Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 3. dec. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 3. dec.

Imate morda metlo? Krasno. Potem jo zajahajte in hitro hop v Studio Kriškraš. Tam bo vladal pravi pometni promet. Medtem pa nam bo strogi policist Julijan razložil, kakšne znake potrebujemo in kako urejati zmedo z vozili. Njegova piščalka že piska. Pa previdno in varno na cesti!

Niko se veseli, da bo Betko naučil voziti kolo, vendar se Betka odpelje, še preden ji uspe pokazati, kako se uporablja zavore.

Betka zlahka prepriča Nika, da počne reči, ki bi jih rada počela ona, Nupi pa ga opozori, naj bo raje to, kar je.

Živa, Vid in Toni iščejo najboljšo dinotačko na svetu. Najdejo tako, ki je sluzasta, tako, ki miga, in tako, ki klopota, nato pa spoznajo, da je vsak najboljši po svoje.

Pepin prijatelj poni Primož nosi očala. Pepi se zazdi, da tudi ona potrebuje očala, zato jo mami pujsa odpelje na pregled oči.

Medo in Miša si zaželita prigrizka. Naredita si sendviče in Medo ugotovi, da ti bolj teknejo na izletu. Medveda se tako podata na pot. Ko končno dosežeta cilj, se prigrizka ne moreta lotiti. Najprej ju preganja dež, potem mravlje, na koncu pa jima race ukradejo sendviče. Vsa utrujena jim sledita na vrh hriba, kjer ju prevzame lep razgled. Race jima prepustijo sendviče, ki so res bolj okusni kot doma.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

Mumintrol se spopade z največjim izzivom do tedaj, ko se prezgodaj prebudi iz zimskega spanja in se znajde sam v neznanem svetu mumindolske zime. A srečanje z davnim prasorodnikom, njegovim prednikom, ga nauči iznajdljivosti v prvinskem načinu preživetja.

Kaj predstavljajo pike in črte na sliki ob Zofki? Anka se preizkuša v slikanju, a se je ustvarjanja lotila s prsti. Kje je skrit pravi slikarski pripomoček? In zakaj je Zofka zasuta z modrimi, rumenimi in roza predmeti? Mila predlaga, da jih razvrstita glede na barvo. Preseneti pa ju tudi prava slikarka … G kot glejte nas!

Ojviž, okak erg? Ne, to ni napaka, tako se danes Firbcologi pogovarjajo. Le kaj se dogaja? Ima kdo mogoče slovar pri roki? Manca in Jakob ga bosta še kako potrebovala, ko se bosta vrnila; raziskovala sta namreč življenje mastodontov. Leon in Mila poizvedujeta, kako poteka sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, Tian in Kalea pa preizkušata stare naprave v računalniškem muzeju.

Tokrat pozornost namenjamo našim dedkom in babicam, ki si z največjim veseljem vzamejo čas za nas - vprašanje pa je ali si ga zanje vzamemo tudi mi? Z nami bodo dedek Vojko, babica Berta ter vnukinji Nina in Špela pa otroci, ki se radi družijo s starostniki preko Zavoda Aktivna starost, Ana Petrič pa nam bo predstavila projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki nas nagovarja k pisanju voščilnic za stanovalce domov za starejše po vsej Sloveniji. Na terenu sta nas navdušila petletni Svit in babica Joži, ki sta se pridružila ZPMS akciji Eno srce, otroci iz OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu pa so pripravili izziv. Nik še vedno okreva, zato v boj z Niko pošilja Klemna.

V 7. oddaji se za lovoriko Malih sivih celic potegujejo Lukas, Jan in Mark iz OŠ Gornja Radgona (rumeni) ter Tinkara, Iva in Bine iz OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani (vijolični). Možganska telovadba jim ne povzroča bolečin in kljub iztirjenju Zemlje, razmišljajo s hitrostjo svetlobe. Nekoliko slabše raztezajo vzmeti in prepevajo Petelinček je na goro šel, kar pa jih ne ustavi pred kačami. Kdo svoje vire najbolje izčrpa in kdo med tekmovalci Hitrih lončkov iz OŠ Vojnik (Tjan, Ožbej, Marcel) ter OŠ Gradec – POŠ Vače (Ela, Maja, Taja) je spretnejši, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa, slovenščine, glasbe in v motoričnih spretnostih. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Tako kot se pozimi spremeni narava, se na prehodu v odraslost spreminjate tudi vi. Infodrom smo zato začeli z vašimi telesnimi in čustvenimi spremembami. O njih smo govorili z učenci Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice. Sprememb pa si želijo tudi ljudje na Kitajskem. Tam so zaradi strogih koronapravil in kratenja svobode govora izbruhnili protesti. Zanimalo nas je, zakaj ljudje protestirajo z belimi listi papirja. V Infogromu smo se z učenci iz OŠ Kašelj pogovarjali o kritičnem mišljenju, otroški poročevalc Maks pa s strokovnim komentatorjem iz oddaje Tisoč in en gol Jasminom Jeričem. Ob koncu smo izvedeli še, kako so sestavljene orgle, glasbilo, ki evropsko kulturo spremlja že od antike.

Tudi v novi Osvežilni fronti ustvarjalci ne bodo tiho, pa čeprav bo tema tokrat tišina. Rok bo v kvikijih govoril o tem, kako se bodo oglašali električni avtomobili, Vid je na terenu ugotavljal, ali sploh obstaja popolna tišina, Maja iz Žabic je dojenčkoma zaupala nekaj življenjskih modrosti, v Epskem filmu bo čas za nemi film, Bobi in Silvester pa bosta spet navdušeno brala komentarje mladih.

Obstaja nekaj, kar lahko izboljša naš spomin, domišljijo in ustvarjalnost, obstaja nekaj, s čimer lahko potujemo v nam neznane svetove, spoznavamo nove kulture in nove ljudi, obstaja nekaj, kar nas bo obogatilo in morda celo spremenilo. In kar je najlepše, dosegljivo je tako rekoč vsem. Govorimo o branju, natančneje, o branju literature. O pomenu branja in vplivu knjig na naše življenje se bomo pogovarjali s pesnikom, pisateljem, esejistom, filozofom, antropologom in strastnim zagovornikom bralnih klubov, dr. Iztokom Osojnikom.
Eden od načinov, kako pritegniti ljudi k branju, so tudi bralni klubi. V Mestni knjižnici Grosuplje smo obiskali bralni klub, ki nepretrgoma deluje že 11. leto. O užitku ob branju knjig bo spregovorilo tudi nekaj starejših bralcev, ki so vključeni v Bralno značko za odrasle, oddajo pa bomo zaokrožili v Vodnikovi hiši literature, kjer že šesto leto zapored poteka glasno branje za starejše. Skupino, ki se srečuje dvakrat na mesec, vodi Lada Zei.

Svetopisemska družba Slovenije je izdala novo, prav posebno izdajo Nove zaveze. To je »Nova zaveza s prostorom«. S prostorom za zapiske, za misli, ki se utrnejo ob branju. Osnovni namen nove izdaje je vzpodbuditi bralce k prebiranju in razmišljanju o svetopisemskih modrostih na poglobljen način, pa tudi nagovoriti k preučevanju in pogovoru v skupini.

Sinagoga Maribor spada med najstarejše srednjeveške še ohranjene sinagoge v srednjeevropskem prostoru. Že od 15. stoletja naprej ne služi več kot sakralni objekt. Danes v njej deluje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki z najrazličnejšimi kulturno-umetniškimi dogodki predstavlja bogato judovsko kulturno dediščino in teme, ki so povezane s holokavstom.

»Svoboda ni v tem, da človek dela, kar hoče, ampak v tem, da mu ni treba delati tistega, česar noče.« (Salvador de Madariaga)
razmišlja JURE FERLEŽ

Gostji oddaje sta mladi režiserki. Film kosovske režiserke Kaltrine Krasniqi Vera sanja o morju je prejel številne prestižne nagrade na festivalih v Benetkah in Tokiu, Kaltrino Krasniqi pa so v Göteborgu počastili celo z nagrado Ingmarja Bergmana za najboljši mednarodni debi. Novi film makedonske scenaristke in režiserke Teone Strugar Mitevske Najsrečnejši človek na svetu samo na prvi pogled govori o zmenkih, ki jih organizirajo v hotelu sredi povojnega Sarajeva. Pod površjem je namreč veliko resnejša tema: sprava med narodi. Film so predvajali tudi med vojno v Kijevu. Režiserka je prepričana, da umetnost povzroča premike v družbi. Za svoj prejšnji film Bog obstaja, ime ji je Petrunja je prejela nagrado evropskega parlamenta lux.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo rehabilitacijski center za konje, RC Petra, ki deluje v okviru Društva za zaščito konj in ostalih živalih. Spoznali smo Kiro – pasjo pomočnico. Posvojitev odraslega psa, rešenega iz nemogočih življenjskih razmer, je plemenito, a obenem zelo odgovorno dejanje. Mi smo se obiskali družino s tremi takšnimi posvojenkami. Opozarjamo na primerno hrano za ježke in svetujemo, kako jim lahko pomagamo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Martina Veršnik iz Izole je ena naših najmlajših oljkaric. Vodenje ekološke kmetije Olea D'Istria je pred tremi leti prevzela od staršev, ki sta pred več kot 20 leti razširila kmetijo in obudila oljkarstvo. Že ob vzpostavitvi nasada so izbrali drugačno pot in oljčnike zasadili z velikim deležem starih avtohtonih sort, ki se jim je večina oljkarjev izogibala. Danes imajo malo več kot 1400 dreves; poleg ekoloških oljk še ekološke češnje in fige, pridelujejo pa tudi zelišča. Ponujajo več kot 30 izdelkov; njihova posebnost so oljčna olja z zelišči in agrumi, pa suhe fige, vložene v oljčnem olju z limono in lovorjem, najbolj ponosni pa so na večkrat nagrajene namizne oljke, pripravljene na povsem naraven način. Zadnja tri leta se ukvarjajo tudi s predstavitvami in ogledi kmetije ter izobraževalnimi delavnicami. Prostora za vse dejavnosti jim že zmanjkuje, zato upajo, da bodo čim prej dobili gradbeno dovoljenje za novo kmetijo, na katerega čakajo že skoraj 20 let.

Tretjega decembra zaznamujemo mednarodni dan invalidov. Zato smo se v oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu prav na njihov praznik ob 14.45 na prvem sporedu Televizije Slovenija, pogovarjali s predstavniki večjih invalidskih organizacij v Sloveniji in z njihovimi uporabniki. Vabljeni k ogledu oddaje Prisluhnimo tišini, v kateri boste lahko izvedeli veliko zanimivega o življenju invalidov, njihovih potrebah in željah.

V Mendozi že 73. let deluje Društvo Slovencev. Tokrat so pripravili prvo vseslovensko srečanje in sedmo Martinovanje. Tridnevno srečanje se je začelo izjemno slovesno v tamkajšnjem osrednjem trgu Indenpendecia, slavje se je lahko nadaljevalo v tamkajšnjem gledališču na osrednjem kulturnem dogodku. Štiridnevnega srečanje so se udeležili Slovenci iz Argentine, Kanade, Čila, Urugvaja in Brazilije.
V nadaljevanju se spominjamo slikarja, fotografa in pesnika Vena Pilona. V primerjavi z življenji večine drugih slovenskih umetnikov njegove generacije je bilo Pilonovo življenje videti zelo kozmopolitsko. Večino svojega odraslega življenja je preživel v tujini, a na domovino in njen genius loci nikoli ni pozabil. V Parizu se je nastanil za stalno. Poglejmo zgodbo tega izjemnega izseljenega umetnika.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tik ob jezeru Jasna v Kranjski Gori je vse od 70. let poznano gostišče Milka. Medtem ko se je v preteklem stoletju v njem odvijalo ogromno kulinaričnih zgodb, nekaj časa pa je delovala še diskoteka, je nato stavba izgubljala svoj blišč in molče propadala. Dokler ni prišel pravi, ki jo je zbudil iz negibnega sna in ji nadel novo podobo.
Marsikdo bi rekel, da je 25 kvadratnih metrov velikost povprečne sobe. Vendar se je arhitekt /lastnik zavzeto lotil izziva in si na tako majhni površini uredil stanovanje zase in za ženo. Z vrsto domiselnih rešitev je nastal svetel, prijazen in funkcionalen dom za dva.
Enega zadnjih toplih jesenskih dni smo preživeli na vrtu v Ljubljani. Očaral nas je z atmosfero, barvitostjo in prijaznostjo gostiteljice.

TRAJNOSTNE BOŽIČNE ZVEZDE
Božične zvezde nas že nagovarjajo s prodajnih polic. Dr. Blanko Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani smo poprosili, naj nam pokaže, kako je mogoče to zanimivo mehiško toploljubno rastlino gojiti kot trajnico.
Z GAIO NA OBISKU NA OBALI
Z za 'celince' nenadomestljivo lepim razgledom na morje smo s klubom Gaia tokrat poskrbeli za citruse v loncih. Na Primorskem jih seveda pred zimo ni treba spravljati v notranje prostore, za tiste, ki jih gojijo v loncih, pa je tudi treba poskrbeti.
SO VAM BOŽIČNI KAKTUSI ŽE ZACVETELI?
V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani jih lahko občudujemo že nekaj tednov pred božičem. Izvorno so njihovi cvetovi rožnati. Ti kaktusi se z lahkoto razmnožujejo, kot spoznavamo v oddaji.
ADVENTNO USTVARJANJE GLEDALCEV
V prvi decembrski oddaji že objavljamo nekaj dekoracij, s katerimi ste si polepšali adventno pričakovanje.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Luka in Lučka bosta varuški. Pazila bosta na kraljevega zmajčka. A ko sta kralj in kraljica odsotna, jima stvari uidejo iz rok. Takrat otroka dojameta, da varovanje zmajčka ni šala. Tudi zaradi Binijeve “pomoči”.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Z Jokerjem se bo tokrat borila simpatična Dora Mezek Kukec iz Kamnika. Diplomirana obramboslovka izredno uživa v vlogi babice, v prostem času rada potuje, hodi v hribe in vrtnari. Njena velika strast pa je že od nekdaj ples. Plesala je izrazni in celo orientalski ples. Ob njej bo v oddaji mož Janez in skupaj bosta skušala zaslužiti čim višji znesek, ki ga bosta porabila za potovanje.

V Kaj dogaja? tokrat govorimo o pomanjkanju zdravnikov in pogajalski komunikaciji, vodja opozicije pa bo zapel eno o govoricah. Na terenu smo dokumentirali tegobe volilnih odvisnikov, naš raziskovalni novinar pa bo predstavil nekaj nasvetov, kako se spopasti z veselim decembrom. V telenoveli Palomar končno izvemo, kdo so pravi poraženci referenduma, naši zvesti gledalki pa tokrat odgovarja sam katarski šejk. Gost v studiu bo letošnji prejemnik Ježkove nagrade Vlado Poredoš, ki bo s skupino Znorlek seveda zapel tudi na Mali terasi.

Turner nastopi na BBC-ju, kjer izve, da test očetovstva kaže, da ni oče otroka V. Bello, kar preseneti vse. Det. Carey ga zaman poskuša priklicati, toda Turner se ji izmika. Ko se končno sestaneta, Rachel ugotovi, da je spremenil mnenje. SO-15 išče morilca, Garlandova in Napier pa prisluškujeta Rachel in njeni sestri. Turner se spet sestane z nekdanjo ekipo in obišče notranjega ministra, ki je zaradi dogodkov in njegovih izjav zelo jezen.

THE CAPTURE (II.) / Velika Britanija, ZDA / 2022
Scenarij in režija: Ben Chanan
V glavnih vlogah: Holliday Grainger, Paapa Essiedu, Indira Varma, Andy Nyman, Rob Young, Ron Perlman, Ben Miles, Lia Williams

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izvrstna kriminalka v maniri neonoir v režiji S. Craiga Zahlerja, znanega po kultnem neovesternu Bone Tomahawk, je svetovno premiero doživela na beneškem filmskem festivalu leta 2018.

Zgodba je spletena okoli dveh policistov, starejšega Bretta in mlajšega Anthonya, ki sta suspendirana zaradi medijske objave posnetka njune nasilne intervencije. Ker potrebujeta denar, se spustita v kriminalno podzemlje, s tem pa se njune težave le povečajo.

Originalni naslov: DRAGGED ACROSS CONCRETE
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: kriminalna drama
Režija: S. Craig Zahler
Scenarij: S. Craig Zahler
Igrajo: Mel Gibson, Vince Vaughn, Don Johnson, Udo Kier

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov