Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. jul. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 26. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Angelico tlačijo more. Predstavlja si, kako bo njena družina živela, ko je ne bo več med živimi. Dvojčici imata drugačne težave. Bea pogreša Simoneja in ne ve, kako bi mu to sporočila brez opravičevanja, ki bi ranilo njen ponos. Po pomoč se zateče celo k psihologinji. Laura pa še vedno ljubi svojega pesnika, vendar ji ni vseeno za trpečega Umberta. Riti v vrtcu nočejo zaupati otroka, saj trdijo, da ni njegova prava mama. Zagrozijo ji celo s policijo. Ko se z Valerio pogovarja o nazadnjaški družbi, v knjigarno vstopita policista. Vendar ne iščeta Rite, temveč Francesco.

Salezijanec Jože Andolšek že tri desetletja pomaga zapuščenim otrokom v Etiopiji.

Papež Frančišek je s pismom Z očetovim srcem decembra zaradi stisk pandemije razglasil leto svetega Jožefa. Ob prazniku svetega Jožefa delavca, ki goduje prvega maja, bo oddaja posvečena slovenskemu misijonu v Etiopiji. Stiske v eni najrevnejših držav na severovzhodu Afrike so velike in nasilje narašča. Med 109 milijoni prebivalcev so najbolj prizadeti otroci in mladi.
»Če pomagam le enemu otroku, sem izpolnil smisel svojega življenja!« pravi »oče etiopskih sirot«, salezijanski duhovnik iz avstrijske Koroške Jože Andolšek. Njihovo življenje nam bo približal z dvema kratkima filmoma, Brezčasje senc in Slovenski misijon.
Poleg Jožeta Andolška pa bo gostja v studiu laiška misijonarka v Etiopiji Polona Dominik, ki prek Misijonskega središča Slovenije skrbi za projekt botrstva.

Jeklenice postanejo vzor zdrave prehrane in osveščenega življenjskega sloga za vso državo. Vsi so pijani od nove kulture, le Slavc trezno ugotavlja, da se na dolgi rok tako ne bo dalo živeti. Inšpektor in policist skrbno pazita na spoštovanje pravil, še posebej zato, da ne bi kake nepravilnosti odkrila inšpekcija iz samega Bruslja. V javnih lokalih se niti slučajno ne smejo pojaviti meso, alkohol ali tobak, saj bi takoj odpihnili evropska sredstva. Celo Boro postane vegetarijanec, ki pa z roko na srce še vseeno tišči kak čevap. Jeklenice pridobijo evropska sredstva, Mile pa se iz Bruslja vseeno vrne ponižan. Sekretar namreč ni zagledan le v sadje in zelenjavo, temveč tudi v lepe fante... Ko Borota zaprosi za Miletovo roko, stari Balkanec v hipu pozabi na vegetarijanstvo in prohibicijo...

Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Dokumentarna serija predstavlja tradicije tega središča, stare obrti in mojstre, pa tudi nova znanja, vse od tkanja do kulinarike.

16. del:
Obiskali bomo tri obrtne delavnice: v prvi že dobro stoletje ročno izdelujejo in popravljajo platnene torbe, v drugi je starodavna tehnika izdelave oklepov navdihnila linijo torb in torbic, v tretji pa tkejo prte iz lastnega bombaža, obarvanega z naravnimi barvili iz cvetov, trav in dreves.

MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018

V intervjuju, ki ga je opravil dr. Jože Možina, bomo pobliže spoznali enega najprodornejših slovenskih pesnikov, ki je hkrati pronicljiv opazovalec sveta, v katerem živimo.
Dr. Senegačnik je profesor stare grščine in latinščine na ljubljanski univerzi in odličen poznavalec antike, iz katere črpa večne modrosti. V prvem delu pogovora se bosta z voditeljem med drugim dotaknila primerjave med antičnim in današnjim časom, saj je čedalje bolj razvidno, da se sistem primarnih evropskih vrednot krha, kar ogroža način življenja, kot ga poznamo. Govor bo tudi o »konsenzualni laži«, s katero je dr. Pučnik označil nekdanji režim, o kulturnem marksizmu, pa tudi o napetosti v sedanji slovenski družbi, ki jo v marsikaterem pogledu spodbujajo mediji. Senegačnik je tudi pisec več esejističnih knjig, za pesniško zbirko Pogovori z nikomer pa je dobil nagrado Prešernovega sklada. Ob koncu se nam bo predstavil kot pesnik in prebral dve še neobjavljeni pesmi, primerni za poletni čas.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V razširjeni informativni oddaji bomo spremljali dogajanje na olimpijskih igrah, s posebnim poudarkom na slovenskih nastopih. Pokazali bomo razplet tekmovanj in prve odzive športnikov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Po hudem trku dveh rešilnih vozil je bolnišnica izgubila dva svoja človeka. Dr. Goodwin je po treh mesecih tarčne terapije pri dr. Castrovi ozdravljen. Ponudijo ji službo pri New Amsterdamu, kjer so jo pred leti odpustili. Dr. Reynolds se bori, da pri predpisovanju analgetikov ne bi delali razlike med rasami. Dr. Vijay se sprašuje, ali zdravnikom s starostjo peša um. Na urgenci opazijo več primerov sladkornih bolnikov. Izkaže se, da je inzulin postal predrag. Dr. Goodwin zato farmacevtski družbi postavi ultimat.

NEW AMSTERDAM (II.) / ZDA / 2019
scenarij: David Schulner, Aaron Ginsburg, David Foster, Laura Valdivia
režija: Michael Slovis, Don Scardino, Jamie Payne, Nick Gomez, Peter Horton
v glavnih vlogah: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine, Anupam Kher

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Pred kratkim je v kulturnem domu štajerskih Slovencev gostovala slovenska pekovska mojstrica Anita Šumer z delavnico peke kruha z drožmi.
Pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu bo slovenska bakla iz jekla in bukovega lesa kot simbol povezovanja obiskala vseh 212 slovenskih občin in se povezala tudi z zamejskimi Slovenci. Na Starem Ljubelju bodo nosilci plamenice prenesli vrednote olimpizma tudi na Koroško.
Na Pušnikovi kmetiji v Klopčah pri Velikovcu živi Paul Buch. Upokojeni kmet je strasten čebelar in goji kranjsko sivko (Apis mellifera carnica). Kot knjižni molj priporoča prehod na elektronsko knjigo.
Veliko obiskovalcev z vseh koncev Koroške je tokrat prišlo na tradicionalni glasbeni festival ARENA, ki ga že več kot dve desetletji pripravljajo na vrtu k&k centra v Šentjanžu. Občinstvo je uživalo ob zvokih Tonča Feiniga s skupino in dunajsko soul zasedbo 5/8 in Ehren.
http://slovenci.orf.at

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da v njegovem novem mestu pogosto dežuje.
Očijev tovornjak ima luknjo v strehi, zato je v tovornjaku vse mokro, oči pa ne ve, kako naj ustavi vodo, ki zamaka tovornjak. Žan pa se nauči, da v dežju ostaneš suh, če si nadeneš obleko za dež, ki mora biti vodoodporna, v roke pa vzameš dežnik. Nato se z Borisom igrata na dežju in veselo čofotata po ložah, dokler v eni od njih ne pristaneta na zadnjici. V hiši pa oči medtem še vedno išče nekaj, s čimer bi zamašil luknjo v strehi. Žan stisne Mislija in se domisli, da bi oči luknjo lahko pokril z dežnikom. Ko to stori, streha ne pušča več in oči se od veselja pridruži medvedkoma in skupaj skačejo po lužah.

Ježevec se zvije v kroglo in izgine med številnimi Uranovimi lunami. Mali Timotej ga išče. Pri tem odkrije planet, ki se ne vrti tako kot drugi. Zanima ga, zakaj je tako.

Robbejeva sestrična Fran s kobilo Lady tekmuje v preskakovanju ovir, toda zadnje čase se Lady čedalje bolj nenavadno obnaša. Robbe sumi, da je za to kriv Franin bivši fant Jasper. Z Ellis se odločita, da bosta s Kozmovo pomočjo zadevi prišla do dna.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

V razširjeni informativni oddaji bomo spremljali dogajanje na olimpijskih igrah, s posebnim poudarkom na slovenskih nastopih. Pokazali bomo razplet tekmovanj in prve odzive športnikov.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ko je odšel, so za Janeza Karlina mnogi uporabili izraz ikona - ikona kulturnega življenja mesta ob Dravi. V Maribor je prišel že kot študent in mu je ostal zvest do odhoda. Po poklicu učitelj, kruh mu je zato dajala prosveta. Srčna izbira pa je bila kultura v najširšem pomenu besede. Najprej gledališče in potem vse ostalo. V kulturniški genom tega mesta bo ostal zapisan kot režiser najbolj znanega amaterskega gledališča Slava Klavora v Mariboru. Iz vrst njegovih igralcev so štirje kasnejši dobitniki Borštnikovega prstana. 11 plaket in priznanj različnih vrednosti in grbov različnih sijajev je prejel še v rajni Jugoslaviji, 4 v Sloveniji, med njimi - prvi - zlato plaketo Sklada ljubiteljskih kulturnih dejavnosti Republike Slovenije, pri 95-ih pa je postal tudi častni občan mesta, ki mu je bilo drago.

Pepa in Jure opazita svoji senci. Ne glede na to, kako hitro hodita, tečeta ali skačeta – ne moreta se ju znebiti.

Simon in Lija med kolesarjenjem v parku zagledata bratranca Benjamina, ki s prijateljem Rajkom igra nogomet. Rada bi se jima pridružila, a mladeniča se jima posmehujeta, da sta še premajhna. Malčka dokažeta ravno nasprotno. Benjamin in Rajko se hočeta pobahati pred njima še z rolko, a Simon in Lija uprizorita pravo parado rolkanja. Hura, velika malčka!

Ko se Čekanov pralni stroj pokvari, po nesreči pobarva Nejkove modre hlače v rdeče. Nejko se v novih hlačah vrne v brlog, pa ga Mavricij sploh ne prepozna. Tako majhna sprememba, ki je kljunaša popolnoma preobrazila. Nejko in Mavricij se odločita, da bosta prelisičila prijatelje. Nejko se bo pretvarjal, da je njegov bratranec Dajko.

Pepa in Jure gresta z dedijem Pujsom na izlet s čolnom. Ko čoln nasede, po pomoč pošljejo papigo Poli.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osrednja informativna oddaja je namenjena pregledu olimpijskega dogajanja in je razširjena na 30 minut. Z gostom v studiu bomo osvetlili slovenske vrhunce dneva na olimpijskih igrah, novinarji na prizorišču pa bodo priskrbeli odzive slovenskih junakov iger, sledili bodo pregled najzanimivejšega dogajanja, zgodovinski utrinek in potopisna razglednica z Japonskega.

Poletni Tednikov izbor: Planšarija ali zabavišče? Peš po Sloveniji. Dobr dan, je kdu doma? Hiša Mandrova. Pozdrav iz Bele Krajine!

Georgiana se mora zlagati guvernanti Griffths, zato da njej in Charlotte dovoli na piknik. Vendar tudi do Charlotte ni čisto iskrena, saj ji zamolči, da se jima bo pridružil Otis, njen ljubi, zaradi katerega jo je Sidney poslal iz Londona. Clara nese sporočilo lejdi Denham k Esther in Edwardu in ju zaloti v kočljivem položaju. Tom je vse bolj zaskrbljen, ker se mu Sidney še vedno ni oglasil v zvezi z bančnim posojilom. Dr. Fuchs, ki se je naposlušal Arthurjevih in Dianinih tegob, obema predpiše enako terapijo, gibanje na svežem zraku.

SANDITON / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:20
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:50
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

23:05
Šport

Razširjena informativna oddaja bo ponudila še zadnji dnevni pregled dogajanja na olimpijskih igrah, napovedali pa bomo tudi dogodke prihajajočega dne, kajti tekmovalni program se bo v Tokiu začel le nekaj ur po oddaji.

23:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ko Line izgine, se Wistingu sesuje svet. Šele zdaj sprevidi, da je z Godwinom povezan tudi Viggo. V Lininih zapiskih najde še nekaj imen. Med njimi je tudi Ole Linge. Samotar je pred leti kupil kočo na Švedskem in prav tja zdaj pelje tudi Line. Wisting v zadnjem trenutku reši hčerko, Godwin pa umre od krogle.

WISTING / Norveška, Danska, Švedska, Nemčija, Irska / 2019
scenarij: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
režija: Trygve Allister Diesen
v glavnih vlogah: Sven Nordin, Carrie-Anne Moss, Richie Campbell, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal

Spremljali boste koncert Orkestra Slovenske filharmonije, ki se predstavlja z Markom Letonjo, svojim nekdanjim šefom dirigentom. Na sporedu je Koncert za orgle št. 13 v F-duru Georga Friedricha Händla (1685–1759), solist je priznani nemški koncertni organist Matthias Eisenberg. Za konec je orkester poustvaril delo Strastra slovenskega skladatelja Alda Kumarja (r. 1954).

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja informativna oddaja je namenjena pregledu olimpijskega dogajanja in je razširjena na 30 minut. Z gostom v studiu bomo osvetlili slovenske vrhunce dneva na olimpijskih igrah, novinarji na prizorišču pa bodo priskrbeli odzive slovenskih junakov iger, sledili bodo pregled najzanimivejšega dogajanja, zgodovinski utrinek in potopisna razglednica z Japonskega.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov