Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 4. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 4. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

Septembra je v Tokiu ugasnil še paraolimpijski ogenj. Kljub strogim ukrepom zaradi pandemije so uspešno izpeljali igre, na katerih je sodelovalo 4000 športnikov invalidov, med njimi sedem Slovencev. Jubilejno, 50. medaljo je v domovino prinesel parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Pridružili smo se tudi akciji Gibalno ovirani gore osvajajo in se z njimi podali na Mirno goro, tam pa so nas postregli gluhi, ki so vse poletje stregli v planinskih kočah. Več pa v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 2. oktobra, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Dokumentarni film tematizira in razgrinja življenjsko in umetniško pot svetovljanke Karmele Kosovel, sestre pesnika Srečka Kosovela.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je v Trstu študirala in diplomirala iz klavirja, specializacijo je opravila v Münchnu ter uspešno koncertirala. Preko njenih pisem sledimo njeni življenjski in umetniški poti tako skozi njena ljubezenska razmerja, kakor tudi skozi ljubezenska čustva, ki so jih do nje gojili nekateri vidni predstavniki tedanje slovenske kulturne srenje. Med temi najdemo akademika Josipa Vidmarja, slikarja Avgusta Černigoja ter nemškega slikarja Alfonza Graberja, s katerim se je v razmahu nacizma poročila in z njim živela na Dunaju vse do konca druge svetovne vojne, ko sta morala zapustiti avstrijsko prestolnico in se preseliti v njegovo rodno vas Steinach am Brenner. Tam je Karmela živela skoraj petdeset let in pogostoma hrepenela po svoji domovini in svojih bližnjih. V filmu, ki je nastal po scenariju in v režiji Marka Sosiča ter ob strokovnem sodelovanju Aleša Bergerja in Ludwiga Hartingerja, se postavljajo vprašanja o razlogih Karmeline odločitve, da prekine koncertiranja in se v kulturni in siceršnji osami popolnoma preda svojemu možu. Na ta in druga vprašanja skušajo v filmu odgovoriti še Marijan Rupert, Luča Čehovin, Dragica Sosič, dr. Janez Vrečko, Tatjana Rojc, Evgen Bavčar in drugi.

Snemalec je bil Robert Doplihar, mojster montažer Zlatjan Čučkov, scenografka Mojca Vilhar, kostumografka Jerneja Jambrek, v vlogi Karmele Kosovel je nastopila pianistka Špela Horvat, odlomke iz pisem sta brala Lučka Počkaj in Igor Velše. Film je nastal v Dokumentarnem programu TVS: producent filma Jani J. Kovačič, urednik Andraž Pöschl, odgovorna urednica Živa Emeršič.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

V oddaji Ljudje in zemlja predstavljamo 8 kandidatov, ki se v letošnjem letu potegujejo za inovativnega mladega kmeta. Izbor organizirata Zveza slovenske podeželske mladine in KGZS. Glasovanje bo potekalo od 10. do 17. oktobra 2021, potem ko bodo objavljeni še trije kandidati s Primorske.

Salvatore je v Nemčiji študiral biološko pridelavo hrane in postal pravi ambasador trajnostne pridelave v okolici svojega rodnega sicilijanskega mesta Bronte, ki slovi po najboljših pistacijah v Evropi. Samatha je študirala arhitekturo in se odločila za življenje na posestvu svojega deda, kjer rastejo drevesa pistacije. Pravi, da je arhitektura na Siciliji zelo povezana s kmetijstvom. To prinaša vse polno novih idej. Mladi pridelovalci pistacij se povezujejo z zadrugo, kjer razvijajo številne proizvode iz pistacije in odpirajo nova delovna mesta za mlade Sicilijance.

Dokumentarna pripoved o vzponu in padcu filmske zvezde nemega filma na prehodu v zvočni film.

Mlado dekle iz Divače pobegne od doma in kljub prepovedi njene mame opravi avdicijo za film v ogromnem Berlinu, ki je bil v tistem času filmska metropola Evrope. Univerzalna zgodba neznane osebe, ki ji uspe veliki preboj v svetu in ki v gledalcu budi pogum, občudovanje, simpatijo, optimizem in posredno identifikacijo z likom dokumentarca.
V življenju zamenja kar tri imena in priimke. O njej je v tistem času doma in po svetu napisanih več člankov, kakor o katerem koli Slovencu ali Slovenki. Vztrajno polni stolpce obrekljivih časopisov, s trači o njenem delu pri filmu in njenih ljubezenskih aferah, ki krožijo med Zagrebom, Ljubljano in Beogradom. Oboževalci popolnoma okupirajo železniško postajo v Beogradu, kamor pride na premiero svojega filma, samo da bi jo videli. Je prva Slovenka, ki se gola pojavi na filmskem platnu. Posname čez štirideset filmov ter večkrat zavrne mamljive ponudbe iz ZDA in namesto v Hollywood odpotuje v Beograd. Vrh njene kariere je nedvomno film „Erotikon“. Ko so ga prvič prikazali, je preprosto stresel Evropo. Ita Rina s to vlogo postane zvezda, ki dobiva mamljive vloge, sanjske honorarje, na njen naslov pa prično prihajati pisma oboževalcev. Film „Erotikon“ dvigne tudi precej prahu glede naslova in nekaj golih prizorov, zato pa je tudi eden najbolj gledanih filmov leta.
Ito Rino prvič pričnejo hvaliti tudi slovenski časopisi, ki so bili do takrat polni posmeha in dvoma v našo prvo filmsko igralko. Revija „Razgled“ Ito Rino proglasi za vzgled „emancipirane moderne žene.“
Po njenem odhodu v Beograd sledi strm padec njene kariere. Kakšno je njeno življenje potem? In razplet njene kariere? Kdo je ta pogumna, trmasta in muhasta filmska zvezda? Kaj jo žene in kaj stoji za njenimi nenavadnimi življenjskimi odločitvami? V filmu režiserka Marta Frelih skupaj s sogovorniki išče odgovore tudi na ta vprašanja.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Justin se po koncu prvega leta potovanja sam potepa po Franciji in Španiji. Tam se dobi s starima prijateljema Scottom in Andrejem, ki sta prišla na kratek oddih v praznično Sevillo. Skupaj jo mahnejo v Gibraltar, kjer Justina nadlegujejo sladkosnede opice. Od tam se s trajektom odpravijo na drugo celino.
V Maroku obiščejo mesto Fez in tradicionalno kazbo. Navdušeni so nad prijaznostjo Maročanov. V gorovju Atlas pa se mukoma povzpnejo na najvišji vrh Severne Afrike. Ob tem podvigu spoznajo, kako zelo si vsi trije še želijo potovati, spoznavati in snemati nove dežele.

Božena je biografska nadaljevanka o najslavnejši češki pisateljici, pesnici in urednici Boženi Němcovi, rojeni kot Barbora Novotná (4. 2. 1820–1. 1. 1862). Bila je začetnica češke realistične povesti, njeno najbolj znano delo je povest Babica (češ. Babička).
Skromno mladost je preživljala v bližini mesteca Ratiborce, oboževala je nemško književnost in glasbo. Ko je bila stara sedemnajst let, so ji našli moža, Josefa Nemca, ki je bil petnajst let starejši od nje, a z dobro službo. Bil je zaveden Čeh, pogumen, odločen in samozavesten, večkrat je imel težave z nadrejenimi. Zakon z Boženo je bil razburkan. Leta 1842 sta se preselila v Prago, kjer se je njeno življenje zelo spremenilo. Poglobila se je v študij češkega jezika, šeg in navad, vključila se je v krog intelektualcev, spoznala številne pesnike in pisatelje in imela ljubezensko afero.
V zakonu z Josefom so se jima rodili štirje otroci. Ko je mož izgubil službo, so trpeli pomanjkanje, hud udarec je bila smrt petnajstletnega sina. Umrla je v Pragi, odtujena od moža in v revščini.

1. del:
Znamenita češka pisateljica Božena Němcová (1820 –1862) že v mladosti rada bere, gospodinjska opravila, kot je recimo peka sladic, pa je ne zanimajo preveč. Pri sedemnajstih jo starši poročijo s petnajst let starejšim Josefom Nemcem, uradnikom na finančni policiji in publicistom, postavi pa mu pogoj, da ji ne bo ukazoval in da bo lahko brala in igrala klavir. Němcovo, vzgojeno v nemškem okolju, njen domoljubni mož jo navduši za češki jezik in književnost Ko se preselijo v Litomyšl, pa spozna znamenito češko avtorico kuharic Rettigovo in njeno emancipirano hčer.

BOŽENA / Češka republika / 2021
scenarij: Martina Komárková, Hana Wlodarczyková
režija: Lenka Wimmerová
v glavnih vlogah: Anna Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Martin Mysicka, Krystof Hádek, Václav Matejovský

Slovensko državno prvenstvo v reliju tokrat gostuje na Hrvaškem. Reli Poreč bo namreč peta postaja našega prvenstva in v reportaži vam bomo ponudili obilo dirkaške akcije. Med vozniki v slovenskem prvenstvu bomo v ospredje postavili Andreja Mraka, ki dirka s prepoznavnim starodobnikom zastava 850. V rubriki Tehnične minute boste spoznali varnostno opremo dirkačev. Po arhivu pa smo brskali skupaj z nekdanjim uspešnim voznikom relija Andrejem Vidicem.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Gradbeni inženir Milan Kuster je s svojo ekipo inženirjev in slovenskim znanjem skupaj z Nemci ustvaril uspešno poslovno zgodbo s področja prezračevanja prostorov. Do prave ideje je prišel, ko je iskal rešitev za lajšanje težav svoje hčere, ki so jo spremljale alergije in ob tem spoznal pomen kakovosti zraka za zdravje. Čeprav je bila njegova ekipa pred dobrim desetletjem sprva le zastopnik in pooblaščeni proizvajalec nemškega podjetja Lunos, so se z lastnimi rešitvami in domačim, slovenskim znanjem hitro prebili do glavnega razvojnika tega nemškega podjetja in tako pripomogli ne le k njihovemu uspehu, ampak predvsem k uspehu svojega, slovenskega podjetja. Lunos Slovenija, ki za letos načrtuje 8 mio evrov prometa in 2 mio evrov dobička, je tako samostojno podjetje, lastnik Milan Kuster pa je od leta 2017 tudi član uprave nemškega podjetja. V oddaji pa tudi zgodbi o inovativnosti mladih Corona Alert in NoPrintz.

Dokumentarna serija predstavlja razvoj ruske kuhinje skozi stoletja, njene značilne sestavine in jedi ter zgodovinske okoliščine, ki so privedle tudi do lakote.

5. del:
Tokratna oddaja je posvečena zgodovini alkoholnih pijač v Rusiji. Izvedeli bomo, zakaj je knez Vladimir, pokristjanjevalec Rusov, zavrnil sprejetje muslimanske vere,
iz česa so bili izdelani prvi ruski alkoholni napitki, kdaj se je uveljavila vodka in kako so se v Moskvi borili proti žganjarjem, ki so jo na črno kuhali in prodajali. Ogledali si
bomo tudi, kako so bile zloglasne krčme povezane s porajanjem alkoholizma in drugih uničujočih družbenih pojavov, proti katerim so se borila vse številčnejša
treznostna društva, medtem ko so carji mižali in od krčmarjev pobirali davke.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov