Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 26. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 26. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Tokrat vas bomo povabili v prekrasni Botanični vrt Univerze v Mariboru, kjer bomo pripravili osvežilni poletni napitek in cvetočo kumarično juho. Naučili se bomo sestaviti rastlinski terarij, reševali bomo žabe in medovite rastline, si ogledali mlin in jezero Majšperku in se zapeljali po cesti gradov vse do Velike Nedelje. Za sprostitev si bomo privoščili še nekaj joge, se zapeljali s starimi traktorji in odigrali nogometno tekmo s prvo žensko nogometno ekipo, poimenovano Vijolice.
Vabljeni k ogledu.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Pepa in Jure slikata. Oči pujs jima pokaže, kako se meša barve. Skupaj naslikajo češnjo, ki raste na vrtu. Vse gre kot po maslu, dokler se ne pojavijo račke ...

Mu-vesoljka po nesreči iz gnezda izrine koki Ropotko, ki si pri padcu na planet Žvenk poškoduje peruti.

Recept, ki ga najdeta otroka, narekuje, da pripravita prekmursko baklavo. Kaj je to? Poznata prekmursko gibanico in baklavo, toda prekmurske baklave še nikoli v življenju nista videla, niti nista zanjo slišala. Cmok, ki ga otroka pokličeta na pomoč hitro reši zapleteno zagonetko, ki v resnici sploh ni težka.

Hitri in divji
Dana in Sara sta na stezi za gokart s stricem. Sara in stric zagrizeno tekmujeta, Dana pa raje opazuje, kaj se godi ob progi. Stigimoloh si mora rešiti kožo. Ko ga napade plenilec, izkoristi svojo hitrost in okretnost, Dani pa v tekmi s sestro in stricem pomaga šele njegov drzni napad.
Odraščajoči dinozaver
Dana se dolgočasi. Na vrtu opazuje mladiča brahiozavra, ki pa samo jé in jé. Očka jo prepriča, da je to naravno, saj mora zrasti, da se bo lahko branil pred plenilci. Toda tudi ko mimo prilomasti večji brahiozaver, ni prav nič bolj razburljivo. Tudi on samo jé, da bo postal orjaški in nepremagljiv.

Buck je prepričan, da si mora Elias s pestmi priboriti Monino ljubezen, Elias pa je drugačnega mnenja. Katrien poskusi skleniti mir z zoprnim nemškim sosedom Wilhelmom, zato ga povabi na kavo, Buck pa ni navdušen, da je v hišo povabila sovražnika.

Usoda prekmurskih Judov je stalnica v opusu Dušana Šarotarja. Pisatelj obuja v novem romanu Zvezdna karta spomin na svojega starega očeta Franca Schwarza, uspešnega trgovca judovskega rodu, ki se je iz Čakovca preselil v Šalovce in si tam ustvaril družino. Njegova žena Rozika in sin Evgen sta bila v maju leta 1944 deportirana v Auschwitz, od koder se nista vrnila. Dušan Šarotar je tragično usodo dedove prve družine upodobil z izjemno umetniško zrelostjo. Avtor izjemnega literarnega opusa je tudi pesnik Milan Jesih. V svoji novi knjigi poezije z naslovom Namreč mojstrsko združuje tematiko s pesniško obliko in prepleta vsakdanje in presežno. Oddajo bomo sklenili s hudomušnim romanom Potopimo Islandijo! Borisa Kolarja. Avtorja, po poklicu biologa, ki deluje na področju ekotoksilogije, so spodbudile k pisanju pogoltnost, finančne prevare in špekulacije bank širom po svetu. Duhovita, humorna pripoved je prežeta z mislijo, da stara celina potrebuje velika dejanja malih ljudi.
Avtorica: Alenka Zor Simoniti
Režiser: Valentin Pečenko

Haloze, čudoviti svet goric in rajskih dobrot. Vinorodni okoliš Haloze (1502 hektara) je eden od sedmih okolišev 9813 hektarov obsegajoče slovenske vinorodne dežele Podravje. Haloze so hribovje, ki v dolžini 40 km poteka ob desnem bregu reke Drave, južno od Ptuja in so prijeten svet močno razgibanih, nizkih terciarnih goric. Začenjajo se na zahodu pri Makolah oziroma Jelovškem potoku in pobočju Plešivice, in se potem vlečejo v že omenjenem sorazmerno ozkem pasu v smeri JZ-SZ, vse do Zavrča oz. Goričaka na hrvaški meji. Ime Haloze prvič omenjajo v 15. stoletju kot Chalas in Kalosen. Izviralo pa naj bi iz latinskega Colles, kar pomeni vinorodne gorice, ali iz staroslovanske besede halonga, ki pomeni gričevnat svet.
Vnukinja na tržnici preseneti inšpektorja, ki je tokrat nekoliko zmeden.

Polona in Blaž iščeta varstvo za Miška in se pogovarjata z več kandidati, vendar nobeden ne ustreza. Miško sprva ne prenese misli, da bo moral v vrtec, a se kmalu premisli. Gorazd navdušeno pripoveduje o svoji novi punci. Leon v hišo na skrivaj pripelje mačka, vendar ugotovi, da ga ne bo mogel obdržati za zmeraj.

Tednikov poletni izbor: poletje - čas oddiha, dobre hrane in rekreacije.
Apartmajem v kleti odklenkalo. Ni morja za knape. Kulinarična vplivnica. Lov na tartufe. Iti, hoditi.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

5. primer
Pravna pisarna brezkompromisne nekdanje odvetnice Šoko Takanaši se tokrat loti pritožbe na sodbo. Prvostopenjsko sodišče je študentu prisodilo zaporno kazen za napad na sošolca, s katerim sta bila prijatelja že od malih nog, zdaj pa je direktor uspešnega zagonskega podjetja. Ta je na sodišču pričal, da ga je napadel prav njegov prijatelj – a zakaj bi to trdil, če ni bilo res? Šokina pravniška ekipa se odpravi na lov za morebitnimi očividci in se zaplete v zakulisne intrige velikih spletnih aplikacij.

scenarij: Hiroshi Hashimoto
režija: Hidetomo Matsuda, Naoki Tamura
v glavnih vlogah: Ryoko Yonekura, Osamu Mukai, Kento Hayashi, Nanao, Yosi Yosi Arakawa, Risa Naito
Mayu Miyamoto, Yumi Adachi, Shohei Miura, Masanobu Katsumura

V begu pred vojno sta po zaslugi Tamina Petelinška, fotografa in člana humanitarnega viteškega reda Kolumbovi vitezi (Knights of Columbus), dva avtobusa ukrajinskih beguncev našla zatočišče v Sloveniji. Pomoč je ponudila Škofijska karitas Celje, ki je posredovala, da so begunci dobili začasne domove pri slovenskih družinah. V oddaji spoznamo zgodbe ljudi, ki bežijo pred brezumno in kruto vojno, a kljub vsemu ohranjajo upanje za svoje družine in za mir v Ukrajini.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Budapesti kertek és A reformáció nyomában című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi Budimpeštanski vrtovi in Po sledeh reformacije.

Maksa so v šoli izbrali, da bo recitiral pesem. Doma navdušen sporoči novico in mama mu predlaga, naj jim pesem pove. Maks pa se zaplete in nenadoma pesmi ne zna več. Na pomoč mu priskoči vila Mila in ga nauči, kako naj se sprosti in premaga tremo.

Društvo za pomoč zapuščenim živalim snema oglas in otroci iz šole na avdiciji predstavijo svoje domače živali. Amelia bi neznansko rada nastopila v oglasu s svojim hrtom, tega pa si želi tudi Miranda, ki blesti v gledališkem krožku. Mirandi gre vse kot po maslu, nato pa se njen pes noče vzpeti na oder in Maudie začne tuhtati. Je Mirando morda zapeljala igralska žilica?

Firbcologi igrajo video igrice; fantje menijo, da so v tem boljši, punce pa obratno. Zato se odločijo za tekmovanje, da bi ugotovili kdo je boljši. V tekmovanje bodo vključili raznovrstne dejavnosti. Na terenu Nastja in Lučka raziskujeta, kako trenirajo v ženskem nogometnem klubu, Leva Krištofa in Nikolino zanima, kako postati baletnik, Tine in Matija pa se odpravita na trening kempo arnisa.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska Bistrica je staro mesto ob glavni prometnici pod obronki Pohorja, vendar je pri obiskovalcih nekoliko v senci drugih štajerskih mest. Zato so na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU zasnovali projekt »umetnost za turizem«, s katerem želijo popularizirati bistriško dediščino. Vodja projekta, Simona Kostanjšek Brglez, nas bo popeljala po poti sv. Jerneja in nam prestavila sakralno dediščino. Ferdinand Šerbelj, ki je kot otrok bival v bistriškem gradu, pa nam bo odkrival tako strokovne kot osebne zanimivosti tega velikega kulturnega spomenika.

Motorčki Vespiki pomagajo obnoviti črte na njihovem dirkališču. Po nesreči pa pri tem narišejo nove črte tudi na cesto in povzročijo pravo prometno zmedo.

Prlekija slovi po pristni kulinariki. Sladokusci lahko izbirajo med mnogimi jedmi (žganci, mlečno juho, smetanovo juho z gobami, krompirjevo smetanovo juho, gobovo juho z ajdovo kašo, mesom iz tünke in drugimi dobrotami). Prlekija je območje na severovzhodnu Slovenije med Dravo in Muro, točneje med Gornjo Radgono in Razkrižjem ob hrvaški meji. Meje pokrajine niso zakoličene ob geografski, zgodovinski, gospodarski ali kateri drugi prepoznavni razmejitveni črti. So čisto lingvistične narave. Prlekija je območje, na katerem prebivalci za besedo 'prej' uporabljajo značilni besedi 'prle' ali 'prvle'. Od tod Prlek, prleški. Tam, kjer so se žulji nabijali z motiko med goricami, si je bilo treba po delu povrniti moči ob dobrem prigrizku, predvsem znameniti prleški tünki, zavarovani z geografskim poreklom. Enako znani so prleška gibanica, sladka ali slana, iz vlečenega testa, nadevana s skuto in kislo smetano ter ajdovi in pšenični krapci.
Medtem ko ata in vnukinja doma pripravljata jedi, babica preseneti inšpektorja na tržnici in mu da »vetra«. Ata doma pogreša babico, ki je dolgo ni nazaj.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Nocoj v Kulturi o novi predsednici 38. slovenskega knjižnega sejma Tanji Tuma, obiskali smo tudi Računalniški muzej v Ljubljani, njegova zbirka obsega preko 6500 primerkov. Bili pa smo tudi na razstavi Barbare Kastelec v Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Lydia Fonseca še naprej odločno vodi Bolnišnico dobre karme. Z Gregom zaživita skupaj, a njemu grozi deportacija, saj mu je potekel vizum. Vendarle ima možnost, da bi ostal v Indiji, toda na poti do rešitve ju čaka še veliko preprek. Ruby skuša preboleti Gabrielov odhod in v prihodnost gleda z negotovostjo, negativno energijo pa sprošča z vadbo boksa. Zdravniški ekipi se pridružita mlada Samir in Niki. Kot vsaka družina se tudi osebje bolnišnice spopada z vzponi in padci, a jih združujejo skupna skrb za bolnike, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo.

1. del
Nov dan v Bolnišnici dobre karme. Na jutranjem sestanku se prikaže zgovorna zdravnica praktikantka Nikita Šarma, ki jo je zaposlil dr. Nair, a o tem pozabil povedati Lydii. Ruby se z motorjem odpelje v oddaljeno vasico, kamor so jo klicali zaradi nezavestne deklice, in na poti pomaga zdravniškemu kolegu, ki se je znašel v zagati. Greg v svojem baru dela družbo neprostovoljnima gostoma, ki sta pripotovala iz Anglije. V Dobri karmi se oglasi tamkajšnja političarka, ki bi rada pomagala javnim bolnišnicam, vendar Lydie ne more prepričati o svojih dobrih namenih.

GOOD KARMA HOSPITAL (IV.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Dan Sefton, Nyla Levy, Jess Williams, Sumerah Srivastav, Matt Evans
Režija: Philip John
V glavnih vlogah: Amrita Acharia, Amanda Redman, Rebecca Ablack, Harki Bhambra, Neil Morrissey, Nimmi Harasgama, Darshan Jarivalla

Perujska Amazonija spada med najbolj biotsko raznovrstne kraje na svetu in je dom še zadnjih ljudstev, ki živijo odrezana od sodobnega sveta. V osamo so se pred več kot stotimi leti zatekla pred okrutnim izkoriščanjem, zasužnjevanjem in nasiljem podjetij, ki so tu pridobivala naravni kavčuk za cvetočo avtomobilsko industrijo. A zadnja leta so stiki med pripadniki skupine Mashco Piro in staroselsko skupnostjo z druge strani reke, ki je sprejela norme t. i. civiliziranega sveta, pogostejši. Režiser Carl Gierstorfer razišče, kakšna usoda čaka prve in druge, saj prav vse ogrožajo izsekavanje gozda, rudarjenje zlata in preprodajalci drog.

THE RIVER BETWEEN US / Nemčija / 2021 / Režija: Carl Gierstorfer

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Amadea oziroma Mysticaris je mlada umetnica, ki se glede svoje umetnosti ne želi povsem opredeliti oziroma popredalčkati. Umetnost dojema le kot orodje, ki ji je pomagalo premagati travmo zaradi spolne zlorabe. Ob njeni zgodbi smo povabljeni na čustveno in duhovno popotovanje celjenja ran.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V izredno zanimivem pričevanju izvemo šokantno resnico, o tem, kdo je izdal prve antifašiste tigrovce, ki so se 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici spopadli z Italijani. Pričevalec Bruno je prvič javno razkril družinsko skrivnost, da je bil to njegov oče Filip Tekavec, predvojni komunist in poznejši komandant ribniške čete. Pretresljiva izpoved o krutih razmerah, ki jih je kot otrok doživljal med vojno, potem ko je mamo zaprla in mučila domobranska policija, se nadaljuje tudi po vojni, ko ja mama po prihodu iz nemškega delovnega taborišča pristala še v zaporih OZNE. V pričevanju so predstavljeni izredno zanimivi dokumenti, med drugim originalne satirične ilustracije slovitega karikaturista Hinka Smrekarja, vzete iz italijanskega policijskega dosjeja, ter mamin in stričev medvojni dnevnik.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi o novi predsednici 38. slovenskega knjižnega sejma Tanji Tuma, obiskali smo tudi Računalniški muzej v Ljubljani, njegova zbirka obsega preko 6500 primerkov. Bili pa smo tudi na razstavi Barbare Kastelec v Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov