člen slovenske ustave. Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika je Marija Möderndorfer prejela posebno priznanje za svoje življenjsko delo na področju človekovih pravic gluhih.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- elhunyt Jožef Smej nyugalmazott maribori segédpüspök;
- a Dobronoki György-ház udvarán elkészült a pajta;
- egyéni online fociedzések;
- a járvány pszichológiai hatásai;
- saját készítésű adventi koszorúk.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- umrl upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej;
- dokončan skedenj na dvorišču rokodelske hiše Györgya Dobronokija;
- individualni nogometni treningi preko spleta;
- psihološki učinki epidemije;
- doma izdelani adventni venčki.

Dreusova pošlje učitelja Keesa na dopust, da bi v miru uredil hišo po navodilih patronažne službe. Delo mu ne gre najbolje od rok in skrbi ga za učence, ki trpijo pod železno pestjo ravnateljice Dreusove, povrhu vsega pa še pozabi na zmenek z Marie-Louise.

Hunter bi srčno rada vedela, kdo je nindža, ki ji pomaga. Z družino so povabljeni na kosilo k sosedom in izkaže se, da je njena soseda Christa prav tista sošolka, ki je ne prenese. Ko Christina sestrica pade v bazen, Hunter preseneti samo sebe.

Vlada je podaljšala vse ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, med drugim nadaljevanje pouka na daljavo. V Infodromu smo pojasnili, kako bo z ocenjevanjem v tem šolskem letu, v Infogromu pa so nam učenci OŠ Kolezija povedali svoje izkušnje z ocenjevanjem na daljavo. Mladi se na daljavo, ob pomoči učiteljev, pripravljate tudi na šolska tekmovanja. Pozanimali smo se, kako to poteka na OŠ Žiri. Njihova ekipa se namreč uri v znanju za kviz Male sive celice. Že več mesecev v Belorusiji ljudje protestirajo na ulicah, saj niso zadovoljni z izidi volitev. V rubriki Podrobno pod lupo smo razložili, zakaj. Predstavili smo avtobiografsko knjigo Eneje Kobal Teža življenja, v kateri je opisala razvoj, potek in zdravljenje anoreksije. V Spletkah pa je Mateja predstavila nov profil oddaje na TikToku.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Mlada pesnica Polona Rodič je pri Celjski Mohorjevi družbi izdala pesniško zbirko z naslovom »Sestradana«. V njej pogumno in iskreno opisuje trnovo pot iz krempljev anoreksije.
Mag. Zmago Godina, predsednik Krščanske adventistične cerkve v RS poudarja, da moramo v teh težkih časih misliti drug na drugega in skupaj premagati tako epidemijo kot tudi pandemijo osamljenosti.
Sodelavci Slovenske karitas pričakujejo, da se bodo stiske v času epidemije še poglobile, zato ljudi dobre volje vabijo, naj sodelujejo v akciji »Pomagajmo živeti in preživeti«.

Pepa in Olja ugotovita, da morajo odrasli ves dan delati, otroci pa se igrajo, da delajo v trgovini. A to je vseeno težko delo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najlepši utrinki iz 7 let oddaje Slovenski pozdrav. Odlomki iz Begunj na Gorenjskem med letoma 2013-2020. Voditelja Darja in Blaž, režiserja Marjan Kučej in Aljaž Bastič, urednik oddaje Andrej Hofer.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V luči nove normalnosti v ospredje vse bolj prihajajo nastanitve manjšega tipa, kjer je lažje zagotoviti socialno distanco, vzdrževati higienske standarde in hkrati sporočati obljubo o zelenem in trajnostnem razvoju, kjer destinacije preko delovanja svojih ponudnikov skrbijo za kakovost življenja lokalnih prebivalcev, za njihovo ekonomsko dobrobit in posledično tudi za kvalitetna doživetja obiskovalcev.
Eden takšnih primerov je produkt Turizem v zidanicah, ki je na nedavni letni konferenci European Cultural Tourism Network v konkurenci 13 turističnih produktov iz celotne Evrope, prejel prvo nagrado na področju destinacij, ki skrbijo za povezavo trajnostni, kulture in vinskega turizma.
Da je treba v koronskih časih razmišljati drugače, dokazuje tudi mlada vodnica iz Istre, ki obiskovalce popelje po istrskih stranpoteh. V luči prihajajočega naziva Evropske gastronomske regije 2021, kjer bodo do izraza prihajala predvsem kulinarična doživetja, pa smo se podali tudi na lov za tartufi.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Z režiserjem Mitjo Okornom smo se pogovarjali o njegovem novem filmu Life in a year, ki je nastal v hollywoodski produkciji in bo danes premiero doživel na Amazonu. Predstavili bomo knjigo leta 2020, ki jo bodo razglasili na Slovenskem knjižnem sejmu, obiskali smo tudi razstavo kreativnega centra Poligon Začasno. Do nadaljnjega., ki problematizira nedostopnost in začasnost bivanjskih in produkcijskih prostorov v mestu. V kulturi bivanja pa bomo predstavili novo ljubljansko kavarno, ki je zasnovana kot platforma za gostujoče kreativce.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Stanley Kubrick v dragocenem intervjuju razkrije veliko o svojih filmskih mojstrovinah.

Najskrivnostnejši ameriški filmar je bil vse življenje odmaknjen od javnosti, kar je obrodilo nepregledno število interpretacij in teorij umetniških zarot o skrivnih elementih njegovih filmskih mojstrovin. Dokumentarni film da glas samemu avtorju. Ob spremljavi arhivskih posnetkov in filmskih prizorov imamo priložnost prisluhniti dragocenemu intervjuju, ki ga je s Kubrickom opravil filmski kritik Michel Ciment. Stanley Kubrick je v svoji karieri posnel »le« trinajst celovečernih filmov, vendar do današnjega dne ostaja eden najbolj cenjenih avtorjev ameriškega filma.

Izvirni naslov: KUBRICK PAR KUBRICK / Francija, 2019 / Režija: Grégory Monro

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov