Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 22. apr. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 22. apr.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V četrtkovi oddaji Dobro jutro bo najprej Mateja Ulaga poskrbela za zdrav zajtrk. Obeležili bomo Dan Zemlje in svetovali o atopijskem dermatitisu. V Domači lekarni bomo predstavili naravne pripravke za bolj zdrava jetra, v rubriki Te male živali spoznali kitajskega golega psa in tabornikom čestitali ob 70. obletnici delovanja Zveze. Zanimive prispevke pripravljajo tudi naši koprski in mariborski kolegi. Spoznali pa bomo tudi drugo finalistko akcije Moj vrt je lahko balkon.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!

V oddaji, ki jo vodita Melani Mekicar in Blaž Švab, se bodo v zabavnih glasbenih igrah v poznavanju slovenske glasbe pomerili Nuška Drašček, Rebeka Dremelj, Alya, ,Tinkara Fortuna (Bepop) Gregor Ravnik in Anže Zavrl (Gadi). Ne bo manjkalo humorja in nastopov od doma, ki jih bo povezovala DJ Melani. Ob izvrstni glasbeni zasedbi hišnega benda Diamanti bomo poslušali zgolj glasbo v živo. Peli nam bodo – poleg vseh šestih tekmovalcev – še Mladi vižarji, Žiga Rustja, Nika Zorjan, Marko Pezdirc, Zlati muzikanti, Il divji, Matjaž Mrak, Ansambel Dar ter Jacques Houdek.

Kmalu po izvolitvi kardinala Bergoglia za papeža se je pojavil izraz ‘Frančiškov učinek’, za delovanje, ki je začelo prežemati Katoliško cerkev. Zdi se, da je prav preprostost papeža Frančiška tisto, kar očara ljudi, zato so mu vedno bolj naklonjeni tako katoličani kot tudi drugače verujoči in celo neverujoči. Papežu Frančišku se namreč ni težko rokovati s komerkoli, poklepetati po telefonu z radovednim najstnikom, mimogrede romarki s tal pobrati izgubljena očala in pustiti otroku, da se igra na njegovem stolu. Hkrati voditelje držav odločno opozarja, da so predvsem v službi svojih državljanov, duhovnike, škofe in kardinale pa poziva k večji odgovornosti in predvsem k boljšemu zgledu vernikom. Kakšen je pontifikat papeža Frančiška in kako odmeva v našem prostoru, o tem se bomo pogovarjali tokrat v oddaji Sveto in svet.

Andrej Gosar (1887 – 1970) pravnik, politik in ekonomist po mnenju mnogih velja za izumitelja socialne države na slovenskem.

Razvil je podroben koncept družbene ureditve, ki bi temeljila na večji ekonomski in socialni pravičnosti. Gosar je bile eden od vodilnih predstavnikov krščanske socialne misli v obdobju med obema vojnama, hkrati pa je bil tudi eden najprodornejših kritikov marksizma.
Prizadeval si je za notranjo prenovo cerkve in njeno večjo angažiranost na socialnem področju. Ni se strinjal z nekaterimi metodami ideološkega boja proti komunizmu, zaradi česar je polemiziral z vodilnimi predstavniki predvojne katoliške politične desnice in vodstvom cerkve na Slovenskem. Zaradi svojih strokovnih in etičnih načel ter zvestobe evangeliju je ostal osamljen. Proti koncu 2. svetovne vojne je bil zaprt in poslan v Dachau. Po vojni, v jeseni svojega življenja pa se je bil prisiljen umakniti v zasebnost. Kljub vsemu je vseskozi ohranjal notranji mir, dialoško držo in globoko vero. Njegov družbeni koncept “Krščanskega socialnega aktivizma” je izredno aktualen še danes. Iz njegove misli namreč veje krščansko prizadevanje za socialno in ekonomsko pravičnost v duhu papeža Frančiška.

Slovenski nacionalni mladinski orkester sestavljajo najperspektivnejši slovenski glasbeniki, stari od 12 do 22 let. Namen orkestra je navduševanje za glasbeno umetnost in umetnost nasploh, tkanje prijateljskih vezi in učenje. Mladi na odru razvijejo svoj potencial in se ga naučijo uporabljati v skupini, obenem pa se naučijo raznovrstnosti glasbenih in osebnostnih poti. Samo1planet je najmočnejši poziv projekta Care4Climate širšemu občinstvu k ozaveščanju in delovanju v dobrobit našega edinega planeta. CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih udeležencev spodbuja izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov do leta 2020 oziroma 2030.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kamčatka, neukročena in čarobna dežela, ob katero lahko butne cunami, jo pretrese vulkan, kjer se divje živali z zanimanjem približajo človeku, saj jim stoletja nihče ni stregel po življenju. Dokumentarna oddaja očara z osupljivimi posnetki narave. Osredini pa se na lososa: prikaže njegovo neverjetno življenjsko pot, tradicionalni ribolov, s katerim se ukvarjajo tamkajšnji prebivalci, in tudi boj varuhov narave, ki želijo jate lososov ubraniti pred nezakonitim izlovom.

SOCKEYE SALMON, RED FISH / Rusija / 2020 / Režija: Dmitrij Shpilenok in Vladislav Grishin

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti bomo pokukali na avtoceste in pogledali, kako v praksi izgleda prepoved prehitevanja za tovornjake in pogledali, katere tehnološke novosti nam prinaša novi Mercedes-Benz razreda S. Testirali pa bomo Hyundaia i20, Suzuki aircross in Forda transit trail ter tourneo active.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Arhitekta Sonia Trošt vir svoje notranje ustvarjalne moči išče v naravi. Tokrat nam predstavlja enega od svojih projektov, igrivo in skrivnostno vilo, obdano z morjem in zelenjem. Hiša s prekrasnim pogledom na Debeli rtič je zgrajena iz gline in drugih naravnih materialov ter s posebno pozornostjo umeščena v prostor.
Obiskali smo mansardo, ki na nek način deluje kot živi oder. Spretno oblikovanje jo je preoblikovalo v dom, kjer je pohištvo kot del scenografije za različne dogodke oziroma življenjske predstave.
Vrt, ki meri komaj kakih 50 kvadratnih metrov, leži izza ene izmed vrstnih hiš v Ljubljani. Njegova glavna privlačnost je kitajska glicinija, ki sredi pomladi priredi nepozabno predstavo.

Dokumentarni film sledi nastanku novega svetovnega čuda, ki ponekod v sahelski Afriki že močno spreminja življenje na bolje. Že približno desetletje ljudje ob južnem robu saharske puščave sadijo drevesa. Cilj bodo dosegli, ko bodo ozelenili 8 tisoč kilometrov širok pas med vzhodom in zahodom Afrike. Kjer je pesek zamenjalo zeleno rastje, je lakote znatno manj, množijo se možnosti zaposlitve, na nekoč v vseh pogledih degradirana področja se vrača življenje. A do dokončanja zasaditve zelenega pasu je še zelo dolga pot; na novo je do zdaj oživelo približno 15 odstotkov ozemlja. Na pot skozi Senegal, Mali, Nigerijo, Niger in Etiopijo nas popelje priznana malijska glasbenica in aktivistka Inna Modja.

THE GREAT GREEN WALL / Velika Britanija / 2019 / Režija: Jared P. Scott

Spremljali boste televizijsko vizualizacijo, posneto v čudovitem ambientu Narodne galerije. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je poustvaril glasbo Nikolaja Sokolova, Petra Iljiča Čajkovskega in Aleksandra Borodina. Solistka je flavtistka Eva-Nina Kozmus, zmagovalka prestižnega tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2010. V vizualizaciji se stapljata svetova dveh umetnosti – glasbene in likovne, posnetek bogatijo misli kustosa dr. Andreja Smrekarja. Umetniški vodja Steven Loy, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Spremljali boste posnetek koncerta zasedbe Jani Šepetavec Quartet, ki je nastopila v Jazz Paradise – Jazz Clubu Gajo. Zasedbo, ki izvaja poslušljivo jazzovsko-bluesovsko glasbo, sestavljajo Jani Šepetavec (saksofon, avtor glasbe), Grega Crnkovič (kitara), Erik Čebokli (bas kitara) in Gašper Peršl (bobni). Novogoriški saksofonist Jani Šepetavec je magistriral na Univerzi za glasbo v Gradcu, pozneje pa svoje igranje izpopolnjeval še na mojstrskih tečajih z mentorji Donom Menzo, Davom Liebmanom in Jerryjem Bergonzijem. Urednik oddaje Daniel Celarec, režija Aleksander Šmuc.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo na Islandiji branila 10 golov prednosti s prve kvalifikacijske tekme za nastop na svetovnem prvenstvu. Na prvi tekmi v Ljubljani so Slovenke pod vodstvom novega selektorja Dragana Adžića zaigrale izvrstno in so na robu šeste zaporedne uvrstitve na veliko tekmovanje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov