Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 17. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 17. jun.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

V pripovedi Janeza Winklerja se bomo skozi pretresljive zgodbe njegovega življenja sprehodili skozi osem desetletij naše zgodovine, v prvem delu do konca druge svetovne vojne in v drugem delu naprej. Rodil se je v rudarski družini v Idriji, ki je med obema vojnama pripadala Italiji, in tako že kot otrok občutil fašizem. S štirinajstimi leti je pozimi 1942 odšel v partizane, v Vojkovo četo in doživel njene prve akcije, prav tako pa tudi smrt velikega primorskega junaka Janka Premrla-Vojka. Pomladi 1943 je bil vključen v Šercerjevo, pozneje se je boril v Gubčevi brigadi. Doživel je mnoge bitke in bil v njih ranjen, doživel je napad na Turjak in Kočevski proces, bil ujet in poslan v begunjske zapore, od tam pa v taborišče Dachau. Po vojni je dobesedno izsilil demobilizacijo, se zaposlil v policiji, potem pa dokončal študij prava in postal načelnik ljubljanske in pozneje vse slovenske policije. Kot šef ljubljanske policije je v začetku sedemdesetih let kljub nasprotovanju politike omogočil izvedbo velikih študentskih demonstracij pred slovenskim parlamentom.

Dirka po Sloveniji je sicer kolesarska, vendar na njej igrajo pomembno vlogo tudi motorizirana vozila. Tista s samo enim parom vrat ponavadi prevažajo snemalce, tista s štirimi in karavanskim zadkom vozijo večinoma na strehi rezervna kolesa, za direktorja dirke in njegov dober pogled na dogajanje pa je potrebno vozilo, pri katerem lahko odstremo streho. Poglobili smo se v zgodbo avtomobilov na kolesarski dirki.

Nekateri so rojeni popotniki, druge potovanja v daljne dežele vabijo, a ne vedo, kje začeti, tretje pa prav nič ne mika iti v svet. Verjetno pa nas vse zanimajo popotne zgodbe. Da starost ni nobena ovira za potovanje, v oddaji Ah, ta leta! dokazujeta upokojena zakonca Marjan in Stanka Poljanec, ki zadnjih 15 let navdušeno raziskujeta svet in odkrivata nove kraje. #ahtaleta #potovanja

Po nastopih v Augsburgu in Pragi se bodo od četrtka dalje slalomisti na divjih vodah borili za visoka mesta na tretjem prizorišču v Tacnu.
Savske brzice so vedno atraktivne, na njih so slovenski reprezentanti že dosegali visoke uvrstitve.
V soboto se bodo v polfinalih in finalih borili v kanuju. Slovenske tekmovalke še lovijo prvi letošnji finale, pri moških pa je Benjamin Savšek z zmago dokazal, zakaj je številka ena na svetu. Tudi Luka Božič sodi med najboljše kanuiste na svetu.

*****

Izbor popularnih skladb iz oddaje V petek zvečer.

Skupina žensk sabotira tekmovanje za Miss sveta leta 1970; igrata Keira Knightley in Jessie Buckley.

Leta 1970 je tekmovanje za miss sveta, ki je najbolj gledan televizijski dogodek na svetu, potekalo v Londonu, vodil pa ga je ameriški komedijant Bob Hope. Dogodek je bil prežet s patriarhalnim in šovinističnim odnosom do tekmovalk. Skupina za osvoboditev žensk se je vtihotapila v zaodrje, prekinila tekmovanje in javno zahtevala korenite spremembe. To ni bilo edino subverzivno dejanje v teji televizijski oddaji. Na tekmovanju za miss sveta je zmagala temnopolta miss Grenade, in ne favoritinja iz Švedske.

Izvirni naslov: MISBEHAVIOUR / Britansko-francoski film, 2020 / Režija: Philippa Lowthorpe / Scenarij: Rebecca Frayn, Gaby Chiappe / Igrajo: Keira Knightley, Gugu Mbatha-Raw, Jessie Buckley

Neprecenljive starine, ukradene na Bližnjem vzhodu, so preplavile svetovni trg z umetninami. Plenjenje arheoloških artefaktov brez primere se je začelo v Palmiri v Siriji, ki so jo razdejali pripadniki samooklicane Islamske države, in se nadaljevalo s krajami v Iraku in Libiji. Uplenjene umetnine so nato razstavljali celo v priznanih galerijah in množično prodajali po spletu. Avtorji dokumentarne oddaje so leto dni spremljali posebne policijske enote in preiskovalne arheologe pri razkrivanju mrež preprodajalcev ukradenih starin. Pot jih je vodila s končnih postaj – iz dražbenih hiš v Parizu, Bruslju in New Yorku – proti izvoru kriminalnega početja v Libiji.

STOLEN BLOOD ANTIQUITIES / LES ANTIQUITÉS DE SANG / Francija / 2020 / Režija: François Cardona

V dobrih štirih desetletjih glasbene poti je Sting prodal več kot 100 milijonov albumov in prejel 16 glasbenih nagrad grammy ter si kot pevec in basist skupine the Police prislužil še vpis v Dvorani slavnih rokenrola. Z lahkoto se sprehaja med glasbenimi zvrstmi in k sodelovanju rad pritegne različne interprete in avtorje. Je rokovski superzvezdnik, intelektualec, poznavalec del Williama Shakespeareja in Carla Junga, borec za človekove pravice in neumoren aktivist, ki se še posebej zavzema za obvarovanje amazonskega pragozda. V dokumentarnem filmu o Stingu spregovorijo tudi Will I Am, Zucchero in Bob Geldof.

STING: A FREE MAN / Francija / 2017 / režija: Julie Veille

Leta 1926 je bila v ameriški modni reviji Vogue ob kričečih oblačilih z bogatim okrasjem prvič predstavljena preprosta ozka črna obleka. Pod njo se je podpisala Coco Chanel, v priznani reviji pa so jo hvalili kot uniformo za ženske z vsega sveta. Pozneje je tudi v filmu postala najprimernejši kostum za izražanje ženskosti. V njej so blestele Rita Hayworth, Lauren Bacall, Marilyn Monroe in Anita Ekberg. Leta 1961 je v Givenchyjevi oblekici v filmu Zajtrk pri Tiffanyiju presenetila tudi Audrey Hepburn. Mala črna obleka vse od takrat burka domišljijo in ustvarjalnost najpomembnejših imen v modnem svetu. Med njimi so tudi Valentino, Versace, Iris Van Herpen, Prada, Dolce in Gabbana.

LITTLE BLACK DRESS: THE HISTORY OF A LEGENDARY FROCK / Italija, Nemčija / 2016 / Režija: Adolfo Conti

Orlek ime hriba na obrobju Zagorja in ime zasavskih knapov oz. glasbene skupine za katero je značilen, kot sami imenujejo Knap 'n' roll. Križanec med rokenrolom, tradicionalnih ljudskih pesmi in klene slovenske socialno obarvane hudomušnosti, prepletene s tipičnimi rudarskimi izrazi. Poleg tradicionalne rockovske zasedbe njihova glasba vključuje tudi pihalno sekcijo in harmoniko, kar omogoča zanimivo glasbeno podstat večkrat trpkim besedilom. Veljajo za eno najbolj izvirnih domačih zasedb.
Ob 30 letnici delovanja so se jim v Kinu Šiška ob tipični zasavski fešti pridružili Big band Zagorje, Matjaž Javšnik, 6pack čukur in Mystique show group.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov