Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 5. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 5. apr.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Bodite z nami tudi na velikonočni ponedeljek! Praznično obarvano oddajo bodo obogatili zaporniški duhovnik Robert Friškovec, etnolog dr. Damjan J. Ovsec in gostje, ki jih bo obiskala naša terenska ekipa. To bodo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, škof evangeličanske cerkve mag. Leon Novak, župnik v Grosuplju Martin Golob in člani Turističnega društva Kokrica, s katerimi se bomo igrali velikonočne igre s pirhi. Pripravili smo zanimive prispevke iz Škofje Loke, kjer letos obeležujejo 300-letnico Škofjeloškega pasijona. Z Mojco Mavec pa bo kuhala sestra Bernarda Gostečnik.

10:00
Otroški program: Op!

Sovica Uka pride na svet sredi hudega neurja v obmorskem močvirju, prav takrat, ko vihar prekucne drevo, v katerem je doma njen zarod. Pogumno odkoraca zdoma, s seboj pa kotali tudi bratca, ki še ni pokukal iz lupine. Trdno je odločena, da bosta našla mamo, pa tudi če se izkaže, da je ta krokodil ali rakun.

Nejko se naveliča običajnih dni v Podlesju. Prijatelje poskuša prepričati, da se skupaj odpravijo na pustolovščino. Z Mavricijem bi rada odrinila dogodivščinam naproti, a ju pri tem ustavi hud naliv. Dogodivščine bodo morale počakati, da neha deževati. A zdaj dežuje že več dni, in še preden se zavejo, Podlesju pretijo strašne poplave. Nejko se znajde za krmilom Čekanove ladje. Kot kapitan mora poskrbeti, da prebivalce Podlesja odpelje na varno. Prestati morajo nevihto, najti novo zatočišče, preživeti brodolom in kratkočasiti navihanega dinozavra. To so prave pustolovščine, ki si jih je želel!

Damijan brez najave in opozorila pove Mariji, kdo je njegov oče, kar ona sprejme popolnoma mirno. Sama ve, da bi mu to morala povedati že dolgo nazaj.
Nika pove Bojanu o nosečnosti in njenih težavah. Ta ji razloži, daje pri prvič nosečih ženskah lahko začetek nosečnosti večkrat neprijeten. Predvsem pa ga zanima li je povedala očetu in ostalim.
Piksi ne popušča niti Penzlu. Skok v posteljo s Pio je bil neetičen in ga ne odobrava. Penzl se izgovarja, da nekaterih stvari ne moreš kontrolirati in jo prosi za diskretnost.
Jako njegov novi znanec spet šokira ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokrat, na velikonočno nedeljo, bo gost oddaje Intervju krško-celovški škof dr. Jože Marketz. Rojen je bil v slovenski družini, odraščal pa je v časih, ko prehajanje med različnimi etničnimi okolji še ni bilo samoumevno. To, da je bil lani kot koroški Slovenec posvečen za 66. krškega škofa, razume kot znamenje otoplitve odnosov med koroškimi Slovenci in Nemci. Škof Marketz se zavzema za pomembnejšo vlogo laikov in žensk v Katoliški cerkvi, v živahno avstrijsko razpravo o blagoslavljanju istospolnih zvez pa je posegel s stališčem, da istospolni za Cerkev ne smejo biti drugorazredni verniki. S škofom Marketzem se je pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

15. del: Trije prijatelji
Maurice sporoči Hollingu, da je umrl njun dobri prijatelj Bill Planey. Pretresena se napotita k zasneženi Billovi koči, da bi ga pokopala na Brezimni točki, kraju, ki ga je Bill izbral za grob že davno, ko so še skupaj taborili in pohajkovali po divjini. Pri koči spoznata, da je bil Bill poročen in da se je precej poredil. Vdova Solvang ju bogato pogosti in se odloči, da gre z njima, saj jo tam ne veže nič več. Ko prispejo do neke krčme, se Holling in Maurice pridružita kvartopircem. Medtem Chris v Cicelyju svoje poslušalce razveseljuje z branjem Klica divjine Jaka Londona.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Umetnost je kulturni in družbeni pojav, preko katerega lahko razlagamo svet in nam obenem dovoli spoznavanje in izražanje samega sebe. V oddaji S-prehodi bomo zaobjeli obširno 30-letno umetniško delo vsestranske umetnice Vesne Benedetič, ki jo čez mejo otroci poznajo od malih nog dalje.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Velikonočna poslanica krškega škofa Jožeta Marketza.
Na policah za neposredno prodajo so kmetijski izdelki vrhunske kakovosti iz regije po prvem letu posebnih razmer zaradi pandemije koronavirusne bolezni pomemben vir preživetja družinskih kmetij. Če so iz ekološke pridelave in je pot do prodaje na kmetiji kratka, so prednosti za potrošnike toliko očitnejše. V Tucah, na pol poti iz Celovca na Radiše, napis ob cesti razodeva, da ima Kmetija Boštjan urejeno »Prodajo na kmetiji«.
Max Stiegl prvotno prihaja iz Slovenije in spada med najbolj odlikovane kuharske mojstre Avstrije. Uspešno vodi lastno restavracijo na Nežiderskem jezeru na Gradiščanskem. Tam smo ga obiskali s kamero.
Dvojezična raziskovalka Malina Job je pred kratkim z odliko diplomirala na univerzi v štajerskem Leobnu. Podelili so ji nagrado za znanstveno delo.
Zaradi pandemije je moral potegniti zavoro tudi amaterski šport. Vodstvo koroške nogometne zveze je sklenilo, da spomladanskega prvenstva ne bo. Položaj in odločitve morajo upoštevati tudi slovenski in dvojezični klubi.
Se bo košarkarski klub KOŠ proti Raidersom s Tirolskega prebil v polfinale druge zvezne lige?
Drugi del pevske revije Koroška poje.

16:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika srečata Modrega viteza, od katerega izvesta, da je mavrična vila padla v kremplje zlobnega čarodeja Zlobka. Ta hoče, da ves svet postane črn, zato bi rad mavrični vili vzel njene moči. Trije prijatelji se odpravijo rešit mavrično vilo, njihova pot pa je polna nevarnih dogodivščin. S pomočjo novih prijateljev jim podvig uspe in na Zlobkovem gradu jih pričaka celo presenečenje. Ves svet je spet pisan!

Milin ustvarjalni vrt je nekaj resnično posebnega. In ko Mila na obisk povabi prijateljico Olivijo, potem zamisli za ustvarjanje iz embalaže ne zmanjka. Le kaj bosta deklici ustvarili iz mehurčkaste folije? In kako se bo uspelo veverici Švigi in bobru Boru v studiu pogovoriti z ljubko smrečico?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V 18. stoletju se je v Zgornji Savinjski dolini blizu Gornjega grada razvila znamenita božja pot sv. Frančiška Ksaverja na Stražah, ki so jo poznali po vsej Evropi. Zlasti med evropskim plemstvom se je razširila navada, da so v Radmirje pošiljali dragocena darila, tako so mašna oblačila in posodje darovali kralji in cesarji s francoskega, poljskega, neapeljskega in dunajskega dvora. Po izročilu je cesarica Marija Terezija iz poročne obleke lastnoročno izvezla mašni plašč in ga poslala v Radmirje. V oddaji bomo predstavili zgodovino božje poti in še prav posebej povezavo s cesarico Marijo Terezijo in Habsburžani.

Pred štiridesetimi leti je Robert Butler proces sistematičnega stereotipiziranja in diskriminacije starejših ljudi opredelil kot starizem. Kako staranje in starost sprejema družba, kako ju sprejemamo posamezniki? Ali je stereotipe in predsodke o starejših mogoče premostiti? Starizem v oddaji Na kratko pojasnjujejo antropolog, sociologinja in andragoginja. Predsodke in stereotipe o starosti pa zelo uspešno zavračajo kar ljudje v poznih letih sami.

Nejko zjutraj odhiti zdoma, ker se mu mudi. Na žalost ga na poti ustavljajo prijatelji, ki imajo veliko vprašanj zanj! Ker nima časa, jim nanje ne more odgovoriti. Prijatelji mu začnejo slediti … Odkrijejo, da je bil na poti k Denisu, ki prodaja hlače.

Simon se s prijateljem Ferdinandom igra z avtki. Na stranišče mora. Medtem Ferdinand izgine. In Simonov avtek tudi. Ker je Simon prepričan, da mu ga je ukradel Ferdinand, se loti preiskave. Pri Ferdinandu doma z Gašperjevo pomočjo pretakne vso njegovo sobo. Vse zaman, avtka ni nikjer. In kar je še huje: Ferdinand se pretvarja, da je vse v redu. Simon in Gašper pa menita, da je velik lažnivec. Končno razburjeni Simon doma v kopalnici najde svoj avtek točno tam, kjer ga je pustil.

Mormon pri vlečnici podaja krožce. Povodni konj, ki čaka v vrsti, postane nestrpen.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Velika razlika med podeželjem in mesti se ne zmanjšuje. Slovensko podeželje ima številne težave, med drugim slabšo infrastrukturo, pomanjkanje delovnih mest, nižje plače v gospodarstvu, hitro staranje prebivalstva ter izseljevanje mladih in izobraženih. Zapirajo se pošte in banke, dostop do trgovine ali zdravnika je težji, omejeni sta tudi kultura in zabava. Kako ohraniti in oživiti podeželje ter kakšne so možnosti za njegov razvoj, v Dnevnikovem izboru raziskuje avtorica Barbara Štor.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Svetopisemska biografska drama pripoveduje zgodbo o Mariji, mladenki, ki išče drugačno življenje. V tedanji hierarhični družbi se počuti kot v okovih, zato se postavi po robu svoji tradicionalni družini in se pridruži novemu gibanju, ki raste pod vodstvom karizmatičnega Jezusa iz Nazareta …

MARY MAGDALENE / UK | AUSTRALIA | USA / 2018
Režija: Garth Davis / Scenarij: Helen Edmundson, Philippa Goslett / Igrajo: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Ariane Labed, Ryan Corr, Tahar Rahim, Sarah-Sofie Boussnina, Lubna Azabal, Lior Raz, Shira Haas, Hadas Yaron, Tsahi Halevi, Tawfeek Barhom, Charles Babalola, Uri Gavriel …

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Spremljali boste posnetek vokalno-inštrumentalnega dela Škofjeloški pasijon Alojza Srebotnjaka (1931–2010). Delo predstavlja skladateljevo zvočno vizijo posameznih prizorov Škofjeloškega pasijona, najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku. Besedilo opisuje prizore svetopisemske zgodbe o Kristusovem odrešenju. Monumentalno glasbeno delo izvajajo Simfonični orkester in Komorni zbor RTV Slovenija, Domžalski komorni zbor, solisti Jurij Reja, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin, Saša Čano in dirigent Marko Munih. Posnetek koncerta bogatijo pogovori z ustvarjalci in izvajalci. Režiser televizijskega posnetka iz leta 2002 je Dušan Hren.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Velika razlika med podeželjem in mesti se ne zmanjšuje. Slovensko podeželje ima številne težave, med drugim slabšo infrastrukturo, pomanjkanje delovnih mest, nižje plače v gospodarstvu, hitro staranje prebivalstva ter izseljevanje mladih in izobraženih. Zapirajo se pošte in banke, dostop do trgovine ali zdravnika je težji, omejeni sta tudi kultura in zabava. Kako ohraniti in oživiti podeželje ter kakšne so možnosti za njegov razvoj, v Dnevnikovem izboru raziskuje avtorica Barbara Štor.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov