Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 3. dec. 2022

TV Maribor • Sob, 3. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

10:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

10:05
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Az adás tartalma:

- Dr. Peter Štumpf püspök Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült;
- a Szent László című kiadvány;
- Hunyadi Péter Petőfi-ösztöndíjas;
- hagyományébresztő rendezvény a Dobronoki György-házban;
- Köztünk élnek: Szenes Hanna.

Vsebina oddaje:

- škof dr. Peter Štumpf prejemnik srednjega križa madžarskega reda za zasluge;
- knjiga z naslovom Sveti Ladislav;
- Petőfijev štipendist Péter Hunyadi;
- prireditev v veselem vzdušju v Hiši Györgya Dobronokija;
- rubrika Med nami živijo: Hannah Szenes.

Zgodbo je navdihnilo brskanje po zgodovini Maribora, a lahko bi se dogajala v kateremkoli mestu. Jakob je fantič kot vsak drug, v vseh časih. Podi se po mestnih ulicah leta 1532 ali danes. Otrok je vedno otrok. In golobi so prebivali v mestih nekoč in prebivajo danes. Razlika je le v tem, da so nekdaj na mesta prežale drugačne nevarnosti. Jakob iz leta 1532 je deček, ki s pomočjo prijatelja goloba reši mesto pred Turki. Ob zgodbi mesta pa spoznamo, kako lahko deček in golob postaneta zaveznika ter kako pomembna sta pogum in prijateljstvo.

Znana pravljica v novi hudomušni preobleki nagovarja na sodoben in samosvoj način ter govori o večnih resnicah. Prikazuje spretnost in pogum, ki sta potrebna za zmago nad nevarnostjo. Kdo bo koga – volk kozlička ali kozlička volka? Saj je vse samo igra, a srečen konec kljub temu pomirja.

V sredo, 21. 5. 2014, je v telovadnici OŠ na Bizeljskem potekala prireditev Kje s' pa ti doma, ki bo predstavila Bizeljsko skozi oči učencev, učiteljev in krajanov.
V programu so sodelovali vsi učenci domače šole, voditeljica Suzana Vahtarič, glasbenika Izidor Žmavc ter Anton Jagodič, moški pevski zbor Bizeljsko, ljudski pevci ter družini Zagmajster in Mihelin. O prelepem kraju v občini Brežice so prepevali ansambli Hervol, Pravi trije, Fru – Fru in Bizeljski fantje, ki so se po dvajsetih letih ponovno zbrali prav za snemanje oddaje Kje s' pa ti doma.

»Ljudje, kot sva midva, se nikoli ne ustavijo,« je Matej Markovič ob slovesu rekel Ani Rogel v športno-dobrodelnem in s hudo boleznijo zaznamovanem dokumentarnem filmu Srce za Ano. Matej in Ana sta vztrajneža, ki jima težki trenutki in bolečina v vsakdanjem življenju niso neznani. Matej z izjemno trmo premaguje mnogim nerazumljive športne napore, z željo, da bi s tem pomagal drugim. 16-letna Ana, ki se je rodila z neozdravljivo kožno boleznijo, pa ima enake želje in sanje kot njene vrstnice, le da je pot do njihove uresničitve veliko bolj trnova. In ko se vsaj malo potopimo v njun svet, nas njuno pozitivno razmišljanje ne pusti ravnodušne.
50-minutni film odpira številna vprašanja o medosebnih odnosih in posameznikovi rasti, hkrati pa je njegovo osnovno vodilo, da se v življenju preprosto nikoli ne predamo.
S filmom Srce za Ano ekipa, sestavljena iz avtorice Irene Bedrač, snemalcev Danila Plazovnik in Boruta Kroisa ter montažerja Igorja Purnata iz mariborskega dela RTV Slovenija, zaključuje trilogijo športnih portretov (Ruth 246,8, 2011, Krog, 2015), ki so več kot le športne zgodbe. V njih se prepletajo razmišljanja posameznikov, ki ohranjajo to, kar v življenju najbolj šteje: sledenje svojim željam, srčnost, prijateljstvo, sodelovanje in misel, da se je za dobre stvari vredno potruditi.

Zdravstvo ima na Štajerskem dolgo tradicijo, saj je bil mariborski ranocelnik iz prve polovice 13. stoletja znan, tako pravijo zgodovinarji, po vsej Evropi. Mariborska bolnišnica pa je bila ustanovljena leta 1799, se pravi pred 220 leti, ko je okrožni urad izdal okrožnico o ustanovitvi mestnega špitala. Po dobrih 50 letih so bolnišnico preselili z današnjega Slomškovega trga v magdalensko predmestje, kjer je z vsemi oddelki in nazivom Univerzitetni klinični center še danes. Oddaja iz niza Sledi je posvečena bogati in zanimivi zgodovini te za Maribor pomembne ustanove.

Najtežja tekaška preizkušnja na svetu Špartatlon vsako leto privabi tekače z vsega sveta, da se preizkusijo na 246 kilometrov dolgi poti. Po zapisih grškega zgodovinarja Herodota je tolikšno razdaljo od Aten do Šparte leta 490 let pr.n.št. v dveh dneh pretekel tudi grški sel Fejdipid, legendarno zgodbo pa so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja obudili pripadniki angleškega kraljevega letalstva.
Septembra 2021 je bilo na štartu pod atensko Akropolo kar pet Slovencev (Mirko Bogomir Miklič, Tomaž Kališnik, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb, Domen Kozjek). Nekateri so se po progi podali prvič, drugi so se z njo že bolj ali manj uspešno spopadli.
Na dolgi poti, ki jo dodatno otežujejo še časovni limiti, razgibana pokrajina in vzpon na 1100 metrov visok prelaz Sangas, tekači spoznavajo, da lahko moč za premagovanje individualnih težav črpajo tudi iz ekipe.
Dokumentarni film Ekipa, Špartatlon 2021 zaokrožuje trilogijo špartatlonskih podvigov, ki se je pred desetimi leti pričela z zgodbo Ruth Podgornik Reš in filmom Ruth 246,8, po njenih tragični smrti pa nadaljevala s sinom Mihom in dokumentarcem Krog.
Dokumentarni film je nastal v produkciji RTV Slovenija. Avtorica Irena Bedrač, snemalca Danilo Plazovnik in Borut Krois, montažer Igor Purnat.

Slovenska državnozborska komisija v Porabju. Poslanke so se na terenu seznanjale s položajem Slovencev na Madžarskem.
Križi v Števanovcih. V porabski vasi blagoslovili tri obnovljene sakralne spomenike.
Ptice dronovke. Na literarnem večeru predstavili zbirko kratkih zgodb Norme Balé. Stara obrt nekoč. Pletenje »drvenk« v Porabju.

V maju smo na grajskem dvorišču v Oplotnici posneli 3. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek, na katerem je v prvem delu nastopilo pet ansamblov: Žurerji, Me tri do polnoči, Posluh, Lun'ca in Valovi. V uvodni točki nas pozdravi pohorski godec Tine Lesjak s prijatelji, v spremljevalnem programu pa boste videli lanskoletne nagrajence stroke in občinstva – Prleški kvintet in ansambel Udar. Voditelj je Andrej Hofer.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Nekega dne sta se čez brv, vsaka s svoje strani, odpravili mlada in stara koza. Srečali sta se sredi brvi, ki pa je bila tako ozka, da nista mogli druga mimo druge. Ker se nobena ni hotela umakniti, sta se pognali v boj. Zapletli sta se z rogovi in naposled štrbunknili v vodo, ta pa je ohladila njuno trmo.

Vse najboljše za te, vse najboljše za te … Kdo ima rojstni dan? Sara? Ne. Jaka? Tudi ne. Gozd praznuje, zato je treba prirediti veliko slavje. Vsako drevo posebej si zasluži darilce in sladek prigrizek. Sara se je lotila peke, Jaka išče darila. Tako. Vse je pripravljeno. Končno! Zabava se lahko začne!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

11. dobrodelni Miklavžev koncert organizirata Zavod Antona Martina Slomška in Martinova ustanova. Na koncertu sodelujejo učenci in učitelji Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška, dijaki Škofijske gimnazije AMS in dijaki Dijaškega doma AMS, učenci OŠ Montesori, Sv. Miklavž in skrita gostja.
Izkupiček dobrodelnega koncerta bo namenjen otrokom in dijakom iz socialno šibkih družin.

Mendoza razpotegnjeno mesto v Argentini, kjer so pred mnogimi leti našli nov dom številni Slovenci, ki so izjemno spoštovani in dejavni. V Društvu Slovencev Mendoza je, od kar se spomni dejaven tudi Jože Šmon, nekdaj tudi predsednik te slovenske organizacije. Že vrsto let pa časni konzul Republike Slovenije v Argentini. Čeprav veliko mesto pa se tam skrivajo kotički, ki dovolj nazorno kažejo, da tod živijo Slovenci. Ob sprehodu po mendoških ulicah boste lahko naleteli na Trg Republike Slovenije, ki ga krasijo številni slovenski simboli od kozolca pa do brezjanske Marije Pomagaj. Postavljen je bil že 30. novembra 1991 in je bila prva tovrstna počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj naše domovine. O njem, o sebi in Slovencih pa zna veliko povedati prav Jože Šmon.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

V Umetnem raju smo se pogovarjali z gosti 33. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE, tudi s hrvaškim režiserjem Jurajem Lerotićem, ki je za film Varno mesto prejel nagrado vodomec. Med retrospektivo Rajka Grlića in praške šole, ki je pomembno zaznamovala jugoslovansko kinematografijo 70-ih let, smo z Grlićem ob prevodu njegove avtobiografije Še ne povedane zgodbe spregovorili o njegovi režiserski karieri v kontekstu razpada nekdaj skupnega kulturnega prostora in države.

HAUPTMAN - zvočni mozaik jazza, R`n`B-ja, soula in popa.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov