Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 3. dec. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 3. dec.

Nocojšnja Kultura med drugim ponuja vpogled v mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix, ki letos v središče postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetov danes? Predstavili vam bomo novi fotografsko -pesniški zine Rdeča grud, srečali pa smo se tudi z novo direktorico Slovenskega etnografskega muzeja Natalijo Polanec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V četrtkovem Dobrem jutru vas pozdravimo s svežimi novicami in prometnimi informacijami. Pogledali bomo najnovejše športno dogajanje in preverili, kaj se bo dogajalo ob Mednarodnem dnevu invalidov. V Domači lekarni bomo tokrat podali predloge, kako si sami na naraven način naredimo osvežilce zraka. Prazniki so pred vrati in vsi si želimo, da dom lepo diši. V mitih in resnicah pa bomo preverili, kaj velja za nego las in kateri nasveti so zmotni. Dobro jutro in vse bo dobro!

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek se predstavi kot krotilec divjih živali, vendar pikapolonica Pika tako dobro obvlada vse veščine, da učenje sploh ni več zabavno. Lojzek nariše leva. Morebiti je res strah zbujajoča žival, vendar nas njegovo vedenje lahko močno preseneti.

Mandi in Pipi se v Tibetu odpravita v gore. Domačini ju svarijo. V gorah je strašni jeti! Prijatelja jim ne verjameta in se pogumno podata v sneg. Tam pa ju pričaka prijazni snežni človek.

Pepa in njena družina se z avtom odpeljejo na igrišče. Gospod Bik pa je razkopal cesto.

Zunaj dežuje. Sara in Raček sta doma in jesta bombone, zavite v barvaste papirčke. Ko posije sonce, zagledata mavrico. Vsa soba se zdi barvasta. Ko izgine mavrica, pa barv ni več. Sara in Raček skleneta, da bosta okno prekrila z barvastimi rečmi. Toda soba kljub temu ne postane barvasta. Ko posveti sonce, pa se vse spremeni.

Tilkina hišica za punčke ima obiskovalko – pikapolonico! Videti je, da ji je v hišici všeč, zato se prijatelji odločijo, da bodo hišico za punčke spremenili v hotel za hrošče. Na vrtu poiščejo več gostov, ki jih bodo sprejeli v hotelu. A doživijo pravo razočaranje. Hrošči niso navdušeni nad hišico in Tilka ugotovi, da je hroščem všeč drugačen hotel.

Ko se Medved zbudi iz zimskega spanja in je pripravljen, da bi se igral na snegu, sonce že sije in sneg se je že skoraj stopil. Rozi se spomni snežaka na Hrastarjevem hribu. Morda je ostalo še dovolj snega za zadnjo snežno kepo ...

Cilka bi rada spekla svojo slavno bananino pito, kar prijatelje zelo razveseli … A težava je v tem, da ji je zmanjkalo banan. Kalimera pošlje ponje, a ta jih ne najde v nobeni trgovini … in tudi dostavljavca banan ni nikjer. Prijatelji se odpravijo na preiskavo ...

Lucy skoraj vedno doseže, kar si vbije v glavo. Celo Charlieju Brownu v podpis podtakne peticijo proti njemu samemu, le Schroederja ne more prepričati, da bi mu bilo mar zanjo.

Zaradi novega sistema ocenjevanja pri tekmovanju v priljubljenosti na spletu, prijatelji nenadoma postanejo sovražniki.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Več kot dve desetletji je bilo področje dolgotrajne oskrbe v Sloveniji zanemarjeno. Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo do oktobra poslalo predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi. Dva meseca pozneje je na to temo znova vse potihnilo. Medtem je epidemija covida 19 razgalila vso neurejenost dolgotrajne oskrbe. O skrbi za starejše in ranljive med epidemijo, kaj gre narobe in kje je obtičal Zakon o dolgotrajni oskrbi z ministroma za delo in za zdravje ter drugimi gosti v oddaji Moje mnenje, 2. 12. ob 21-ih na 2. programu. Oddajo bo vodila Mojca Šetinc Pašek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

7. del: Umetniki
Oddaja predstavlja štiri najpomembnejše umetnike, ki so zaznamovali preteklo stoletje: slikarja Pabla Picassa, začetnika kubizma in avtorja znamenite protivojne slike Guernica; angleško pisateljico Virginio Woolf, ki je tako kot junaki njenih romanov tudi sama trpela za duševno boleznijo, a se je kljub temu odločno borila proti različnim družbenim predsodkom; slovitega režiserja, mojstra groze Alfreda Hitchcocka; in Andyja Warhola, ki je zabrisal ločnico med umetnostjo in potrošništvom ter velja za preroškega predhodnika zvezdništva.

Narodnostna štipendija. Nagrado prejela tudi dijaka monoštrske gimnazije.
Delovna taborišča. Deportacije so se začele pred sedemdesetimi leti.
Prekmurska slovenska slovnica. Delo Avgusta Pavla prevedeno v angleški jezik.

Kedves Nézőink, a mai Nagyító alatt című adásunk témája a távoktatás.

Drage gledalke in gledalci, tema današnje oddaje Pod drobnogledom je pouk na daljavo.

15:45
Otroški program: Op!

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Najdaljši cestni predor na svetu je s 24 km in pol norveški Laerdal. Najdaljši železniški predor na svetu je 57 km dolg predor Gotthard, ki poteka pod švicarskimi Alpami. Še daljšega tunel želi zgraditi Elon Musk. Njegov cilj je, da bi se potniki s podzemnim vlakom v 30 minutah pripeljali z vzhodne na zahodno obalo ZDA.
Še vedno najdaljši slovenski predor je 3750 metrov dolg predor Karavanke, ki so ga zgradili pred 30 leti. Zdaj gradijo njegovo drugo cev. Bolj kot po dolžini pa slovenski predori v svetu odmevajo po svoji zahtevnosti. Kako gradimo tunele!

V zadnjih stotih letih se je družba zelo spremenila. Spremembe vrednot, boj za enakopravnost žensk, legalizacija ločitve je samo nekaj vzrokov, da je se je spremenila tudi družina. Danes je čisto normalno, da se partnerja ne poročita, da se razideta in si ustvarita novo družino, v katero lahko pripeljeta otroke iz prejšnjih razmerij in imata tudi skupne otroke. A sestavljena, reorganizirana oziroma združena družina, se kljub temu, da jo družba sprejema, vseeno sooča z neenako obravnavo kot klasična, na krvnih vezeh utemeljena družina.

Vid med skakanjem po poskočni gobi pristane na najvišji veji drevesa. Živa in Toni ga hočeta rešiti, na koncu pa sprevidita, da jima ne preostane drugega, kakor da splezata na drevo in z Vidom za večno ostaneta na veji.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Lov na zaslužek v zdravstvu se nadaljuje tudi v času najhujšega spopada z virusom. V Tarči objavljamo nove dokumente z dokazi o tem, kako je največja slovenska bolnišnica v času epidemije z naročilnicami sklenila tudi milijonske posle. S katerimi dobavitelji? Razkrivamo, kaj vse je šlo narobe pri dodelitvi posla brez razpisa za gradnjo prostorov z dodatnimi posteljami za covidne bolnike.
V Globusu o nemirni Belorusiji. Mesece po spornih volitvah Aleksander Lukašenko še vedno vztraja na čelu države, vztrajajo pa tudi protestniki. Kako trdna je v resnici oblast zadnjega evropskega diktatorja? Kaj zahteva on in kaj ponuja opozicija?
V Točki preloma: Kdo je novi lastnik Tuša in kakšne načrte ima? Zakaj raste vrednost kriptovalut in do kdaj še? In kako epidemija covida vpliva na finančne naložbe?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Ta veseli dan kulture letos seveda ni tako vesel in pester kot prejšnja leta, dogajanje pa se je preselilo predvsem na splet. Ogledali smo si premiero glasbeno scenskih miniatur, ki so jih pripravili v SNG Opera in balet Ljubljana, predstavili bomo tudi Decembrski sejem ilustracije, ki ga pripravljajo v Vodnikovi domačiji. Slikarka Polona Petek pa je današnji dan preživela v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor, obiskovalci pa so njeno ustvarjanje lahko opazovali skozi okno galerije.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo v luči dogajanja v povezavi z Zlatkom razmislili o samovoljnosti ministrstva za kulturo glede vpisa in izpisa kulturnikov iz razvida samozaposlenih. Ob zaključku sezone arheoloških izkopavanj smo obiskali izkopavališče naselja iz železne dobe na Igu, v studiu pa bomo z arheologom Matijo Črešnarjem govorili o najnovejših spoznanjih o železnodobnih prebivalcih našega ozemlja in o novih trendih v arheologiji. Pogledali bomo tudi za zaprta vrata slovenskih gledališč. Nekatera ob upoštevanju varnostnih protokolov organizirajo vaje za prihajajoče premiere, druga samevajo, skoraj vsa pa v virtualnem okolju ponujajo raznolike vsebine.

Po zmagi nad Napoleonom je dunajski kongres v letih 1814 in 1815 mesto za več mesecev spremenil v politično in družabno prestolnico Evrope. Habsburžani so znova trdno zgrabili politične vajeti celine, a so sčasoma vse težje obvladovali veliko večnarodno državo. Leta 1867 je Avstrijsko cesarstvo postalo dvojna monarhija Avstro-Ogrska, pravice zase pa so zahtevali tudi drugi slovanski narodi. Na Dunaju so se prebujale nove politične in umetniške ideje, vendar tudi nacionalizem in sovraštvo do Judov. Porazu Avstrije v prvi svetovni vojni je v drugi svetovni vojni sledila priključitev Hitlerjevi Nemčiji, leta 1955 pa je država postala samostojna. Danes je Dunaj veličastna in velika prestolnica majhne demokratične države, ki pa bo za vselej ostala prestolnica duha.

Najdaljši cestni predor na svetu je s 24 km in pol norveški Laerdal. Najdaljši železniški predor na svetu je 57 km dolg predor Gotthard, ki poteka pod švicarskimi Alpami. Še daljšega tunel želi zgraditi Elon Musk. Njegov cilj je, da bi se potniki s podzemnim vlakom v 30 minutah pripeljali z vzhodne na zahodno obalo ZDA.
Še vedno najdaljši slovenski predor je 3750 metrov dolg predor Karavanke, ki so ga zgradili pred 30 leti. Zdaj gradijo njegovo drugo cev. Bolj kot po dolžini pa slovenski predori v svetu odmevajo po svoji zahtevnosti. Kako gradimo tunele!

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov