Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 22. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 22. jan.

Nocoj smo govorili z uličnim umetnikom slovensko-čilskih korenin Pascalom Boyartom – Pboyvjem, ki živi in dela v Parizu. Ustvarja ogromne murale, svoja dela spreminja v NFTje. V MGLC-ju smo bili na otvoritvi razstave Materialna prisotnost mentalnega odtisa Samuela Grajfonerja, preverili pa smo tudi kako se začenja snemanje lutkovnega animiranega filma (Ne)zaželene reči. V Kinoteki pa so je v okviru Animateke/Večera društva DSAF pripravili premiero in predstavitev nove domače animirane risane serije Tine in Bine, tigrasta komarja: Na plaži, Tango, Pomladni cvet, Avtonomna cona Titanik, Temeljni kamen, Rokavice. Zaobšli pa nismo niti pisma, s katerim uveljavljene umetnice in umetniki odločevace pozivajo k pomoči mladim samozaposlenim v kulturi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sari in Maticu je dolgčas. Zamotila se bosta z obiskom Čudogozda. Tam ju pričaka velik kup sena. In delovna oblačila. Lahko se igrata … Kmetijo! Lepo bi bilo, če bi imela kakšno kravo ali pa konja. Rečeno, storjeno. Kot prava kmetovalca morata poskrbeti tudi za pridelek …

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Pipi z Mandijevimi prijatelji igra košarko, vendar je premajhen, da bi se kosal z njimi. Izumitelja prosi, da ga poveča, in sijajno odigra za svojo ekipo. Toda kako naj se tako velik pocrklja pri Mandiju?

Žan je opazil, da v njegovem novem mestu medvedi opravljajo veliko različnih služb.
Danes so vsi zelo zaposleni in nihče nima časa, da bi pazil na Žana in Borisa, zato bosta morala dopoldne preživeti z mami pri kožuherju, popoldne pa bosta očiju pomagala prodajati sladoled. Fanta želita spoznati različne poklice, zato pri kožuherju pomagata mami, in tudi očiju želita pomagati, a vsepovsod naredita le velik nered. K sreči kmalu pride babi in ju odpelje domov, a fanta se ne moreta upreti želji, da bi igrala nogomet z babičino volno, pri tem pa spet naredita velik nared. Nato Žan stisne Mislija in se domisli, kaj bi bilo pravo delo zanju – pospravljanje, saj jima gre to najbolje od rok.

Črt poljubi svojo najljubšo igro in leže spat, nato pa na vrata potrka Mikec. Rad bi si izposodil Črtov lovilec. Črt mu ga ne da, naslednje jutro pa zgrožen ugotovi, da je izginil. Kraje takoj obdolži Mikca, ne ve pa, da ima slabo vest nekdo drug, ki se mu ne upa priznati, kaj se je zgodilo.

Danes je šolski praznik. Prva nagrada na srečelovu je vožnja z balonom. Zadela jo je Pepa!

Zaradi igre morata Tib in Lili sprejeti izziv: prenočiti morata v Gozdu, v katerem straši. V strašljivem kraju naj bi bilo polno pošasti in duhov. Tib se zanaša, da ga bo Tamtam varoval.

Kraljična Gudrun se s prijatelji odpravi v gozd s kraljevim lokostrelcem. Gudrun nad vodo opazi veliko ptico. Sledijo ji do najvišje točke v gozdu. Tam jim lokostrelec pokaže, kako zgraditi gnezdo iz vejevja.

Gudrun se uči orientacije s kompasom. Večer je in domov bo treba skozi gozd, kompas pa v temi ne deluje. Gudrun nočni zvoki niso všeč. Kralj Sigurd jo nauči, da ji sovin klic lahko pomaga priti domov.

Pepe ni navaden ribič, med drugim je malo čiv čiv na čistočo. Tijan in Enya Lara pa sta ga povabila na žur z umazanijo. Le kaj se bo zgodilo?

Nejko, Tisa in Zofka bi radi igrali nogomet. Ampak Nejku brcanje ni preveč všeč, zato bi si rad izmislil svoja pravila ... Še dobro, da jih obišče nogometaš, ki jim bo podal odgovore in ugnal vse Nejkove skrbi. Kateri predmet pa bo skrit v uganki? G kot glejte nas! Gol bo, gol!

Priljubljena voditelja Nika (Rozman) in Nik (Škrlec) vsako soboto zjutraj v pisanem Krompirjevem studiu gostita številne goste, znane in manj znane ter vseh starosti, se lotevata zabavnih in resnih tem, raziskujeta, ustvarjata in se preizkušata v novih izzivih. Oddaja Krompir poteka v živo, mladi gledalci pa lahko z Niko in Nikom sodelujejo tudi prek družbenih omrežij.

V 13. oddaji skozi kviz vijugajo Špela, Marsel in Jakob iz OŠ Videm pri Ptuju - podružnica Leskovec (rumeni) ter Nika, Jan in Martin iz OŠ Jakoba Aljaža Kranj (vijolični). Klasična glasba jim ne gre v uho, otroških pesmic pa še niso pozabili. Spretni so pri odganjanju vampirjev, tekma v labirintu je enaka, vsi radi spijo, magnetne privlačnosti pa ni zaznati. In medtem, ko se brihte preizkušajo v napovedovanju vremena, v studiu hitrih lončkov poteka napet boj med OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Hugo, Žiga, Gal) in OŠ Brezovica pri Ljubljani (Ema, Val in Tarik).

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Infodromu smo se pozanimali, kaj počnete med najljubšimi trenutki šolskega dne, se pravi med odmori, in kakšne so novosti pri odrejanju karanten. V dneh, ko Evropska komisija razpravlja o tem, kako "zelena" sta plin in jedrska energija, je otroška poročevalka Tisa na Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo Istituta Jožef Stefan obiskala raziskovalca Jana. Pokazal ji je jedrski reaktor, ki ga uporabljajo pri znanstvenih raziskavah. Bili smo tudi ustvarjalni: pisali smo z roko, sedli za šivalni stroj in se ustavili v pravi lesarski delavnici.

Nathaniel se znajde v veliki zadregi. Njegovo petje na koncertu GHF je na spletu in vsi ga lahko vidijo. Na srečo imata Harry in Oakley dobro novico. A. J. je skupini priskrbel nastop pri podjetniku, ki prodaja masažne kadi. Tega skupina zanima zato, ker bi rad z njo posnel hčerkino “petje”.


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Kenza, ki še nedavno ni znala izustiti laži, zdaj v laganju prekaša celo Basima, in tako sta po njeni zaslugi pripravljena na akcijo. Pieter izve, da mu je Flo lagala, ona pa ne razume, zakaj je kar naenkrat tako zadržan do nje. Pieter in Basim T. J.-ju sledita do baze rdečih in Pieter pred seboj zagleda prizor, zaradi katerega se mu izmaknejo tla pod nogami.

V Tarči: izločitev dokazov, umiki obtožnic, oprostilne sodbe, zastaranje. Več kot 20 primerov zoper Kanglerja, vsi končani z njegovo zmago, je velik zdrs pravosodnega sistema.

Mustafa Mustafić je eden izmed vodilnih direktorjev fotografije v Bosni in Hercegovini in tudi kritičen opazovalec bosansko-hercegovske sodobnosti, v kateri je zadnje čase znova pogosto slišati besedo vojna. Preverili smo, kako je videti večkulturnost na Štajerskem: pogovarjali smo se z 32-letno zdravnico, specializantko prvega letnika interne medicine v Bolnišnici Celje Ermino Begović. Spregovorila je o materinstvu na tujem med epidemijo covida 19 in o tem, kako je biti pokrita muslimanka na Slovenskem. Ne spreglejte intervjuja z reškim rockovskim glasbenikom Damirjem Urbanom, ki sklada glasbo za predstavo Matjaža Fariča Vse OK v ljubljanski Drami. Premiera bo sredi februarja.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Mariborsko podjetje Civis, ki sta ga pred 20 leti ustanovila prijatelja in sodelavca Dušan Bezjak in Dejvi Ružič, je danes eno vodilnih slovenskih podjetij na področju usposabljanja delavcev iz varnosti in zdravja pri delu, varstva pred požarom, nevarnimi kemikalijami, poznavanja ekologije, na področju uvajanja kakovosti v podjetja in izpolnjevanja različnih mednarodnih standardov. Za podjetje s 16 zaposlenimi je bila velika prelomnica leto 2018, ko je postavilo lastni učni center, v katerem usposablja delavce za posebej nevarna dela, denimo na dvižnih ploščadih, gradbenih odrih, v utesnjenih in zaprtih prostorih. Okrog 20 odstotkov storitev opravljajo tudi za stranke iz tujine; njihov cilj je postati mednarodno prepoznavno podjetje z licencami za usposabljanje delavcev na najzahtevnejših gradbiščih po vsem svetu.

V duhu slogana »Osti jarej«, ki naj bi po prepričanju nekaterih pomenil »ostani mlad«, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravila kulturni dogodek, s katerim so pokazali, da je lahko tudi kultura dostopna. Ogledali smo si glasbeni videospot Verjemi vase, dokumentarni film z naslovom 62.a avtorjev Tine Grošelj in Marka Kumra - Murča, ki oriše pot slovenskega znakovnega jezika vse od prepovedi leta 1880 do njegovega vpisa v ustavo, in predstavo Decibel-ga, v kateri so se slišeči naučili na pamet znakovnega jezika in ga uporabljali vseh 70 minut predstave. Dosežen je bil še en mejnik, saj smo si prvič ogledali predstavo, ki je združila slišeče in gluhe igralce. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 22. januarja, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

V drugem delu se Hannah Fry spusti po najhitrejši žični drči na svetu, da bi na svoji koži preverila Newtonov gravitacijski zakon. Z njim je postalo mogoče predvideti gibanje planetov. Orodje za opis tega in drugih fizikalnih zakonov pa ni nič drugega kot čista matematika. Tudi to naj bi potrjevalo domnevo, da matematike nismo iznašli, ampak jo odkrivamo.

MAGIC NUMBERS: HANNAH FRY'S MYSTERIOUS WORLD OF MATHS / Velika Britanija / 2018 / Režija: Graeme Thomson

V oddaji Rojaki predstavljamo Kuhajevo spominsko hišo. NUK iz Ljubljane vabi zamejce in Slovence po svetu, da postanejo njihovi člani. Kulturno društvo Ivan Trinko iz Čedada izdalo Trinkov koledar. Predstavili bomo delovanje Slovenskega svetovnega kongresa.

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Domačijo, ki stoji le lučaj od smaragdne reke in z neprecenljivim razgledom na Mežaklo ne enem in Pokljuko na drugem bregu, je novi lastnik popolnoma prenovil. Obnova je terjalo veliko truda, sploh ker je morala hiša ohraniti svoje glavne zunanje značilnosti. Stoji namreč v Triglavskem narodnem parku.
Vajeni smo, da lastniki stanovanj, namenjenih oddajanju, v te prostore ne vlagajo pretiranih sredstev. Za najemnike raje manj kot več Vendar najdemo tudi izjeme. Recimo v hiši, v kateri so lastniki prenovo stanovanja zaupali arhitektom in skupaj prišli do zelo všečnega cilja.
Po vsem svetu so čedalje bolj priljubljeni majhni bivalni prostori. Vse več ljudi se odloči za nakup garsonjere ali manjšega stanovanja v strogem središču mesta, ki je »rezervna enota«, medtem ko je dom ustvarjen nekje drugje. Čeprav se v takšnih stanovanjih ne prebiva veliko časa, nekateri lastniki poskrbijo za poseben šarm njihovega bivalnega prostora.

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

»Mir ima za svet isto vrednost, kot jo ima kvas za kruh.« Talmud
razmišlja MARIJA ŠTREMFELJ

Samo Som in Štef lovita rakce, a ju na morju žal ujame tako gosta megla, da se ne znata več vrniti v domače pristanišče. Medtem se Štef odloči, da bo kar na barki spekel nekaj rakcev. Bi ju lahko prav vonj pečenih rakcev rešil in pripeljal domov v Njamidol?

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Zakaj se pri prenovah ali novogradnjah na področju javne kulturne infrastrukture, ko je naročnik država, v nekaterih primerih čaka več let ali celo desetletij, četudi so izvedeni javni natečaji in je izdelana projektna dokumentacija? Zakaj mora biti prenova ljubljanske operno-baletne hiše vzorčni primer tega, kako naj se ne dela? Zakaj ljubljanska občina ravna drugače, bolj učinkovito? Dolgoročna vizija, načelnost vpletenih, jasen načrt, je slišati s terena. In tudi razmislek o novi organizacijski rešitvi.

Avtorica: Špela Kožar

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kriminalna komedija in romanca. Franziska - Franny ima na delovnem mestu pogosto panične napade, ki v očeh njenih nadrejenih postajajo vse bolj nadležni, zato jo šefica lepega dne pošlje domov. Toda na poti se znajde sredi ropa draguljarne in postane talka profesionalne roparke Mel, hkrati tudi matere samohranilke. V komične zaplete in preobrate se vključi še stroga in nepopustljiva policistka Ingrid, zato morata Franny in Mel bežati skupaj, čeprav je Franny Melina talka. Franny vse bolj razume Mel in ji hoče pomagati, Mel pa si vzame še enega talca, simpatičnega in privlačnega policista Harryja. »Zmešana« Franny tudi njemu odpre svoje srce …

SWEETHEARTS / Nemčija/ 2019
Režija: Karoline Herfurth / Scenarij: Monika Fäßler / Igrajo: Karoline Herfurth, Hannah Herzsprung, Anneke Kim Sarnau, Frederick Lau, Ronald Zehrfeld in drugi

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:10
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izjemna kriminalna drama, postavljena v slikovito in kruto okolje indijanskega rezervata v zvezni državi Wyoming.

Cory Lambert (Jeremy Renner) je izkušen lovec, ki v indijanskem rezervatu Wind River lovi predvsem kojote in druge plenilce. V divjini naleti na zmrznjeno truplo mladoletnice, ki so jo posilili in ubili. Da bi čimprej našli storilca, v rezervat pošljejo mlado agentko FBI-ja Jane Banner (Elizabeth Olsen). Ta ni seznanjena z grobim terenom in težkimi vremenskimi razmerami, zato za pomoč pri svojih preiskavah prosi Coryja in skupaj se podata na temačno pot odkrivanja resnice.

Originalni naslov: WIND RIVER
Leto produkcije: 2017
Država: koprodukcija
Žanr: kriminalna drama
Režija: Taylor Sheridan
Scenarij: Taylor Sheridan
Igrajo: Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Jon Bernthal, Graham Greene

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Zakaj se pri prenovah ali novogradnjah na področju javne kulturne infrastrukture, ko je naročnik država, v nekaterih primerih čaka več let ali celo desetletij, četudi so izvedeni javni natečaji in je izdelana projektna dokumentacija? Zakaj mora biti prenova ljubljanske operno-baletne hiše vzorčni primer tega, kako naj se ne dela? Zakaj ljubljanska občina ravna drugače, bolj učinkovito? Dolgoročna vizija, načelnost vpletenih, jasen načrt, je slišati s terena. In tudi razmislek o novi organizacijski rešitvi.

Avtorica: Špela Kožar

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov