Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 2. okt. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 2. okt.

V Prešernovem gledališču Kranj smo si danes ogledali premiero predstave Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana. V Kranju pa se je začel tudi največji likovni festival v Sloveniji, na katerem se predstavlja preko 100 avtorjev iz 26 držav Evrope, Azije in Južne Amerike.
V mariborskem razstavišču Kibla portal so nocoj odprli mednarodno razstavo KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes, avstrijski Gradec pa že več tednov diha s festivalom Štajerska jesen, ki letos različne instalacije in performanse predstavlja v javnem prostoru. Ogledali smo si jih nekaj in se pogovarjali z umetniško direktorico Ekaterino Degot.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kakšen krasen dan! Ravno pravšnji za obisk Čudogozda. Ana je tja kar odplesala. Pleše Ana, plešejo živali, plešejo stoli, pleše Miha. Miha? Ah, kje pa, Miha nikoli ne pleše. Nikoli? Ne, ker ne zna. Ampak Ana si tako zelo želi soplesalca. Bo Miha končno premagal strah pred plesom? V Čudogozdu je vse mogoče.

Žan je opazil, da so v njegovem novem mestu vsi pripravljeni pomagati.
Boris in Doris Žanu razložita, da so škratje pravljična bitja, ki pomagajo ljudem. Žan je nad tem navdušen in se odloči, da bo tudi sam postal škrat za en dan in bo pomagal medvedom, Boris pa se mu seveda pridruži. A kljub trudu medvedom nista ravno v pomoč, saj se jima vedno kaj ponesreči. Nato Žan stisne Mislija in se domisli, da lahko medvedom pomagata tako, da jih razveselita in spravljata v smeh.

Prvi dan počitnic Pepa in njena družina raziščejo bližnjo vas, kjer jedo pico, kupijo spominke in pošljejo razglednico ribici Zlatki.

V šoli za pošasti je deževen dan in gospa Jokinstok predlaga, da bi se v učilnici igrali igro hopla. Pošasti se zabavajo dokler Bučko ne postane čemeren in igro pokvari. Se lahko prijateljem oddolži tako, da si izmisli novo igro?

Tib izrezlja piščalko za vabljenje ptic, ki nehote hipnotizira Tamtama. V roke jo dobi Lud, z njo pa tudi nadzor nad dinozavrom. Tib se bo moral zelo potruditi, da bo Tamtam spet svoboden.

Čmrlj Črt se jezi, ker mrčes ponoči igra golf. Mračni mu predlaga, da se pomeri z njimi v igri golfa. Poraženec bo moral popustiti. Črt se strinja, nato pa ga začne razjedati dvom. Se sploh lahko kosa z mrčesom ali naj kar odide?

Zmedi, Zoja in Feliks obiščejo Puhkove sorodnike. Najzanimivejši med oblaki je mali Nimbi, ki se mu v ritki krešejo strele.

Posebno obvestilo: če se vam bo zdelo, da gre v Studiu Kriškraš kaj narobe, se vam bo zdelo čisto prav. Kriškraški se namreč prvič preizkušajo v kvizu in jim marsikaj gre po svoje. Črtek poskuša biti resen voditelj, a to v resnici ni … Lovro skrbi za zvočne učinke, a v tem res ni spreten … Borček hoče odgovore pred vprašanji … seveda to ne gre.
Čisto dovolj zmede in zabave, da se boste lahko prebudili v nov kriškrasen dan!
Le še hiter namig: vprašanja kviza so odlična iztočnica, da bolje spoznate deklico Nikolino, ki se nam bo v prav posebni družbi oglasila s terena.

Tudi Jonova druščina ima letne olimpijske igre, ko se pomeri v različnih športih.

Kraljevi lokostrelec uči Gudrun, kako streljati z lokom. Toda to je teže, kot se zdi. Gudrun obupa in gre sedet k reki. Tam opazi losose, ki plavajo po toku navzgor. Navdihnejo jo in zato znova poskusi.

V deželi Vikingov je zima. Po kepanju s prijatelji gre Gudrun s kraljem Sigurdom po sledeh skrivnostnega belega zajca. Na vrhu gore jih odkrijeta še cel kup. Od kod so se vzeli in zakaj so beli?

Tudi Jonova druščina ima letne olimpijske igre, ko se pomeri v različnih športih.

Prijazna in hudomušna babipenka nenadoma zboli in umre. Trile se mora udeležiti njenega pogreba. Zelo je žalosten in komaj razume, kaj se je zgodilo. Slabo novico pa skriva tudi Lena. Z mamo bosta zapustili vas.

Lena Trileju še vedno noče povedati, da z mamo odhajata. Nenadoma postane nedostopna in odrezava, nič več ji ni do potegavščin. Trile je začuden, vendar počasi odkrije, zakaj se je Lena tako spremenila. To pa je začetek težav.

Snoopy in Woodstock zmeraj tičita skupaj in sta drug drugemu v oporo. Tudi Charlie Brown in Snoopy sta neločljiva. Tudi takrat, ko Snoopy z raketo poleti na Luno. Oba pa preseneti tisto, kar odkrijeta tam.

Kmet in Bitzer se odpravita na semenj. Bacek Jon se jima na skrivaj pridruži, da bi uganjal norčije. Tam na dražbi opazi tri nenavadne in premetene lame. V hipu očaran nad njihovimi čudovitimi norčijami, Jon spretno prepriča nič hudega slutečega kmeta, da jih kupi.

Doma Jon, navdušen nad svojo ukano, prepriča čredo, da lame potrebujejo za popestritev življenja na kmetiji. Najprej je vse zelo zabavno, a kmalu se nove stanovalke malce preveč udomačijo v svojem novem domu.

Ko stvari uidejo izpod nadzora, mora Jon prevzeti pobudo, odstraniti vsiljivke in rešiti kmetijo ...

Katy je najstnica, ki živi z očetom, mačeho, sestro Clover, polsestro Elsie in polbratcem Phillipom. Elsie nenehno godrnja ter spravlja Katy in Clover v težave, Phillip pa bi ves čas poslušal samo pravljice. Katy se z mačeho ne razume dobro. Pogosto se sporečeta. Sploh zdaj, preden se bosta s Katyjinim očetom poročila.

Slovarji že dolgo niso več le debele knjige, polne drobnih črk. V Infodromu nas je zanimalo, kaj mladim ponuja najnovejši slovarski spletni portal Franček. Od spletnega brskalnika pa smo se odpravili na ljubljanske ulice, kjer so bili v minulih dneh protesti. Raziskali smo: kaj jih spodbudi, kakšne so pravice in dolžnosti protestnikov, kaj se sme in kaj ne. Mladi filmarji so vas povabili k natečaju Keep it cool, v sklopu katerega opozarjajo na podnebne spremembe. Za konec pa smo obiskali še trening mladih balinarjev, ki se pripravljajo na velik mednarodni turnir v Monaku.

Najstnik Pieter s prijateljem Soufianom skrivaj trenira parkour in je sumljivo podoben neznancu, ki je oropal njegovo sosedo in sošolko Flo. Flo priseže, da ga bo razkrinkala. Kenzi oče naroči, naj pazi na razposajenega bratranca Basima, nad čimer ni niti najmanj navdušena.

Flo zasleduje Pietra v upanju, da ga bo zalotila pri delu. Kenza se trudi, da bi ljudje spremenili mnenje, ki ga imajo o Maročanih, toda Basim ji s svojimi potegavščinami pri tem ni v nobeno pomoč. Pieter se boji višine, toda vseeno sprejme Soufianov izziv in se loti treninga za skok s črne stolpnice. Pri tem ga vidita Flo in Basim, ki si njegovo druženje s Soufianom razlagata po svoje.

Sally mučijo skrbi, ker se po počitnicah spet začenja pouk. Ne ve, kaj naj reče učiteljici, če česa ne bo znala. Njen starejši brat je že bolj premeten in na primer ve, kako je treba pisati spise, da bodo učiteljici všeč. Tudi Peppermint Patty odkrije čudežni recept za uspeh.

V Tarči Aleš Hojs, Matej Tonin, Marjan Šarec in Luka Mesec. Včeraj blokirana Ljubljana, dan prej protest v Trbovljah. Razmere v državi so na robu kolapsa, premier Janša je na twitterju zapisal, da fizični napadi in oviranje prometa niso ustavna pravica do zborovanj, nekdanji premier Šarec pa: za proteste in napade je kriva izključno vlada.

Obiskali smo koncert trenutno številke ena med romskimi pihalnimi orkestri v Evropi, orkestra Džambo Aguševi. V sklopu festivala Druga godba je gostoval v mariborskem Narodnem domu. Zbrali smo še informacije o tem, kaj se bo prvega oktobra, po koncu projekta večnamenskih romskih centrov, zgodilo s sedmimi centri po državi in kateri ostajajo odprti. Svet romske skupnosti pa je dobil nove prostore v Murski Soboti. V rubriki romskega jezika smo se spomnili na evropski dan jezikov, ki smo ga praznovali 26. septembra.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Spremljali smo francoskega buldoga Taja. Po operaciji zaradi brahicefaličnega sindroma so naa meritvah, na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, ocenili njegovo zdravstveno stanje. Obiskali smo izletniško kmetijo Petre, kjer imajo konji od nekdaj svojo domovinsko pravico in so tudi deležni veliko ljubezni. Svetujemo, kako hraniti domače mačke, da bodo zdrave in zadovoljne. Na selitvi v južne kraje smo prestregli ptico, ki jo redko srečamo – grahasto tukalico. V pogovoru z Urško Breznik, iz društva ZaŽivali!, pojasnjujemo kaj je specisizem. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Jure Berk, nekdanji poklicni kolesa, in Andraž Vehovar, nekdanji vrhunski kajakaš in dobitnik srebrne olimpijske medalje, sta pred sedmimi leti združila moči in ustanovila podjetje Berk-Vehovar Kompoziti, ki v Radomljah razvija in izdeluje butične kolesarske dele iz karbonskih vlaken. Slovijo predvsem po ultralahkih kolesarskih sedežih, primernih tako za vsakdanjo kot profesionalno uporabo; njihov najlažji sedež tehta komaj 75 gramov. Ekipa 8 zaposlenih se je zadnja leta specializirala tudi za izdelavo kolesarskih okvirjev in čevljev; v razvoj slednjih vključujejo tudi najboljše slovenske kolesarje. Prejšnji model jim je pomagal razviti Tadej Pogačar, pri novem sodelujejo z Matejem Mohoričem. Podjetju, ki pod lastno blagovno znamko izvaža izdelke v več kot 60 držav po vsem svetu, je lani uspel še en podvig – izdelali so cestno kolo, težko le slabe štiri kilograme.

Septembra je v Tokiu ugasnil še paraolimpijski ogenj. Kljub strogim ukrepom zaradi pandemije so uspešno izpeljali igre, na katerih je sodelovalo 4000 športnikov invalidov, med njimi sedem Slovencev. Jubilejno, 50. medaljo je v domovino prinesel parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Pridružili smo se tudi akciji Gibalno ovirani gore osvajajo in se z njimi podali na Mirno goro, tam pa so nas postregli gluhi, ki so vse poletje stregli v planinskih kočah. Več pa v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 2. oktobra, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Večini mladih živali je usojeno umreti pred spolno zrelostjo, torej še preden bi jim uspelo prenesti svoj dedni zapis. A pri ljudeh ni tako, in to kljub dejstvu, da so po rojstvu še leta nebogljeni. Zakaj se človek, najpametnejša in telesno izjemno prilagodljiva žival, rodi tako nemočen? Protislovno pri tem je, da je ravno to razlog naše pameti.

1. del: Človeška žival – Rojstvo, možgani, mišice
V prvem delu dokumentarne serije izvemo, zakaj so naši možgani posebni in kako lahko druge živali, na primer hobotnica, dosežejo visoko raven umskih sposobnosti z mnogo manjšimi možgani. V evoluciji je človek kot pokončna opica z drugačnim mišično-skeletnim sistemom pridobil neverjetno učinkovito obliko gibanja – dvonožni tek. Ko so se ljudje vpisali med najbolj vzdržljive tekače na svetu, so pridobili odločilno prednost pred številnimi drugimi vrstami.

HUMAN ANIMAL / Nemčija / 2020 / Režija: Anja Taylor

Irenin oče je šel z društvom upokojencev na izlet, in kadar očeta ni pri hiši, je Jaka najbolj glasen. Vsem po vrsti pametuje, glavna tarča njegovih umotvorov pa je, kot običajno, Irena. Cene in Jože se sprašujeta, kako se bo to končalo, župnik pa se srečuje z drugačnimi težavami. Odkar je ostal brez kuharice, mora sam skrbeti za vse. Cene župniku za kosilo večkrat prinese kaj slastnega in župnik mu je neskončno hvaležen, a treba bo poiskati trajno rešitev. Še bolj kot težave s hrano pa župnika skrbi sumljivo dogajanje v hiši pokojne prepirljivke, saj postaja vse bolj očitno, da gre za skrajno nemoralno početje. Boji se, da bo zadeva prej ali slej prišla na dan in bo padla senca na vso župnijo.

PREZIMNE BEGONIJE IN RAZMNOŽEVANJE
Nasade na vrtu ali na terasah nam še krasijo raznolike begonije, preden gomolje pospravimo na toplo. Zanimive so tako zaradi cvetov kot listov. Na vrtu na Rifniku pa spoznavamo begonije, ki prezimijo na prostem. Tudi te najlažje razmnožujemo vegetativno.
S KLUBOM GAIA PRESAJAMO ORHIDEJE
Da je Slavica Ržen ljubiteljica rastlin, se vidi na ocvetličenem balkonu. Tudi v hiši jih ima veliko. Med njimi so orhideje, ki jih je po šestih letih nujno presaditi. Proti škodljivcem, ki jih jeseni nehote prenesemo v notranjost, sta namestili rumene lističe.
PEKOČI NASAD V CELESTRINI
Čiliji na vrtovih še zorijo. Ker večina ljudi njihovo pekočino težko prenese v večjih količinah, jih shranimo kot pikanten dodatek jedem skozi zimo. Nekaj načinov, kako jih shraniti, da se ne pokvarijo, so nam razkrili pri Čili Napoju v Celestrini.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih. Boštjan in novinarji Jasna Marin, Anja Prusnik in Stane Sušnik obiskujejo hiše in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkrivajo domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo opremiti ali prenoviti dom, ki radi prenavljajo sami in iščejo ideje za majhne in stroškovno sprejemljive spremembe doma, za tiste, ki nameravajo graditi, želijo pogledati v sosedovo stanovanje ali izvedeti kaj več o sodobnih smernicah opreme in gradnje ter o ureditvi okrasnega vrta.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

»Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, nikakor ne pride vanj.« Mr 10,15
razmišlja MITJA MARKOVIČ

Črt se tako naje Betkinih slaščic, da ga obupno zvija v trebuhu. Betka mu predpiše zdravljenje: moral bo na dieto. Toda Črt noče jesti samo juhe in se skrivaj dokoplje do kosa torte, ki pa mu ne gre več v slast. Bo sploh še kdaj spet stari sladkosnedni Črt?

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Lansko zaprtje šol in vrtcev je zahtevalo svoj davek. Ker se otroci niso družili, in tako tudi ne prekužili s sezonskimi virusi, so pediatrični oddelki bolnišnic, enote nujne medicinske pomoči in zdravstveni domovi po vsej državi polni hudo bolnih otrok in dojenčkov. Takšno stanje bi sicer pričakovali konec leta. Gre predvsem za zelo nalezljiv respiratorni sincicijski virus in razne rotaviruse, medtem ko covid 19 otroci večinoma prebolevajo asimptomatsko. Zaradi kadrovske podhranjenosti ponekod že omejujejo redne preglede in posege, v novomeški bolnišnici so že odpovedali vse specialistične redne preglede otrok. Pritisk na bolnišnice pa bi se lahko še povečal oktobra, ko naj bi se pojavila tudi sezonska gripa, ki je v zadnjih dveh letih niso zaznali. Zaskrbljeni pediatri tako z negotovostjo čakajo, kaj bo, staršem pa svetujejo, če je le mogoče, naj imajo otroke doma. Avtorica: Katarina Golob Veselič.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V naši družbi bo Klemen Mesarec Hercog z Vranskega. Magister politologije, zaposlen pri Ameriško - slovenski izobraževalni fundaciji, je strasten popotnik in gorski ultramaratonec. Prosti čas mu krajša tudi Bari, navihan kuža s svojim Instagram profilom, ki bo kmalu star 3 leta. V kvizu Joker mu je na pomoč priskočil prijatelj in njegova poročna priča Tin Kampl.

Ste zamudili dogajanje prejšnjega tedna? Brez skrbi, tukaj je oddaja Kaj dogaja?
Kdo je kriv, da so državljani suhi in kleti mokre, kaj je vlada počela v Zasavju in katere nove projekte pripravlja režiser Mitja Okorn? Miran s šanka nam bo predstavil bratranca Štefana iz Nemčije, vaše osebne težave pa bo pomagal reševati tudi Slavoj Žižek. V goste tokrat prihaja ameriški pisatelj Noah Charny, ki nas bo poskušal prepričati, da je Slovenija najboljša država na svetu, na Mali Terasi pa ekskluzivno nastopa prva dama Evrope Angela Merkel.

Annin pastorek Calum izgine. Val ve, kako skrhan je odnos med Calumom in njegovim očetom Roryjem. Zaskrbi jo, da je Calum na večer zabave mislil, da je Denis Rory. Bo tvegala in policiste prosila, naj pomagajo iskati Caluma?


SMOTHER / Irska / 2021
scenarij: Kate O’Riordan
režija: Dathai Keane
v glavnih vlogah: Dervla Kirwan, Stuart Graham, Seána Kerslake, Gemma-Leah Devereux, Niamh Walsh, Lochlann O’Mearáin, Thomas Levin

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Znanstvenofantastična podoba osamljenosti sredi praznine vesolja kljub meditativnemu pridihu Kubricka in Tarkovskega nosi provokativen avtorski pečat priznane francoske režiserke, ki se drzno preizkuša v najrazličnejših žanrih.

Globoko v vesolju, onstran našega Osončja, Monte in njegova komaj rojena hči Willow prebivata na vesoljski postaji v popolni izolaciji. Moški, vajen samote in oborožen z neskončno samodisciplino, ki naj bi ga varovala pred najrazličnejšimi skušnjavami in poželenjem, je bil nekoč med na smrt obsojenimi zaporniki, izgnanimi v praznino vesolja. Pravzaprav nikoli ni želel postati oče, uporabljeno je bilo le njegovo seme. Na poti v črno luknjo, kjer sta čas in prostor brez pomena, mora spoznati novo, očetovsko poslanstvo …

Originalni naslov: HIGH LIFE
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: znanstvenofantastični film
Režija: Claire Denis
Scenarij: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, Geoff Cox
Igrajo: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Lars Eidinger

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Lansko zaprtje šol in vrtcev je zahtevalo svoj davek. Ker se otroci niso družili, in tako tudi ne prekužili s sezonskimi virusi, so pediatrični oddelki bolnišnic, enote nujne medicinske pomoči in zdravstveni domovi po vsej državi polni hudo bolnih otrok in dojenčkov. Takšno stanje bi sicer pričakovali konec leta. Gre predvsem za zelo nalezljiv respiratorni sincicijski virus in razne rotaviruse, medtem ko covid 19 otroci večinoma prebolevajo asimptomatsko. Zaradi kadrovske podhranjenosti ponekod že omejujejo redne preglede in posege, v novomeški bolnišnici so že odpovedali vse specialistične redne preglede otrok. Pritisk na bolnišnice pa bi se lahko še povečal oktobra, ko naj bi se pojavila tudi sezonska gripa, ki je v zadnjih dveh letih niso zaznali. Zaskrbljeni pediatri tako z negotovostjo čakajo, kaj bo, staršem pa svetujejo, če je le mogoče, naj imajo otroke doma. Avtorica: Katarina Golob Veselič.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov