Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 28. apr.

27. aprila 2021 mineva 80 let od dogovora predstavnikov komunistov, krščanskih socialistov, sokolov in kulturnih delavcev v Ljubljani, da ustanovijo organizacijo odpora proti okupatorju. V Dnevnikovem izboru se bomo ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, spomnili te pomembne obletnice, na kateri so določili temeljne točke odpora. Avtor Dejan Štamfelj z zgodovinarji osvetljuje razvoj dogodkov, ki so slovenski narod jasno umestili na zmagovito stran druge svetovne vojne, na stran protifašistične koalicije. Ob tem bomo spoznali še razvoj uporniških gibanj v nekaterih drugih evropskih državah, ki jih je zasedba sil osi prav tako močno zaznamovala. To so Nizozemska, Francija, Poljska in Grčija.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

09:05
Otroški počitniški program: Op!

Zverjasec je polurni animirani film posnet po slikanici, ki jo je napisala Julia Donaldson in ilustriral Axel Scheffler. Čarobna zgodba govori o miški, ki gre na sprehod v gozd, da bi našla lešnik. Tam sreča tri plenilce, lisico, sovo in kačo, ki jo želijo pojesti. Pogumna miška mora uporabiti svojo pamet in iznajdljivost, da bo preživela. Vsem trem pove, da gre na obisk k 'Zverjascu', ki je grozljiva zverina in plenilci vsi prestrašeni zbežijo.

Miška postaja vedno bolj drzna. Nihče v gozdu se je ne upa dotakniti. Za zadnjim ovinkom pa se znajde iz oči v oči z zverjo, ki je plod njene domišljije, z Zverjascem. Znova mora biti miška dovolj premetena, da uide nevarnosti. Končno najde svoj lešnik in ga v miru poje.

Vikinško poletje je en sam dolg dan. Takrat je čas za potepe v naravi. Ni lepšega, kot da sedemo pod bukev. Gudrun sanjari in opazi ponija, ki se je prišel past. Divji je, toda s pomočjo ga Gudrun ukroti.

V tej epizodi si bomo ogledali dinozavre, ki so bili najbolj neznačilnega videza. Spoznali bomo kljunatega gigantoraptorja, epideksipteriksa, ki je bil velik kot golob, madžarozavra, argentinozavra, tiranozavra in pahicefalozavra.

Za starše in otroke: razgiban fantazijski muzikal o svetu, ki mu preti izguba domišljije.

Domišljija je v nevarnosti. Zlobni Krutež je odkril način, kako uničiti knjigo pravljic, kjer so zbrane vse zgodbe iz zgodovine človeštva. Svet že zdaj ni rožnat, a kakšen bi bil šele brez vseh dobrih zgodb? Le 9-letna deklica na obzorju zasluti katastrofo za človeško vrsto. Poklicana je, da reši knjigo pravljic s pomočjo smešnih čarobnih bitij, ki se imenujejo Lunčki.

Ambiciozna argentinska-španska koprodukcija močno spominja na filmsko klasiko Neskončna zgodba, ki je prav tako govorila o svetu brez domišljije. Film odlikujeta produkcijska kakovost in sila razgibana pripoved, ki jo sestavljajo igrani, animirani in glasbeni deli.

Izvirni naslov: LA GRAN AVENTURA DE LOS LUNNIS Y EL LIBRO MÁGICO / Argentinsko-španski film, 2019 / Režija: Juan Pablo Buscarini / Igrajo: Carla Chiorazzo, Bruno Oro, Lucrecia

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Dokumentarni film Vojsko, moja rodna vas je nastal v okviru Šinkovčevih dni poezije in govori o Vojskem in Vojskarjih skozi čas.

Film je vsebinsko uokvirjen z nekaterimi najbolj znanimi Šinkovčevimi pesmimi. Festival poezije želi postati tradicionalno pesniško srečanje z mednarodno udeležbo. Namen filma je obuditi spomin na tega vojskarskega in primorskega pesnika, obenem pa prikazuje nekdanje težko življenje na Vojskarski planoti, boj njenih prebivalcev za preživetje, žrtve med drugo svetovno vojno, ko je bila planota v središču narodnoosvobodilnega boja, in razvoj vasi do današnjih dni. Film odlikujejo številne doslej še neobjavljene fotografije iz življenja na Vojskem pred vojno, pa tudi fotografije Idrije iz obdobja okupacije med drugo svetovno vojno.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

10. del: Zločin in kazen
V Cicely prihaja sodnica. Policistka aretira Chrisa, saj je v Zahodni Virginiji zanj izdan zaporni nalog zaradi kršitve pogojnega izpusta. Chris je pripravljen oditi v zapor, Maurice pa najame Mika, da ga bo zagovarjal na sodišču, saj radijska postaja ne more biti brez DJ-ja. Zaradi slabo pripravljenega tožilca sodnica prisluhne nenavadnemu zagovoru in pričam, ki hvalijo Chrisov značaj. Ko tožilstvo vendarle predstavi dokaze, pa mora sodnica kljub vsem naporom Cicelyjcev razsoditi, da je zaporni nalog veljaven.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji Osmi dan predstavljamo fotografa Cirila Jazbeca. Poleg Joca Žnidaršiča, Matjaža Krivica in Matica Zormana je sedaj tudi Jazbec prejel prestižno nagrado World press photo. Gre za izjemen uspeh, saj je bil nagrajen za fotografsko zgodbo v kategoriji Okolje. Žirijo je prepričal s fotografijami, ki so nastale v Ladaku, na severu Indije.
Z vpletenimi v prenovo Plečnikovega stadiona se bomo pogovarjali o tem projektu, ki še vedno ni uresničen. Predstavili bomo tudi mnenja nekaterih drugih arhitektov.
»Dolgo časa nisem mogel napisati ničesar o punk poeziji. Preveč je bolelo tisto, česar nismo izrekli, izkričali do konca.« S temi besedami je pesnik in pisatelj Esad Babačić pospremil izid antologije slovenske punkovske poezije z naslovom Zamenite mi glavo.
Historično mestno jedro Kopra, ki je v celoti zavarovano kot kulturni spomenik, ima več propadajočih zgodovinskih stavb. Raziskali bomo žalostno usodo praznih koprskih palač, ki nazorno kaže na nujnost vključevanja kulturne dediščine med prednostne naložbe in učinkovitejšega črpanja evropskih sredstev.
V oddaji bomo razmišljali še, kakšne spremembe prinaša tehnologija veriženja blokov na trg umetnosti. Ali gre za novo priložnost za umetnike ali za še en prenapihnjen balon?

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Az adás tartalma:

- országos tudásfelmérés az általános iskolában május elején;
- Pahor Patrizia, a Juvenes Translatores fordítóverseny szlovéniai győztese;
- táncelőképző és balettórák a Lendvai Zeneiskolában;
- Emlékezünk…: 2001 áprilisa.

Vsebina oddaje:

- nacionalno preverjanje znanja v osnovnih šolah v začetku maja;
- Patrizia Pahor, slovenska zmagovalka prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores;
- plesna pripravnica in ure baleta v Glasbeni šoli Lendava;
- rubrika Spominjamo se: april 2001.

V 27. oddaji se pomerijo Tija, Lenart in Matic iz OŠ Center v Novem mestu (rumeni) ter Lara, Hana in Teo iz OŠ Vojnik (vijolični). Poznavanje programov operacijskega sistema Windows, konfekcijske številke oblačil in streli v tarčo so zadetek v polno. Počitnice v Pirenejih jim dobro denejo. Kalužnice pa bi se ob njihovi oskrbi verjetno posušile. Medtem ko imajo rumeni hitrejše prste in prej prepoznajo, kdo jim laže, pa imajo vijolični več izkušenj z metanjem kovancev v vodnjak. Se jim bo želja izpolnila?
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija "V treh stenah" je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen karakter in zgodbo. V prvem delu se v Julijskih Alpah spoznamo z najbolj veličastno kuliso naših gora - več kot kilometer visoko Severno triglavsko steno. Z alpinistoma Matijo Volontarjem, Žigo Oražmom in gorskim vodnikom Tomažem Jakofčičem opravimo zahteven plezalni vzpon po Čopovem stebru. Vzpon nad prepadi dopolnjujejo intimni pogledi vseh treh protagonistov, gorske vodnice Tine Di Batista in zgodovinarja Dr. Petra Mikše.

Scenarista Miroslav Mandić in Barbara Zemljič se razgovorita o obrti in umetnosti filmskega pisanja. Kaj je scenarij, o čem se razlikuje od drugih pisanih del in kaj naredi dober scenarij?

režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Pepa in njena družina na vožnji z avtom zagledajo mavrico...

Medveda si želita skuhati nekaj, česar nikoli še nista jedla. V kuharski knjigi najdeta recept za pripravo tartufov, a ju je preveč sram, da bi divjo svinjo prosila za pomoč pri iskanju. Žal s svojimi smrčki ne moreta izvohati gob, a na srečo pomagata prašičku, ki se je zataknil v luknji. Prašičkova mama se razjezi in začne loviti medveda, a kmalu ugotovi, da mu nočeta nič žalega. V zahvalo za pomoč jima ponudi tartufe.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama. Ginina družina živi v mestu tik ob gozdu. Oče Jimmy petnajstletno Gino in njenega mlajšega brata in sestro večkrat pelje v gozd. Tam jih uči sobivanja z naravo; včasih je to sredi noči in včasih celo pozabi nanje. Čeprav je oče čudak in posebnež, ga ima Gina zelo rada, prav tako preostala otroka. Toda Jimmy se na avanture z otroki podaja vse pogosteje in večkrat se zgodi, da je njihova mama in Jimmyjeva žena Carole na smrt prestrašena, ker ne ve, kaj se v resnici dogaja. Kmalu se izkaže, da Jimmy trpi za duševno boleznijo in mora na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico. Mama in otroci se brez očeta znajdejo v stiski. Tudi obiski v skrbno varovanem psihiatričnem oddelku so omejeni, za petnajstletnike pa sploh prepovedani. Gina vendarle najde način, kako priti do svojega očeta …

INTO DAD'S WOODS / BELG, FRA, SWISS / 2019
Režija: Dominique Deruddere / Scenarij: Dominique Deruddere / Igrajo: Jamie Dornan, Anthony Head, Charlotte De Bruyne, Numan Acar, Max Pirkis, Sharon Maughan, Ali Suliman, Jan Decleir, Eline Van der Velden, Mitchell Mullen, Gene Bervoets …

Kratki film Selitev govori o občutku strahu, ki je lahko razumljiv, če se človek naseli v ogromen blok, kjer so ostala stanovanja prazna, ni pa razumljiv, kadar ga v človeka projicirajo iracionalni vzgibi. Ti so pogosto posledica nepoznavanje vsega, kar je tuje, in posledičnega strahu pred neznanim, ki sklene krog strahu. V filmu Žige Virca spremljamo mlado uspešno žensko, ki je prva in edina prebivalka novozgrajene soseske, za katero se v parku čez noč pojavijo šotori beguncev. Drug drugemu nočejo nič hudega, a zakaj se njihove poti usodno prekrižajo in položaj katastrofalno uide z vajeti?

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj o novi knjigi Gorana Vojnovića Đorđić se vrača. Ogledali smo si fotografsko razstavo Mance Juvan v Atriju ZRC-ja Istanbul, Obrazi svobode in video instalacijo umetniškega dvojca PlateauResidue, o pomenu ohranjanja gozdov in narave za preživetje človeka, v mariborskem razstavišču Kibela.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gost oddaje bo dr. David Bandelj, pripadnik slovenske narodne skupnosti v Italiji. Njegov opus obsega več pesniških zbirk in del s področja literarne vede, dejaven je tudi kot pedagog in zborovodja. Mladost je preživel v Gorici, kamor se je vrnil po študiju primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti, in kjer poučuje slovenščino in zgodovino na slovenski srednji tehniški šoli. Svojo novo pesniško zbirko je posvetil žrtvam holokavsta, njen naslov pa pove, da če bi za vsako žrtev holokavsta molčali minuto, bi se nabralo za enajst let in pol tišine. Pesnikova družina je v obdobju med obema vojnama doživela nasilno fašistično raznarodovanje s spremembo priimka Bandelj v Bandelli, a David Bandelj je dosegel vrnitev priimka v izvorno slovensko obliko. Dr. Bandelj se kot zborovodja posveča delu z mladimi in vodi Mešani mladinski zbor Emil Komel. Prav zborovska tradicija ima močno povezovalno vlogo in utrjuje skupni slovenski kulturni prostor.
Voditeljica: Alenka Zor Simoniti

Dokumentarna serija "V treh stenah" je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen karakter in zgodbo. V prvem delu se v Julijskih Alpah spoznamo z najbolj veličastno kuliso naših gora - več kot kilometer visoko Severno triglavsko steno. Z alpinistoma Matijo Volontarjem, Žigo Oražmom in gorskim vodnikom Tomažem Jakofčičem opravimo zahteven plezalni vzpon po Čopovem stebru. Vzpon nad prepadi dopolnjujejo intimni pogledi vseh treh protagonistov, gorske vodnice Tine Di Batista in zgodovinarja Dr. Petra Mikše.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov