Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 17. jun. 2023

TV Slovenija 1 • Sob, 17. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kakšni so nogometni triki in pravila ter na kakšne načine lahko vratar ubrani žogo? Nogometni nasveti bodo v kriškrašnem kvizu o Elminu in Eriku kar deževali. Spoznajte nogometna navdušenca, ki namesto na igrišču igrata kar na obali, ob morju. Vse lepo in prav, dokler jima žoga ne uide? Uganete, kam? Na cesto ali v morje? Odgovor poiščite v terenskih prispevkih. Naj se kviz začne!

Tim povabi koki Ropotko na piknik. A koki Ropotka zamuja in ko Tim pogleda skozi teleskop, lahko vidi, zakaj …

Pred spanjem oči pujs Pepi in Juretu prebere pravljico za lahko noč. Ko se Jure sredi noči zbudi, si mora Pepa izmisliti novo pravljico, da ga spet uspava.

Pepa in njena družina so na izletu v planinah. Ko očiju pujsu avtomobilski ključi padejo v odtočni kanal, se gospod Bik ponudi, da jih bo poiskal ...

Mili in Moli se spominjata prvega šolskega dne. Le kako sta postali najboljši prijateljici, če pa sta si tako različni? Na prvi šolski dan se res nista dobro ujeli. A ker imata obe radi mucke, kmalu spoznata, da imata veliko skupnega. Tako se rodi njuno prijateljstvo. Čeprav sta si različni, se odlično razumeta.

V tokratnem Krompirju pojemo in plešemo, predvsem pa stopamo skupaj proti medvrstniškemu nasilju - z nami so izvajalci spota SayHi: pevka MAJA TASIĆ in plesalci Plesnega kluba FORMA.

V 2. oddaji Male sive celice se v kvizu pomerijo Arne, Jan in Samo iz OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica (rumeni) ter Arne, Staš in Filip iz OŠ Mengeš (vijolični), v Hitrih lončkih pa Arifa, Nika in Miha iz OŠ Brežice ter Maj, Erik in Teo iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava, podružnica Pragersko. Rumeni se v kvizu bolje znajdejo pri odkrivanju napak, mehiških jedi in deficitarnih poklicev, vijolični pa v lahkem branju, prebiranju pisem in merjenju časa. Za koga je Brihtolin odločilen in kje se zgodi preobrat, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Živali bodo glavna tema tokratnega Poletnega Infodroma, saj ima marsikdo med vami hišnega ljubljenčka. Osnovnošolca Julija in Jakob sta povedala, kako je skrbeti za mlado psičko Juki, Ela pa, kako se vzgaja psa. Sestri Nina in Špela imata doma pravi živalski vrt, učenci III. Osnovne šole v Celju pa lahko za kače in druge plazilce skrbijo kar med poukom. V Evropi žuželke tradicionalno niso sestavni del prehrane ljudi, a Evropska komisija je že izdala dovoljenja za njihovo trženje v prehrani po vsej Evropi.

V tokratni Osvežilni fronti bodo govorili o samozavesti. Rok je v Kvikijih zbral kup nasvetov za nesamozavestne, Neža in Vid sta na terenu z dijaki izvajala eksperiment in raziskovala, kaj vse vpliva na naš občutek, da smo uspešni ali neuspešni, v rubriki Žličkanje pa sledijo predlogi, kaj narediti, če te oseba, ki ti je všeč, sploh ne opazi.

Spremljali bomo dogajanje v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Voditelji Katoliške, Pravoslavne in Luteranske cerkve ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in z Balkanskega polotoka bodo razmišljali o iskanju skupnih poti do miru na Balkanu, v Evropi in tudi svetu.

»Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.« Mt 10,8
razmišlja MATIC VIDIC

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Rašid Kan Mazed, ki mu pravijo Fraze Kan, je bangladeški rapovski glasbenik, musliman, ki živi v Čataku. V svojih pesmih govori o žgočih družbenih temah: posilstvih, spolnih napadih, patriarhalnosti na podeželju in institucionaliziranem nasilju. Rapanje je zanj umetnost, skozi katero lahko izrazi svoje mnenje, spodbuja ljudi in jih ozavešča o družbenih problemih. Ostro napada vladajoče, ki zlorabljajo oblast in zatirajo ljudi, čeprav je njegovo početje tvegano. Pogosto ga svarijo, naj preneha, in mu grozijo. A Fraze neomajno rapa naprej in navdihuje preslišane množice.

Celia je francoska umetnica, ki ima malgaške prednike. Med iskanjem odgovorov na vprašanja o svoji identiteti se je preselila na Azore, kjer je kot slikarka odkrila povsem novo paleto barv. Zdaj skuša pridobiti dovoljenje za mural, ki bi ga rada posvetila temu čudovitemu otočju in otoškim prebivalcem.

Sašo Dudić je tetovator, gorski reševalec, glasbenik. Vsaka dejavnost prikazuje del njegovega boja s strahovi ter prizadevanje za rast samozavesti in za sprejetost. Poskuša odpreti razpravo o duševnem zdravju. Bodo ljudje prisluhnili?

Po dolgem času Ceneta obišče Pika, ki na obisk ne pride sama. Cene je nemalo presenečen, ko spozna njenega fanta, vendar presenečenje ni neprijetno. Da za dežjem prej ali slej posije sonce, se prepriča župnik, saj ima Cene zanj odlično novico. Cene mu za kuharico predlaga Ibrotovo ženo Kadifo, in zdi se, da je župnikovih težav konec. S povsem novim problemom pa se srečujeta Pavle in Polde, ki imata opravka s komunalnimi zadevami. V pekarni pride do hudega prepira med Jakom in Ireno, v katerega se vmeša tudi Irenin oče. Že tako skrhani odnosi se dokončno zalomijo in samo vprašanje časa je, kdaj bo zares počilo.

Leto 2023 je posvečeno duševnemu zdravju. O duševnem zdravju gluhih in naglušnih smo se pogovarjali s tolmačko in psihoterapevtko Natalijo Spark ter psihoterapevtko iz Danske, ki je bila ena izmed predavateljic na prvem kampu gluhih žensk.

Na drugem Slovenskem tednu nakita, ki se je odvil v številnih mestih širom države, se je predstavila tudi koroška Slovenka Melina Kumer-Reichamnn iz Šmihela pri Pliberku.
Srečali smo se s Slovenci v Tuzli.
Na območju, ki ga označujemo z imenom Slovensko Porabje, je tudi vas Števanovci, kjer so odprli muzej graničarstva
Obiskali smo Društvo Češko-slovenskega prijateljstva v Brnu, ki je letos pripravilo kar nekaj odmevnih prireditev in predstavitev Slovencev.

V podjetju, ki ga bomo predstavili, jim je uspelo z modelom tržnice električne energije. So prvi na svetu, ki omogočajo neposredno povezovanje proizvajalcev in porabnikov električne energije iz obnovljivih virov. Spoznali pa boste še svet avtoprevoznikov, poklic, ki terja veliko strpnosti v prometu in spretnosti v kabini.

ZELIŠČARSKI TEDEN NA DUGEM OTOKU
Konec maja na hrvaškem Dugem otoku poteka tradicionalni zeliščarski teden. Tako smo ga poimenovali, ker takrat otoške zeliščne steze dišijo po zeleh, ki jih udeleženci nabirajo predvsem za čaje. Namen tedna, ki ga organizira Društvo Izvir, je spoznavanje sredozemske flore; od skoraj neopaznih stebelc popovca in nežne šentjanževke do mandljevcev in indijske lipovke z izjemno dišečimi cvetovi.
Čeprav smo z ekipo oddaje Na vrtu Dugi otok obiskali že sedmič, smo tudi letos spoznali marsikaj novega...

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Plaža na strehi je lahko zelo zabavna – če ne bi nanjo vrgla sence neskončna vrsta oblakov.

Številne največje svetovne znamenitosti je navdihnila vera. Za nekatere so to zatočišča za razmišljanje v tihoti. Za druge so prizorišča osupljivih dejanj čaščenja, nevarnih izzivov in izjemne predanosti, ki jih tujci le redko vidijo.

1.del:
V tem delu bomo spoznali ostarelega vrtnarja, ki s svojo ekipo skrbi za tempeljski kompleks Angkor v Kambodži in tvega življenje, da bi templje rešil pred džunglo. Šaolinskega meniha po enajstih letih predane vadbe in učenja svetih spisov čaka preizkus, ki bo odločal o njegovi prihodnosti. Mladi palestinski reševalec pa v Jeruzalemu premaguje lastno sestradanost in izčrpanost, da bi med ramazanskim postom pomagal drugim vernikom.

EARTH'S SACRED WONDERS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Russell Leven, Ben Crichton, Fay Finlay

V vasici na Štajerskem, ki že v imenu nosi besedo zlato, si je zakonski par omislil mikavno pritlično hišo. Zasnovana je tako, da vabi k sproščenemu druženju, s pametnimi rešitvami pa bo paru omogočila tudi zlato jesen življenja.
Ko smo prisluhnili stanovalki stavbe v središču Ljubljane, ki je pred kratkim uredila dve novi stanovanji v hiši, stari več kot tristo let, smo se nehote vprašali: kakšne zgodbe so se dogajale v tej stari hiši? Koliko ljudi je v njej že živelo? Koliko prezidav se je v njej zgodilo? In vendar stoji tam, kot trajni pričevalec zgodovine v središču našega mesta. Odgovori v oddaji Ambienti.
V središču prestolnice smo našli svetovljansko bivališče, ki je zgleden primer harmoničnega sodelovanja med arhitektom in lastnikom. V njem najdemo vrsto inovativnih rešitev za majhne stanovanjske površine.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Biografska zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn, ki je sodelovala v enem največjih športnih škandalov v zgodovini športa.

Tonya Harding, umetniška drsalka, ki se visoko vzpenja na ameriških turnirjih drsanja, zabrede v težave, ko se v njeno življenje vrne nekdanji soprog. Tonya se pripravlja na državno tekmovanje v umetnostnem drsanju. Z nekdanjim soprogom najameta nekoga, da bi zlomil nogo njeni nasprotnici Nancy Kerrigan. Ta poteza Tonyo omadežuje in ji uniči kariero.
Allison Janney je za stransko vlogo leta 2018 prejela zlati globus in oskarja.

Originalni naslov: I, TONYA
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA, Velika Britanija
Žanr: biografska športna drama
Režija: Craig Gillespie
Scenarij: Steven Rogers
Igrajo: Margot Robbie, Caitlin Carver, Sebastian Stan, Julianne Nicholson, Allison Janney

Marianne pokliče Connella sredi noči in mu ponudi prijateljstvo. Connell začne vse več časa preživljati z njenimi prijatelji, čeprav ne sodi prav posebno mednje. Connell se opraviči Marianne za svoje obnašanje v gimnaziji. Marianne podvomi o svojem na videz trdnem odnosu z Garethom. V Marianne je zagledan še en študent iz skupine, Jamie.

NORMAL PEOPLE / koprodukcija / 2020
Scenarij: Alice Birch, Mark O'Rowe, Sally Rooney
Režija: Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald
V glavnih vlogah: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal, Sarah Greene, Desmond Eastwood, Aislin McGuckin, Frank Blake, India Mullen, Eliot Salt

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

23:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

23:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tesnoben romantični triler, drugi film slovitega modnega oblikovalca Toma Forda, s šokantno intimnostjo in skoraj bolečo napetostjo raziskuje tanko linijo med ljubeznijo in krutostjo, med maščevanjem in odrešitvijo. Velika nagrada žirije v Benetkah leta 2016.

Susan Morrov je losangeleška trgovka z umetninami, ki živi izjemno privilegirano, a neizpolnjeno življenje. Neki konec tedna, ko se njen soprog Hutton mudi na eni od svojih prepogostih službenih poti, Susan v poštnem nabiralniku najde skrivnosten paket. Gre za roman Nočne ptice, ki ga je napisal njen bivši mož Edward Sheffield. Susan ponoči v postelji prične brati roman, ki je posvečen njej … A njegova vsebina je nasilna in uničujoča. Knjigo interpretira kot prikrito grožnjo in simbolično zgodbo o maščevanju. Z vsako prebrano stranjo je bližje končnemu obračunu, ki pa ne bo zaznamoval le usode knjižne junakinje, temveč tudi njo samo.

Originalni naslov: NOCTURNAL ANIMALS
Leto produkcije: 2016
Država: ZDA
Žanr: triler
Režija: Tom Ford
Scenarij: Tom Ford in Austin Wright
Igrajo: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Isla Fisher

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov