Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 23. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 23. apr.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev.
Tokrat v Jezikovnem kotičku o jezikovnih »smetkah« oz. o kopičenju veznikov ter dodajanju nepotrebnih mašil. Če želimo, da je naše besedilo jezikovno čisto, moramo iz njega namreč odstraniti tudi te jezikovne smetke - z nami bo profesorica slovenščine Ana Rotovnik Omerzu. Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Proč mečemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke. Zato jutri, 24. aprila, tudi prvič obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Tudi v kuhinji bomo zato varčni, kuhala bo Mojca Koman. Ob koncu naše oddaje pa seveda še glasba in dodatna dobra volja. V goste prideta člana skupine Flirrt, ker sta se Romeo in Julija v njihovi skladbi po 20 letih ponovno zaljubila.

Živali lahko zavohajo hrano, nevarnost, drugo žival, pa tudi naša čustva, razstrelivo in bolezni, kot sta rak in covid-19. Voh je v živalskem svetu največkrat najpomembnejši čut. Kaj pa pri človeku? Zakaj lahko izgubimo voh, če se okužimo z novim koronavirusom?
Zakaj in kako se je voh sploh razvil? Voh naj bi tudi človeku pomagal najti najprimernejšega partnerja za nadaljevanje vrste. A naravni telesni vonj poskušamo dandanes prikriti z mili, dezodoranti in parfumi. Kako pomemben je voh za sodobnega človeka?

Vrtičkarje zapustimo, ko Tone ugotovi, da je za uspešno podmornico potrebno tudi plavanje in ne samo potapljanje. Zdaj so vrtičkarji spet popolni, ker sta se Zdravko in Živa srečna vrnila z medenih tednov. Poroka med Rajcem in Helgo zahteva mnogo vaje in še ne gre vse tako, kot je bilo predvideno. Ali je res vsega konec?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu: Od Nobelovega nagrajenca do vojnega zločinca? Kako je etiopski premier državo dokončno rešil ene vojne in jo pahnil v drugo? Zakaj so spopadi, ki divjajo v pokrajini Tigraj, nevarni za celotno regijo in kako se bo na zločine nad civilisti odzvala mednarodna skupnost?

V Točki preloma: Kaj se dogaja na svetovnem trgu cepiv? Zakaj Evropska unija po precepljenosti prebivalstva proti covidu 19 tako močno zaostaja za ZDA, Združenim kraljestvom in Izraelom? Zakaj cepiv ne proizvajamo tudi v Sloveniji? Katere so najbolj zaželene delnice farmacevtskih družb?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

7. del: Slab genski material
V Cicelyju se pojavi ženska, ki trdi, da je Hollingova hči. Holling je prepričan, da je neploden, zato se mu zdi njena zgodba malo verjetna. Pri Joelu preveri, ali bi res lahko spočel otroka. Shelly je razočarana, ker ji je neplodnost prikrival. Marilyn se odloči, da se bo odselila od mame. Maggie ji pomaga iskati nov dom. Ed se razveseli, ko mesto pred selitvijo na jug obiščejo žerjavi. Spet bo videl samičko, ki ji je nekoč rešil življenje. Opazil je, da je v jati samo ona še sama, zato ji pomaga najti življenjskega sopotnika.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Se počutite, kot da bi lahko premikali gore, ste veseli, energični, prekipevate od navdušenja? Takšne močne občutke povzroča ljubezen, ki jo mnogi cenijo kot eno izmed najvišjih vrednosti. Je občutek globoke pripadnosti in naklonjenosti do druge osebe. Brezpogojno sprejemanje, enakovrednost med partnerjema in iskrenost so temelji ljubezni, dobrega partnerskega odnosa in skupnega življenja. In prav to dokazuje ljubezenska zgodba gluhe Simone in slišečega Erika, ki se kljub različnima značajema dopolnjujeta. Nobena ovira jima ne more preprečiti ljubezni, ki traja že devet let. Njuno zgodbo si lahko ogledate v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 17. aprila, na Prvem programu Televizije Slovenija. Spoznali boste tudi gluho Leo iz Hrvaške, ki se o svojih občutkih ne sramuje spregovoriti pred drugimi. Že kot deklica je opazila, da ima rajši dekleta, in tega ni nikoli skrivala.

Az adás tartalma:

- a lendvai Gibko Sport és Turisztikai Egyesület kilométereket gyűjt;
- a 2. Számú Lendvai KÁI filmet készít az 50 éves jubileuma megünneplésére;
- az illatszerek története;
- vidékünkre is megérkeztek a gólyák;
- a balerinacipő.

Vsebina oddaje:

- Športno in turistično društvo Gibko Lendava zbira kilometre;
- DOŠ II Lendava pripravlja film ob praznovanju 50-letnice šole;
- zgodovina dišav;
- tudi na naše območje so prispele štorklje;
- balerinke.

Na dinozavrovem hrbtu
Dana si želi jezditi hipodraka. Ta dinozaver je bil zelo podoben konju, zato Dana, Sara in njuna babica osedlajo prave konje in si pridobijo nekaj izkušenj. Kljub vsemu je prijetneje jezditi v sedlu kot pa na koščenem hipodrakovem hrbtu.
Polnočni dinozaver
Dana po vsej hiši nastavi pasti. Rada bi ujela nočnega dinozavra. Najprej ujame kar očka, ki jo sprva pošlje spat, nato pa sklene, da ji bo vseeno pomagal. Ne samo zasačiti malega sinornitozavra, ampak tudi premagati strah pred temo.

Holly je odkrila, kdo je poteptal zmagovalno kumarico. Babica ji je svetovala, naj krivca ne izda staršem. Ko starši izvedo, kdo je kriv, njej in krivcu naložijo kazen: iti morata k ostarelemu kmetu, ki je vzgojil zmagovalno kumarico. In zanj sestaviti kokošnjak.

V Infodromu smo obiskali 31. nacionalni otroški parlament, ki je bil letos za večino sicer organiziran na daljavo, mladi pa so razpravljali o poklicni prihodnosti. Podrobno pod lupo smo razložili, zakaj je predlog o ustanovitvi Superlige razburil nogometne navdušence po Evropi, v Infogromu pa so nam mladi povedali, katera živila največkrat zavržejo in kako bi lahko poskrbeli, da bi bilo tega manj. Skupaj z otroškim poročevalcem Štefanom, ki je spoznal prevajalca svoje najljubše knjige, smo se spomnili današnjega svetovnega dneva knjige, Jurij z Goričkega pa nam je pokazal, kako pestro je življenje na ekološki kmetiji.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Vizualna umetnica Vesna Bukovec je ustvarjalka, ki nikoli ne miruje. S svojimi deli se angažirano in kritično odziva na pojave populizma, ksenofobije, novih oblik fašizma, nacionalizma in sovražnega govora. Zanimajo jo šibki členi današnje družbe, vloga žensk in še posebej usoda beguncev.
Septembra bo minilo 700 let od smrti velikega pesnika srednjega veka Danteja Alighierija. Dogodkom v jubilejnem letu se pridružuje tudi knjižnica Florio videmske univerze, ki je rokopis Božanske komedije digitalizirala in tako približala širši javnosti.
Klaus Bensmann iz Bad Hindelanga v Allgäuu je lastnik usnjarne, v kateri izdeluje hlače, suknjiče in še marsikaj iz strojenega jelenjega usnja. Posebno priljubljene so njegove ročno izvezene usnjene pumparice.
Čeprav je Nin v Srednji Dalmaciji majhno mesto, ima zelo bogato in burno zgodovino ter velja za prvo politično, kulturno in versko središče današnje Hrvaške. Nastalo je na območju starorimske Aenone, kot prestolnico nove države so ga priznali leta 879 v pismu papeža Janeza VIII. knezu Branimirju.

V prvem prispevku predstavljamo dejavnost članov Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja v času epidemije. Da bi pripomogli k zajezitvi širjenja koronavirusne bolezni, verske obrede opravljajo doma. Med zanimivejšimi poskusi znanstvenega razumevanja sveta v zgodovini najdemo alkimijo. Temeljila je na preučevanju možnosti preobrazbe, predvsem kovin, v zlato. V drugem prispevku bomo spoznali tako znanstveno kakor tudi duhovno plat alkimije. Tretji prispevek predstavlja Izido in Ozirisa, najbolj znan božanski par starega Egipta. Sestra in brat, ki sta bila hkrati tudi žena in mož, sta imela pomembno vlogo v verskem in vsakdanjem življenju starih Egipčanov.

Živali imajo svoje letno plesno tekmovanje. Pujsa hočeta do zmage priti z goljufijo. Bosta Bitzer in Jon premagala ustvarjalne razlike in poskrbela, da bo zmagala pravica?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
V sedmi oddaji bosta voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab preverila poznavanje slovenske glasbe pri dveh ekipah. Vrtnice sestavljajo Ana Ferme, Boris Kopitar in Nino Ošlar. Sončnice pa so Maša Uranjek, Toni Kapušin in Gašper Rifelj. Poleg vseh tekmovalcev bodo v živo z bendom Diamanti nastopili Chicas, Nika Zorjan, Kvartet Pušeljc, Sergej Škofljanec, Tulio Furlanič, Tilen Lotrič, Obvezna smer. DJ Melani pa bo od doma gostila tudi Laro Baruca, Evo Beus (Tabu), Dadija Daza in Hajdi.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Kakšna je prihodnost termalnega turizma? Kako se na Veliki planini pripravljajo na prihajajočo sezono? Obiskali smo butično čevljarsko delavnico sredi Žirov, ki je vključena v mednarodni projekt Tourism From Zero, ki v ospredje postavlja lokalne ponudnike dogodkov in doživetij. In še namig za vse destinacije - ponuja ga naša najboljša akrobatska skupina, ki skuša z atraktivnimi paketi doživetji v naravi pozornost gostov usmeriti v turistično manj znane destinacije.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Pred nedeljsko podelitvijo bomo predstavili favorite za nagrado oskar in v galeriji ZDSLU obiskali razstavo, posvečeno letošnjim Jakopičevim nagrajencem. Obeležili bomo Dan knjige in si ogledali razstavo »tekstografik« Nede Pagon v galeriji Kos v Ljubljani.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Mojstrovina Federica Fellinija, prvi pravi "fellinijevski film", govori o nedolžnosti, ljubezni, krutosti in obžalovanju.

Zgodba govori o mladem dekletu, ki jo mati proda potujočemu zabavljaču. Gelsomina na poti z Zampanòm, robustnežem, ki služi denar z razkazovanjem moči, prestane veliko hudega, a se kljub njegovemu nasilnemu vedenju na nenavaden način naveže nanj. Dekle spoznava, da je na svetu več krutosti kot solidarnosti, vendar sama ostane dobrosrčna. Zampanò Gelsomino zapusti, a se pozneje pokesa za svoje napake. Gelsomino hoče prositi za odpuščanje, a pride k njej prepozno.

Izvirni naslov: LA STRADA / Italijanski film, 1954 / Režija: Federico Fellini / Scenarij: Federico Fellini, Tullio Pinelli / Igrajo: Giulietta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov