Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 18. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 18. mar.

Nocoj v Kulturi o novi razstavi v galeriji Fotografija v Ljubljani z naslovom Jesenice, predstavili vam bomo letošnjega nagrajenca najpomembnejše nagrade na področju arhitekture-Pritzkerjeve nagrade, govorili bomo tudi o kontroverznem dokumentarcu Woody versus Farrow.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V četrtkovi oddaji Dobro jutro bo Sašo Šketa najprej poskrbel za zdrav zajtrk. Kolega iz športnega uredništva Tomaž Hudomalj na bo povabil v švicarski Lenzerheide, kjer poteka finale svetovnega pokala v alpskem smučanju. V rubriki Miti in resnice bodo v ospredju jajca. V Domači lekarni bo zeliščarka Monika Mulej predstavila, za kaj vse se lahko uporablja lubje bele vrbe. V nov dan bomo zaplesali z novim hitom dua Maraaya, zanimive prispevke pa pripravljajo tudi naši koprski in mariborski kolegi. Ljubica Mlinar pa nam bo postregla z vrtnimi nasveti.

Varstvo narave ima v Sloveniji dolgo tradicijo in je kot vrednota med Slovenci cenjeno. V kolikšni meri pa se tudi udejanja, kje in na kakšen način, v luči globalnih izzivov, kot so resnična ozaveščenost o pomenu naravnih okolij in virov za delovanje planeta, varovanju biodiverzitete, rodovitnosti tal ter izjemnih dragocenosti slovenske narave? S svojimi spoznanji na ta vprašanja odgovarjajo slovenski varuhi narave, ki si že desetletja prizadevajo za varovanje pestrosti, pomembnih življenjskih okolij in posameznih vrst, za rodovitnost tal in za sonaravnost v odnosu do virov našega planeta.

Ištvan se sreča z Vasjo, razplet njunega srečanja je vse prej kot pričakovan.
Nika in Ami sta šokirani, ko namesto ju namesto zajtrka na mizi čaka Marijino pismo. Obe se sprašujeta zakaj je odšla, le Gabra njen odhod ne prizadane.
Katjo skrbi za Nušino zdravje, še bolj pa jo muči ljubosumje, saj predvideva, da je svojo bolno hčer obiskala tudi njena mati, nekdanje Branetovo dekle.
Penzl Piksi očita, da je nesposobna in ta užaljena noče več delati zanj, Pia pa končno spozna kdo je Mirzina skrivnostna oboževalka ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Epidemija covida-19 in ukrepi, povezani z njo, se poznajo tudi na področju športa. V oddaji Moje mnenje bomo tokrat spregovorili o zmanjšanju gibalnih sposobnosti otrok, večmesečni odsotnosti s treningov zaradi zaprtih športnih klubov in objektov ter pomanjkanju motivacije, tudi pri vrhunskih športnikih. Z gosti bomo analizirali posledice epidemije, poskušali ugotoviti, kakšno je trenutno stanje, in se zazrli tudi v prihodnost na področju šolskega, vrhunskega in rekreativnega športa. V tokratni oddaji Moje mnenje se bo o vsem tem z gosti pogovarjala Jolanda Bertole.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

3. del: Oj, divjina
Joel je šel cepit Inuite v oddaljena naselja. Ko se z Maggiejinim letalom vračata domov, motor odpove, zato zasilno pristaneta sredi aljaške divjine. Inuiti so Joelu podarili kitovo tolščo in tjulnje meso, vendar je rajši lačen, kot da bi jedel tolščo ali jetra. Shelly obišče najboljša prijateljica Cyndy. Prosit jo je prišla, naj se loči od svojega moža, da se bo lahko ona poročila z njim. Shelly je ljubosumna na Cyndy, saj se je ta iz debeluške prelevila v vitko lepotico.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Februar je bil mesec kulture in kulturno obarvan bo tudi Mikser. V prvem prispevku boste lahko pokukali v uredništvo Novega Glasa, kjer je letos še posebej ustvarjalno, saj tednik praznuje četrt stoletja. Nato boste vstopili v prenovljene prostore Trgovskega doma, v katerih bo odslej domovala knjižnica Damirja Feigla, v Benečiji pa bo obrtnik Antonio Trinco predstavil svoje lesene maske in pust v Ruoncu. V drugem delu oddaje bo na vrsti pogovor s profesorico in pesnico Marijo Kostnapfel o jeziku, ki to kulturo gradi in posreduje. Vodi Lucija Tavčar, režija Živa Pahor, uredništvo Alenka Florenin, Jan Leopoli, Živa Pahor in Lucija Tavčar.

Az adás tartalma:

- számos szolgáltatás szünetel március 22-ig Magyarországon (Keszthelyi Televízió);
- nyitva tarthatnak a termelői piacok (Szombathelyi Televízió);
- a járvány gazdasági hatásai (Lendvai Tévéstúdió);
- a kulturális rendezvények létszámkorlátozásának feloldását kérik (Erdélyi Magyar Televízió);
- nőnapi kiállítás (Erdélyi Magyar Televízió);
- több száz fecskefészek készül (Újvidéki Televízió);
- megkezdődött a sáfrányvirágok számlálása (Újvidéki Televízió);
- Krasznahorka vára (Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál);
- Cserepes Mária kézimunkái (Drávatáj magazinműsor).

Vsebina oddaje:

- do 22. marca se na Madžarskem številne storitve ne bodo opravljale;
- tržnice so lahko odprte;
- vpliv epidemije na gospodarstvo;
- poziv k odpravi omejitev števila udeležencev na kulturnih prireditvah;
- razstava ob dnevu žena;
- nastaja na stotine lastovičjih gnezd;
- začetek štetja žafrana;
- grad Krasna Horka;
- ročna dela Márie Cserepes.

15:45
Otroški program: Op!

Riči čiči bum ... Karla in Gaki si bosta nadela klobuke, ogrela in razgibala svoje prste ter se preizkusila kot čarodeja. Kdo od njiju bo uspešnejši pri izvajanju trikov? G kot glejte nas!

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Sloveniji imamo dve, na Danskem pa približno 6200 vetrnic. Danska je država z največjim deležem proizvodnje vetrne energije na svetu. Proizvede je več kot tretjino oziroma okoli 40 %. Kmalu je bo še več. Pred kratkim so namreč objavili načrt, da bodo v severnem morju zgradili prvi energetski otok na svetu, ki bo vozlišče za 200 ogromnih vetrnic na morju. Otok bo z močjo 3 GW z električno energijo lahko preskrboval kar tri milijone gospodinjstev, torej več kot le Dansko. Kakšne pa so razmere za izkoriščanje energije vetra pri nas?

Humanist, politik in filozof Thomas More je v prvi polovici 16. stoletja v delu Utopija pisal o tem, da bi morala država vsakemu posamezniku priskrbeti sredstva za življenje, saj je preprečevanje kraje učinkovitejše kot boj s kradljivci. Idejo danes razumemo kot koncept univerzalnega temeljnega dohodka. Ideja je zaradi gospodarskih kriz, avtomatizacija in robotizacija dela, vse bolj priljubljena, na drugi strani pa se zdi zamisel marsikomu še vedno utopična in neizvedljiva. Je univerzalni temeljni dohodek lahko pot k uspešni in pravični družbi prihodnosti?

Živa je prepričana, da prijatelje čaka glasen dan, toda ko z Vidom in Tonijem naposled pridejo na glasen kraj, se vsi strinjajo, da se včasih prileže tudi malo tišine.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Državna pomoč je med zdravstveno krizo ohranila pri življenju številna podjetja. Strokovnjaki opozarjajo, da so sicer med njimi takšna, ki tudi v normalnih časih ne bi preživela, podatki pa kažejo, da je bilo v preteklem letu stečajev celo manj kot leto prej. EU in vlada pripravljata izhodno strategijo, v zraku pa visi vprašanje, ali nas ob koncu leta čaka plaz stečajev. V tokratnem projektu Ekstravisorja o stečajih si je ekipa za izziv zastavila sistem stečajev v Sloveniji in ga primerjala s tistim v Avstriji. Sledili so vprašanjem: zakaj pri nas stečaji z veliko premoženja trajajo desetletje in več, zakaj gre kar 90 odstotkov stečajne mase za stroške namesto upnikom, kako delujejo stečajni upravitelji, ali res obstajajo močna omrežja, kdo sploh koga nadzira? Rezultati analize so presenetljivi, o njih govorijo sogovorniki v prispevkih, v studiu pa bodo sodelovali predstavniki politike, sodišča, stečajnih upraviteljev in upnikov.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi spletni koncert iz Kina Šiška Noctiferia plays Reforma – Tribute to Laibach. Na spletni strani Kinodvora je na ogled film Martin Eden, avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici. Ogledali smo si razstavo Mojce Senegačnik v galeriji ZDSLU in razstavo Mala črna obleka v Mali galeriji Banke Slovenije, kjer poteka pa tudi dražba. Ob obletnici ZRC SAZU pa nocoj spletni koncert Bratka Bibiča z gosti.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo govorili z ustvarjalci predstave Črna koža, bele maske, ki so jo pred kratkim uprizorili v Anton Podbevšek Teatru. »Pogosto slišim, da pri nas rasizma ni,« je ena od misli koreografinje in plesalke Maše Kagao Knez. O tem in drugih nestrpnostih v družbi govori njena nova predstava. Obiskali bomo znamenito orientalsko vilo Rafut v predmestju Nove Gorice. Ta neprecenljiva arhitekturna dediščina, grajena v neoislamskem slogu, že desetletja nezadržno propada. Ji bodo v okviru projekta EPK 2025 končno vrnili star sijaj? V Pomurskem muzeju si bomo ogledali razstavo o življenju in delu fotografa Jožeta Kološe - Kološa. Njegov umetniški opus je sredi prejšnjega stoletja presegel lokalno Mursko Soboto, ga ponesel na obalo in zasidral na polju največjih stvariteljev ujetih momentov fotografije, nato pa spet odvedel v njemu ljubo panonsko nižino – domov. Predstavljamo Marka Kocjana, ki deluje pod umetniškim imenom Emkej in že več kot 15 let dejavno soustvarja domačo hiphop sceno. Preden je stopil na samostojno pot, je sodeloval v znamenitem mariborskem raperskem kolektivu Tekochee Kru. Pred kratkim je izdal nov album Veš kaj bi ti mogo. Predstavili bomo še zgodbo Save Kaluža in Jolande Mažer, ki sta orali ledino in podirali tabuje. Bili sta namreč prvi jugoslovanski pomorščakinji. Njuna zgodba je sedaj zapisana v knjigi avtorice Nadje Terčon.

1. del: Moj brat
V začetku 20. stoletja so razmere na Finskem zelo napete, saj želi ruski car Nikolaj II. poseči v pravice, ki jih je kneževina uživala pod rusko nadoblastjo. Narodnozavedni Finci srd usmerijo predvsem v generalnega guvernerja, generala Bobrikova. Mladi vladni uslužbenec Eugen Schauman sklene, da bo generala ustrelil. Poskus atentata mu uspe. Eugen pri tem izgubi življenje in postne narodni junak.

AKTIVISTIT / The Activists / Finska / 2019
scenarij: Lauri Maijala, Erik Söderblom
režija: Lauri Maijala
v glavnih vlogah: Oskar Pöysti, Stella Laine, Pelle Heikkilä, Pekka Strang, Elias Westerberg, Linda Manelius, Elmer Bäck

V Sloveniji imamo dve, na Danskem pa približno 6200 vetrnic. Danska je država z največjim deležem proizvodnje vetrne energije na svetu. Proizvede je več kot tretjino oziroma okoli 40 %. Kmalu je bo še več. Pred kratkim so namreč objavili načrt, da bodo v severnem morju zgradili prvi energetski otok na svetu, ki bo vozlišče za 200 ogromnih vetrnic na morju. Otok bo z močjo 3 GW z električno energijo lahko preskrboval kar tri milijone gospodinjstev, torej več kot le Dansko. Kakšne pa so razmere za izkoriščanje energije vetra pri nas?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov