Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 15. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 15. maj.

Nocoj v Kulturi tudi o premieri predstave Kdo se boji Virginie Woolf v SNG Nova Gorica, obiskali smo tudi novo razstavo v Koroški galeriji Likovnih umetnosti z naslovom Minljivost- Hommage Tisnikarju, iz Fabule pa tokrat o literarnem dogodku z omansko avtorico Džoho Alharti.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Svetlana Makarovič, Pod medvedovim dežnikom

Bere in pripoveduje: Branko Jordan

Borček ima dežnikotožje. Že dolgo ni deževalo, zato dežnik že zelo močno pogreša. Najraje ima ples z dežnimi kapljicami. Hej, kaj pa če se zatečemo v zgodbico o dežju? Branko hitro izbrskaj Čebelico! Stisnimo se skupaj, pod medvedovim dežnikom bo prostora za vse!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu mnogo različnih televizijskih programov.
Njegov najljubša nanizanka je bila tista o Super jetiju in Super koali. Danes se z Borisom odločita, da si bosta oblekla kostume in se igrala svoja najljubša junaka. Žan si obleče kostum Super jetija, ampak – o, ne – Borisov kostum Super koale je moker, ker ga je mami ravno oprala. Medtem ko čakata, da se posuši, Super jeti sam pomaga očiju in mami. Borisov kostum pa se še kar suši in suši. Žan stisne Mislija in se domisli, da bi lahko Mislija uporabila kot ogrinjalo za Super koalo. In tako lahko spet skupaj rešujeta svet!

Pavlinca bo imela govor na šolski proslavi. Celo župan bo tam! Radi bi, da je vse popolno, zato se zelo vznemiri, ko ugotovi, da je doma pozabila svoj beli trak za lase, ki ji prinaša srečo. Kalimero pohiti ponj, a ga na poti nazaj v šolo izgubi.

Danes bo v Podlesju cirkuška predstava. Nejko si prizadeva odkriti svoj talent. Le kakšen je? Mavricij mu želi pomagati, pa ga odslovi in rak užaljeno odide. Nejkovi prijatelji mu poskušajo pomagati … Z nenavadnimi predlogi! Nejko končno najde Mavricija. Ta se igra z mravljami. Nečesa odličnega se je spomnil! S pomočjo Mavricijevih prijateljic bo pripravil čarovniško točko.

Zakaj se je pokvaril Zmedijev avtomobilček in zakaj Zojin komunikator samo še hrešči? Včasih so krive le izpraznjene baterije, toda tokrat bo treba raziskati skrivnosti električnega vezja.

Zakaj je Nejko Smejko tako skuštran? Kdo je prikupna štirinožna kosmatinka, ki jo riše Zana, in kaj se bo dogajalo v Zofijini kliniki za male živali? Na uho nam je prišlo, da bo tam pregled opravljala prav posebej prikupna živalska gostja. Ali je to res? Toliko vprašanj, vendar brez skrbi, vse odgovore boste dobili – kje drugje kot v oddaji Z kot Zofka!

Kaj naredijo mladički, če jim je prevroče ali premrzlo? Andrej nam bo pokazal, kako se sloni v Afriki kopajo v blatu, da se ohladijo, kako se pametne opice grejejo v vročih vrelcih in kako se shladijo mali kraljevski pingvini na Antarktiki.

Konec poletja je zrak že hladen. Gozd se zdi tih in miren, toda male živali ne mirujejo. Gudrun odkrije mravlje, suho južino, hrošča in pajka baldahinarja, za nameček pa jo preseneti še severni jelen.

Kaj je bilo za dinozavre usodno? Poginjali so zaradi uničujočih sil narave. Zanje so bili pogubni ognjeniki, smrtno nevaren nevidni plin, silovite monsunske padavine in peščeni viharji, njihovo izumrtje pa je povzročilo nekaj, kar je padlo z neba.

V svet cestnega kolesarstva nas popeljejo trener Kolesarskega društva Rog Krištof Kogovšek in mlada tekmovalca Lina in Bor. Jure Berk o tem, kako narediti kolesa še lažja, Zala in Gašper pa premierno predvajata svojo novo skladbo in spot.

Nojevka z velikim kljunom je pomočnica igralca namiznega tenisa.

Bližamo se koncu sezone, le še dve šoli se potegujeta za mesto v finalu. Vse sile so tako v 30. oddaji napeli Amber Lina, Jože Avgust in Matija iz OŠ Poljane Ljubljana (rumeni) ter Tija, Matic in Lenart iz OŠ Center v Novem mestu (vijola). Binarni dvojiški sistem in naklon za njih nista pretežka, a slovenske popularne skladbe jim ne gredo najbolj v uho. In, če je za rumene smernica v labirintu povsem jasna ter Maribor takoj prepoznaven, vijoličnim hitreje švigajo prsti in hitre celice. Kdo bo z vikinškim drakarjem varno zaplul v finale, pa v napetih Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Če ste danes zajtrkovali čokoladne kosmiče, to morda ni bila najbolj zdrava izbira, čeprav verjetno na njih piše, da vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Zveza potrošnikov Slovenije ugotavlja, da večina vsebuje preveč sladkorja. V Infogromu nas je zanimalo, kako ste odraščali z oddajo Živ žav, ki letos praznuje 40 let, v rubriki Podrobno pod lupo pa smo vam razložili izraelsko-palestinski spor. Pred mednarodnim dnevom družin nam je svojo predstavil Mai, ki se je rodil v Gani in je posvojen. Otroška poročevalka Romi pa je na treningu obiskala kajakašico Evo Terčelj, za katero bomo stiskali pesti ob letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

Holly praznuje rojstni dan. Ko deli vabila, doživi neprijetno presenečenje. Izve namreč, da na isti dan kot ona prireja zabavo tudi Piper. Amy pove Holly, da je Piper to naredila zato, ker je jezna nanjo in njeno mamo. Zaradi tega Holly sklene, da bo njena zabava še boljša od Piperine.

V Tarči: organizator koncertov zdaj dela kot prevoznik pošiljk v Nemčijo, slovenski mojstri osvetljave in odrski delavci pa v Avstriji postavljajo gradbene odre. Bo zdaj le zaživela tudi kulturna dejavnost, ki se je prva zaprla? Zakaj je lahko v trgovskih središčih in na terasah lokalov vse polno ljudi, predstavo na manjšem odru pa si lahko ogledata dva gledalca?

Kako je burek prišel med Slovence, je v studiu pojasnil Jernej Mlekuž z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ki je nedavno objavil knjigo ABCČĆ migracij. Obiskali smo Anin dvor v Rogaški Slatini, kjer hranijo številne predmete, fotografije in spominke, ki dokazujejo vezi Slovenije z dinastijo Karađorđević. Vožnja s fičkom ni samo spomin na mladost, za Mirka Stavreva je tudi način ohranjanja romantike in harmonije v zakonu. V oddaji boste videli prispevek o inovativnih učiteljih, ki so otrokom priseljencem tudi s hrano popestrili ure slovenščine med poukom na daljavo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo družinski živalski vrt SikaluZOO in podrobneje spoznali vrsto lemurjev – obročkastorepi maki. Obiskali smo Karla Vogrinčiča, čebelarja, ki pri delu s čebelami uporablja biodinamični pristop. Svetujemo, kako poskrbeti za papige, da bodo te zdrave in zadovoljne. Odkrili smo zanimivo gnezdišče velikih sinic. V pregledu vlog živali v mladinski književnosti se tokrat posvečamo pticam. Opozarjamo na ježke na cestah. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Skupina navdušencev nad tehnologijo veriženja blokov in kriptovalutami je ustvarila zagonsko podjetje Eligma, ki je v zgolj treh letih preraslo v podjetje z najhitreje rastočim sistemom za obdelavo kriptovalutnih plačil na svetu. Mlada ekipa okrog 50-tih zaposlenih, ki v povprečju šteje komaj 27 let ima ves svet na dlani – s svojim produktom GoCrypto, ki trgovcem omogoča sprejemanje kriptovalutnih plačil je pritegnila svetovno javnost, rešitev uporabljajo v 64 državah na več kot 68.000 lokacijah, sprejemajo jo tako švicarski butiki kot restavracije na Antigvi, nedavno pa je bil na Hrvaškem prek sistema GoCrypto z Bitcoinom kupljen tudi prvi avtomobil. Že od začetka si v mladem podjetju, ki ga vodi Dejan Roljič, prizadevajo za popolno transparentnost tega inovativnega načina plačevanja in za izpolnjevanje vseh zakonskih zahtev.

V oddaji Prisluhnimo tišini bomo tokrat predstavili nekaj vrhunskih dosežkov tehnologije, ki olajšajo življenje. V soboto, 15. maja, boste lahko ob 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija med drugim videli, kako nove tehnologije tudi starejšim polepšajo vsakdan. V oddaji bo govor še o dostopnosti RTV programov, o tem, kako napreduje podnaslavljanje v živo, in o drugih govornih tehnikah, pa tudi o slušnem vsadku v možgansko deblo in polževem vsadku. Posvetili smo se tudi novostim na področju slušnih aparatov – dandanes nimamo le pametnih mobilnih telefonov, ampak tudi pametni slušni aparat. Videli boste, kaj vse zmore. Vabljeni k ogledu.

Neron, zloglasni rimski imperator velja za psihotika, ki je dal požgati Rim in zagrešil umore matere, soproge in na tisoče kristjanov. Pa se je to res zgodilo? Se je Neron vedel kot drugi vladarji in je bilo vse le zarota zoper njega? V tej igrano-dokumentarni oddaji zgodovinarji, psihologi, kriminalisti in toksikologi z empiričnimi preizkusi in na podlagi dognanj sodobne znanosti razpletejo mrežo laži in intrig.

Mia in Egon vidita, da njun zamotan odnos vnaša zmedo med kliente dveh tako različnih poslovalnic, zato se zmenita za kompromis. Mia želi za čakalnico ženitne posredovalnice večji del pisarnev kar na njeno presenečenje, Egon prijazno privoli. Mija je začudena, harmonija pa se poruši s prihodom July: po uspešni ločitvi ta postane Egonova tajnica.

Po 15. maju, dnevu, ko goduje Zofka, na prosto sadimo toploljubne vrtnine in okrasne sezonske rastline. Tako tudi v oddaji največ pozornosti namenjamo tem rastlinam.
Pri Dragu Belcu smo izvedeli, kako skrbeti za plodovke, da bi imele čim več plodov in bi dolgo ostale vitalne.
Sebastjan Lipar je s sosedo Sonjo Potnik poživil zimske nasade. Trobentice je zamenjal z dipladenijami, iz prezimovališča pa sta prinesla okrasno koprivo, fuksijo in pelargonijo.
Okrasno-uporabne nasade je sestavila tudi Anka Alt. Vanje je posadila novejše sorte pelargonij in surfinije s temnejšimi cvetovi.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Ko se je mlada družina odločila za nakup velike, razkošno zastavljene, ampak nedokončane hiše, so se zavedali, da je osnovna arhitektura hiše danost, ki so jo bili pripravljeni sprejeti., čeprav jim vse ni bilo tako zelo všeč. Da pa bi kar najbolje izkoristili potencial hiše in minuse spremenili v pluse, so poklicali na pomoč strokovnjakinjo.
Ko gre za te priljubljene kraljice vrtov, katerih skrivnostne oblike od nekdaj zapeljujejo in med katerimi mnoge tudi omamno dišijo, ne preseneča, da jih tako lastniki vrtov kot obiskovalci radi občudujejo dolgo in od blizu. Tudi mi si bomo zdajle vzeli čas in posedeli med njimi.
Mednarodno uveljavljena strokovnjakinja za notranjo opremo stanovanj Jade van Baaren živi v Sloveniji že vrsto let. V naših oddajah smo že večkrat predstavili njeno delo, tokrat pa nam je odprla vrata enega od njenih domov. Povabila nas je v svoje novo zatočišče v središču Ljubljane.

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

»Srečna družina so zgodnja nebesa.«
George Bernard Shaw
razmišlja Tjaša Sušin

Štefan in sršeni stikajo po vrtu. Vladka je strah, da bodo napadli panj, zato jih Apolon vpraša, kaj počnejo. Štefan prizna, da išče svojo vrečko. Izkaže se, da jo ima že od otroštva in brez nje ne more zaspati. Apolon in Vladek neustrašnemu bojevniku pomagata najti odejico.

Kako naj drobni želvak med ogromnimi nogometnimi vrati brani strele slonje ekipe?

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Srečanje Busha in Putina na Brdu pri Kranju ter prvo in drugo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije lahko postavimo ob bok Ljubljanskemu kongresu. Med 19. januarjem in 12. majem 1821 je v Ljubljano privabil več kot 630 veljakov, združenih v Sveti aliansi, ki je nastala po Napoleonovem porazu. Po ljubljanskih ulicah sta se štiri mesece sprehajala in vozila ruski car in avstrijski cesar, večina sestankov pa je potekala pod nadzorom takratnega zunanjega ministra Avstrijskega cesarstva Klemensa von Metternicha v Zoisovi palači, saj je bila diplomatu všeč in mu je bila znana že od prej. Ljubljana je tako postala središče svetovnega dogajanja in je dobila Kongresni trg, pa tudi sredstva za osuševanje Barja. Vzporednice s sodobnostjo so iskali na Kongresu po kongresu – v organizaciji ZRC SAZU, Slovenske matice in Avstrijskega kulturnega foruma.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tokratni Joker je nekaj posebnega. Sestavljen je namreč iz najboljših trenutkov, ki smo jim bili priča v Jokerju v zadnjem letu. Od prvega do zadnjega vprašanja se bo zvrstilo 12 tekmovalcev, ki so naredili v oddaji prav poseben vtis bodisi s svojo osebnostjo ali pa zaradi načina, kako so se spopadli z vprašanji. V oddaji so zbrana najbolj vznemirljiva vprašanja, najbolj zabavne dogodivščine, nepozabni čustveni trenutki, stiska, sreča, žalost in veselje tekmovalcev. Kviz je sestavljen tako kot pri običajnih oddajah, le da se bo pri vsakem vprašanju zamenjal tekmovalec oz. tekmovalka. Gledalci pa bodo tokrat lahko preizkusili svoje znanje in svoj spomin.

Zadnja oddaja sezone Kaj dogaja? znova prinaša vse tisto, zaradi česar sedite pred televizorjem vsako soboto zvečer. V njej tokrat vse o odpiranju lokalov, zapiranju državljanov in novih vladnih kadrih. Še zadnjič se bo izza šanka javil naš strokovnjak Miran, modni guru Fešn Tony pa bo z vami delil nekaj nasvetov za letošnje poletje. Spremljali bomo sestanek sveta za digitalizacijo, na PUP TV pa prihajajo naši sezonsko najljubši sosedi. Pogovarjali se bomo z Miho Šaleharjem, na Mali Terasi pa tokrat godemo v živo skupaj z Rudarsko godbo iz Hrastnika. Uživajte, se vidimo jeseni.

Massimo se z Vicky dogovori, da mu v zameno za prijetje Duvala, mednarodnega ubežnika in vodjo Subterranee, izroči tajni dokument. Vendar načrt prekine, ko ugotovi, da je povezan s smrtjo Sofijinega brata. Sofia tega še ne ve, zato za Massima ukrade dokument in mu ga prinese.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Film, posnet po resnični zgodbi, ponuja bolečo in iskreno analizo vpliva odvisnosti na družino, ki pripada višjemu družbenemu sloju. V glavnih vlogah blestita Steve Carell in Timothée Chalamet.

Osemnajstletni Nicolas Sheff je priden dijak, urednik šolskega časopisa, igralec v šolski predstavi, član vaterpolskega moštva, strasten bralec in nadarjen umetnik, tik pred začetkom študija. Pri dvanajstih letih je začel eksperimentirati z mamili, a ko je prvič poskusil metamfetamin, se mu je življenje postavilo na glavo. Iz najstnika, ki je občasno preizkušal droge, je postal odvisnik.

Lepi fant je posnet po istoimenski knjižni predlogi Nicovega očeta Davida Sheffa ter po Nicovih spominih, ki jih je opisal v knjigi Odraščati z metamfetaminom. Trpka, a tudi optimistična zgodba o tem, kako lahko odvisnost uniči življenja in kako jih lahko ljubezen spet sestavi.

Originalni naslov: BEAUTIFUL BOY
Leto produkcije: 2018
Država: ZDA
Žanr: biografska drama
Režija: Felix van Groeningen
Scenarij: Felix van Groeningen, Luke Davies
Igrajo: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Timothy Hutton, Amy Ryan

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Srečanje Busha in Putina na Brdu pri Kranju ter prvo in drugo slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije lahko postavimo ob bok Ljubljanskemu kongresu. Med 19. januarjem in 12. majem 1821 je v Ljubljano privabil več kot 630 veljakov, združenih v Sveti aliansi, ki je nastala po Napoleonovem porazu. Po ljubljanskih ulicah sta se štiri mesece sprehajala in vozila ruski car in avstrijski cesar, večina sestankov pa je potekala pod nadzorom takratnega zunanjega ministra Avstrijskega cesarstva Klemensa von Metternicha v Zoisovi palači, saj je bila diplomatu všeč in mu je bila znana že od prej. Ljubljana je tako postala središče svetovnega dogajanja in je dobila Kongresni trg, pa tudi sredstva za osuševanje Barja. Vzporednice s sodobnostjo so iskali na Kongresu po kongresu – v organizaciji ZRC SAZU, Slovenske matice in Avstrijskega kulturnega foruma.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov