Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Sre, 5. maj.

Nocoj v Kulturi tudi o razstavi z naslovom: Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije v Nacionalnem muzeju sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu, govorili bomo tudi o premieri filma Gospodična Marx v Kinodvoru.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

To sredo se vrača moda, pospremimo vas na poroko – ste že izbrali obleko za poročno slavje? Dermatolog svetuje v TV ambulanti, na svetovni dan babic pa smo babice povabili v nasvete za starše, skupaj bomo svetovali o vlogi babice pri porodu. Bodite z nami!

Konec lanskega leta je Evropska centralna banka (ECB) napovedala, da bo pospešila razvoj digitalnega evra, ki naj bi ga Evropejci dobili do leta 2025. Digitalni evro je zamišljen kot elektronski denar Evropske centralne banke, namenjen pa naj bi bil najširši javnosti, zlasti za manjša plačila, in predvidoma brez posredovanja bank ali ponudnikov kartičnih storitev. Dokončno odločitev o uvedbi digitalnega evra, s katero se odziva na velike tehnološke spremembe in izzive, ki jih prinašajo tako kriptovalute, kot tudi razmah storitev finančnih tehnoloških podjetij, bo ECB sprejela julija.

Kako bi Rajcu pripravili presenečenje za rojstni dan, se sprašujejo Vrtičkarji, čeprav je dejstvo, da se je Rajc ob tej priliki in prav na ta dan umaknil v samoto. Melanholija in brezvoljnost ga prevevata, ko dela obračun svojega življenja v preteklem letu. Za razliko od ostalih Vrtičkarjev, ki živahno snujejo velepresenečenje: kaj vse se lahko skrije v »moško« torto bomo videli čisto na koncu večera.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Ob svetovnem dnevu svobode tiska gostimo prvega direktorja STA, Dejana Verčiča.
O vladavini prava s predsednikom Vrhovnega sodišča, Damijanom Florjančičem.
V prispevku o tem, kako je pandemija poglobila prepad med mladimi in starimi.
Ob koncu pa še pogovor s častnima občanoma Ljubljane, Spomenko Hribar in dr. Petrom Čeferinom.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Holling sklene, da bo končal srednjo šolo, saj je v mladosti moral razmišljati predvsem o tem, kako bo preživel. Kmalu ugotovi, da so med njim in drugimi učenci precejšnje razlike, kar mu vzame pogum, toda Shelly ga ves čas spodbuja. Marilyn Fleischmanu pove, da bo šla na počitnice v Seattle. Fleischman ji ves navdušen najame avto za vožnjo po mestu in rezervira sobo v prijetnem hotelu, toda Marilyn je odločena, da si bo počitnice ukrojila po svoji meri.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V oddaji Osmi dan predstavljamo predvidene posege v najstarejšo kartuzijo v srednji Evropi – Žičko kartuzijo – ki razdvajajo strokovno javnost. Najbolj sporna je načrtovana premična streha na cerkvi Janeza Krstnika, ki je po mnenju nekaterih tujek v sedanjem kompleksu, drugi pa jo zagovarjajo kot zaščito ostalin. Svetovna glasbena industrija se je v letu pandemije okrepila za 7,4 odstotka zaradi povečanega obsega pretočnih storitev. A sistem razdeljevanja prihodkov od avtorskih pravic je zasnovan tako, da koristi le največjim zvezdnikom. V Sloveniji so prisotni vsi veliki plačljivi ponudniki, a digitalni glasbeni trg je slabo razvit. Najpogosteje glasbo poslušamo na brezplačnem kanalu Youtube, s katerim pa Slovenija edina v EU nima sklenjene pogodbe. Odgovornost drug na drugega prelagata Urad za intelektualno lastnino in SAZAS, medtem pa glasbeniki ostajajo brez zaslužka. Ob svetovnem dnevu plesa, ki je 29. 4., s sogovorniki razmišljamo o novih načinih spremljanja plesnih predstav, ki jih odkriva mednarodna plesna mreža Aerowaves. Mreža, ki letos praznuje 25 let delovanja, povezuje plesalce, koreografe in programske vodje gledališč. Svoje ustvarjanje nam je predstavila Joni Zakonjšek, ena najpomembnejših slikark srednje generacije pri nas. Po študiju se je preselila v Belo krajino, kjer se posveča slikarstvu in zen budizmu, oboje pa je z njenim življenjem spleteno v neločljivo celoto. Vedno znova se vrača k motivom narave, predvsem travnikov in dreves.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

V 28. oddaji Malih sivih celic se za uvrstitev v polfinale potegujejo Amber Lina, Jože Avgust in Matija iz OŠ Poljane (rumeni) ter Lana, Karmen in Gal iz OŠ Otočec (vijolični). Einsteinove enačbe, poznavanje nogometa in akumulatorjev jim dajejo zagon. Upočasnijo jih vožnja do Vipave, pranje perila in volilna pravica žensk. Za napetost in nenehne preobrate poskrbijo Pitagora, hitri prsti in energija v labirintu, za zabavo in uvrstitev v polfinale pa nemška himna in igranjem igre Among us.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija "V treh stenah" je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen karakter in zgodbo. V drugem delu se v Kamniško-Savinjskih Alpah odpravimo v navpično steno Lučkega Dedca. Alpinistki Marija Jeglič in Eva Dolenc splezata Centralni steber, ki je kar nekaj časa veljal za najtežjo plezalno smer v naših gorah. Vzpon se prepleta s humorjem, razposajenostjo in pogledi obeh plezalk. Zgodbo dopolnjujejo alpinistka Marjana Šah Štrok, gorski vodnik Milan Romih in zgodovinar dr. Peter Mikša.

Špela Čadež in Kolja Saksida spregovorita o oživljanju zgodb in likov s pomočjo filmske animacije. Ali mora animator znati risati? Koliko časa traja da nastane krajši animirani film? Spremljamo kako nastajata slovenska animirana filma Steakhouse in Kolja.

režija: Peter Bizjak, fotografija: Tristan Dragan, montaža: Kristian Božak Kavčič

Mandija in Pipija opazujejo zelo resni vesoljci. Ne razumejo, zakaj se toliko smejita, zato ju ponoči prežarčijo na svoj planet. Jih bosta prijatelja naučila, kako naj se tudi oni smejijo?

Medveda razmišljata, kaj bi skuhala za kosilo. V hladilniku imata samo nekaj jajc. Miša si želi palačinke z jagodami, Medo pa umešana jajca z gobami. Zaradi različnih želja se skregata in Miša odvihra v gozd nabirat jagode, medtem ko Medo začne pripravljati jajca. Kmalu spoznata, da sta se sporekla brez razloga in da je prijateljstvo pomembnejše od hrane. Pobotata se in skupaj pripravita palačinke z gobami.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

Na igralni urici Primož s kašljem okuži vse otroke. Na pomoč pokličejo zdravnika Medveda, ki jih pozdravi z zoprnim sirupom. Kdo pa pozdravi zdravnika, kadar zboli?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Komična ljubezenska drama. Film je „žmohtna”, tudi inteligentna in duhovita pripoved o paru, ki si želi poživiti zakon z svinganjem in izmenjavo partnerjev … Iz bojazni, da bi se tako kot večina stalnih parov ujela v monotonijo in dolgočasje brez strasti, se Fanny in Bálint odločita, da si bosta poživila zakon v klubu svingerjev in kasneje tudi z izmenjavo partnerjev.
Vendar – tako kot pri vseh stvareh – je tudi pri tej zadevi neskladnost med pričakovanji in resničnostjo precej očitna … Film je dosti več od naivne erotične komedije, saj duhovito premošča stereotipno razumevanje seksualnosti v zakonu in zato tudi nosi madžarski naslov NYTVA, kar v dobesednem prevodu pomeni ODPRT!


NYITVA / OPEN, madžarski film, 2018
Scenarij in režija: Orsi Nagypal / Igrajo: Csilla Radnay, Lehel Kovács, Bori Péterfy, András Ötvös, Adél Jordán, Laura Lénárdt, Bence Brasch, Zsanett Andrádi, Csaba Gerner, László Katona, Nóra Parti, Eszter Tóth, Katalin Takács, Zoltán Tamási, Rita Fejes, Zoltán Géczi, Miklós Bányai, Nikolett Barabas …

Beseda trajnostno ali trajnostni razvoj postaja vse bolj moderna in priljubljena. A ni samo to, modni novorek, temveč je koncept, ki pomeni drugačen razvoj in drugačno – vzdržno – prihodnost. Ponekod je trajnostno že realno. In tudi deluje! Kako, si poglejte v tokratni oddaji Na kratko!

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V Nacionalnem muzeju za moderno umetnost v Zagrebu smo si ogledali razstavo Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama, v ljubljanski Galeriji Photon pa fotografsko razstavo Jošta Dolinška in Eli Joteve. V sklopu projekta Kulturni evro je bil v Kinu Šiška leta 2019 izbran Performans za glas, čelo in gib Mala dela, ki so ga danes premierno predstavili na spletu. Več pa tudi o biografiji Ljudmile Saraskine Dostojevski v prevodu Boruta Kraševca.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kakšna je časovnica ponovnega odpiranja gledališč in kinodvoran? Koliko gledalcev si lahko obetajo v prihodnosti? Kako močno občinstvo pogreša koncerte? Kako prizadeti so glasbeniki in ustvarjalci uprizoritvenih umetnosti? O izzivih v kulturi v času izrednih razmer, načrtih v prihodnje ter hitrosti vračanja kulture v javno življenje, pri nas in v tujini, bodo spregovorili Tinkara Kovač, predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije, Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, Metka Dariš, direktorica Kinodvora, in Uroš Korenčan, predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč.

Voditeljica: Nina Jerman

Dokumentarna serija "V treh stenah" je trilogija o antologijskih stenah naših gora, pri čemer ima vsaka stena svoj specifičen karakter in zgodbo. V drugem delu se v Kamniško-Savinjskih Alpah odpravimo v navpično steno Lučkega Dedca. Alpinistki Marija Jeglič in Eva Dolenc splezata Centralni steber, ki je kar nekaj časa veljal za najtežjo plezalno smer v naših gorah. Vzpon se prepleta s humorjem, razposajenostjo in pogledi obeh plezalk. Zgodbo dopolnjujejo alpinistka Marjana Šah Štrok, gorski vodnik Milan Romih in zgodovinar dr. Peter Mikša.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov