Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 13. okt. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 13. okt.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Drugi četrtek v oktobru je svetovni dan vida in tej temi se bomo z oftalmologom posvetili tudi mariborski jutranjiki. Preverili bomo ali je sedaj pravi čas za nakup nepremičnin, povabili vas bomo na odkrivanje skrivnosti nekdanje mariborske kaznilnice, opozorili vas bomo na Svetovni dan brez modrčka, ki ozavešča ženske o raku na dojkah, z zeliščarkami iz Voličine pa se bomo poučili o zdravilnih lastnostih številnih rastlin iz zeliščnega vrta.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Prijatelji prijetno presenetijo Natascho na poslovilni zabavi. Ko se zvečer vrne v Knežji dvor, Evi prizna, da dvomi o svoji odločitvi.
Franzi na sestanku opazi, da je Steffen slabe volje. Ko ga vpraša, zakaj, ji Steffen pove, da je Dirk pred časom zapeljal njegovo dekle Liso.
Tim se ne ujame v Nadjino past in trdi, da je Boris. Nadja ne odneha in o svojem sumu pove Christophu.
Linda izve, kako je Dirk prizadel sina, zato Dirku jasno pove, da noče imeti več opravka z njim.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Areni bodo Tilen Božič, Ivan Simič, Blaž Cvar in Janez Šušteršič ocenjevali predlagano vladno davčno reformo. Komu bo kaj prinesla in koga bo prizadela? Kaj o njej menijo sindikati in kaj podjetniki?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

O največjih hollywoodskih zvezdnikih, njihovih igralskih karierah, zasebnem življenju in njihovem mestu v zgodovini filma govorijo pronicljivi poznavalci sedme umetnosti. Med njimi sta Derek Malcolm, dolgoletni filmski kritik pri britanskem dnevniku Guardian, in Ian Nathan, filmski publicist in nekdanji urednik pri britanski filmski reviji Empire.

Epizoda: ROBIN WILLIAMS
Robina Williamsa se spominjamo predvsem po vrhunskih in vselej presenetljivih interpretacijah vlog v komedijah, a je imel enak talent za melodramatične in tragične like. Sogovorniki v epizodi govorijo o njegovi izjemni prezenci pred kamero, o revoluciji, ki jo je prinesel v Hollywood v drugi polovici 20. stoletja, ter o sposobnosti, da je kot novodobni Charles Chaplin pomešal smeh in solze oziroma smešnost s sentimentalnostjo.

Izvirni naslov: STARS OF THE SILVER SCREEN / DISCOVERING FILM / Britanska dokumentarna serija, 2019 / Nastopajo: Derek Malcolm, Ian Nathan, Neil Norman

Kraška ohcet ni le največja etnografska prireditev slovenske narodne skupnosti v Italiji, temveč dogodek, ki zadnji avgustovski konec tedna v Repen prikliče malo morje ljudi. Letošnja izvedba, na kateri se je odvijala poroka med Dano in Ivanom, je bila prva po devetletnem premoru. Naša ekipa je sledila štiridnevnemu kraškemu slavju in se podala med mlade ter skušala razumeti, kaj je zanje bistvo te prireditve.
“Kaj ti pomeni Kraška ohcet” in “ali bi se poročil/a na Kraški ohceti” to sta le dve izmed številnih vprašanj, ki smo jih postavili našim mladim.
Prisluhnili boste lahko odgovorom in si ogledali reportažo priljubljene prireditve, ki po 54. letih ostaja še kako zanimiva in privlačna.
Scenarij in režija Jari Jarc, realizacija VideoRefleks.

A Vendégem című adás Sisiről, azaz Erzsébet magyar királynéról szól.

Oddaja Moj gost govori o Sisi, madžarski kraljici Elizabeti.

V čarobno pisani goščavi se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Ko nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali, se odpravijo iskat nove sadeže. Pot jih vodi skozi temačni gozd, v katerem srečajo strašljivega Pajka, s katerim pa se spoprijateljijo. Pajek jih vodi do bujnega žižjega vrta. Lastnik Stari Puf se sprva jezi zaradi požrešnosti Spacapufov, a se kmalu omehča in jih poduči o največjih skrivnostih žižereje. Pri vrtnarjenju jim izdatno pomaga Pajek s svojimi številnimi nogami.

Muri se znajde v godlji, saj je pozabil na Macin rojstni dan in mora zato na hitro poiskati pravo darilo. S pomočjo prijateljev mu na koncu le uspe očarati zahtevno muco Maco.

Režija: Boris Dolenc
Produkcija: INVIDA

Igrajo: Marko Mandič (Muri), Alojz Svete (Miki), Polona Juh (Maca), Nina Valič (Liza), Janez Hočevar (Marko), Jernej Šugman (Čombe), Bojan Emeršič (Mijalko)

Maček Muri se veselo odpravi v Mačje mesto. Čaka ga super dan, saj je za kosilo dogovorjen z Maco. A načrte mu skoraj prekriža nagajivi nepridiprav Čombe, ki mu zvito podtakne velik zločin.

Muri je Maci obljubil, da jo pelje na kosilo. Vendar... "Pri Črnemu mačku straši!” vpije Žane,
najboljši kuhar v Mačjem mestu. Muri in prijatelji se pogumno odpravijo na lov za skrivnostnim
duhom. Maci pa že pošteno kruli v želodčku...

Danes je dan za pravi nogometni derbi med NK Mucki in Mačkoni. Če v golu stoji obilni Čombe, je zmaga praktično zagotovljena. No, načrte Muckom tokrat prekriža prebrisani Falot, novi kapetan NK Mačkoni. Pa bodo njegove ukane dovolj za zmago?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

»Houston, imamo težavo!« so 13. aprila 1970 sporočili astronavti, ki so v vesolje poleteli s plovilom Apollo 13. Eksplozija v rezervoarju za kisik je močno poškodovala glavni motor, njihove zaloge kisika pa so začele uhajati v vesolje. Od Zemlje so bili oddaljeni 330.000 kilometrov. Na srečo so imeli v vesoljski bazi na Zemlji kopijo Apolla 13, na kateri so nemudoma začeli proučevati in simulirati popravilo plovila. Na podlagi dvojčka Apolla 13 in njegovih simulacij so znanstveniki na Zemlji našli rešitev in astronavtom posredovali navodila za popravilo ter varno vrnitev domov. Danes večino novih izdelkov razvijejo s pomočjo digitalnih dvojčkov, uporabljajo pa jih tudi pri načrtovanju in izboljšavi njihovih proizvodnih procesov.

Tokrat se Reaktivčki odpravljajo na Jamajko. Na gorovje, ki je zaradi megle od daleč pogosto videti modro. Na njem so nasadi kavovca, v katerih pridelujejo svetovno znano kavo. Reaktivčki se ponudijo, da jo bodo prinesli Vodirogu.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Med draginjo, kakršni smo priča že nekaj časa, se spet zavemo pomena pšenice in morda se bomo spet naučili ceniti vrednost vsakega pšeničnega zrna. Naši tradicionalni recepti so se tudi rojevali v časih, ko pšenica in kruh nista bila samoumevna. Delovni dan je torej za nami in spet je čas za kuharijo. Čas je za tradicijo in za novosti. Časa je dovolj za pripravo nedeljskega kosila in torkove večerje. Za vse to je na voljo dovolj časa, samo vzeti si ga moramo.
In danes je čas za kobariške štruklje po Mašino!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo v palači Strozzi v Firencah, kjer razstavlja islandsko-danski umetnik Olafur Eliasson, na premieri Straussove opere Ariadna na Naksosu v ljubljanski Operi, na sinočnjem odprtju razstave Pripadam, članic kolektiva Oloop, predstavili pa vam bomo tudi programski sklop Nove pošte YUFU.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Soočenje vseh prijavljenih uradnih kandidatov za predsednika republike. Zakaj kandidirajo, kako si predstavljajo opravljanje funkcije predsednika, kakšno je njihovo stališče do aktualnih vprašanj?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Obiskali smo 41. dneve nemega filma, ki so potekali v Pordenonu v Italiji. Festivala se je zgolj kot gledalec udeležil hollywoodski režiser John Landis, Slovenijo pa sta zastopala pianist Andrej Goričar in kratki film enega od slovenskih filmskih pionirjev Veličana Beštra z naslovom Kralj Aleksander na Bledu. Ozrli se bomo v tesno prepleteno življenje in delo dobitnice Nobelove nagrade za literaturo, francoske pisateljice Annie Ernaux. Čeprav zase pravi, da je le ženska, ki piše, Annie Ernaux slovi tudi kot feministična ikona, saj je iskreno pisala o splavu, zakonskem jarmu in ženskem spolnem užitku. Predstavljamo pred kratkim izdano zajetno delo z naslovom Edvard Kocbek – partizanski dnevnik, v katerem so prvič zbrana pričevanja iz ohranjenih dnevniških zapisov tega samosvojega pisatelja, pesnika, soustanovitelja Osvobodilne fronte in pozneje disidenta. Še pred odprtjem smo si v Trstu ogledali razstavo novega Muzeja umetnosti in mode ITS Arcademy. Kratica ITS označuje mednarodno podporo mladim oblikovalskim talentom. V dveh desetletjih se je v njihovih depojih nabralo skoraj 15.000 ustvarjalskih portfoliev iz več kot 80 držav in okoli 1400 oblek, nakita in modnih dodatkov. Na ljubljanskem festivalu Tinta pa smo se z v Parizu živečim belgijskim striparjem Brechtom Evensom pogovarjali o tem, kako sanje vplivajo na oblikovanje domišljijskega sveta, v katerega postavlja junake.

Francoska biografska nadaljevanka prikazuje življenje mladega Voltaira (François-Marie Arouet, 1694–1778; psevdonim Voltaire naj bi začel uporabljati leta 1718), razsvetljenskega filozofa, pisatelja in zgodovinarja. Zagovarjal je svobodo govora, versko strpnost, državljanske svoboščine in ločitev državnih institucij od Cerkve.

Voltaire se je po končani jezuitski gimnaziji vpisal na pravo, a študija ni končal, posvetil se je pisateljevanju. Njegov slog je bil duhovit, kritiziral je vlado in satirično opisoval politične osebnosti. Zaradi razžalitve vojvode Filipa Orleanskega je bil eno leto zaprt v Bastilji, kjer je napisal tragedijo Edip (Oedipe, 1719). Leta 1726 se je zapletel v spor z mladim plemičem in spet bi moral v zapor, a se mu je uspelo dogovoriti za izgnanstvo. Odšel je v London, kar je bila prelomnica v njegovem življenju, saj je lahko svobodno govoril, naučil se je tujih jezikov in spoznal novo literaturo. Pravijo, da je Voltaire Francijo zapustil kot pesnik in se vrnil kot filozof.

Iz Voltairove bogate ustvarjalne dediščine imamo v slovenščino prevedenih malo del: Kandid ali Optimizem, Zadig, Filozofske zgodbe.

1. del:
Mladi Voltaire se šola pri jezuitih, kjer se izkaže za odličnega učenca. V prostem času se rad druži s svobodnjaki, čemur njegov oče nasprotuje. Voltaire podnevi pesnikuje, ponoči pa rad pohajkuje. Oče ga zato pošlje v Haag, kjer naj bi služboval kot tajnik francoskega veleposlanika. A ko se Voltaire zaplete v neprimerno ljubezensko razmerje, ga veleposlanik pošlje nazaj v Francijo. Voltaire se tam še naprej posveča literarnemu ustvarjanju in napiše prvo gledališko predstavo. Toda znamenito gledališče Comédie-Française njegovega Ojdipa zavrne.

LES AVENTURES DU JEUNE VOLTAIRE / Voltaire in Love / Francija / 2020
scenarij: Alain Tasma, Georges-Marc Benamou, Henri Helman
režija: Alain Tasma
v glavnih vlogah: Thomas Solivérès, Victor Meutelet, Victor Le Blond, Christa Theret, Patrick D’assumcao, Pascal Demolon, Eugène Marcuse, Tom Pezier, Éric Caravaca, Maud Wyler, Hippolyte Girardot, Valérie Bonneton, Daniel Hanssens

»Houston, imamo težavo!« so 13. aprila 1970 sporočili astronavti, ki so v vesolje poleteli s plovilom Apollo 13. Eksplozija v rezervoarju za kisik je močno poškodovala glavni motor, njihove zaloge kisika pa so začele uhajati v vesolje. Od Zemlje so bili oddaljeni 330.000 kilometrov. Na srečo so imeli v vesoljski bazi na Zemlji kopijo Apolla 13, na kateri so nemudoma začeli proučevati in simulirati popravilo plovila. Na podlagi dvojčka Apolla 13 in njegovih simulacij so znanstveniki na Zemlji našli rešitev in astronavtom posredovali navodila za popravilo ter varno vrnitev domov. Danes večino novih izdelkov razvijejo s pomočjo digitalnih dvojčkov, uporabljajo pa jih tudi pri načrtovanju in izboljšavi njihovih proizvodnih procesov.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo v palači Strozzi v Firencah, kjer razstavlja islandsko-danski umetnik Olafur Eliasson, na premieri Straussove opere Ariadna na Naksosu v ljubljanski Operi, na sinočnjem odprtju razstave Pripadam, članic kolektiva Oloop, predstavili pa vam bomo tudi programski sklop Nove pošte YUFU.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov