Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 8. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in temo tedna, o kateri se trenutno največ govori - tokrat se bomo posvetili letošnji turistični sezoni. Nas res čakajo višje cene? Kako bo sploh potekala turistična sezona? Svetujemo tudi o finančnih težavah. Kaj narediti, ko imamo direktno bremenitev računa in nobenega rednega priliva ter kako se lahko izkopljemo iz morebitnih finančnih zagat? Drugo uro posvečamo zdravju, tokrat bo v ospredju sladkorna bolezen in novi nacionalni projekt, s katerim želijo hitreje odkriti vse potencialne bolnike s sladkorno boleznijo. Diabetologinja bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Seveda ne bodo manjkali niti vrtni nasveti. Dobro jutro in vse bo dobro!

12. junija bo msgr. Andrej Glavan praznoval škofovski jubilej. Posvečen je bil leta 2000. Čez šest let je postal prvi škof novomeške škofije.

Andrej Glavan je bil posvečen v škofa 12. junija leta 2000, štiri leta pozneje je kot apostolski administrator prevzel vodenje ljubljanske nadškofije, 10. junija leta 2006 pa je bil imenovan za prvega škofa na novo ustanovljene novomeške škofije. Čemu se je pri svoji pastirski službi v zadnjih dveh desetletjih najbolj posvečal? Katere izzive vidi v prihodnosti? Pred dvema letoma je ob svoji 75-letnici papežu Frančišku podal odstop. Med čakanjem naslednika predano sledi svojemu škofovskemu geslu »Karkoli vam poreče, storite«.
Osmega junija se bomo spomnili Primoža Trubarja, moža, ki se je z ljubeznijo do slovenskega jezika zapisal v našo zgodovino. Prav tako neuklonljiv v upanju je bil tudi svetniški kandidat Lojze Kozar, o življenju katerega govori kratki film Domov.
Življenje se počasi normalizira, vračamo se na delo, mladi pa v šole in k verouku, spet se odpirajo domovi za starejše, pa smo vendar še vedno zaskrbljeni zaradi negotove prihodnosti. Trdnost in upanje nam dajejo pobude različnih skupin in dobrohotna medsebojna pomoč.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Ekipa oddaje Na lepše je tokrat obiskala Bled, ki ga je pandemija letos še posebej prizadela. Blejski turizem je bil namreč v veliki večini odvisen od priliva tujih gostov. Letošnje poletje pa bodo poleg Slovencev, nagovarjali predvsem goste v radiju 500 kilometrov, ki lahko v Slovenijo pripotujejo z avtomobilom.

Predstavljamo tudi dober turistični produkt izven ustaljenih poti. Grad Rače je izhodiščna točka za zanimivo pohajkovanje po sledeh prvega slovenskega zgodovinskega romana o štajerskem plemiču Ivanu Erazmu Tattenbachu, ki ga je napisal Josip Jurčič.

Reporter Ervin Hladnik Milharčič, Novogoričan, se v cestnem kolažu obmejnih vinjet vrne v svoje kraje in potuje ob današnji meji.

Meje so resna stvar. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran – in tu ni čistokrvnosti. Tu živijo fantastični ljudje. Milharčič nam pomaga spoznati, kaj se je tam mešalo, izmenjevalo in tihotapilo - nekoč in danes. Kako je Drago Mislej Mef čez mejo pripeljal električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani "pobrali tabulše" Tminski madrigalisti, zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo, kako se sliši vstajenska maša v Gorici in med drugim še kako Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič zaznamuje prvomajsko proslavo.
Svet ob meji je videti kot neskončna, brezmejna pokrajina odprtega neba in duha. Skozi mozaično pripoved dokumentarec zgradi podobo ene ključnih tem današnjega časa: o življenju, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja RS že 20 let izvaja ukrepe kmetijske politike in zagotavlja, da je izplačevanje sredstev zanje pravočasno in zakonito. Ob okrogli obletnici se pogovarjamo z mag. Miranom Miheličem, generalnim direktorjem AKTRP. Epidemija s korona virusom je grobo posegla v delovno in poslovno življenje slovenskih turističnih kmetij. Predstavljamo turistično kmetijo »Pri Kovačniku« in njihov pogled na aktualne težave. Ob mednarodnem letu zdravja rastlin smo v goste povabili dr. Maria Lešnika, ki predstavlja nekaj ključnih problemov s tega področja. Obiskali smo tudi gozdove na Pokljuki in Jelovici, ki jih zelo ogroža lubadar.

Na sporedu je predzadnja dirka sezone v formuli E – dirka od doma. Tokrat bomo v neposrednem prenosu videli, kako se bo odrezal Kevin Siggy, ki ima za seboj že dolgo kariero virtualnega voznika.

Eni tistih športnikov, ki so morali nepričakovano, za nedoločen čas prekiniti že začeto sezono, so tudi judoisti. V krajšem pregledu se bomo spomnili letošnjih že izvedenih pomembnejših tekem.

Ninna Kozorog, p. Karel Gržan in Adi Smolar na svoj način razmišljajo o človeku, (ne)humanosti naše dobe in poteh, ki so pred nami.

December - hrupen, zapravljiv in nemiren… A hkrati mesec, ko se nam utrinjajo misli, kako smo preživeli leto, kam gremo, kaj bo jutri, v kakšnem svetu živimo in kakšnega želimo zapustiti našim otrokom.
O tem se sprašujejo tudi trije razmišljujoči, aktivni in odgovorni posamezniki: Ninna Kozorog, p. Karel Geržan in Adi Smolar. Ga. Kozorog z društvom Humanitarček pomaga pomoči potrebnim (predvsem brezdomcem in starostnikom). Njihov projekt Vida je pretresel Slovenijo z zgodbami starostnikov, ki pozabljeni skozi mesec komaj preživijo z bedno pokojnino. P. Karla Gržana te krivice jezijo in bolijo, vzrok za nepravično porazdeljenost dobrin pa je našel v »hrematizmu« - današnji izkrivljeni obliki ekonomije. Kantavtor Adi Smolar pa o svetu, ki ga obdaja, poje že skoraj 40 let in z ljudmi deli svoja spoznanja o tem, da je pomemben prav ta trenutek, prav zdaj, da se odločimo, da bomo nekaj naredili zase, za druge, za skupnost.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Sta nas zaznamovala Kosmačeva trobenta, ki je “bridko donela” ali bel oblak ”na sinjem nebu”? Običajna razlaga govori o izbiri med oblakom upanja in trobento vesti…
Roman Cirila Kosmača, Balada o trobenti in oblaku, je izpiljen, s pri-spodobami bogat prikaz etičnih izzivov človeka v vojni, hkrati pa je Kosmačeva Balada tudi generacijska vizija. Za literaturo Cirila Kosmača velja, da je močno navezana na zgodbo njegovih rojstnih krajev. Dolina, v kateri je odraščal, in ljudje, ki so tam živeli, so mu vtisnili tra-jen pečat in mu bili glavni vir pisateljskega navdiha, zato smo del po-govora v oddaji s kustosinjo Karlo Kofol posneli kar v Kosmačevi rojst-ni hiši v Slapu nad Idrijco, literarni kritik in novinar Aljaž Gombač pa je osvetlil kosmačevo močno etično sporočilo in literarno dimenzijo.
In spet se prašujemo: še slišimo trobento, ko nas pozove? Še znamo uzreti oblak kot znamenje upanja? Nas je napisala Kosmačeva literatura?

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Ostani doma! Da pa bo doma še lepše, prisluhnite še enemu iz serije" koncert doma" v živo na Valu 202.
Zasedbo Fed Horses smo izštekane že slišali, tokrat bodo še bolj okrnjeni. V Koncert doma prideta namreč samo Jure in Urša, ki predstavljata gonilno jedro skupine.

Filipini so drugi največji arhipelag na svetu. Sestavlja ga 7107 osupljivih otokov. Plovila imajo že skoraj 70 000 let pomembno vlogo pri oblikovanju države, njenih prebivalcev, gospodarstva in kulture. Raziskuje jih Zoe D'Amato.

Brecht in Helene Weigel se po letih življenja v izgnanstvu vrneta v Nemčijo, kjer Brechta povabijo v Vzhodni Berlin. Tam nastane znameniti Berlinski ansambel in z njim nova vrsta gledališča, ki zaslovi daleč onkraj meja Vzhodne Nemčije. Brecht se znotraj togega političnega sistema bori za svojo predstavo o socializmu in kljub političnim pretresom ne izgubi vere vanj. Vse življenje ostane poročen s Helene Weigel, ki je nepogrešljiva članica ansambla, vendar ima še več razmerij, zadnje z igralko Isot Kilian.

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Na Koncertu doma tokrat Tinkara Kovač, katere glasba najrazličnejših žanrov je narejena z ljubeznijo in spoštovanjem do živega igranja in muziciranja.

Voditeljica Anja Hlača Ferjančič

BBC-jeva dokumentarna serija razkriva ozadje nastanka Savdske Arabije in neizmerno bogastvo, ki je vladarju omogočalo neomejeno oblast doma in nedotakljivost v mednarodnem prostoru. Spor z Iranom je medtem zanetil pravo krizno žarišče. Zdaj se prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman zavzema za preobrazbo države: prehod k zmernemu islamu, izkoreninjenje korupcije in družbene reforme.

Savdov dvor, ki sodobni kraljevini vlada že slabo stoletje, se spopada z novimi izzivi. V tretjem delu bodo nekdanji zaposleni na dvoru pripovedovali o svojem delu ter o skrivnem življenju bogatih princev, ki zaradi širjenja družabnih omrežij vse teže prikrivajo svoje grehe in prestopke. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman pa zaradi vse mlajšega prebivalstva in padanja cen nafte uvaja številne socialne in gospodarske reforme.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov