Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 25. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 25. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

Na misijonsko nedeljo spodbuja papež vernike: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala!« V lokalnih Cerkvah pa se začenja sinoda.

»Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala!« To je spodbuda papeža Frančiška vernikom na misijonsko nedeljo, »da bi gojili enake misli, kot so v Jezusu Kristusu, in z njim verovali, da je ta, ki je ob meni, tudi moj brat in sestra.« Kako so Jezusovi učenci danes navzoči na obrobjih tretjega sveta in naših mest? O tem se bomo v oddaji na 95. misijonski dan pogovarjali s slovenskimi misijonarji v Afriki, ki nas spodbujajo h konkretnim dejanjem.
17. oktobra se je v lokalnih cerkvah začela škofovska sinoda Za sinodalnost. Tudi v Mariborski nadškofiji so začetek počastili z mašo, ob tem pa načrtujejo tudi poti sinode po škofijah in župnijah.
Že konec septembra so se glasbeniki tradicionalno srečali na dnevu slovenskih cerkvenih glasbenikov v župniji Podbrežje v Mariboru.
Odraščanje je lep, a zahteven čas tako za otroke kot tudi za starše in vzgojitelje. V tem obdobju na razvoj otrok močno vpliva tudi privlačen svet zaslonov.

V tokratni oddaji boste videli gluhega čarovnika in refleksoterapevta, ki podirata mite o tem, da so nekateri poklici za gluhe nedosegljivi. Spoznali boste tudi zobotehnico, harmonikarja in direktorja. Vse povezuje izguba sluha in zadovoljstvo ob opravljanju službe. Glejte nas v soboto, 23. oktobra, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Ana Reberc preučuje, raziskuje in je preudarna, preden pove svoje mnenje; kot »erešovka«, novinarka radia Študent, ali kot mlada raziskovalka. Nagovarja različna družbena polja, je recenzentka znanstvenih in strokovnih publikacij ter kritično obravnava pristope k duševnemu zdravju. Meni namreč, da psihologija ne upošteva družbenih in kulturnozgodovinskih vidikov, ki pomembno vplivajo na dojemanje in doživljanje duševnega zdravja. In ko spregledamo celostni pogled na razmerja moči, izgine tudi morebitni upor proti družbenim razmeram.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Obiskali smo vasico Pedrovo, med Krasom in Vipavsko dolino, ki predstavlja idealen primer pametne turistične skupnosti.
Kolesarili smo po zeleni gurmanski poti Bike Slovenija, ki povezuje destinacije s trajnostnim certifikatom.
Predstavljamo prenovljeni Hotel Maestozo v Lipici in arheološko najdišče Divje babe, kot prvo tovrstno digitalizirano nepremično kulturno dediščino v Sloveniji.

Smrekarjev tarok so bile igralne karte znanega karikaturista Henrika Hinka Smrekarja, ki jih je tiskala ljubljanska tovarna igralnih kart.

Oblasti so leta 1916 prepovedale Slovanski tarok in igralne karte Slovan ter Primorka z utemeljitvijo, da so karte s slovansko motiviko vzpodbujale sovražna čustva do monarhije in simpatizirale z njihovimi sovražniki, Srbi in Rusi.
Motivi izbranih Smrekarjevih tarok kart segajo od slovenskega etničnega prostora do številnih slovanskih narodov z namenom, da prikaže skupne šege in navade Slovanov, torej skupne korenine. Nekatere šege so žive še danes, zato jih je film poiskal med Jurjaši v Beli Krajini, ob plesih Moreško na Korčuli ter Smrtoli na Slovaškem, ob Štehvanju v Ziljski dolini in Nočnim čuvajem ob Cerkniškem jezeru.
Vojni absolutizem, ki je nastopil kmalu po začetku svetovne vojne na celotnem ozemlju A - O, je videl sovražnika monarhije ne samo v narodnostni – slovenski in slovanski motiviki, ampak tudi v slovenskih karikaturah, ki so začele nastajati in se po slovenskih časnikih bohotiti že po taborskem gibanju v drugi polovici 19. stoletja. Zoper take vrste kritike in osveščanja obenem je nastopil močan represivni aparat države – ovaduštvo in cenzura. V zgodovino cenzure, še posebej pred in med prvo svetovno vojno je kot žrtev ovaduštva padel marsikateri vidni slovenski ustvarjalec, umetnik ali intelektualec; mnoge med njimi je doletela zaporna kazen. Tudi Hinka Smrekarja. Ovadba, da je srbofil, rusofil, da s karikaturo kritizira monarhično oblast in hrabre vojake, ki umirajo za svojega cesarja, ga je pripeljala najprej v zapore na ljubljanskem gradu, po kalvariji, dolgi več kot eno leto, pa je končal v Judenburgu. Po dolgotrajni simulaciji so Smrekarja izpustili iz graške bolnišnice inb ga oprostili vojaške službe. Smrekar pa je – ob še dveh odličnih karikaturistih, Gaspariju in Podrekarju – tudi naprej smešil in bičal vojno in monarhe, ki so jo zakuhali, ter v slikah pozival k združitvi in enotnosti. Ko je bila leta 1917 na Dunaju sprejeta Majniškia deklaracija so bile družabne igre že omajani diktaturi še vedno nevarne. Kljub temu je časnik Slovenski narod še pred koncem vojne oznanil : «Prodaja igralnih kart »Slovan«, »Primorka« in »Slovanski tarok« je zopet dovoljena«.

Konec tedna je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači podelil naziv inovativni mladi kmet 2021. Naziv je prejel Gregor Slavec iz Knežaka, ki izdeluje sladoled iz kozjega ekološkega mleka. Več kot 70 % slovenskih obdelovalnih površin spada med območja s težjimi obdelovalnimi razmerami. Na teh kmetijah si v novem programskem obdobju želijo učinkovitejšo finančno pomoč. V okviru EIP poteka projekt, pri katerem partnerji proučujejo vpliv pitanja na prirejo govedine vrhunske kakovosti. V Mariboru je septembra odprla vrata Hiša kmetij.

Glavna zvezda oddaje je sipa, po krivici zapostavljena morska kulinarična dobrota. Zelo priljubljena je le med domačini v Slovenski Istri; v ribarnici pa je redko na voljo. Sipe teknejo v omaki na belo, posebej dobre so pripravljene po domačem receptu Pirančana Sergia Vuka. Razkril nam ga je v Sečoveljskih solinah, zaščitenem območju, ki ga je človek v preteklosti preoblikoval, vendar ob upoštevanju narave in njenih zakonitosti.

Jezero je, jezera ni! Naravni fenomen Cerkniškega jezera vznemirja okoliške prebivalce in raziskovalce že stoletja.

Tako bi verjetno najlaže in z najmanj besedami opisali presihajoče Cerkniško jezero, ki ga je opisal že Janez Vajkard Valvazor v svoji znameniti Vojvodini kranjski.
Naravni fenomen, ki že stoletja vznemirja prebivalce in prišleke. Ustvarjalci dokumentarnega filma »Presihajoče jezero« nas nagovarjajo takole: »Ko govorimo o vodi, govorimo samo o sebi…«
Scenarij Mira Špan, režija Jasna Hribernik.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V amazonskem pragozdu človeku po življenju streže veliko živali in rastlin, zato ni varno spati na prostem. Naši prijatelji zato najamejo ladjo in posadko ter po reki Rio Negro zaplujejo med strupene žuželke, sikajoče kače in prijazne ljudi, ki živijo v slamnatih kočah. Posebni doživetji sta vzpenjanje v krošnjo nad gozdno raven, ko jih ujame tropska nevihta, in plavanje z rečnimi delfini. Da o edinstvenem opazovanju tisočev mladih želvic, ki lezejo iz gnezda v morje, sploh ne govorimo. Justin se na tej poti zelo zbliža z Gisele, a čas odhoda se nezadržno bliža.

Božena Němcová s svojimi odraščajočimi otroki še naprej živi v revščini in brez moža, ki mora delati na Ogskem, vendar mu prenehajo izplačevati plačo zaradi obtožbe, da je ruski špicelj. Oba sta pod policijskim nadzorom zaradi stikov s češkimi domoljubi. Božena želi, da bi bili vsi njeni otroci izobraženi, vendar ji sredstva tega ne dopuščajo in z možem je na bojni nogi glede vzgoje otrok. Božena dokonča Babico, svoje najslavnejše delo, vendar ji ga njen založnik noče izdati, dokler se za natis knjige ne zavzame grofica Kounicová. Njeno okolico in njenega moža moti njen nekonvencionalen način življenja. Zaradi zdravstvenih težav vse težje piše.

BOŽENA / Češka republika / 2021
scenarij: Martina Komárková, Hana Wlodarczyková
režija: Lenka Wimmerová
v glavnih vlogah: Anna Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Martin Mysicka, Krystof Hádek, Václav Matejovský

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Začetki družinskega podjetja FerroČrtalič iz Dolenjskih Toplic segajo v leto 1964. V 57-letni zgodovini so se iz majhne garažne delavnice razvili v enega vodilnih svetovnih podjetij na področju površinskih obdelav in čiščenj, v podjetje s 40 zaposlenimi pa je danes vključena že 4. generacija. Stranke imajo po vsem svetu, pomembnejši trgi pa so, poleg Evropske unije, še Rusija, ZDA, Izrael, Indija in države Jugovzhodne Azije. Njihovi ključni kupci so visokotehnološka podjetja iz letalske, avtomobilske, aditivne industrije in industrije medicinskih implantatov. Vse rešitve in produkti so plod lastnega razvojnega oddelka, za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji so leta 2019 kupili celo potniško reaktivno letalo.

Dokumentarna serija predstavlja razvoj ruske kuhinje skozi stoletja, njene značilne sestavine in jedi ter zgodovinske okoliščine, ki so privedle tudi do lakote.

8. del:
Sovjetska oblast je rada poudarjala, da je v obdobju carizma kar 80 odstotkov Rusov trpelo lakoto, a po številnih pričevanjih znanih osebnosti tistega časa se
ruskemu kmetu vendarle ni godilo tako slabo. Pozimi, ko ni bilo dela, so na podeželju jedli kar po šestkrat na dan in čeprav izbira živil ni bila ravno pestra, so bile jedi
večinoma zdrave in hranljive. Tudi plemstvo je dolgo sledilo tej prehranski tradiciji. Tuji obiskovalci so osuplo poročali o ogromnem številu obrokov na mizah ruskih
aristokratov, predvsem pa o mojstrovinah njihovih kuharjev. Oglejte si, katere ruske specialitete so najbolj očarale Evropo.

Zakonski par Zdravka in Jože živita v zakotnem predelu kanjona reke. Edini način, da prečkata reko, je žičnica. Zdravka ima zadnji dan službe pred upokojitvijo, zato jo Jože z žičnico prepelje na drugi breg. Doma Jože izve, da so ponovno zavrnili njegovo zahtevo za izgradnjo mostu. Zagrenjen prične s kuhanjem žganja in pisanjem protestnega transparenta. Pijan zaspi. Zdravka se vrne iz službe in ugotovi, da Jožeta ni nikjer. Kam je odšel, se bo vrnil?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov