Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 5. jul. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 5. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Valerija pove staršem, da sta se z Rito poročili. Rita ni prepričana, ali je otrok, ki ga pričakuje, sad umetne oploditve ali pa je njegov oče Luca, njena gimnazijska ljubezen, s katerim sta se srečala v Madridu. Nunzia z odliko opravi sprejemni izpit za študij arhitekture, Guido pa odpre gostilno s pristno rimsko hrano. Angelica skriva pred Orlandom, da hodi na preiskave v bolnišnico, zato Orlando posumi, da ima ljubimca. Šele ko se izkaže, da ima raka in da jo čaka naporno zdravljenje, mu zaupa resnico.

Kako je te predbožične dni v večnem mestu? S prgiščem vzpodbudnih novic se nam bo oglasil dopisnik Janko Petrovec.


Na Trgu svetega Petra v Vatikanu je vse pripravljeno za praznovanje božiča. Okraski na slovenski smreki in tudi čudovite italijanske keramične jaslice ob večerih zasijejo. Bog prihaja v stiske posebnega leta. V davnini so v Rimu v decembrskem času obhajali saturnalije. Kako pa je te predbožične dni v večnem mestu? S prgiščem vzpodbudnih novic se nam bo oglasil dopisnik Janko Petrovec.
Mladi iz Jarš so ljudem z iznajdljivostjo vse leto prinašajo luč upanja. Tudi v prazničnih dneh se bo zdravstveno osebje trudilo za najbolj bolne covidne bolnike. Letošnji božič prihaja tudi za nas! V soju sveč adventnega venčka se zazrimo drug v drugega, si prisluhnimo in iz srca zapojmo.

Anja povabi Mileta v kino, kjer naj bi si skupaj ogledala poučen dokumentarec. Mileta seveda bolj kot dolgočasna poljudna znanost in reševanje sveta zanima hollywoodska akcija. Anja nerada pristane na njegov izbor. Vse to opazuje mama Irma. Ta Anjo pouči, da bo slabo končala, če bo popuščala moškim. Za najboljši zgled ji je lahko njen lasten odnos do Staneta. Anja uboga, popravi napako in Mileta prepriča v ogled dokumentarca. To pa opazi Miletov oče Boro, ki sinu na južnjaško topel način odsvetuje pretirano popuščanje ženskam...

Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Dokumentarna serija predstavlja tradicije tega središča, stare obrti in mojstre, pa tudi nova znanja, vse od tkanja do kulinarike.

1. del:
V prvem delu spoznavamo staro tehniko tkanja svile z nohti, tradicionalno meščansko leseno arhitekturo in jedi iz lokalnih sort zelenjave, rib in tofuja.

MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018

Tokrat bo gost oddaje Intervju hrvaški zgodovinar mlajše generacije, dr. Martin Previšić. Njegova monografija o povojnih taboriščih na Golem otoku, ki je na tleh nekdanje Jugoslavije zbudila veliko pozornosti, je zdaj namreč dostopna tudi v slovenskem jeziku. Kot je zapisal hrvaški pisatelj in publicist Miljenko Jergović, je ena od odlik prve celovite zgodovinske obravnave Golega otoka tudi to, da v Previšićevi knjigi ni ne protikomunističnih namigov in ne iluzij o jugoslovanskem socializmu s človeškim obrazom. Z dr. Martinom Previšićem (1984), ki je docent na Katedri za hrvaško zgodovino Oddelka za zgodovino zagrebške Filozofske fakultete, se je pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sinovi tundre
V Cicely prispe nov zdravnik s svojo ženo. Vselita se v hišo, v kateri je prebival Joel, a se morata na nove razmere še privaditi. Holling se želi pridružiti prestižnemu klubu Sinovi tundre, da bi spoznal čim več poslovnežev, vendar Shelly ni navdušena, ker na dogodke ne vabijo žensk. Ed pa poje postrv, ki mu podari moč videnja prihodnosti, kar novega zdravnika močno zmede.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1995
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Paul Provenza, Teri Polo, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Ob 30-letnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je slovenski generalni konzul v Celovcu Anton Novak vabil na posebno slovesnost v tehnološki park Lakeside.
Kot viden znak medsebojnega spoštovanja je vabila mestna občina Pliberk na Praznik sožitja/Fest des Miteinaders. V novem šotoru na glavnem trgu je bilo tudi uradno odprtje letošnje poletne razstave v Muzeju Wernerja Berga pod naslovom Doma/daheim – na poti h koroškim Slovencem.
Spominsko srečanje pri Peršmanu: muzej na kraju nacističnega zločina v Podpeci ponuja številne možnosti za zgodovinsko in politično učenje.
Mesto Celovec od leta 1988 vzdržuje v Šmartnem v Goriških brdih hišo umetnikov. Zdaj so jo skupaj z občino Brda prenovili in na novo odprli.
http://slovenci.orf.at

16:00
Otroški program: Op!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da so živali v njegovem novem mestu zelo glasne.
Žan bi šel rad v park, ampak oči, mami in babi so preveč zaposleni, da bi šli z njim. K sreči Žana zamoti Boris, ki poskakuje po vrtu in skupaj nato odkrijeta žabo. Žan stisne Mislija in se domisli, kako bo pomagal žabi do njenega doma. Ker je žabin dom ribnik, ki pa se nahaja ravno v parku, mora Žan vendarle v park in tako doseže tisto, kar si je želel.

Robbe v gozdu naleti na delavce, ki označujejo drevesa. Povedo mu, da bodo gozd posekali, ker
naj bi tam zgradili novo stanovanjsko sosesko. Robbe in Ellis se s tem ne moreta sprijazniti, saj ju na gozd vežejo lepi spomini, zato skupaj z Robbejevim očetom organizirata protest.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kar 3000 orgel je bilo postavljenih v slovenski zgodovini, danes jih je okrog 950 še vedno v uporabi. S svojo 500 letno tradicijo so prav gotovo eden najbolj značilnih sooblikovalcev skupnega evropskega prostora. Smo ena redkih, če ne edina država na svetu, ki ima vse svoje orgle predstavljene v eni knjigi. Vsaj leta 2018 je bilo tako, ko sta muzikolog dr. Edo Škulj z besedo in Jurij Dobravec s fotografijo dokončala desetletja dolgo delo in popisala 1094 orgel na Slovenskem. Za Sledi smo obiskali nekatere, med njimi tiste iz Sv. Krištofa nad Laškim, ker so za mnoge še vedno najstarejše.

Mandi in Pipi sedeta v avtodom in se odpeljeta na samotno plažo. Žal se tja pripelje tudi kup njunih prijateljev, zato odideta naprej. Kmalu srečata skupino glasbenikov na poti na ladjo. Pokvaril se jim je avto, njim pa se zelo mudi. Mandi in Pipi jim ponudita prevoz, njuno popotovanje pa tako postane zelo razburljivo.

Gospod Zebra Pepi in Juretu prinese paket, ki jima ga je poslala tetka Ditka. Le kaj je v njem?

Simon in bratec Gašper sta v napetem pričakovanju. Obiskal ju bo starejši bratranec Benjamin. Skupaj bodo igrali nogomet, pravi mojster je. A veselje ne traja dolgo, saj Benjamin raje prešteva svoje frnikole. Ne ljubi se mu več igrati z malima bratrancema, preotročja sta zanj. Gašper se gre igrat po svoje, Simon pa se še nekaj časa trudi, da bi ga Benjamin sprejel za sebi enakega, a zaman. Pridruži se Gašperju, pozabita na bratranca in se odlično zabavata. Tej razigranosti se tudi Benjamin ne more upreti.

Nejko je žalosten, ker mu njegove najljubše hlače niso več prav. Mavricij ne razume, v čem je težava, saj ima Nejko še kup drugih hlač. A nobene mu niso tako pri srcu! Nejko se odloči, da jih bo raje podaril prijateljem, kot da bi jih zavrgel. Njegovi prijatelji jih poskušajo predelati v nenavadne stvari. Ko se sprejo, čigave bodo, jih po nesreči razvlečejo. Hlače so Nejku zdaj spet prav!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Bodo stanovalci Šišenske soseske 6 ostali brez zelenic, otroških igrišč in parkirišč? Na zemljiščih med bloki bodo namreč zrasli novi bloki. Stanovalci so odločeni, da pozidave ne bodo dopustili, a kaj sploh lahko storijo, če Mestna občina Ljubljana gradnjo podpira?

Množice turistov ob lepem vremenu zavzamejo naravne bisere. A številni ne spoštujejo ne narave ne zasebne lastnine. Tako parkirajo domačinom na dvorišču, pustošijo po travnikih, puščajo smeti, vznemirjajo in celo zastrupljajo domače in divje živali.

Sezona klopov, komarjev in kač je na vrhuncu. Zakaj je letos manj klopov in več komarjev ter kač? Kaj storiti ob bližnjem srečanju s kačo in kako se ubraniti pikov komarjev? Zakaj so nekateri ljudje komarjem bolj privlačni in kako nevarni so lahko piki?

Večkrat nagrajeni scenarist Andrew Davies se je tokrat lotil pisanja scenarija po zadnjem, a nedokončanem romanu Jane Austen. Napisala je enajst poglavij, zadnji zapis je iz marca 1817, umrla je štiri mesece pozneje.

Sanditon je zaspana ribiška vas, ki se spreminja v letovišče, kamor prihajajo najrazličnejši ljudje. Osrednja junakinja je Charlotte Heywood, ki svoj tihi podeželski dom zamenja za živahni Sanditon. Obdobje industrijskega napredka prinaša velike spremembe v vsakdanja življenja in nemalo prebivalcev je odvisnih od komercialnega uspeha obalne vasi. Podjetnik Tom Parker ima velike načrte, dedinja Lambe išče svoje mesto v družbi, karizmatični Sidney Parker ima zapleten značaj. Charlotte se osamosvoji in postane mlada ženska, ki ve kaj hoče, tudi v ljubezni.

1. del:
Charlotte Heywood, živahna in samozavestna najstarejša hčerka iz velike podeželske družine, pomaga gospodu in gospe Parker, ki se v bližini njihovega doma prevrneta s kočijo. Zakonca jo v zahvalo povabita k sebi domov v Sanditon, majhen kraj ob angleški obali, ki ga podjetni Tom Parker ob pomoči premožne someščanke lejdi Denham poskuša spremeniti v mondeno morsko letovišče. Charlotte komaj čaka, da poskusi vse, kar Sanditon ponuja, tudi kopanje v morju …


SANDTION / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Na odru SNG Maribor so ob 140-letnici smrti Josipa Jurčiča, v petek premierno uprizorili predstavo Sosedov sin. Na koncertu v Mestnem muzeju Ljubljana je svojo novo zgoščenko Barok II predstavila čembalistka Eva Dolinšek. V ljubljanski Mestni galeriji smo si ogledali razstavo U la la! umetnika Sama, v Plečnikovi hiši pa o novi črkovni vrsti Plecnik. Več tudi o knjigi Pravljične poti brez meja Irene Cerar, kjer je zbranih 50 izletov.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Norveškim policistom iz Larvika se pridružita agenta FBI-ja, Maggie in John. Godwinova sled preiskovalce vodi do zapuščene kmetije z vodnjakom. Če bodo našli njegovo prvo žrtev, bodo izvedeli tudi, pod čigavim imenom živi na Norveškem. Line se pogovarja z Viggovimi prijatelji iz otroštva in odkriva vse več nenavadnih podrobnosti.

WISTING / Norveška, Danska, Švedska, Nemčija, Irska / 2019
scenarij: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
režija: Trygve Allister Diesen
v glavnih vlogah: Sven Nordin, Carrie-Anne Moss, Richie Campbell, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal

Koncertno sezono Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru je odprl program, posvečen 250. obletnici Beethovnovega rojstva. Poleg uvodne simfonične pesnitve Pesem jeseni slovenskega skladatelja Antona Lajovca sta bili na programu Beethovnova 1. simfonija in njegova izjemno redko izvajana Fantazija za klavir, soliste, zbor in orkester. Slednjo označujejo za »sestrico« znamenite 9. simfonije. Povezuje na videz nezdružljive glasbene oblike ‒ klavirski koncert, simfonijo in kantato ‒ v fantazijsko delo. V njeni izvedbi so se predstavili pianist Nejc Kamplet, pevski solisti, Simfonični orkester in zbor SNG Maribor pod vodstvom zborovodkinje Zsuzse Budavari Novak in dirigenta Wolfganga Harrerja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov