Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 24. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami, nato pa se posvetimo temi tedna - tokrat o koriščenju turističnih bonov, do sedaj smo jih koristili manj kot polovico. Svetovali bomo o subvencijah Eko sklada - do katerih smo upravičeni in kako lahko oddamo vlogo? Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat o odkrivanju sladkorne bolezni, čas bo tudi za vaša vprašanja. V Knjižnem klubu gostimo Tino Košir. V Dvoboju pa se tokrat David in Špela pomerita v petju oz. karaokah. Dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Idilična Vanča vas v občini Tišina. In prav tišina je sopotnica življenja romske družine, ki živi v tem prekmurskem naselju: 80-letna mama in pet otrok, med katerimi sta dve hčeri in en sin gluhi. Nikoli niso hodili v šolo. Slabo razumejo romski in slovenski jezik, prav tako ne obvladajo slovenskega znakovnega jezika. Njihov dom je potreben obnove, predvsem spalnice, v katerih so stene prekrite s plesnijo. Obiskali smo tudi gluho Rominjo, katere življenjska zgodba se piše veliko lepše. Zaradi zgodnje vključenosti v svet gluhe skupnosti in velike želje po učenju je dobro sprejeta tako med gluhimi kot slišečimi.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji Na lepše smo obiskali neobičajni glamping, novo turistično investicijo v Podkumu in novo turistično atrakcijo v Trbovljah - osem metrov visoko skulpturo Prometeja, ki simbolizira rudarja. V Pomurju bodo julija odprli prenovljene Terme Vivat, z vodnimi atrakcijami. Na Koroškem, v podzemlju Pece pa smo preverjali nove kolesarske poti in ponudbo turizmov na kmetiji.

Dež in mraz sta zaznamovala tudi pomladni del letošnje zelenjadarske sezone. Posledice se kažejo v obliki številnih bolezni in škodljivcev. Na mešani živinorejsko-poljedelski kmetiji v Latkovi vasi Ribičevi pridelujejo ekološke beluše. Beluši ali šparglji vsebujejo snovi, zaradi katerih spadajo med najučinkovitejše naravne diuretike. Kljub nizkim temperaturam je ekološka kmetija Weber prvi pridelek jagod prodajala že aprila. Štajerski vinogradniki so preživeli dolge mesece omejitev in imeli veliko težav pri trženju vin. Ob ukrepih državne pomoči iščejo tudi nove tržne poti.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje molznih krav gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na domačem dvorišču. Martin je končal študij kmetijstva, na kmetijo je pripeljal mobilni kokošnjak, za obiskovalce kmetije je v času molže odprl hlev, o tem, kaj se dogaja na kmetiji in kaj razmišlja, pa piše v blogu z naslovom Zgodbe z dvorišča.

V predtekmovalni skupini A svetovnega prvenstva v hokeju na ledu bomo spremljali tekmo Slovaške in Rusije. Odkar je Slovaška samostojna država, je v njeno hokejsko in športno zgodovino z zlatimi črkami zapisano leto 2002, ko so se na Švedskem veselili edinega naslova svetovnih prvakov. Rusko reprezentanco večinoma zastopajo zvezdniki hokejske lige KHL z dodatkom nekaterih igralcev, ki so letos svoje nastope že končali tudi v najmočnejši ligi NHL.

Leta 1987 je en sam plakat razjezil takratni jugoslovanski režim, sprožil plakatno afero in povzročil ukinitev ritualne štafete mladosti.

Manj znano je, da je plakat skupine Novi kolektivizem, ki v osrednjem motivu citira nacistično sliko alegorije tretjega rajha iz leta 1936, oblastne organe razhudil predvsem zato, ker je uradni komisiji in celo predstavnikom vojske v njej najprej ugajal. Prav tako je malo znano, da je bil plakat sprva zamišljen kot plakat, ki naj spremlja velikopotezno predstavo Gledališča sester Scipion Nasice, s katerim bi kasneje gledališče skupaj z vojsko hodilo celo na gostovanja. Plakatna afera je potrdila realno moč umetnosti in ostrino skupin kolektiva Neue Slowenische Kunst. Dokumentarni film Od Kapitala do kapitala – Države v času NSK je nastajal vzporedno z razstavo Moderne galerije o skupinah, ki so se leta 1984 povezale pod imenom Neue Sloweniche Kunst, leta 1992 pa z vzpostavitvijo ambasade NSK v Moskvi napovedale ustanovitev globalne umetniške države NSK v času. Že prepoved prvega javnega dejanja skupine Laibach je napovedala umetniški fenomen, ki je oblast motil, ker je pokazal njen resnični obraz. Skozi projekte in anekdote film beleži ključne elemente zgodbe o NSK vse do Moskve. Iz ruskih sopotnikov kolektiva izzove priznanje, da se je prav v ambasadi NSK v Moskvi rodila sodobna ruska umetniška scena.
Skozi dokumentarec se tako razkriva geneza sedanjega uspeha tedanjih akterjev. Paviljon države NSK v času je bil eden največjih uspehov beneškega bienala, skupina Laibach je z razprodanimi koncerti nastopala po svetu, v Severni Koreji je predrla eno najbolj monolitnih meja.

Pred zadnjim dejanjem letošnje evropske nogometne lige smo pogledali v tabora obeh finalistov. Pri Manchester Unitedu bo v ospredju trener Ole Gunnar Solskjær. Legenda Uniteda, ki je svoje ime vtkala v klubsko zgodovino, ima priložnost za prvo lovoriko kot trener. Skupaj z Marcusom Rashfordom bosta ocenila dosedanje evropsko popotovanje. Na drugi strani bosta spregovorila akterja presenetljivega finalista, španskega Villareala, Manu Trigueros in Dani Parejo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Novozelandski igralec Sam Neill tokrat sledi tretji raziskovalni odpravi kapitana Jamesa Cooka na Tihi ocean. Ta je bila za Cooka najzahtevnejša, saj je dobil ukaz, naj na skrajnem severu ameriške celine poišče plovni prehod, ki bi močno skrajšal pot iz Evrope v Azijo in odprl nove trgovske poti. Po postankih na Tasmaniji, Novi Zelandiji in Tongi je odprava dosegla Kanado in Aljasko, kjer se je srečala s staroselci, precej drugačnimi od Polinezijcev, ki so jih Cook in njegovi možje spoznali na prejšnjih potovanjih. Neill se bo pogovarjal s pripadniki ljudstev Mowachaht in Denaina, ki si prizadevajo ohraniti dediščino svojih prednikov.

Aenne je zdaj lastnica založbe, a ta ima precej dolgov. Na srečo je že prva številka revije razprodana. Ženske so jo sprejele, modni krogi pa sprva zavračajo provincialno založbo, vendar si Aenne z nakupom dragih oblek spretno utre pot v modno elito. Uspeh ji ne prinese osebne sreče, saj se njen mož Franc noče odreči dolgoletni ljubici. Ko Aenne na Siciliji spozna Massima, znova začuti ljubezen. Kljub temu ostane ob svojem soprogu, ki se sprijazni, da tudi ona za srečo ne potrebuje le njega.

AENNE BURDA - DIE WIRTSCHAFTSWUNDERFRAU / Aenne Burda - Patterns of Strenght / Nemčija / 2018
scenarij: Regine Bielefeldt
režija: Franziska Meletzky
v glavnih vlogah: Luise Wolfram, Annika Olbrich, Martina Eitner-Acheampong, Christoph Glaubacker, Cornelia Gröschel, Jean-Yves Berteloot, Michele Cuciuffo, Hans Czypionka

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Ljutomersko podjetje Snopje je pred desetletjem tržno nišo našlo v gradnji hiš iz naravnih materialov. Z inovativnim pristopom, lastno konstrukcijo sten iz lesa in slamnatih bal, se v podjetju z 10 rednimi in 6 zunanjimi sodelavci vračajo k tradiciji in uporabi lokalnih materialov. Družinske hiše iz lesa, slame, trstike, apna in gline postavljajo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Nemčiji, ponudbo pa so razširili še na glamping hiške; ob Blaguškem jezeru so jih lani postavili 16 in še 33 manjših šotorišč, njihov naslednji projekt bo postavitev glampinga v Ljubljani.

Tilen po ločitvi staršev živi z mamo in babico. Da bi spet združil svojo družino, si izmisli, da na obisk prihaja oče in da jih bo peljal v živalski vrt. Ko mama ugotovi, da se je sin zlagal, se zave njegove stiske in spremeni svoj odnos do njega.
Režija: Maja Križnik

Ko se Boris vrne iz službe prej, kot je načrtoval, v postelji z ženo Tanjo najde najboljšega prijatelja Gregorja. Po začetni jezi se zadeva umiri in vsi trije odidejo v gostilno. Naslednje jutro pa ne prinese spremembe. Ko izgine alkoholna omotica, se Borisova grenkoba le še poveča.
Režija: Levstik Nejc

Štiri dekleta se prijavijo na lepotno tekmovanje. Po eni izmed norih zabav tri ugotovijo, da je četrta izginila. Ugotovijo, daj naj bi bila omamljena in posiljena in sledi maščevanje.
Režija: Katarina Rešek

V predtekmovalni skupini A svetovnega prvenstva v hokeju na ledu bomo spremljali tekmo Slovaške in Rusije. Odkar je Slovaška samostojna država, je v njeno hokejsko in športno zgodovino z zlatimi črkami zapisano leto 2002, ko so se na Švedskem veselili edinega naslova svetovnih prvakov. Rusko reprezentanco večinoma zastopajo zvezdniki hokejske lige KHL z dodatkom nekaterih igralcev, ki so letos svoje nastope že končali tudi v najmočnejši ligi NHL.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov