Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 25. okt. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 25. okt.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Mandi in Pipi se pripravljata na noč čarovnic. Le kako naj se našemita? Zamisel dobita na zgodovinski razstavi. Našemila se bosta v mumijo. Ko ležeta spat, se zunaj razbesni nevihta in udarjanje strel zbudi mumijo iz muzeja, ki si želi le eno: nazaj v svojo piramido.

Za praznik noč čarovnic si Belko omisli kostum, ki se zdi strašljiv le njemu. Ker se ga nihče ne boji, ga vrže v smeti, te pa se prilepijo na kostum. Zdaj je njegova preobleka zares grozna in Belko z veseljem straši svoje prijateljčke.

Frfra in Cufek ponovno pokažeta svojo ustvarjalnost, ko iz šotora naredita velikega zmaja.

Zoki praznuje deveti rojstni dan, a mora kljub temu zjutraj k zobozdravniku. Prijateljem na dvorišču pove, da si želi nov telefon in da ga bo najverjetneje dobil za darilo od staršev. A ko poskuša kaj izvedeti, vsi, tudi babica, molčijo. Zdi se mu, da nekaj prikrivajo. Zoki sanjari tudi o Lidijinem darilu in se veseli praznovanja s prijatelji. Pa bo dobil to, kar pričakuje? Morda pa bo ugotovil, da so najlepše in najdragocenejše darilo njegovi bližnji in prijatelji …

Zoki in Goki se spreta z Bokijem in se nočeta več družiti z njim. Boki je presenečen in se ne počuti dobro, ker se ga prijatelja izogibata. Naslednji dan po pouku pa Zoki in Goki opazita, da Bokija pred šolo nadlegujeta starejša fanta. Ker ju je strah, pobegneta, vendar se Zoki po pogovoru z očetom odloči, da bodo naslednjič stopili skupaj in nasilneža pregnali … Tako spoznajo, da lahko prijatelje nehote prizadenemo, a se tudi naučijo, kako si oprostiti in se pobotati.

Na kmetiji gospoda Leopolda se zgodi nekaj nenavadnega. Na njivi strmoglavi vesoljsko plovilo.
Štirje rejenci gospoda Leopolda se vpletejo v reševanje nezemljana. Ugotovijo, da vesoljska ladja prevaža “zadnje” primerke živalskih vrst. In da je bila na Zemlji že velikokrat.

Preden je vesoljska ladja strmoglavila na zemljo, je izpustila dragocen tovor: krogle s pomanjšanimi primerki zadnjih živečih živali. Kroglice ležijo vsepovsod po kmetiji g. Leopolda in otroci jih pobirajo.
Nezemljan otrokom pokaže, kako lahko pomanjšajo živali, ki so ušle iz krogel.

Nagrajeni mladinski film o navdušeni mladi vlogerki se dotakne tudi tem ekologije in prebežnikov.

12-letna Binti živi v Belgiji in navdušeno ustvarja svoj vlog. Z očetom sta brez dokumentov prišla iz Konga in se morata skrivati, saj oblasti neusmiljeno preganjajo prebežnike brez dokumentov in jih deportirajo nazaj v okolje, iz katerega so pobegnili. V njeno življenje, v katerem se prepletajo sanje in krute okoliščine, vstopi deček Elias. Ta ima svojo hišo na drevesu in vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih žiraf iz Konga. Binti se pridruži njegovemu ekološkemu projektu in začne ustvarjati družbeno angažiran vlog.

Film, ki je bil nagrajen na številnih festivalih otroško-mladinskih filmov, je uvrščen tudi v Kinodvorov Kinobalon, kjer so o njem izdali posebno knjižico.

Izvirni naslov: BINTI / Belgijsko-nizozemski film, 2019 / Režija: Frederike Migom / Igrajo: Bebel Tshiani Baloji, Mo Bakker, Joke Devynck, Baloji, Frank Dierens

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Grčija, Odisejeva domovina in zibelka demokracije, se že več let spopada s krizo. Lastnika turistične jadrnice Mando Dritsa in Mihalis Avatagelos iz Pireja se zaradi vse slabših gospodarskih razmer, ki niso prizadele samo njiju, temveč vso državo, iz meseca v mesec komaj prebijata. V Grčijo se hkrati vsak dan zatekajo migranti, ki so v upanju na boljšo prihodnost pripravljeni tvegati in se s čolni podati med valove. Giorgos Kalogeropulos, prostovoljec in predsednik grške reševalne službe iz Soluna, ki se je posvetil reševanju na morju, se je iz pestre preteklosti sredozemskih držav naučil, da se vloge lahko hitro zamenjajo.

Današnjo oddajo namenjamo analizi stanja slovenskih šol v Italiji. V studio smo povabili Igorja Giacominija, predsednika Deželne komisije za slovensko šolstvo in predstojnika Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo-Julijsko krajino
in Davida Clodiga, ravnatelja Večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru, ki je od letošnjega šolskega leta tudi ravnatelj Večstopenjske šole v Gorici.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

7. novembra 2021 bodo na Koroškem volitve v kmetijsko zbornico. Glasovalno pravico ima okrog 62.000 oseb iz kmetijstva in gozdarstva. Skupno bo nastopilo šest list, med njimi Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov (SJK), ki je na zborovanju 2. septembra spremenila ime v nemščini: Gemeinschaft der Kärntner Bäuerinnen und Bauer.
V znamenju povezovanja planincev na obeh straneh meje: v kulturnem domu Pliberk je bila slovesna počastitev 120-letnice Slovenskega planinskega društva Celovec. Odprli so razstavo Karavanke – prostor povezav in razhajanj ter predvajali film V kraljestvu Zlatoroga.
Lutke mladje KDZ Celovec z novo predstavo Peršman proces opozarjajo na pokol pri Peršmanu. Lutkovna predstava s citati iz sodne razprave po drugi svetovni vojni kaže vpliv nacionalsocializma na Koroškem in posledice za slovensko manjšino.
KOŠ Celovec je na prvi tekmi druge zvezne košarkarske lige pred domačim občinstvom premagal favorita iz Mattersburga/Matrštofa s 76 : 69. Za ekipo iz Celovca je bila to prva tekma doma po enem letu.
http://slovenci.orf.at

Simon povabi na obisk Lijo, da se bosta igrala z novim daljinsko vodenim avtkom. Odločita se, da raje počakata na Gašperjev popoldanski dremež. Simon se boji, da bi Gašper avtek pokvaril. Gašper pa ni prav nič zaspan. Liji in Simonu se končno posveti, kako ga bosta uspavala. Za začetek malce spretnostnega ogrevanja. Odličen domislek! Od utrujenosti vsi trije omahnejo v spanec!

Kakšni so nogometni triki in pravila ter na kakšne načine lahko vratar ubrani žogo? Nogometni nasveti bodo v kriškrašnem kvizu o Elminu in Eriku kar deževali. Spoznajte nogometna navdušenca, ki namesto na igrišču igrata kar na obali, ob morju. Vse lepo in prav, dokler jima žoga ne uide? Uganete, kam? Na cesto ali v morje? Odgovor poiščite v terenskih prispevkih. Naj se kviz začne!

Gaki bi rad dirigiral svojemu orkestru, zato Zofko spodbuja, naj se nauči igrati kitaro. Bor ga opozori, da potrebuje več glasbil. Kje so trobente, klavir, bobni, flavte? V ustvarjalnem kotičku se bosta lotila izdelave ropotulj. Kako pa bo zvenela nova Zofkina pesem? Pridružite se nam!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Začetki družinskega podjetja FerroČrtalič iz Dolenjskih Toplic segajo v leto 1964. V 57-letni zgodovini so se iz majhne garažne delavnice razvili v enega vodilnih svetovnih podjetij na področju površinskih obdelav in čiščenj, v podjetje s 40 zaposlenimi pa je danes vključena že 4. generacija. Stranke imajo po vsem svetu, pomembnejši trgi pa so, poleg Evropske unije, še Rusija, ZDA, Izrael, Indija in države Jugovzhodne Azije. Njihovi ključni kupci so visokotehnološka podjetja iz letalske, avtomobilske, aditivne industrije in industrije medicinskih implantatov. Vse rešitve in produkti so plod lastnega razvojnega oddelka, za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji so leta 2019 kupili celo potniško reaktivno letalo.

Simon in Gašper igrata nogomet. Simon je v svojem svetu, Gašper pa kup nesreče, saj noče biti več vratar. Simonu je to kaj malo mar. Gašper kuha mulo. Hitro se potolaži, ko mu Simonov najboljši prijatelj Ferdinand pusti streljati na gol. In Ferdinand postane Gašperjev supervelebratec. Simon je ves iz sebe. Noče izgubiti svojega malega bratca! Nič ne pomaga, Gašper je neomajen. Dokler se ne spotakne in pade. Udari se. Le njegov pravi supervelebratec Simon ga zna potolažiti.

Zakaj smo nekateri veliki in drugi majhni? Zmedi se v lunaparku po nesreči poveča in nekaj časa uživa kot velikan, vendar bo moral tudi on počakati, zdravo jesti in veliko spati, preden bo zares zrasel.

Na tekmovanju v snežnem žlebu vodi slon. Potem pa pride do nenavadnega preobrata.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Hrepenenje naroda je zgodba o vojni za Slovenijo z rekonstrukcijami najbolj znanih spopadov z JLA in pričevanjem udeležencev.

Igrano dokumentarni film nas v 50 minutah popelje skozi osrednje dogodke vojne. To je dokumentarno-igrana pripoved z rekonstrukcijami bitk in ključnih dogodkov, uprizorjenih na avtentičnih lokacijah. Zanimiva dogajanja (Pekre, ukaz za ofenzivo, prvi spopad, Medvedjek, Trzin, Krakovski gozd, diverzantska akcija skladišče Borovnica, Holmec, prevzem vojašnic ter predaja JLA) dopolnjujejo nastopi nekaterih ključnih akterjev osamosvojitve, vojakov in njihovih najožjih sodelavcev. Osrednji pripovedovalci vzpostavljajo drugačen, zelo zanimiv oseben pogled na dogajanje, obenem pa je to pripoved o ljudeh, ki so ob pravem času na pravem mestu s svojim pogumom in odločnostjo izbojevali samostojno Slovenijo. Film dopolnjujejo arhivski posnetki vojne za Slovenijo. To je bil čas, kot bi ga opisal Trubar: »Vstati in obstati«.
V filmu so nastopili Alenka Puhar, Igor Omerza, Slavko Kmetič, Franci Feltrin, Janez Janša, Igor Bavčar, Zoran Dernovšek, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel.
Scenarij in režija Matjaž Mihelčič, direktor fotografije Bernard Perme.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj boste v Kulturi lahko videli premiero nove slovenske opere Tomaža Sveteta: Hiša usmiljenja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, Ljubljano bo obiskal Benjamin Moser, ki je za biografijo Sontag: Her Life and Work leta 2020 prejel Pulitzerjevo nagrado, na Gradu Kromberg pa smo obiskali tudi pregledno razstavo slikarja, oblikovalca in fotografa Franca Goloba.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Priljubljeni roman To noč sem jo videl, pisatelja, dramatika in esejista Draga Jančarja je doživel
tudi gledališko upodobitev na odru mariborske Drame. Režiser Janez Pipan je opravil -romanu zvesto- odrsko montažo.
Štiriurno, večjezično uprizoritev je poimenoval scenska balada v treh delih, v kateri je v slogu poetičnega
realizma ohranil baladnost in občutenje tragičnosti iz romana. Težko pričakovana uprizoritev je nastala
v koprodukciji z dunajskim Burgtheatrom, Jugoslovanskim dramskim gledališčem v Beogradu in Cankarjevim domom.
O romanu in nastajanju uprizoritev so spregovorili: Drago Jančar, Janez Pipan, Nataša Matjašec Rošker, Vladimir Vlaškalić,
Daniel Jesch, Milan Marić, Milena Zupančič, Martin Kušej in drugi.

Avtorica: Marjana Ravnjak

Nemški dirigent Bruno Weil velja za enega od največjih interpretov glasbe dunajskega klasicizma. Na svoji uspešni glasbeni poti je nastopil z najboljšimi svetovnimi orkestri, med drugimi z Berlinsko filharmonijo, Dunajskimi filharmoniki in Orkestrom NHK iz Tokiaa.
Tokrat se Bruno Weil predstavlja z interpretacijo Simfonije št. 39 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Uverturo Egmont Ludwiga van Beethovna.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov