Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 15. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

*****

Polurni družinski animirani film, ki je posnet po priljubljeni slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja.
ZOG je zgodba o navdušenem mladem zmaju, ki se v prvih razredih zmajske šole uči leteti, rjoveti in bruhati ogenj. Rad bi naredil dober vtis na učiteljico in si prislužil zlato zvezdico. A vsakič se mu pripeti nesreča in na pomoč mu priskoči majhna deklica, ki oskrbi njegove poškodbe. V četrtem razredu mora zmaj ujeti princeso – mu deklica lahko pomaga pri najtežjem preizkusu?
To bo poslastica za celotno družino.

Med zabavnim izletom na plažo štiri krave v neznanem novem svetu odkrijejo svobodo. Potovanje, polno dogodivščin, nenavadnih srečanj, prepirov, sprav in odkritij, pisano čredo spremeni v neuklonljivo in složno druščino prijateljic.

Neposredni prenos slovesnega bogoslužja iz cerkve Matere Božje na Zaplazu, osrednjega romarskega središča novomeške škofije, ob prazniku Marijinega vnebovzetja ali velikem šmarnu. Maševal bo novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

V Katoliški cerkvi poteka v cvetočem mesecu maju najbolj obiskana krščanska pobožnost, šmarnice.

V Katoliški cerkvi poteka v cvetočem mesecu maju najbolj obiskana krščanska pobožnost, šmarnice. Posvečena je Božji Materi Mariji. Na pobudo bogoslovca Jerneja Lenčka so Marijin mesec leta 1851 prvič obhajali v ljubljanskem bogoslovju. Do današnjih dni se v maju verniki zbirajo po cerkvah, v kapelah ali ob domačih oltarjih, ob katerih z molitvijo in pesmijo častijo Božjo Mater. Kdo pa je po njihovem verovanju Marija? Kaj o Božji materi pravijo svete knjige? 24. maja obhajamo priljubljen praznik Marije, Pomočnice kristjanov, h kateri se v narodno svetišče na Brezje radi zatekamo po pomoč v stiski. Na predvečer praznika pa je že več kot 40 let na Brezjah tudi na pobudo Slovencev po svetu večer narodnih izročil.
Ob 80. obletnici smrti dr. Lamberta Ehrlicha je dr. Janez Juhant napisal knjigo o preroku slovenskega naroda. Ob 30. obletnici delovanja bolniške župnije in ob 80. obletnici življenja so najvišje odličje Katoliške cerkve v Sloveniji podelili specialistu fizikalne medicine in rehabilitacije, primariju Janezu Zajcu
Urška Petak, psihosocialna svetovalka, edukantka psihoterapije, pa je na podlagi lastne izkušnje iz otroštva in strokovnega znanja napisala knjigo z naslovom Tvoja pot: sopotnik skozi izkušnjo žalovanja.

Južna Afrika je dežela različnosti. Njeni ljudje, pokrajina, kultura in jeziki so vznemirljiva in pestra zmes .Južnoafričane imenujejo tudi mavrični narod. A najpomembnejši segment Južne Afrike pa je afriška kuhinja, katero bodo danes pripravili v atovi kuhinji. Tokratni čarokuhinjski meni pa sestavljajo čakalaka, goveji steak na grilu ter palačinke po južnoafriško.
A za dober zrezek, gre vnukinja k mesarju, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja. V jedilnem kotu pa vsi skupaj okušajo, kako jim je uspela Južnoafriška kuhinja.

Gorazd in Polona gresta na govorilne ure in se otroci bojijo njunega odziva, saj so vsi popustili v šoli razen Gorazda, ki je presenetljivo uspešen. Rogljeva namerava prodati hišo in Leon sanja o tem, da bo tja prišla živet njegova mama Valerija, ko se vrne iz Amerike. Na vse kriplje si prizadeva odgnati resna sosedina kupca, bogata zakonca Petrič, ki ju zelo zanima, kako živijo njuni bodoči sosedje.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj neko ozdravitev določa za čudežno? Kakšna je pot do uradne potrditve čudeža v Rimskokatoliški cerkvi? Lahko čudeže razjasni znanost? Odgovore na ta vprašanja poskuša ponuditi francoska dokumentarna oddaja, ki se osredotoča na izjemne ozdravitve v Lurdu, v enem izmed najbolj obiskanih romarskih središč na svetu.

THE MYSTERIES OF LOURDES MIRACLES / Francija / 2019 / Režija: François Barré

Za gradnjo na Krasu so v preteklosti uporabljali le tiste materiale, ki so jih imeli v bližini, zato prevladujejo kamnite hiše in kamnite ograje. Les je bil nekdaj redek in dragocen, zato so ga uporabljali le za najnujnejše elemente. O tem v dokumentarcu Kraška zgodba: kamen in les, in v naslednji oddaji S-prehodov z avtorjema Damjanom Košuto in Kristjanom Stoparjem.

V zadnjem delu dokumentarnega filma V objemu domovine bosta Vladimir Čeligoj in Milan Skledar obiskala kmetice in kmete na Koroškem. Deset let že sodelujejo s slovensko zamejsko kmetijsko koordinacijo Agraslomak in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Vladimir Čeligoj je pripravil scenarij, Milan Skledar je vodil kamero in režijo.
Potpuri umetniških del dveh ustvarjalcev: za razstavo, ki je do 23. septembra odprta v Veliki galeriji Katoliškega doma prosvete v Tinjah, sta pester izbor pripravila prof. Franz Nagel in najuspešnejši skakalec Športnega društva Zahomec, Karl Schnabl.
Na posestvu Meranovo pri Mariboru so uredili posebno razstavo o vplivu nadvojvode Janeza na razvoj vinarstva na slovenskem Štajerskem.
http://slovenci.orf.at

V Malem pristanu je zmanjkalo elektrike. Kaj se je zgodilo, se sprašujejo Pepe, Foksi in Kakadudu. Nikola in Iman pa v Ronjini družbi raziskujeta, kako elektrika sploh deluje. Pridruži se jima tudi Pepe, ki pri tem naleti nanekaj električnih ovir. To bo spet zabavno!

Tokratna uganka, Zofkina besedna počesanka, bo skrivala prav poseben frizerski pripomoček, ki ga skuštrani Nejko Smejko ne sreča pogosto. Pst! Ne povejte mu, da ga je Tisa naročila na urejanje pričeske pri pravem frizerskem mojstru oziroma mojstrici. Pa bo Nejko sploh zbral dovolj poguma, da sede na frizerski stol? N kot napeto bo!

Tudi Mimi lahko vidi barve, predvsem pa si jih živo predstavlja. Soseda iz bloka pa pozna samo sivo barvo in preganja vse druge. V svetu pisanih barv, kamor se odpravi skupaj z Lizo in Mimi, spozna, da je na svetu veliko prijetneje in zabavneje, če te obkrožajo pisane barve.

Navdušeni tjulenj v občinstvu zmoti odbojkarsko tekmo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sredi ozke soteske med pohorskimi gozdovi v samoti in miru že več stoletij vabi v svoj objem romarska cerkev Device Marije v Puščavi. Pravijo, da je bila prva cerkev ali kapela v Puščavi na polotočku, ki ga obliva Radoljna, posvečena sv. Štefanu. Romarje pozdravi zelo preprosta zunanjost, vso veličino cerkve razkrije šele notranjost. Poseben okras so veliki oltarji. Glavni ima kar tri nadstropja, na sredi pa kraljuje Puščavska Marija, ki so jo že od začetkov častili kot Marijo Pomagaj.

Ava, Riko in Teo sklenejo, da bodo prespali na prostem. Čeprav vsi prisegajo, da jih ni strah, jih čaka noč brez spanca, saj ga zmotijo najrazlinejše nočne živali, od čričkov do netopirjev.

Štef, Liza in Mario se odpravijo nabirat lešnike. Ko Mario ugotovi, da kljub pridnemu nabiranju nima v nahrbtniku nič lešnikov, začne iskati krivca. In zagleda veverico …

»Assalam O Alaikum« ali pozdravljeni v duhu Pakistanske kuhinje . Pakistanska kuhinja je med manj znanimi kuhinjami indijske podceline, a po krivici. Ima bogato tradicijo ter je polna odličnih in raznolikih jedi. Čeprav velja območje ob reki Ind, ki ga obsega Pakistan, za zibelko civilizacij in je bil dom različnih starih kultur – recimo vedske civilizacije, ki je v 2. tisočletju pred našim štetjem postavila temelje hinduizmu – je Pakistan dokaj mlada država, nastala šele leta 1947.
Današnja glavna jed bo Kari Ačari s sojinimi polpeti , ter znana pakistanska mesna nabodala imenovana Seekh kebab . Vnukinja bo '' skočila '' v pekarno po lepinje , ker za pripravo kruha 'nan' ne bo dovolj časa.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama po resničnih dogodkih med prvo svetovno vojno v kraju Fatima na Portugalskem. Film pripoveduje zgodbo o desetletni pastirici in njenih dveh mlajših bratrancih, ki so skupaj doživeli vizijo Marijinega prikazovanja. Njihova pripoved navdihne vernike, ki množično drejo v Fatimo in vznemirijo oblasti, predvsem verske, ki si ne želijo nepredvidljive množice neprivilegiranih ljudi, saj se morajo ukvarjati s krvavo vojno, ki divja v Evropi. Zato avtoritete vztrajajo, da morajo pastirji svojo zgodbo umakniti. Ljudje nasprotno, verjamejo otrokom in pastirjem, ki jim uspe priklicati Marijo. Ko se jim prikaže, napove obdobje trpljenja in molitve, a na koncu je luč – konec prve svetovne vojne. Fatima je film, ki temelji na resničnih dogodkih in je navdihujoča zgodba o moči vere.

FATIMA / ZDA, PORTUGALSKA / 2020
Režija: Marco Pontecorvo / Scenarij: Marco Pontecorvo, Valerio D'Annunzio, Barbara Nicolosi / Igrajo: Joaquim de Almeida, Goran Višnjić, Stephanie Gil, Alejandra Howard, Jorge Lamelas, Lúcia Moniz, Marco D'Almeida, Joana Ribeiro, Carla Chambel, Elmano Sancho, João D'Ávila, Iris Cayatte, João Arrais, Simão Cayatte, Sônia Braga, Harvey Keitel, Ivo Alexandre …

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Finale druge sezone. Massimo se po več letih izgnanstva vrne v London, da bi dosegel pravico. Mu bo to uspelo in ali se bo njegova tvegana poteza obrestovala?

DEVILS (II.) / Italija, ZDA / 2022
Scenarij: Frank Spotnitz, James Dormer, Caroline Henry, Naomi Gibney
Režija: Nick Hurran, Jan Maria Michelini
V glavnih vlogah: Alessandro Borghi, Patrick Dempsey, Li Jun Li, Pia Mechler, Joel de la Fuente, Tom Mckay, Ana Sofia Martins, Marina Maximilian, Ken Stott, Lars Mikkelsen

Društvo slovenskih skladateljev je v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana pripravilo večer glasbe skladatelja Lojzeta Lebiča ob njegovem častitljivem osebnem jubileju. Glasbeni program so predstavili profesorji Konservatorija, oblikoval pa ga je njegov direktor in glasbenik, prof. Dejan Prešiček. Glasbena dela Lojzeta Lebiča za različne komorne zasedbe so se tako na odru zvrstila v njegovem kronološkem ustvarjalnem pregledu. Predstavili so njegove kompozicije: Rej za solo harmoniko, zborovsko uglasbitev koroške pesmi Zmierom moram bondrati, sedem podob za kljunaste flavte in asistente Od blizu in daleč, Invokacijo a Primož Ramovš za saksofon in klavir ter Barvni krog za manjši orkester.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov