Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 5. dec. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 5. dec.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Zaradi članka, ki razkriva nečedne posle koncerna Grükon, se pri Steffenu oglasi odvetnik in zahteva, naj Steffen podpiše izjavo, da so v članku laži, ki jih je objavil, ker se je hotel maščevati podjetju. Steffen ne privoli v to in hoče uničiti vse dokaze ...
Amelie prosi Tima, naj jo nauči igrati polo.
Vanessa daje Robertu nasvete o boksu. Robert dvomi o njeni usposobljenosti, a kljub temu pride k njej na vadbo boksarske aerobike.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja je sodeloval v procesih demokratizacije in nato osamosvajanja Slovenije. Bil je član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic, po osamosvojitvi pa tudi poslanec prvega sklica slovenskega državnega zbora. Po upokojitvi se je umaknil iz javno-političnega življenja predvsem v publicistiko. Zadnja leta se posveča raziskovanju arhivov in delovanju Udbe. Gost oddaje Intervju je Igor Omerza.

Voditeljica: Vida Petrovčič

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Rastline živijo skrivno in odmaknjeno življenje, vendar so v svojem svetu in v svojem časovnem okviru enako napadalne, tekmovalne in bojevite kot živali – na vse kriplje si prizadevajo za hrano, svetlobo, razmnoževanje in razkropitev potomstva. V seriji, ki so jo snemali po vsem svetu, sta predstavljeni več kot dve desetletji novih odkritij, kar omogoča prvi poglobljeni prikaz doslej neopaženega, medsebojno povezanega sveta. Zeleni planet nam razkriva nenavadni in čudoviti svet rastlin, kakor ga do zdaj še nismo videli.

1. del: Tropski svetovi
V tropskih deževnih gozdovih uspeva več vrst rastlin kot kjer koli drugje na Zemlji. Posledica tega sta osupljiva lepota in izjemna tekmovalnost, zaradi katere je to pravo rastlinsko bojišče. Ob hitro rastočih drevesih in cvetlicah, ki posnemajo poginule živali, je to potovanje v čarobni svet, v katerem čas teče drugače kot v našem.

GREEN PLANET / Velika Britanija, Kitajska, Nemčija, Francija, ZDA / 2022 / Režija: Paul Williams

Dušan Jelinčič, tržaški pisatelj, dramatik, novinar in alpinist, spada med najzanimivejše avtorje sodobne slovenske literature. Njegovo obširno pisateljsko delo je srce dokumentarca Tržaške prikazni: O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča. O tem v naslednji oddaji s scenaristom filma Robertom Šabcem in Dušanom Jelinčičem.

Teolog Jože Till se je ob spremljavi kamere sprehodil po najlepših točkah štajerske prestolnice v adventnem času.
Glej, ta svet je tudi zate! Helena Verdel in Vida Obid sta avtorici knjige ob prihajajoči 80-letnici Zveze slovenskih žena.
Varuhi narave: Otroška gledališka skupina iz Bilčovsa je zaigrala zgodbo o narcisah, ki želijo biti vse lepše, in čebelah, ki delajo tudi ob nedeljah.
Pri Slovenskem kulturnem društvu Srce so pred kratkim izdali CD z božičnimi pesmimi. Z mladinsko skupino Sweetharts pa je nastal tudi videoposnetek pesmi Bel božič, s katerim bodo mlade pevke in pevci ponesli v domove po svetu čar božičnega časa.
http://slovenci.orf.at

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Pepa in Jure se igrata s poskočno žogo. Ovčka Olja prinese teniška loparja in s Pepo igrata tenis. Jure dobi pomembno nalogo: postane pobiralec žogic.

Klovn je polurni risani film Quentina Blaka, v katerem lahko spremljamo pustolovščine majhne igrače, ki so jo zavrgli. Na božični večer se klovn poda na vznemirljivo potovanje, da bi našel nov dom zase in za svoje prijatelje.

Kaj predstavljajo pike in črte na sliki ob Zofki? Anka se preizkuša v slikanju, a se je ustvarjanja lotila s prsti. Kje je skrit pravi slikarski pripomoček? In zakaj je Zofka zasuta z modrimi, rumenimi in roza predmeti? Mila predlaga, da jih razvrstita glede na barvo. Preseneti pa ju tudi prava slikarka … G kot glejte nas!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Mariborčan Uroš Mlakar je svoje prvo podjetje ustanovil, še preden je maturiral. Od takrat se je podpisal pod kar nekaj podjetniških zgodb, zadnja leta pa prepoznavnost krepi s podjetjem Naturalica Foods in z lastno blagovno znamko Teta Frida. Glavna dejavnost podjetja je proizvodnja 100-odstotno naravnih sladic, sladoledov in čokoladnih izdelkov; ponujajo jih v devetih franšiznih lokalih in na 250 prodajnih mestih po državi. Izdelke Teta Frida, ki se ponašajo tudi s prestižnimi mednarodnimi nagradami, so letos začeli izvažati v Švico, Nemčijo in na Poljsko. Podjetje je kljub številnim izzivom izkoristilo krizo med epidemijo za rast – preselili so se v nove proizvodne prostore, posel s čokolado pa povezali s turizmom in v Mariboru ob Dravi odprli razkošno čokoladno glampinško vas. Pred njimi je dvomilijonska naložba v avtomatizacijo in širitev proizvodnih zmogljivosti.

Ko gozd zaspi, Vid s preže na svojem drevesu pazi nanj, vendar se ob ščipu vanj priplazi strah. Njegova prijateljica Luna je gozd pustila v temi. Še sreča, da ima Vid tudi druge prijatelje. Zaja na vrtu pobere buče, jih z Zvitom izrezlja in raznese po gozdu. Tako Vidu po vsem gozdu zasvetijo lučke.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Ste si ogledali večerno zarjo? Je bila rdečkasta? Tam za rdečkasto večerno zarjo namreč, Miklavž peče piškote. In mi mu bomo danes pomagali. Peka piškotov je posebna kuharska disciplina. Potrebnega je veliko potrpljenja pa tudi ljubezni in skrbnosti. In babičin recept, seveda. Danes vam bo Petra zaupala družinski recept za linške piškote. Sveti Miklavž ali sv. Nikolaj, ki nas danes obišče ob spremstvu parkeljnov in angelčkov, je bil radodaren škof, rojen v Grčiji. Razdal je vse svoje premoženje. Miklavž že stoletja nosi jabolka, suhe fige, dateljne, marelice, rozine, čokolado in mandlje. In kako bi se lepše zahvalili temu dobremu škofu, kot tako, da mu spečemo tradicionalni škofovski kruhek?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo na premieri drame Kako je padlo drevo v režiji Žige Divjaka v ljubljanski Drami. V Benetkah smo obiskali razstavo tržaškega umetnika in profesorja Franca Vecchieta. Predstavili pa vam bomo tudi novo publikacijo fotografa Igorja Andjelića Flâneur, ki zajema dela umetnika ter besedila več kot tridesetih znanih osebnosti iz različnih družbenih in kulturnih sfer.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zavrženi in nevarni. Ekstremni užitki. Živeti s Covidom. V Titovem bunkerju. Bežimo, parkeljni gredo!

Bomo znali ustvariti razmere za sobivanje ali pa bo sovražnost premagala različnost? In kakšna prihodnost se Sloveniji napoveduje po letu, v katerem je aktualna oblast izdatno zmagovala?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

23:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Odgovor na vprašanje; kako poteka izobraževanje bodočih vizualnih umetnikov smo iskali na treh najvidnejših slovenskih akademijah; v naši najstarejši in uveljavljeni akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici ter akademiji za vizualne umetnosti Ava, obiskali pa smo tudi nov program vizualne umetnosti in oblikovanja Univerze na Primorskem.

Uživali boste v posnetku Beethovnovega koncerta za violino, ki ga bo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel solist Stefan Milenković. Srbski violinist Stefan Milenković je že pri petih letih prvič igral z orkestrom, pri devetih je imel prvo koncertno turnejo po Evropi, pri šestnajstih letih je odigral že 1000. koncert, pri sedemnajstih pa je imel v žepu zmage in nagrade z najuglednejših glasbenih tekmovanj. Na svoji poti je nastopal z najuglednejšimi svetovnimi glasbeniki in orkestri, posebno mesto pa ima zanj Simfonični orkester RTV Slovenija, s katerim zelo rad nastopa in s katerim bo predstavil tudi Beethovnov violinski koncert, eno najbolj priljubljenih del za violino in orkester.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo na premieri drame Kako je padlo drevo v režiji Žige Divjaka v ljubljanski Drami. V Benetkah smo obiskali razstavo tržaškega umetnika in profesorja Franca Vecchieta. Predstavili pa vam bomo tudi novo publikacijo fotografa Igorja Andjelića Flâneur, ki zajema dela umetnika ter besedila več kot tridesetih znanih osebnosti iz različnih družbenih in kulturnih sfer.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov