Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 15. jun. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 15. jun.

S francoskim filmom Izziv solidarnosti se danes v Ljubljani začne 12. Festival migrantskega filma, ki bo na različnih lokacijah potekal do konca tedna. V Mariboru pa se pred uradnim petkovim odprtjem spremljamo spremljevalni program 56. Borštnikovega srečanja. Več tudi o retrospektivni razstavi Janeza Kneza v Delavskem domu Trbovlje in bližnjih lokacijah in predstavi Artemisia Gentileschi, srečanje v režiji Lina Marrazza v SSG Trst.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Poletno jutro

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Orlando se želi izogniti ljubezenskim težavam, zato se z otrokoma odpravi v hišo svojih staršev v gorah. V zadnjem hipu se jim pridruži tudi Pietro, ki se še vedno ne more sprijazniti, da je Nunzia odšla. Kratek oddih se slabo začne, saj mora Orlando takoj k veterinarju odpeljati Hamburga, ki je v hiši pojedel neznano vsebino stare konzerve. Umberto se boji, kaj se bo med njegovo odsotnostjo dogajalo med Lauro in Gianom Pierom. Namesto da bi uživali na gorskem zraku, se med nabiranjem dračja v gozdu izgubijo. Angelici uspe dan pred poroko v taksiju pozabiti poročno obleko in začne se iskalna akcija.

Eden od pesnikov z najobsežnejšim opusom pri nas je gotovo Andrej Medved, saj je doslej izšlo kar triinštirideset njegovih pesniških zbirk. Najnovejši nosita naslov Dancing to the End of Love in Rana sled. V prvi se pesnik osredotoča na ljubezen in smrt, v drugi pa išče smisel v neskončni izrazni moči jezika. Preplet sanjskega in realnega sveta je značilen tudi za pesniško zbirko Idiometrija Barbare Korun. V njej je uspelo pesnici na etično nevsiljiv način povedati, kako biti z drugimi, kako biti s svetom in pri tem ne izgubiti samega sebe. Oddajo bomo sklenili s prikazom življenja ob meji, kot ga v knjigi kratkih zgodb Sinteze upodablja Primož Sturman. Prizorišča dogajanja segajo od Slovenije in Italije do različnih evropskih držav, poudarek pa je na Krasu in Trstu.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

Anja predlaga Miletu, da bi šla skupaj v hribe. Iz na videz nedolžnega predloga nastane pravi cirkus, saj je Miletu izpod časti, da bi počel kaj takega. Južno od Kolpe vedo, da je plezanje na češplje manj nevaren šport kot plezanje po hribih… Kaj bodo rekli prijatelji, če ga vidijo v Kekčevi opravi? Za Anjo pa bi bila Miletova odklonitev resnični dokaz, da nista za skupaj. Zato se Mile vendarle potrudi in najde način, kako bo ugodil Anji…

Ali imamo bolniki pravico odločati o svojem življenju in tudi o njegovem koncu? Medicina v 21. stoletju pred nas postavlja veliko novih vprašanj, na katera bo družba morala odgovoriti. Prav spremembe v medicini, ki na eni strani podaljšujejo življenje, na drugi strani odpirajo tudi vprašanje evtanazije. Do njega so se evropske države različno opredelile. V Sloveniji sta evtanazija in pomoč pri samomoru prepovedni in kaznivi dejanji, v nekaterih drugih državah pa je drugače. V filmu si bomo postavili vprašanja o pravicah pacientov, o tem, ali se bolniki sprašujejo o evtanaziji, kako razmišljajo in kaj si želijo. Pogledali bomo, kako je urejen pravni red držav, v katerih evtanazija ni kaznivo dejanje, in kakšno mnenje o evtanaziji ima Evropsko sodišče za človekove pravice. Predstavili bomo stališče Komisije RS za medicinsko etiko in tudi mnenja nekaterih strokovnih sogovornikov, med katerimi so dr. Igor Pribac, dr. Alojz Ihan in prim. Marjan Fortuna. Ne nazadnje pa bosta tematiko osvetlila tudi dva strokovnjaka iz Belgije, ki se dnevno soočata z bolniki z neozdravljivo kronično boleznijo.

Scenaristka: Katja Stamboldžioski
Režiserka: Ita Obersnu
Direktor fotografije: Uroš Hočevar
Montažerka: Mateja Pevec

V kopalkah po mestu. Bolniki pred zaprtimi vrati. PO-MOČ. Breme spolnih zlorab. Usoda eksotičnih živali. SikaluZOO.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Maggiejino darilo
Maurice uživa večer, ko njegovo hišo zajame požar. Ker ogrevanje ne dela več, so njegove redke orhideje ogrožene. Nastani se pri Hollingu in Shelly, toda njuna pozornost ga obremenjuje. Joel pri bolnici odkrije zelo redko bolezen, vendar se nima s kom pogovarjati o njej. Ed in Maggie ga sicer poslušata, vendar nimata znanja za razpravljanje. Maggie zato pripelje k Joelu na obisk zdravnika iz bližnjega oporišča.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Dr. Nedžad Grabus je pred petnajstimi leti prevzel mesto muftija Islamske skupnosti v RS. Z junijem se od slovenske skupnosti poslavlja in se kot mufti tamkajšnje islamske skupnosti vrača v Sarajevo. Z njim smo se pogovarjali o prehojeni poti, o Muslimanskem kulturnem centru, o medverskem dialogu in o pomenu sodelovanja med religijami in narodi.

A Barangolások című adásban az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Sopron és A mesélő 16. kerület című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi Sopron in 16. okrožje pripoveduje.

15:55
Otroški program: Op!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da se v njegovem novem mestu lahko zelo hitro umažeš.
Doris praznuje rojstni dan in Žan obljubi mami, da se ne bo umazal in bo na zabavi čeden. Ampak ko pomaga babi pripraviti torto za Doris, se umaže z borovnicami, ko pa pomaga Borisu iztisniti barve za zabavo, se umaže še z barvo. Le kako naj se očisti? Žan stisne Mislija in se spomni, da je oči čistil tovornjak. Morda bosta voda in milnica pomagali? In glej, Žan je res spet čist, ravno pravi čas, da gre lahko na zabavo. Žan se na zabavi izvrstno zabava, a pri tem se spet umaže.

Nejko se zbudi in ugotovi, da ima nenavadno težavo: vidi dvojno! Prijatelje prosi, da mu pomagajo poiskati rešitev. Zabava se ob prijateljskih poskusih, da bi mu pomagali, a nič se ne obnese. Na koncu le ugotovi, v čem je težava!

Prvi mozolji, prvo loputanje z vrati in prve skrivnosti. Ja, puberteta je tu! In Pia je prepričana, da bi se morali o tem več pogovarjati, zato jim bo danes – hočeš, nočeš – razložila vse o obdobju odraščanja. Na terenu tudi Pika in Jure preverjata, zakaj je puberteta tako naporna, Lara in Jaka raziskujeta, kako lahko iz fotografij izbrišemo mozolje, Zoja in Matija pa ustvarjata svoj prvi parfum. Te zanima, kako je puberteto preživljala Pia?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Napovedane spremembe zakonodaje na področju trga dela, sociale in družinske politike prinašajo številne novosti: od tega, da bi lahko otroški dodatek izplačevali tudi z nakupom oblačil, do tega, da bi lahko Zavod za zaposlovanje po šestih mesecih brezposelno osebo poslal na razgovor za delovno mesto, ki zahteva tudi do dve stopnji nižjo izobrazbo. Kritikom se zdijo nekatere rešitve nepremišljene, celo nevarne.

V dolini se trese zemlja in klan je zaskrbljen. Da bi pomirili zemeljske duhove, klan zapleše čarobni ples. Tib ugotovi, da potrese povzroča Tamtam. Kadar kolcne, pade in zatrese dolino.

Na kmetijo prispe nova miza za biljard. Preden jo kmet lahko pospravi v hišo, na njej zaigrajo pes Bitzer in čreda. Posledice so strašne – blago na mizi se strga.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ruby in Ram se odpravita na teren v oddaljeno vas, kjer že nekaj let ni bilo zdravnika. Najprej se ustavita pri Sitešu, sladkornem bolniku, ki pa ju pričaka z revolverjem. Lydia zgroženemu Gabrielu mimogrede omeni, da bo Ajša nekaj časa delala v njihovi bolnišnici, saj nujno potrebujejo plastičnega kirurga, če naj pomagajo opečeni Džoti. Greg išče luknjo v zakonu, da bi lahko v baru spet točil alkohol. Rešitve se naposled domisli Tommy …


THE GOOD KARMA HOSPITAL / Velika Britanija / 2017 - 2019
scenarij: Dan Sefton
režija: Bill Eagles, Jon Wright, Alex Winckler, Lisa Clarke, Philip John, John McKay
v glavnih vlogah: Amanda Redman, Amrita Acharia, James Floyd, Neil Morrissey, Darshan Jariwala, Nimmi Harasgama, Phyllis Logan, Phillip Jackson

To je zgodba o dveh sinovih burje, kraškem ovčarju Krasu, pastirskem psu in slovenskem volku, znamenitem Slavcu, začetniku volčjega tropa.

V Sloveniji živi skoraj 300.000 psov, od tega le še 900 kraških ovčarjev. Kraški ovčar ali kraševec je zadnja slovenska avtohtona pasma. Film spremlja Krasa od skotitve in pastirske male šole v psarni Pižmohtova v Cerkljanskem hribovju do kmetije Kržič nad Podpečjo, kjer pri enem letu postane pastirski pes in dobi svojo čredo. Film pa pripoveduje o še enem sinu burje – slovenskem volku. Vzporedna zgodba predstavi znamenitega Slavca, ki se je leta 2012 podal na 1000 kilometrov dolgo pot do Verone v Italiji, kjer se je po 130 letih spet oblikoval volčji trop. V filmu Krasa po starodavni pastirski metodi najprej vzgaja Emil Pižmoht, pravi šepetalec psom, na kmetiji Kržič pa ga prevzame mladi in nadarjeni Jožef Kržič, ki ga z očetom pripelje do konca pastirskega uka. V svet volka in po Slavčevi sledi vse do Verone gledalce popelje biolog dr. Miha Krofel, ki velja za enega največjih slovenskih in evropskih poznavalcev velikih zveri. V slovenskih gozdovih danes živi le še okrog 100 volkov.
Dokumentarni film Sinovi burje je nastal v produkciji Astral film v koprodukciji z RTVSLO in s podporo SFC. Scenarist in režiser je bil Miha Čelar, koscenarist Blaž Vehovar, direktor fotografije pa Rožle Breg.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Danes se začne Igralski filmski festival Kranj oziroma na kratko KRAFFT, ki ga prvič organizira Društvo slovenskih igralcev. V Ljubljani te dni poteka festival Mesto žensk, pred dnevi so podelili tudi festivalske nagrade WoW. V Cankarjevem domu so odprli fotografsko razstavo Leta preloma fotoreporterja Joca Žnidaršiča, v Gallusovi dvorani pa bosta v okviru Cankarjevih torkov nastopila Bojan Gorišek in Milko Lazar. Ob 100. obletnici rojstva Josepha Beuysa pa v Muzeju za sodobno umetnost Metelkova predstavljajo pet multiplov tega avantgardnega umetnika.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenija praznuje 30. obletnico. V dolgem obdobju se je izrisala neverjetna zgodba o nastanku države. Skupaj smo se veselili uspehov na različnih področjih, doživljali vzpone, a tudi krize in padce.
Soglasje glede lastne države, usmerjene v Evropo, je bilo ob osamosvojitvi popolno. Toda kmalu so se pokazale politične razpoke in tako je vsak predsedniški in vladni mandat minil v iskanju nacionalnega soglasja in strateških ciljev države. Pred dnevom državnosti smo v studio povabili tiste, ki so državo vodili v različnih obdobjih v njenih 30 letih. Kako smo gradili in zgradili državo in kakšni so cilji in vizije Slovenije? Pogovor z nekdanjima predsednikoma republike Milanom Kučanom in dr. Danilom Türkom in nekdanjimi premierji Lojzetom Peterletom, Antonom Ropom in dr. Mirom Cerarjem povezuje Mojca Šetinc Pašek.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov