Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 22. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 22. mar.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kakšna bo strategija cepljenja v prihodnje. Z nami bo vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Mateja Logar. Svetovali vam bomo o odgovornem ravnanju z vodo, kaj lahko sami storimo, da zaščitimo to dragoceno naravno dobrino? O tem se sprašujemo ob svetovnem dnevu vode. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat bo z nami dr. Borut Štrukelj, svetoval bo o spomladanski negi kože, odgovarjal bo tudi na vaša vprašanja. V knjižnem klubu dan po svetovnem dnevu poezije gostimo igralko Sašo Pavček, ki je izdala že svojo drugo pesniško zbirko. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v dirki z avtomobili na daljinsko vodenje - kdo se bolje znajde pri tem? Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Od 19. marca 2021 do 26. junija 2022 bo v Katoliški cerkvi leto družine.

Papež Frančišek bi rad spodbudil k skrbi za družine in k podpori zakoncev. Zato bo 19. marca razglasil leto, posvečeno družini. Trajalo bo do 26. junija 2022 in se končalo z desetim svetovnim srečanjem za družine v Rimu. »Ali je bila družina kdaj tako v srcu človeštva, kot je danes? V srcu Boga, od vedno. Današnja kultura prav na tem področju v mnogočem odpoveduje, ko pozablja, kako dragocen je dar, ki ga družina daje družbi. Oslabitev družine pomeni oslabitev družbe,« pravi duhovnik Bojan Ravbar.
Papež Frančišek je pred petimi leti po dveh škofovskih spodbudah, o poklicanosti in poslanstvu družine, izdal apostolsko spodbudo z naslovom Radost ljubezni. Tudi Dikasterij za laike, družino in življenje želi v tem posebnem letu s knjižico predlogov spodbuditi škofije in župnije k izboljšanju priprave na sklenitev zakonske zveze in okrepiti pomoč staršem pri vzgoji otrok ter spremljanje zakoncev v krizi.
Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci pa 19. marca vabi k slovesnemu začetku leta družine in slovenskega tedna družine, ki bo potekal v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani in ga lahko spremljate po spletu. Na njem bodo predstavili družinsko pastoralo v Cerkvi na Slovenskem.

Damijan je prišel do spoznanja, da sta z Marijo naredila napako, ker sta odšla od Carjevih, medtem se je pri Carjevih stroga forma Marijinih zajtrkov že popolnoma spremenila.
Ištvan poroča Tomu kaj je izvedel od Vasje, ta pa nad tem ni navdušen.
Pii direktor popolnoma mirno prizna, da je on naročil pretep Penzla, kar Pio popolnoma vrže iz tira.
Mirza, ki se je na gospo Rozalijo že močno prijateljsko navezal pa je šokiran, ko izve, da je umrla. Medtem pri Carjevih potekajo vročične priprave na zabavo ....

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Prof. dr. Leon Cizelj je vodja odseka za jedro tehniko na Institutu Jožefa Stefana, znanstveni svetnik in predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Za svoje delo je prejel številne nagrade, sodeluje, tudi na vodstvenih položajih, v številnih mednarodnih organizacijah in združenjih, ki se ukvarjajo z jedrsko energijo. V času korona krize ga je širša javnost spoznala po napovedih, kako se bo epidemija gibala v bodoče. V pogovoru slikovito pojasni, kako je svoje znanje in profesionalno delo učinkovito uporabil tudi pri napovedih gibanja epidemije, kaj imata torej skupnega jedrski reaktor in epidemija. Prostovoljno delo, tako svoje skupine na IJS-ju kot projekta Sledilnik covida 19, s katerim sodeluje, postavi v širši kontekst (ne)povezane znanosti in njenega financiranja. Predvsem pa podrobneje razloži, kako poteka delo pri napovedovanju epidemije, prav te napovedi pa so ena od osnov, na katerih odločevalci, se pravi svetovalna skupina in vlada, sprejemajo ukrepe. Pogovor o Cizljevem siceršnjem delu pa je usmerjen v varnost NE Krško, načrtovano gradnjo drugega bloka nuklearke in oceno vodne, vetrne in sončne energije. Pogovor se, seveda, zaključi s tem, kaj kažejo napovedi nadaljnjega širjenja epidemije – in te niso obetavne.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

5. del: Truplo
Chris med ribarjenjem najde zamrznjeno truplo moškega. Izkaže se, da gre za francoskega vojaka iz 19. stoletja, njegov dnevnik pa razkrije osupljive stvari. Maurice v tem vidi poslovno priložnost, številni drugi pa menijo, da bi morali prebivalci Cicelyja vojakovo skrivnost zadržati zase. Ed potrebuje denar, zato pomaga Ruth-Anne v prodajalni. In Joel preiskuje svojo vero.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V Sloveniji je bil v več krajih presežen dosedanji februarski temperaturni rekord. V priobalnih mestih so se že pred tem pogosteje oglašale sirene, ki so naznanjale nevarnost poplav, podobno kot v sosednjih Benetkah, kjer je mesto pred poplavami prvič branil sistem Mose oziroma Mojzes, na katerega so čakali desetletja. Z upravljanjem poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih pa se ukvarja tudi evropski projekt VISFRIM, ki povezuje Italijo in Slovenijo.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Po 12 letih se mora od županske funkcije posloviti Franc Jožef Smrtnik iz vrst Enotne liste. V drugem krogu volitev za župana je Smrtnik klonil proti socialdemokratski tekmici Elisabeth Lobnig. Ta bo prva županja v okraju Velikovec.
V Pliberku je bil Stefan Visotschnig iz socialdemokratske stranke že četrtič potrjen za župana. Celovec pa bo z nekdanjim učiteljem na Slovenski gimnaziji Lojzetom Dolinarjem prvič dobil slovensko govorečega podžupana.
Pri Krščanski kulturni zvezi so se odzvali na dane razmere in spremenili prvotni načrt za osrednji koncert Koroška poje 2021. Odločili so se za različico, ki je dovoljena tudi v času pandemije, in koncert postavili na splet. Povabili so pevce in pevke, ki nastopajo kot solisti na domačih in mednarodnih odrih. Iz te zamisli je nastal venec pesmi, ki ga zaokrožajo misli o spomladanskih in glasbenih užitkih ter lepotah. Solisti, solistke in izbrani dueti so ob glasbeni spremljavi zapeli koroške ljudske in umetne pesmi.

16:05
Otroški program: Op!

Milan s sošolci in učiteljico tabori v gozdu. Odločijo se, da bodo prespali kar na prostem in opazovali zvezdnato nebo. Učiteljica jim pokaže različna ozvezdja in Rimsko cesto in Milanu se še vso noč sanja o njih.

Učitelji izkopljejo časovno kapsulo in prosijo šolarje, da vanjo dodajo svoje spomine. Ubogi Bučko se ne domisli nič posebnega, kar bi lahko dal v kapsulo. Mu lahko pomagajo prijatelji?

Kako naj govoriš s prijatelji, ko pa si sredi bolivijskega gozda? Lahko jim napišeš pismo. To sta storila tudi Muk in Lucijan, še prej pa sta morala v gozd po »pero« in »črnilo«.

Zagotovite si mizo v trenutno najbolj obiskani slaščičarni »Pri Frederiku in Mili«, ki kar na domačem vrtu pečeta slastne jabolčne pite. Seveda, saj tam rastejo tudi najbolj dišeča in okusna in jabolka. Pekovska mojstra sta že zavihala rokave, prav tako Črtek in Lovro, prijatelja se bosta v krtini lotila kuhanja malo posebne jabolčne juhe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija Mestne promenade je večletni projekt, v katerem bo avtor in voditelj Andrej Doblehar gledalce popeljal na sprehod po slovenskih mestih ter skupaj z domačini odkrival njihovo zgodovino, umetnost in tradicionalen utrip. Na Ptuju bo prek zgodb umetnostnih spomenikov predstavil razvoj mesta od antike dalje, pri preganjanju zime se bo pridružil kurentom, v oddaji pa se bo srečal tudi s kurentom Markom Šamperlom, fotografom Stojanom Kerblerjem ter kiparjem in restavratorjem Viktorjem Gojkovičem.

Minimalna ideja, uresničena kar se da minimalno, je dala ime umetnostni smeri v 60. letih 20. stoletja. V Sloveniji lahko vanjo štejemo umetnike tako imenovanega neokonstruktivizma.
Minimalno se je iz umetnosti in literature kmalu razširilo tudi na druga področja našega življenja tudi na ulice mest, kjer že zunanjost stavb kaže minimalistični rek – »manj je več«.
Za marsikoga pa minimalizem postaja način življenja. V prid kakovostnejšemu življenju pa se lahko odrečemo ne samo stvarem, ampak tudi nenehnemu stiku z najrazličnejšimi informacijami.

Prijatelji se igrajo skrivalnice. Nejko mora šteti in poiskati prijatelje, ki so se skrili v gozdu. Ker je prepuščen sam sebi, ne ve, kje bi jih začel iskati. Mavricij mu priskoči na pomoč. Nejko se vživi v prijatelje in jih začne posnemati. Tako dobi odlične zamisli, kje bi jih lahko našel.

Smučarski učitelj prvič pripelje skupino učencev na skakalnico.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zapletom glede cepljenja proti Covidu-19 ni videti konca. Vse več zgodb kaže na to, da gre pri strategiji cepljenja v Sloveniji marsikaj narobe. Kaj je razlog za tolikšen odpor do cepljenja in ali je množično cepljenje edina rešitev za normalizacijo življenja?

Po razbitju hudodelske združbe, ki je izkoriščala ženske za prostitucijo, smo raziskali, zakaj pri nas toliko primerov zlorabe prostitucije na sodišču pade. Za Tednik je spregovorila soproga pokojnega lastnika razvpitih nočnih lokalov Draga Leskovška.

Epidemija je vplivala tudi na oblačilno modo. Zaradi dela od doma se je povečalo povpraševanje po udobnih oblačilih, trenirke in superge so že nekaj časa celo del poslovne mode. Ali to pomeni konec vladavine visokih pet, oprijetih kavbojk in kostimov?

Tokrat o nabavi cepiv, zapletih s cepljenjem in političnem iskanju krivca.
V prispevku o aktivnem državljanstvu.
V studijskem pogovoru o tem, kako se izvajajo menjave v nadzornih svetih in upravah državnih podjetij.
V prispevku o rabi premoga in vladnih načrtih za njegovo opuščanje.
Ob koncu pa še o ustanovitvi Centra za zaščito žvižgačev.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gledališča se vsebinsko in izvedbeno odzivajo na koronakrizo. Depresija, odtujenost, nezmožnost občutenja
bližine, praznina in izjemna utrujenost ter izpraznjenost je le nekaj vsebinskih poudarkov, ki jih izpostavljajo tri
uprizoritve: L. Prebble: Učinek v SNG Drama Lj, Tišina med nami v MGL, dramski omnibus, ki so ga napisale tri
dramatičarke: Barbara Zemljič, Tjaša Miselj in Iza Strehar. Slaba družba je avtorski solo, ki obravnava
umetniško ustvarjanje v času karantene, izvedel pa ga je igralec Vito Weis v prostorih Nove pošte Slovenskega mladinskega
gledališča. Vse tri uprizoritve so bile izvedene preko spleta, ki je še vedno edina možnost ogleda gledaliških predstav, hkrati pa
strategija preživetja gledališč. Pred kamerami so spregovorili: Polona Juh, Rok Vihar, Klemen Janežič, Eva Jesenovac, Nina Eva Lampič, Vito Weis, Barbara Zemljič, Tjaša Miselj, Izza Strehar, Primož Pirnat, Judita Zidar, Mojca Funkl, Nina Šorok in nemški psiholog iz Berlina Fabian Loewenbrueck.

Avtorica oddaje: Marjana Ravnjak

23:30
Glasbeni večer

Skladatelj in orglavec Primož Ramovš (1921-1999) velja za začetnika slovenske avantgardne sodobne glasbe. Študij kompozicije je leta 1941 končal v razredu Slavka Osterca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kasneje pa se je izpopolnjeval še v Sieni in Rimu. Njegove začetne kompozicije so nastale v duhu neoklasicizma, kasnejše pa po vplivom ekspresionizma in serialne glasbe. Za njegov opus so značilni zvočni kontrasti, ki zaznamujejo tudi njegovo komorno delo Kontrasti za violino, violončelo in klavir. Izvajalci so: Andreja Lukežič (violina), Uršula Ivanuš (violončelo) in Sonja Bajc (klavir).

Spremljali boste zanimiv posnetek koncerta iz dvorane RAI Artura Toscaninija v Torinu. Nacionalni simfonični orkester RAI pod taktirko dirigenta Juraja Valčuhe predstavlja oratorij Kralj Ojdip Igorja Stravinskega. Gostitelja koncerta sta voditelja Serena Scorzoni in Matthieu Mantanus.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov