Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 15. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 15. apr.

V nocojšnji Kulturi bomo spremljali spletni festival Slovenski glasbeni dnevi, ki bo nocoj, z opero Marpurgi skladateljice Nine Šenk, posvečen stoletnici Opere SNG Maribor. Med drugim pa vam bomo predstavili še knjigo nemškega režiserja Wernerja Herzoga O hoji po ledu in retrospektivni izbor fotografskega opusa Danila Jejčiča v Goriškem muzeju.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V četrtkovem Dobrem jutru vas pozdravimo s svežimi novicami in prometnimi informacijami. Najprej bomo podali predlog zdravega zajtrka. V mitih in resnicah bomo preverili, kakšne neresnice krožijo o žolčnih kamnih. V domači lekarni bomo tokrat podali predloge, katera zelišča je vedno dobro imeti pri roki za hitro pomoč. V malih živalih pa bomo spoznali pasmo presa canario - dobrodušne velikane. Pridružili se nam bodo tudi kolegi iz Kopra in Maribora. Nadaljujemo pa tudi z akcijo, kjer bomo preuredili vaš balkon. Dobro jutro in vse bo dobro!

Tako rekoč na sredini slovenske dežele se 1200 metrov visoko vzpenja Kum, očak Posavskega hribovja in markantni razglednik. Na njegovem severnem hrbtu se vse od globoke soteske Save vzpenja po strminah na planotasti svet območje krajinskega parka Kum. Tu se odpira slikovita mozaična kulturna krajina. Njena odlika so ohranjeni gozdovi, po izjemni pestrosti rastlinskih in živalskih sloveča suha in polsuha travišča, kraška oblikovanost površja, podzemlja in vodnih izvirov. Na domačijah ohranjajo travniške sadovnjake, pomemben življenjski prostor ptic in žuželk. Krajinski park so vzeli domačini za svojega in znajo ceniti njegove dragocenosti, med katerimi so visoko v evropskem merilu predvsem izjemna suha travišča.

Polona vedno rada pomaga bratu Tonetu, četudi ne gre vedno vse po načrtu. Še posebej na področju ljubezni ne. Pupa s pomočjo Pravnika znova organizira vseslovensko stranko vrtičkarjev in seveda kandidira za predsednico. Otroci se vračajo - tokrat je to Pupina hči Diana.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Od vseh gospodarskih panog je v času epidemije najkrajšo potegnil turizem, ki se je skorajda povsem ustavil. Lansko turistično sezono je vlada reševala z nastanitvenimi boni. Kaj pa letos? Kakšna bo letošnja turistična sezona? Kaj bo s široko paleto ponudbe – od gostinstva, kulture, izletov, potovanj, počitnic? Kako bomo letos potovali na počitnice? Ali slovenski turistično-gostinski delavci upravičeno bijejo plat zvona, čakajoč vlado, da jih usliši z interventnim zakonom o slovenskem turizmu? Ali lahko slovenski turizem res preživi še eno leto mrtvega teka? V sredo ob 21.00 na 2. programu v Mojem mnenju o napovedih za letošnjo turistično sezono z Mojco Šetinc Pašek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

1. del: Severozahodni prehod
Maggie se veseli, ker bo dopolnila 30 let. Chrisu zagotovi, da se ne boji staranja, da je starost na vzhodu cenjena. Vendar se zamisli, ko ji vsak nevsiljivo pove svoje mnenje o staranju, in spozna, da ni poročena, nima otrok in ni zaslužila milijona. Odloči se, da bo praznovala sama ob reki in kot Indijanci vanjo odložila breme preteklosti. Marilyn dela izpit za avto. Joel se ponudi, da jo bo učil, vendar ga Marilyn zavrne, ker jo dela živčno. Za pomoč pri vožnji rajši prosi Chrisa. Maurice piše spomine in že vidi, da bodo uspešnica.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V 25-minutni reportaži teče beseda od nizanja ključnih akterjev izglasovanja zakona do njegovega izvajanja na Videmskem, od aktualnih izzivov, kot je npr. vračanje nepremičnin, do dvojezičnega poslovanja javnih uprav ter od pogleda na prihodnost obmejnega prostora do novih perspektiv: prva med vsemi je zajamčeno zastopstvo v italijanskem parlamentu.
Oddajo podpisujeta Slovenski program in Slovenski informativni sporedi Deželnega sedeža Rai za FJk ob sodelovanju Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Režija Jan Leopoli in Živa Pahor, novinar Fabio Gergolet, soavtorice Mairim Cheber, Alenka Florenin in Lucija Tavčar.

Az adás tartalma:

- a hajnali mínuszok károkat okoztak a gyümölcsösökben (Szombathelyi Televízió);
- fészektartók segítik a gólyák védelmét (Keszthelyi Televízió);
- Eszterhéj – segédanyagok az óvodáskorú gyermekeknek (Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál);
- a digitális gazdaság és társadalom (Lendvai Tévéstúdió);
- Mesés Székelyföld – könyvbemutató (Erdélyi Magyar Televízió);
- a Kovács házaspár 70. házassági évfordulója (Drávatáj magazinműsor);
- egyre népszerűbb a kecsketenyésztés (Újvidéki Televízió).

Vsebina oddaje:

- nizke jutranje temperature povzročile škodo v sadovnjakih;
- oporniki gnezda ščitijo štorklje;
- Eszterhéj – učni pripomočki za vrtčevske otroke;
- digitalno gospodarstvo in družba;
- Pravljično Sekeljsko – predstavitev knjige;
- 70. obletnica poroke zakoncev Kovács;
- vse bolj priljubljena kozjereja.

15:45
Otroški program: Op!

Anka nikakor ne prizna Larsu, da ni čisto zdrava. Kiha in se slabo počuti. Še sreča, da jo obišče sestra Urška, ki je zdravnica in jo pomiri.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Legenda pravi, da je največji grški matematik Arhimed s sočnimi žarki odbitimi od zrcal zažgal rimske ladje, ki so napadle njegovo rojstno mesto Sirakuze na Siciliji. Znanstveniki v resničnost legende dvomijo, ideja pa je ostala živa. Z ogledali ujete sončne žarke smo začeli uporabljati za pridobivanje električne energije v koncentratorskih sončnih elektrarnah. Leta 2050 naj bi na Zemlji potrebovali že 28.000 teravatov električne energije – nepredstavljiva in ogromna številka. In ker nam vsak dan na Zemljo pade ogromno energije s sonca, jo bomo morali začeti učinkoviteje izkoriščati. Kakšno vlogo bodo imele sončne koncentratorske elektrarne v prihodnosti?

»Živimo v svetu, ki ga lahko ponazorimo s staršem, ki ve, da ima njegov otrok rad bombončke, in mu jih ves čas daje,« o informacijskem mehurčku razlaga sociologinja in filozofinja Renata Salecl. V informacijskih mehurčkih, v katere se ujamemo na spletu, dobivamo informacije, ki potrjujejo to, kar že vemo ali v kar verjamemo. To nam daje dober občutek, občutek varnosti, pri čemer zavore popustijo, sproža se več agresivnega vedenja in sovražnega govora do drugih mehurčkov. Zato je pomembno, da »dober starš otroku, čeprav ve, da ima rad bombončke, daje še kaj drugega, četudi otroku to ne bo všeč«.

Živa, Vid in Toni najdejo blatno lužo in v njej školjko. Radi bi se igrali z njo, a jo prestrašijo. Ko se ji hočejo opravičiti, najdejo še več školjk in zabava se takrat šele začne.

Žalostni noj med nogometno tekmo sedi na klopi za rezervne igralce.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o covidnih dodatkih v zdravstvu – drugič. Ne le v bolnišnicah, tudi v zdravstvenih domovih, ki so v času epidemije težje dostopni, so se plače v času epidemije, ki je še podaljšana, močno dvignile. Nekateri zdravniki in direktorji so prejeli krepko čez 10.000 evrov bruto, nekateri skoraj 20.000 evrov. V bolnišnicah pa po naši zadnji oddaji poteka revizija izplačil. Kaj so ugotovili?
V Globusu – iranska jedrska resničnost. O ozadjih in posledicah incidenta v jedrskem objektu v Natancu. Kaj regionalno merjenje moči pomeni za jedrsko varnost sveta in kakšna je prihodnost iranskega jedrskega sporazuma?
V Točki preloma o okrevanju po pandemiji: kdaj bo slovensko gospodarstvo spet doseglo predkrizno raven? Kako se pobira največje slovensko letališče, kaj pričakujejo v igralništvu in katere dejavnosti cvetijo?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi portret fotografa Cirila Jazbeca, nagrajenca Word press Photo, poročali bomo tudi o muzikološkem simpoziju z naslovom Slovenski glasbeni dnevi in o novih knjigah založbe Škuc.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Eden najpomembnejših kulturnozgodovinskih projektov v Mariboru je obnova Minoritskega kompleksa. Traja že več kot desetletje, v zadnjih fazi pa se zaključuje z obnovo Vojašniškega trga s pripadajočimi objekti. V oddaji odstiramo zgodovino tega spomenika in ugotavljamo, kako nove arhitekturne rešitve funkcionalno nadgrajujejo njegovo zgodovinsko srednjeveško jedro.

Predstavljamo Tehniški muzej Slovenije, ki je bil ustanovljen pred natanko 70 leti. Gre za osrednji muzej, ki skrbi za ohranjanje tehniške dediščine, jo zbira, hrani, proučuje, dokumentira in jo prikazuje. Ena od najpomembnejših nalog muzeja v Bistri je vzgajanje mladih v duhu pomena ohranitve vedenja o tehnološkem znanju naših prednikov. Kljub pomembnim nalogam, ki jih imajo muzealci v Tehniškem muzeju, pa se pri svojem delu spopadajo z vse težjimi pogoji.

Kakšne zagate nam predstavljajo nova družbena gibanja, kot sta MeToo in Jaz tudi, smo se vprašali ob HBO-jevi dokumentarni seriji Allen versus Farrow. Ta se ukvarja s skoraj tridesetletnimi obtožbami igralke Mie Farrow, da je njen tedanji partner, režiser Woody Allen, seksualno nadlegoval njuno sedemletno hčer Dylan. Allen ni bil nikoli obsojen in je obtožbe od nekdaj zanikal.

Predstavili bomo Forum nove glasbe, nov festival, ki štafeto prevzema od ugaslega festivala Slowind. Nadaljuje njegovo 20-letno tradicijo predstavljanja najsodobnejše klasične glasbe in jo nadgrajuje s pogledom na vzhod Evrope. Prvi vabljeni kurator festivala Ondřej Adámek je zasnoval komunikativen program z naslovom Ura telesa, ki povzema njegov razmislek o ritmu, pulzu glasbe, ki ima moč premakniti naša telesa.

Drugi del prikazuje Emanuela Moravca v obdobju, ko sprejme ponudbo za sodelovanje z nemškimi zavojevalci. Nekdanji goreči domoljub se začne oklepati novih idealov in postane eden najbolj gorečih predstavnikov češkega sodelovanja z nacističnim režimom. Ustvarjalno in predano podpira Hitlerjevo politiko in ideologijo fašizma, vendar začne postopoma spoznavati, kam so ga pripeljale ambicije in želja po moči ...

ANATOMIE ZRADY / Betrayer
scenarij: Lucie Konášová, Josef Konáš
režija: Biser A. Arichtev
v glavnih vlogah: Marián Labuda ml., André Hennicke, Viktor Preiss, Dana Droppová, Jiří Vyorálek, Vladimír Polívka, Ondřej Vetchý, Vítězslav Jandák, Ondřej Malý, Pavel Kříž, Milan Kňažko, Detlef Bothe, Oskar Hes, Filip Březina, Rebeka Poláková, Karel Hábl, Jan Novotný, Pavel Soukup, Antonín Procházka

Legenda pravi, da je največji grški matematik Arhimed s sočnimi žarki odbitimi od zrcal zažgal rimske ladje, ki so napadle njegovo rojstno mesto Sirakuze na Siciliji. Znanstveniki v resničnost legende dvomijo, ideja pa je ostala živa. Z ogledali ujete sončne žarke smo začeli uporabljati za pridobivanje električne energije v koncentratorskih sončnih elektrarnah. Leta 2050 naj bi na Zemlji potrebovali že 28.000 teravatov električne energije – nepredstavljiva in ogromna številka. In ker nam vsak dan na Zemljo pade ogromno energije s sonca, jo bomo morali začeti učinkoviteje izkoriščati. Kakšno vlogo bodo imele sončne koncentratorske elektrarne v prihodnosti?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov